torsdag, december 01, 2005

Vinnare och förlorare

”Vilka förlorare”, tänker nog många och skrattar hånfullt när ni ser bilden nedanför. Andra tror att det är ett skämt. Någon bisarr maskerad med dansbandstema. Men dubbelfel blev det där. Detta är en samling vinnare och tyvärr är det på blodigaste allvar.

"Skratta du, vi har ändå legat med din mamma!"

Häromdagen fick jag en länk till en samling av dansbandsvykort från 70-talet. Jag började bläddra och jag flabbade så att jag mina tårkanaler blev slappa. Till en början. När jag bläddrat förbi 30-40 av bilderna började jag må illa och när jag sett alla blev jag tyst.

De här människorna har funnits till. De har inte jobbar på samhall eller någon dagverksamhet för utvecklingsstörda. De har inte varit mobbade och de har inte stått utanför den kärnfamilj vi kallar samhälle. Tvärtom. De har stått på scener med jublande publik, de har haft loger med fri sprit och groupies, turnébussar med porrbelysning och sammetsklädsel. De har trashat hotellrum och bränt ett mörkt hål i musikhistorien. Mellan helgerna har de suttit och gapflabbat åt det faktum att de ser inavlade ut men ändå fått ligga med fler tjejer än Gene Simmons (Kiss). Det är fan upprörande. Anstötligt rent utav.

Jag har alltid hatat dansbandsmusik. Det är DEN musikgenren som jag verkligen inte kan förlika mig med. Men jag har bara känt till "Vikingarna", "Sten & Stanley" och "Flamingokvintetten" samt en rad andra band av den där "light core-kalibern". Då visste jag inte vad som dolde sig i det förgångna.

Jag vill gärna se 70-talet som en era av stil och elegans. Grymma kläder. Storslagen inredning och en värdig avlutning på produktdesignens gyllene decennier. Allt har ett kool över sig på bilder från 70-talet. Allt utom just dansbanden.

Dansbanden eliminerar allt motstånd när det kommer till kreativ obegåvning. Endast frisörer är jämförselsvis lika värdelösa på att namnge sin business. Och de kommer inte halvvägs ens. Dubbelnamn i de mest obskyra kombinationer som ”Gert Johnnys”, ”Kent Albins” och ”Ivan Henrys”. Det sistnämnda är ju bara too fucking much, så otroligt uselt att man vill spöa skiten ur den ansvarige. Vidare har vi bandnamnen som ersatt S med Z (och KS med X) som t.ex. ”Baracudaz” och ”Hans-Erix”. De vidriga försöken till en slags svengelsk fyndighet i stil med ”Norrländers” och äckelkäcka banden som ”Frittes gäng”. Hur kan detta ha passerat obemärkt?

Det är som om en sjuk sekt fått leva och frodas i det fördolda. Den undre världen har representerats i form av folkparker där de hållit sina sjuka väckelsemöten. Men icke. Detta är bara en stor del av det svenska kulturarvet och än mer skrämmande är att många av oss som är födda på 70-talet troligen kommit till en natt efter att våra föräldrar rullat hatt till band som Gert Johnnys."SVT ringde. De undrade vart humle och dumle tagit vägen"

"Silja line här, vi vill boka er en säsong till"

"Just say no to drugs"

Inte konstigt att smurfhits toppat försäljningslistorna sju gånger i det här vansinniga landet. Kort sagt, "de" är vinnarna vi andra är förlorarna.

*Bilderna kommer från Sundsvalls Tidning

26 kommentarer:

Anonym sa...

hahah de är för snygga grabbarna, men alla har tjänat mer stålar än jag och inte behövet prata med förmän som skaffar sig penisförlängar genom att leka lill-adolf ute i fabrikerna.

hatten av till alla i dansbandsgenren, även om jag hånskrattar åt de för deras patetiska musikstil som uppenbarligen drar in tonvis med deg.

Anonym sa...

oj oj oj klassiska underbara bilder!!
Favoritnamnet på ett 70-tals dansband är nog ändå "TorLenners".
Min farbror har faktiskt spelat i ett sådant här dansband och det finns liknande bilder på dom, har dock inte lyckats finna dom på nätet.
http://www.omodern.com/
Det är den enda sidan jag känner till med bilder men där finns inte så många, ge oss gärna en länk till den sidan du hittade!
http://www.omodern.com/kult/pages/canyons.html <-- Kolla psykopat-glasögonen!!

mikebike sa...

om du letar lite på http://www.st.nu/ så finner du inte mindre än 87 stycken sjuka bilder.

jag har förövrigt bott granne med nån i kellys. deras stekarbuss stod alltid på gatan och luktade medelålders

favoritnamnet är nog "frön-jannes"

Nemo sa...

Yeah! Äntligen kommer dessa monkeysuites att beramas i sitt rätta element.. Jag förstår din upprördhet.
I min ungdom...när jag mer valde politisk färg efter vilka partiers ungdomsförbund som hade dom schysstaste festerna och de hippaste brudarna (Skiyot-jackor o islandströjor av Pippi-modell)kom jag att landa ...många kvällar... på Ellös Folkets hus... Orsch! Nu steg min grundångest. Stannar där... vill gärna ha en behaglig lunch...

Anonym sa...

Ja du, Mikebike (som för övrigt kommer låta hur mesigt som helst om sisådär 30 år), har du tagit dig en ordentlig funderare på hur du ser ut egentligen när du har dina "coola" 70-talskläder på
dig?:-)Isa

mikebike sa...

usch, det där lät bra bittert isa!

Anonym sa...

Vad sägs om "Fjälligan"? Ett lokalt band kallade sig så på 70-talet och döm om min förvåning när jag ser i ett reklamblad att det ska spela på något jippo, jag trodde de hade gått i graven för länge sedan.....de är seglivade dessa band....:))

Anonym sa...

Du säger att de här snubbarna skulle ha gökat och festat på, men det är ju bara trams. Det här är bonnlurkar härkomna ur decennium av inavel och det har aldrig dragit nån publik annat än andra bonnar på nån obskyr logdans. Skulle de satt nån där så var hon eller med stor sannolikhet han lika fula och dumma som de själva är. Tror du syftar på de lite större banden, Sven Ingvars, Thor Leifs osv vilka iofs också är bonnar, dock ej lika fula.

Honey sa...

själv är man stolt dotter till en far som finns med på minst två sådana kort. åtminstone ett av banden har dubbelnamn :) har dock inte sett om bilderna finns på nätet, eller om de bara finns på pappersvykort (som jag brukar ha som bokmärken, bra icebreaker på tåg och bussar och sånt).

Anonym sa...

Hmm, en av grabbarna i pippis är en aning lik din bror...

Anonym sa...

Jag tycker dom är ganska söta allihopa. Inte ett dugg anstötliga. Som små husdjur från en svunnen tid. En kulturskatt som vi ska värna och vara rädda om. Och inte häckla... Ta tillbaka mike!

mikebike sa...

fritz. du vet inte vad du snackar om;)

tiggeerr: scanna och skicka till mig please!

anonym: han blir nog smickrad av de nkommentaren.

anique: hahahhahahaaaaa!

Anonym sa...

tänk så fort allt blir passé - 70 tal - fast möbler från den tiden är ju rätt coola -
Man tyckte nog på riktigt att de var snygga i den där utstyrseln..

Honey sa...

jag vet inte om jag vågar. pappsen kanske tycker det räcker med att jag småfnissar åt honom snarare än att hela världen asgarvar. de var ju fina. förr, i alla fall :)

Anonym sa...

Tack för dessa underbara bilder, de är verkligen sjukt bra.

Anonym sa...

haha jag vill blunda med både ögon och öron :-)
Det är så otroligt att de här banden kunnat vara, och fortfarande är, populär. Jo, för det finns faktiskt fortfarande har jag förstått..Huga.

Anonym sa...

mikebike – du vet vad jag förväntar mig att se (och höra) på nästa års rosdkildeband, och förväntningarna är skyhöga :-)

för övrigt har jag nu plöjt hela din produktion (inklusive en omläsning av hela hockeyfrossa (som för övrigt inte funkar i safari :-))) och det är bara att lyfta av hatten och buga djupt, djupt, djupt... hade lite planer på att blogga själv, men jag tror att jag lämnar det åt de(n) bättre lämpade.

Anonym sa...

Jadu, Mikebike
Du snackar om Johnny-beroende.. Frågan är väl vad i hela friden dom gick på under 70-talet. Kanske missbrukade dom nötchoklad i grovt stora mänder eller så blandmissbrukade dom lakrits-riff och krusbärsdricka för ingen kan väl ändå med gott samvete påstå att dom var clean...
/ Petra

Anonym sa...

haha Ja, flabba kan man verkligen göra tills man inser det blodiga allvaret i bilderna. Nåja. Jag älskar din blogg för övrigt. (fast).

Anonym sa...

Ahh, det är underbart med dessa kort. Jag har sett dom förut. Jag tror Gert_jonnys är min favorit.

När jag var liten spelade min pappa just i sådana band. Jag lät mig då impas. Ibland fick jag följa med på finladsbåtarna Prinsessan och Baronessan. Dricka drinkar och kasta coctailbär till måsarna som blev fulla som alikor. Jag minns att kläderna såg ut precis som på dessa kort. Min pappa hade hulglitter skjorta. Det söps en hel del, och "frunntimmren" var förtjusta har jag fått reda på i efterhand.

Anonym sa...

Ok, jag ser inte så himla bra ut själv på riktigt. Men ibland när man fastnar på kort så blir det rent ut sagt för djvligt! Det kan ju ha varit fallet i ngra av photona?

Anonym sa...

underbart att åka Finlandsbåt på 70 talet och dansa till dansband och dricka drinkar och kasta cocktailbär till måsarna ! Nostaligi! flirta med Tor Lenners och ha platåskor med korkklack :)
Lisbet

Anonym sa...

Precis den sidan snubblade även jag över för ett bra tag sen. Visste inte om jag skulle skratta eller gråta asså! Minns jag rätt så skrattade jag tills jag grät, fast jag vet inte om det var mest över namnen, de matchande läckra skjortorna, frisyrerna eller själva symptomet. Sen mejlade jag iallafall länken till alla jag kände, för att sprida vidare ångestflabbet.

Anonym sa...

Jag såg nämnda Fjälligan på "jippot", där de spelade en timme medan ett annat band kallat "Jantix" (som härstammar från 70-talsbandet "Grosshandlarns"!) spelade. Säga vad man vill om gamla gubbar i fåniga band, men det var förbaskat sköna låtar båda banden spelade! Och Jantix hade till och med matchande kläder på sig! Dessutom var en av mina favoritbloggare pianist i bandet... Titta bara här: http://andreasviklund.com/blog/music/on-popular-demand/

Bloggare on stage, framtiden för dansbandsmusiken! ;)

Anonym sa...

Tack för de fina orden. Vi försöker verkligen hålla en musikstil som ska passa de flesta. Gammeldans är förbjudet hos oss...
Vi blir glada över all kritik, det får oss att bli bättre. Det är ju i alla fall för er vi spelar.

"Jantix-keyboardisten"

Anonym sa...

Jag är ju en av de som klagar på allt och alla. Men dansbanden lät och låter då inte ett skit sämre än artisterna i dagens melodifestivaler. Skrik högst så blir du vår nya idol! Det är inte ens musik, bara skit.