onsdag, december 15, 2010

Stefan Holm sänker ribban

Jag hade på riktigt börjat tro att Stefan Holm och jag inte hade något otalt längre. Jag har inte känt någon irritation överhuvudtaget gentemot honom på över ett år. Tänkte nästan att min bloggterapi hade lyckats slipa ner de ultrakänsliga triggerpunkter hos mig, som han så effektivt brukade reta upp bara genom att synas i bild. Men så fick jag en länk på mail för ett par dagar sedan som tipsade om något fruktansvärt. Och nu är allt som vanligt igen. Stefan Holm och någon annan torr pajas har gett ut en bok med, håll i hatten nu, ordvitsar. De båda pågarna har känt varandra sedan länge och har roat sig med att sms:a hundratals vitsar och oneliners till varandra (försök greppa hur sinnessjuk deras relation måste vara) och kom under resans gång på att de bästa borde ges ut i bokform.

Med de bästa syftar de på goingar som exempelvis: ”Köttbonde blev tjurig när han kallades nöt”, "Höjdhoppare fick rivningskontrakt", Modemedveten fotograf bär kortbyxor" och ”Manlig potatisodlare skaffade sommarskor - köpte karltoffel".

Jimmy Nordins "Fram till EM-skandalen" framstår med ens som en fullständigt normal utgivning.

Det finns två saker jag har extremt svårt för. Det ena är besserwissrar och det andra är ordvitsar. Det förstnämnda infriar Stefan Holm genom att bara existera. Han skulle vara den självklara omslagspojken för besserwisseri på en överdos av tillväxthormon även med internationell konkurrens. Att titta på ett avsnitt av På spåret när han sitter i en av burarna, är för mitt humör vad en glödande grillbrikett är för en bensintank. Hur en person som på ett så egenkärt och oblygt sätt hävdar sitt intellekt kan gå och bli folkkär jag inte får ihop. Det är egentligen helt emot alla naturlagar. Ändå verkar det finnas en stark grogrund i det här förbannade landets ruttna radhusmylla.

Och så har vi ordvitsar. Detta satans påfund som av någon märklig anledning blivit lika starkt förknippat med Göteborg, som huvudet är med resten av kroppen. Det är den allra lägsta av humorformer. Till och med värre än Falkenbergsmongoloiderna Stefan & Kristers bedrövliga yttringar inom det naturvidriga buskis- och revyformatet. Dessutom tenderar människor som gillar ordvitsar att gilla det så mycket att det mer eller mindre framstår som komplexa vokala tics. De kan liksom inte låta bli att vränga på ord. Jag ryser av tanken på de få gånger min latenta 031-tourettes har blossat upp och jag inte kan låta bli att skoja till det med en ordvits. Då föraktar jag mig själv på ett sätt som skulle vara närmast obehagligt att beskriva i ord. Vi kan lämna det vid att jag duschar och gråter i timmar medan rotborsten får löpa som en oxpiska över min sorgliga lekamen, trots att jag vet att sådan smuts inte kan lögas bort, den måste tvagas bort med skammen som tvål.

Stefan Holm och hans kamrat knådar alltså ihop dessa två vidrigheter till en riktigt präktig surdeg. Och de sparar inte på krutet. Boken ska heta Tvetydigheter 1 & 2. Ett OCH två, tänker ni. Ja, för när man läst färdigt boken så vänder man bara på den och vips så sitter man där med del två i näven. "Köp en och betala för två", som de båda lustigkurrarna själva skojar till det.

Jag vill även passa på att bjuda på några citat ur artikeln i VF:

"Det var med tanke på marknadsföringsknepet. Och så blir det lite miljövänligare, vi tänkte att vi kanske kunde få den Gunde Svanen-märkt, säger Holm".


Hur lyckas man bli så här kvaddad i huvudet, tänker jag.

"Inga kritiska ögon har granskat urvalet. Men Stefan Holm har testkört några av vitsarna på sin Facebook med, enligt honom, gott resultat".

Oj, vad förvånande att pappa Johnny och några halvfigurer från värmländska besserwisserföreningen applåderar Stefan Holms nya projekt.

"Författarna är överens om att det kan vara i Göteborg den stora marknaden för boken finns".

Och här blir jag så förbannad att jag inte vet hur jag ska uttrycka mig klart. Jag känner att jag förpassas in i ett märkligt chocktillstånd. Att bara släppa boken hade räckt mer än väl som förnedring, måste han verkligen pissa mig i ansiktet också. Det är faktiskt inte snällt.

Alltså, var i ligger det rimliga att en historiskt sett ganska medioker höjdhoppare får något slags kreativt fripass till att utveckla finurliga tokigheter och sedan vind för våg får komma till tals om dem i media (även om det oftast är strikt avgränsat till värmländsk sådan)? Ibland är verkligheten så sjuk att jag får mardrömmar. Varför kan Stefan Holm inte bara ta och börja hålla lite käft någon gång och skaffa sig ett jobb på bruket istället? Låta minnet av sina missgärningar som idrottsman läggas att vila, tillsammans med hans slyniga kortbyxorna i någon byrålåda i Kil.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Slyniga kortbyxor, fy fan vad bra!!

Medelklassman sa...

Nu känner jag att vi delar en del grundläggande värderingar här i livet.

Vill du låna pengar? Bo i mitt hus? Äta min mat? Etc...

Nemo sa...

Tack för denna verbala Holmgång...

Mvh

Gais-Åke ;)

bananprojektet sa...

Storhuvudet är död! Länge leve storhuvudet.

Jag som brukar bli glad när fördomar motbevisar, men en göteborgare som inte gillar ordvitsar alltså?

Erkänn iaf att du har ett Volvokort!

Vidare är det inte så konstigt att "semi-kändisskap" räcker för att någon skall nappa på detta? Alex Schulman och hon den där skrikiga jävla skåningen är ju ett bra bevis på detta. Hittade deras mail-konversationer i en bok på en förfest en gång. Jag har inte vågat dricka rom och cola sen dess.

Arne sa...

Nu sitter jag och dumskrattar för mig själv på tunnelbanan. Tack som fan! :)

Anonym sa...

"Hur lyckas man bli så här kvaddad i huvudet, tänker jag."

Han är så snål att han aldrig använde matta när han tränade utan tog upp smällen med huvudet.

Ron Obvious sa...

Sicken raffinerad hämnd. Mikebike-Holm 1-1.

Nemo sa...

Alltså... jag hoppas att du inser att du befläckar dig själv med rubben på din bloggpost. Att din 031-tourette slår igenom.

Säkert medvetet från din sida. Annars...skämmes ;)

Holm floppar - även som författare kunde annars varit en annan variant

Grovt Initiativ sa...

jag älskar detta men NÄR ska hatet mot detta återupptas: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=emd_-_gangstas_paradise&videoid=1167706

vi måste ha en kommentar!!!!

Fredrik sa...

Varsågod för länken då :) Hoppas du överlever julen trots allt.

Sandra sa...

Vet inte om du sett reklamen men nu ska han även vara med i inte mindre än tre (3!) avsnitt av "Vem kan slå Filip och Fredrik" eftersom han är deras största rival i På Spåret. Jag hoppa sså innerligt att de smäller på Holm ordentligt och att han förlorar alla tre omgångar.

silverboy sa...

Undrar om Holm har nåra vänner?

JB sa...

Men hela poängen med att ordvitsa på Göteborgsmanér är ju att man har ryggen nästan helt fri: Om folk faktiskt skrattar så är det en oväntad vändning (och då kan man känna att man har förgyllt deras dag), och om folk (framför allt stockholmare) blänger surt på en och säger "Fy fan!" så har man ju infriat sitt mål. Det värsta som kan hända är om folk reagerar väldigt avmätt och neutralt, men det händer i stort sett aldrig.

Johansson sa...

Du kanske skulle spana in årets roligaste julkalender..:)


www.oioioi.se

Josefine sa...

Grovt initiativ: mina ögon OCH öron är nu skadade för ett par veckor framåt.

Kalla Kåre sa...

Ja! Vad rätt det är och vad jag har saknat dina utbrott mot Holm!

Anonym sa...

Coolio hade vridit sig i sin grav om han hade varit död, nu hoppas jag innerligt att han sitter på ett plan till Sverige för att avsluta EMD...

Stoffe

da bomb sa...

Jag applåderar detta blogginlägg... Betyg 9/10, mao en helt lysande text!

adde sa...

Holm är ju som sagt värmlänning...uj uj uj.

Generalen sa...

Du tror inte att Holm är rätt sugen på att pissa dig i ansiktet efter allt snällt du har skrivit om honom genom åren?

Han kanske till och med känner till din avsky mot ordvitsar och skrev boken som en hämndaktion mot dig..

Urban K. sa...

Stefan Holm ÄR Sveriges torraste person. Och nu fick någon ner det på papper. jag har funnit en ny favvoblogg!

Urban
Gbg/Barcelona

Anonym sa...

Magi!

mikebike sa...

anonym: haha.

30+: var det göteborgsdissen nu igen? ;) Men ja, vi delar nog en del åsikter och värderingar.

nemo: haha du jag försökte hitta en riktig ordvits till rubrik men det gick bara inte, fick nöja mig med göteborgsk fyndighet. men kul att du såg att jag försökte i alla fall :)

bananprojektet: du jag kör fan nissan. vad ska jag med volvokort till?

arne: åh tack själv hörru.

mrarboc: mjae, för enkelt.

ron obvious: haha ja verkligen. men jag har aldrig vunnit mot honom. han vinner varje gång han får öppna käften.

grovt initiativ: vaffan, vet du hur många som mailat, facebookat och tipsat om det här. jag försöker ducka men det går inte. jag verkar ha blivit ofrivillig talesman för en rörelse mot EMD. damn :)

fredrik: tack så mycket. herregud vad jag led.

sandra: som jag sa, ibland är verklighetern bra sjuk :)

silverboy: ja det har han nog. såna som medförfattaren. såna man kan både ha och mista.

JB: nä jag har aldrig varit med om det.

johansson: OMFG!!

kalla kåre: åh jag som har levt i frid.

stoffe: ja fy fan. vilken skändning.

da bomb: tack.

adde: jag gillar värmlänningar.

generalen: haha jo det vill han nog. minst.

urban: det gör mig vädigt glad.

anonym: :)

Lasseman sa...

Du skriver faktiskt inte riktigt så bra som du tror. Du kunde tajta till texten lite.

mikebike sa...

Lasseman: det har du alldeles rätt i. Förövrigt tror jag verkligen inte att jag skriver så bra som du tror att jag tror.

Jäl sa...

Hehe jag hajar hatet...mitt är mer riktat mot Carolina Klüft ohh vad jag längtar till den dagen då det kommer fram att hon är/var dopad...mumma!!

Vad är grejen med präktiga friidrottare??

mikebike sa...

Jäl: nä det är nåt fel på dem. så jävla knastertorrt det måste vara på deras firmafester. har bestämt skrivit nåt om det. tror nästan jag hyllade Jimmy Nordin för att han föll så skönt utanför ramen.

Grovt Initiativ sa...

hahaha jag kan lova att jag ändå kollade så att ingen kommenterat om det i just detta inläggs kommentarer före mig. dock att du är denna ledare du talar om.

Anonym sa...

Fidel Castro gick till frisören och denne frågade hur Fidel ville ha frissan. "lite kort i nacken men låt skägge vara"/Mvh Exilväschötten

mikebike sa...

grovt initiativ: jag måste bara smälta det sjukta. Det är svårsmält.

exil: bah!

Anonym sa...

Känns som att en profetia från Mr Coupland är på sin plats ang. ordvitsar:

"We will still be annoyed by people who pun, but we will be able to show them mercy because punning will be revealed to be some sort of connectopathic glitch: The punner, like someone with Tourette's, has no medical ability not to pun"

Och om det är sant så har du ägnat hela denna post åt den enda humorform som är lägre än ordvitsar: lyteskomik.

:)

/Pontus

mikebike sa...

Pontus: hahaha där fick du mig. det är ju sant såvitt jag förstår.

Rutan sa...

På Facebook:
http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Dagens-ordvits/427430880244?v=wall