onsdag, december 07, 2005

PRO - en smutsig täckmantel

Tidigare idag var jag på promenix och rörde mig ner mot Chapmans torg. Jag tänkte att en fulkaffe takeaway från konditoriet kunde lindra min dystra sinnesstämning. Men min självbevarelsedrift fick mig att vända hem igen, som en hund med svansen mellan benen. Ett livsfarligt gäng har tagit över allt där nere nu. Otäckt som fan faktiskt.

När jag kom ner fattade jag direkt att jag var på fiendemark. Vid mittbordet satt en snubbe som jag känner igen från PRO:s propagandaflygblad som hänger i trappuppgångar och vid affärer. Han gav mig en blick innan jag ens kommit in som talade om att ”här har du inget att hämta junior, detta är vårt ställe nu”. Jag har naiv som jag är trott att PRO står för Pensionärernas Riksorganisation men har nu fattat att det står för Pensionärernas Rekryteringsorgan och att det är här de värvar nya medlemmar till sitt gäng.

Gubben som jag misstänker är gängledare är en liten satt snubbe med fiskarskägg och gubbkeps. Han bär alltid slick täckjacka utan detaljer (bra vid handgemäng i närkamp) och beige byxor med pressveck. Stilig men farlig. Han röker pipa och luktar fan. Jag har flera gånger hört honom skrocka som en pirat och berätta om när han var på ”sjön”. När en gubbe säger sjön och menar havet, då vet man att han är en hård jävel. Han hänger ALLTID på torget. Vanligtvis vid deras högkvarter "Majträffen" men ibland på hörnet vid Baloo livs. Där har han bra överblick över sin truppstyrka.

I Majorna är det varken Hells Angels eller Brödraskapet som står för fiolerna. Inte något ungdomsgäng heller. Här är det Pensionärsligan som styr den undre världen och i viss mån även den övre. Jag har tidigare lagt märke till olika gängbildningar som Sjöbusarna, Rallarna, Pantrarna (kvinnsen) och Gamla Majpôjkar men de verkar ha smält samman till en stor enad och familj nu. Ledaren har stor makt och messar man med honom så gör han livet surt för en med en enkel fingerknäppning om han är på det humöret. Pensionärsligan kontrollerar stora delar av Majorna men störst inflytande har de mellan Chapmans torg och Stigbergstorget. Själv har jag känt på deras vrede ett flertal gånger. Jag vet att ledaren beordrat murbildning i spelbutiken så att jag missat vagnen, inte bara en gång. Missta aldrig sånt med sölighet på grund av hög ålder. Likaså ligger ledaren bakom terroristaktioner som PTPT (Plötslig Tokträngsel På Trean) och OOU (Ockupation av Offentligt Utrymme) där de helt sonika tar upp all yta i form av parkbänkar, boulbanor, övergångsställen etc.

Att det obemärkt har kunnat växa och bli så sjukt organiserat är för att de utnyttjat våra fördomar om dem som lite avdankade medborgare. Deras gnäll och virrighet har vi smålett åt som om vore de senila eller omyndiga. De har levt på sin offerstatus och har arbetat i tysthet. Trots att vi ofta sett lappar om tedans och bingokvällar har vi inte fattat att det är deras koder för planering och strategi. I deras rekreationslokaler har jag från säkra källor fått veta att de missbrukar mandelkubb och beväpnar sig med broddar och annat otyg. Till exempel låter "stödstrumpa" och "boulset" ganska oskyldigt för ett nonchalant öra, men fundera lite till och inse att ett järnklot i den där elastiska strumpan lätt kan duka upp för grovt fängelsevåld.

Utåt sett gör de bussresor och åker kryssning. Vi ler och tycker det är fint att de ser till att höja sin livskvalitét. I själva verket är det avancerade träningsläger för Pensionärsligans elitförband, de som är väldigt mobila och klarar snabb trupprörelse. Det är knappast en slump att gamlingarnas fordonskran nummer ett heter Dolomite (tydlig anspelning på blaxploitationrörelsens pimpdaddy Dolemite) och att de i sin tur kränger rullatorer som heter Sopranos (behöver jag säga mafiosovibbar) Klicka här för att läsa mer om det

Så ett uppmaningens ord vill jag utfärda. Se upp, allt är inte vad det verkar vara.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kräver hårdare tag mot dessa människor. Att de får färdas fritt till Ullared och inhandla tvättmedel och klorin är ju direkt livsfarligt. Kan ge mig fan på att Big Boss har kopplingar till Macyver. En klase bannaner och PRO spränger oss alla i bitar...

Anonym sa...

Huvudet på spiken! Själv bor jag i rövarnas näste, lejonens kula, de brutna lårbenshalsarnas Mecka - Guldheden.

På Coop nära försöker de indoktrinera en med pekoralt språk. När man hört uttryck som 'bevare mig väl', 'jistanes' och 'goddag yxskaft' till leda börjar man till slut använda dem själv, och sen är man fast. Jag anar konspiration!

Anonym sa...

Jag har jobbat extra i hemtjänsten när jag pluggade, kan bara bekräfta det mike säger, gamlingar är riktigt kusliga och argsinta.

Emelie sa...

Tänkte bara säga att du skriver väldigt bra! Det går lätt att läsa, och är otroligt kul dessutom! Så, grattis, du har fått en ny stalker..

Emelie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Inga nyheter men det är bra att någon äntligen vågar träda fram och sätta ord på problemet. Vi är många med dig som stannar hemma istället för att gå på konditori, som hellre promenerear än att riskera att hamna bredvid dem på vagnen. Upp till kamp!

Anonym sa...

YES!
/Anna

Meadow sa...

Det svåra är att de är så sjukt organiserade. De har ju inga jobb eller andra aktiviteter som vi vanliga dödliga utan kan ägna ALL VAKEN TID åt skumrask. Och gamlingar behöver bara några få timmars sömn dessutom. Jag säger: ÄTTESTUPA!

Nemo sa...

Att åldras med värdighet... en konst. Hoppas att jag någon gång i framtiden smälter in i skaran (de flesta av oss kommer väl headbanga istället för att boulea 2040, typ) av välmående gråhårsligister...

Kan oxå utfärda varning för pimpade rullatorer och elektriska handikappmopeder kring Landala torg (Coop Konsum har ett fett 80+ sortiment i hyllorna kan jag lova)

Anonym sa...

Lyss ej till Nemo. Han är en av deras mullvadar. Den bakvända kepsen döljer inte panterfejjan särskilt bra. De infiltrerar överallt.

Anonym sa...

I ett avsnitt av Seinfeld fixar Kramer en träff till George när George har skaffat tupé. Kramer har inget foto på tjejen och George vill se henne innan dejten så dom går till polisen där polisens tecknare av fantombilder ritar henne så som Kramer beskriver. Mike kanske kan göra nåt likande för alla oss som vill se Lädertanten och Paddan

Anonym sa...

Haha..klockrent!

mikebike sa...

ja vi verkar ju rörande enade om pensioligan. kanske dags att dra igång en kampanj?

tack för bra feedback boys n gals ;)

Anonym sa...

Trevlig helg!

mikebike sa...

maya... du jag har inga fantombildskontakter men jag skulle kunna göra en skriftlig beskrivning va henne. på allmän begäran liksom.

lisa sa...

du får passa dig för det största pro-meckat, Gråberget. Alla sociala aktiviteter i Brf Gråberget utspelar sig på vardagar klockan 11.00. Och jag vill inte veta vad de pysslar med där. Deras aktivism har till och med givit genomslag i media, då de förde kapen mot nedläggningen av buss 87 (? den som tar Majorna - Sahlgrenska på en och en halv timme, en väg). En av dem är desstuom skrämmande lik Kurt Olsson. Och jag som trodde att det här var ett område med lugna grannar...

Anonym sa...

Vad tror ni egentligen händer på alla dessa bussresor med teman som "I Arns fotspår" (combat boot camp?), "Shoppingresa till Ullared" (bor al qaida där?) och "Kiviks marknad" (Skåne, my ass!)?

Anonym sa...

Läser du "Svenskan"? Det trodde jag inte om dig!
Behemoth

Anonym sa...

Jag visste det! Tyckte att det var konstigt att samma gamlingar ALLTID var på Coop när jag var där. Handlade jag på lunchen, var de där. Handlade jag efter jobbet, där igen. SAMMA PANCHISAR!!!
Nu har jag två teorier. Antingen så tillbringar de hela dagarna på Konsum, i hopp om att vara i vägen för så många som möjligt (inte undra på att de handlar så lite åt gången), eller så står de runt nåt hörn och spanar tills "månadens offer" dyker upp...

Blancaflor sa...

Hahaha Underbart!!!

Anonym sa...

Den främsta orsaken till att de handlar så lite åt gången, beror på att de inte får ihop fler tomburkar ur papperskorgarna innan hungern sätter stopp för deras verksamhet. Att de handlar ofta beror på att de inte orkar stå så länge i spårvagnarna. Är det någon som lämnar plats åt en 90-åring på 3-ans, 9:ans eller 11-ans spårvagn efter Stigbergstorget är det en turist.