söndag, december 12, 2010

Civilförsvaret tipsar

Idag när vi satt i bilen och lyssnade på nyheterna så hör vi att civilförsvaret, med anledning av gårdagens bombdåd i Stockholm, går ut och uppmanar allmänheten att vara uppmärksamma på människor med avvikande beteende. De menade på att självmordsbombare oftast har en sådan otroligt hög stressnivå att man kan se det i ansiktet på dem. Bra tips. Verkligen skitbra. Särskilt med tanke på att årets julhandel står inför sitt upplopp. Skulle ett irrationellt ångestladdat rörelsemönster och en fullkomligt panisk blick vara ett avvikande beteende i dessa dagar?

Lustigt att normen för avvikande beteende baseras på ett lugn som inte ens en procent av befolkningen upplever förrän de sitter med svullen buk och jäser framför Karl-Bertil Jonssons julafton.

Jag skulle vilja vända på tipset. Om man ser någon som flanerar runt på stan med något jävla mañana-beteende och verkar onormalt avslappnad och opåverkad av julrushen, någon som INTE har en blick som är sådär otäckt stresskadad. Då är det läge att ringa säpo, lägga benen på ryggen och Forrest Gump-springa hela vägen hem.

10 kommentarer:

XXX sa...

Bäst att jag håller mig inomhus då för jag kan inte gå fort nu, julklappen är kirrad och maten kan jag inte börja med än. Ingen stress-panik i mina ögon alls med andra ord och man vill ju inte tillbringa julen i häkte!

Jo tjena sa...

Terrorbomb eller ej - jag blir alltid skeptisk till människor som kan gå i Stockholms innerstad under julpaniken och se lugna ut. Det är något fel på sådana människor, det är jag övertygad om.

MrArboc sa...

Du ger ju samma tips som senilförsvaret - var uppmärksam på människor med avvikande beteende! Din version av vad som är avvikande är bara mer verklighetsförankrad. ;-)

bananprojektet.se sa...

Suicide Bomber List:
1. Inappropriate clothing – a heavy coat in the summertime, baggy, lumpy clothes
2. Odd or unusual walk – explosives cause people to walk funny, go figure
3. Irritability – these people look mad
4. Sweating – may or may not be from wearing a heavy coat
5. Tics – twitching
6. Nervous behavior
7. Heavy breathing or rapid (panting) breathing
8. Staring straight ahead – suicide bombers do not look around, they are focused on a target
9. Mumbling – especially mumbled prayers, repetitive rote speech
10. Carrying a large bag or case – it has a detonator inside
11. Hand or hands inside the large bag or case – to trigger the detonator
12. Clean and newly shaven face – Male suicide bombers usually shave right before the act in order to “blend” in.

Personligen passar jag in på punkt 1-9 samt 12, speciellt i julhandeln. Men Karin Götblads mannar är ju säkerligen kapabla till sunt förnuft. Allting känns mycket bättre nu.

Spader Ess sa...

Jo Tjena, när man såg alla intervjuer efter bomben så bekräftades det man trott. Det är bara inresta lantisar som mot bättre vetande julshoppar i Stockholm city.

Har man någon form av självbevarelsedrift, så handlar man på nätet i stället.:-)

Peter sa...

Off the topic: Du skrev för ett tag sedan att du skulle kolla in serien Våra vänners liv, skulle vara kul att höra vad du tycker och tänker om den.

Holmin sa...

halkade av ngn anledning in på din blogg och har fastnat... hörde oxå civilförsvarets uppmaning, var detta deras 5 minuter måntro?

Fifi sa...

Haha, dår är det bara att gå in i Nordstan om man vill hitta några tusen potentiella självmordsbombare, så fint.

mikebike sa...

Tvilligen: japp du är på listan.

Jo tjena: haha ja det är det.

mrarboc: ja, men skillnaden är att mitt är korrekt.

bananprojektet: haha ja samma här. exakt samma punkter :)

spader ess: ja men det är svårt att lösa hela klapphandeln på nätet.

peter: haha ja jagh kanske ska skriva etrt inlägg om det.

holmin: jaså du med. ja herregid. vilkent rövgäg de är civilförsvaret.

fifi: ja där hittar du troligen de allra mest potentiella i civilförsvarets mått mätt.

Liw sa...

Då är allt 90 procent av alla landets studenter potentiella bombare i tenta tider, 40 procent av karriäristerna, 80 procent av föräldrar osv. Snacka om att kunna rättfärdiga ett civilgarde som "prickar" möjliga bombare. Fast, jag glömde, de måste ju vara araber..
*suck*