söndag, december 04, 2005

Han lurar oss med korven

Det gnager i mig. Jag kan inte släppa det. IKEA alltså. Sorry men jag måste verkligen få detta ur systemet. Bums och basta. Sedan lovar jag att släppa det.

Man åker till IKEA för att snabbt ta sig till ex. hylla sju fack tio och köpa sin vara och dra. Snabbt in snabbt ut tänker man. Men så blir det aldrig.

Den där Kamprad visste att det alltid rycker i köptarmen efter lite värmeljus eller någon annan skit så han lät sina arkitekter specialrita varuhusen som labyrinter. För att komma till kassorna tvingas man nämligen att gå genom ett helvete av småplock. Genvägar, glöm det. Trots att man hade EN punkt på inköpslistan så har man ett berg av prylar när man flera timmar senare lämnar kassan. Lite fattigare, lite argare. Hur fan lyckas de undrar man. Jag tror jag vet.

Han lurar oss med korven. Ingvar. Korven har kostat en femma i alla tider och han vägrar höja priset. Det ska vara billigt menar han och i ett enda andetag har han hjärntvättat en hel nation. IKEA = BILLIGT = BRA.

Det är skitsamma om saker kostar 9, 19 eller 29kr. När man fyllt en vagn med skärbrädor, värmeljus, bambustjälkar, förvaringsboxar, glödlampor och tusen andra grejer så känns det inte billigt längre. Man betalar och känner sig lurad. Tänker att "aldrig mer..."

Men så passerar man korven. En femma bara! Det ÄR fanimej billigt. Man köper en eller två och känner sig mindre lurad. Ända till nästa gång man står där i kassan med sitt varuberg. Processen upprepar sig som en feberdröm. Kamprad äger såklart korvfabriken också och plöjer ner allt skit man tänkas kan göra billig korv av. Han har avtal med alla. Hans röv är vattentät som det heter.

Man tror man outsmartar den gamle gneten men det gör man inte. Ingen lurar en kille som kör knarkvolvo trots att han har tvåhundra miljarder på bankboken.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Tja killen! Du skriver skönt =)

Anonym sa...

Det stämmer så bra så. Det blir dyrt att handla billigt för man köper så mycket ;-)
Men. Jag förstår inte att du tycker det är svårt få ihop deras möbler? Jag har aldrig några problem. Förstår direkt hur de menar med manualen.
Kan det bero på att jag är kvinna?

mikebike sa...

Hej hej och tack cissi. du med. jag var inne och kollade din. du vet om du får se på min får jag se på din.. hahahaha men det gick inte att kommentera för jag inte har nåt passport och jag hittade ingen mail heller.

qilin: ahh det var en dålig ikea-dag igår helt enkelt. riktigt så svårt är det kanske inte att sätta ihop möblerna men just igår blev allt fel. kan vara att jag hade en ettårong som tyckte det var råsmutt att käka upp träpluggen och ännu roligare att klättra i hyllan medan ag byggde den. höll på att kollapsa av den inre stressnivån.... men det är klart att det även kan bero på att du är kvinna;)

Anonym sa...

fan mikebike...
jag representerar allt du hatar - jag är alltså en skånsk ikea medarbetare som dessutom bor i tyskland. kan det bli värre? möjligtvis om jag hade haft anor från en viss ö i göteborg då kanske...
ja ja.
//ulf

Anonym sa...

Ingvar Kamprad är min idol!
Killen har mer pengar än han kan göra av med och ändå lever han som han gör. "Om inte jag slösar med mina pengar så kommer inte mina anställda slösa med företagets pengar" sa han i en intervju nångång. Ibland går det dock lite till överdrift. Som när han skulle hit till ikea i kållered (söder om gbg) och kom 40 minuter för sent för att han missade flygbussen på landvetter och var tvungen att vänta på nästa :)
När jag däremot ser Donald Trump åka omkring i sitt privata flygplan med handfat i massivt guld blir jag bara äcklad och förbannad!

Anonym sa...

Förresten så är det inte korven jag tycker är det smartaste. Det absolut smartaste är drickan och att man får fylla på den själv hur mycket man vill! Då står man liksom där å tvingar i sig mugg efter mugg med äcklig cola å bara känner hur man blir gladare och gladare för att man äntligen kan jämna ut och balansera upp för all onödig skit man köpte i affären.

tessan sa...

ah. äntligen har jag fått en vettig förklaring på det där med korven. jag har alltid undrat vad den gör där. äckligt luktar den också. mitt svar på mina undringar har hittills varit att man pga korven orkar shoppa längre eftersom föräldrar kan peppa sina trötta ungar och flickvänner/äkta fruar kan blåsa tåga i sina män med orden "ryck upp dig, snart får du korvmedbröd!". glädjen över att nåt är billigt låter troligare.

härlig blogg förresten.

Anonym sa...

varje gång vi e på IKEA så försöker jag speeda på det hela när vi väl hamnat i plockavdelningen men icke, det blir alltid servetter , glas, nån glödlampa och annat småskit men hittils har det aldrig blivit korv. Jag har alldeles för höga krav på korv så där blåser jag Kamprad iaf :)

mikebike sa...

Ulf: nä jag diggar dig. trots alla dina brister;)

caiman: jo men har man så mycket cash att man inte kan göra av med dem så tycker jag man e idiot om man inte njuter av dem. nästanb stört. ok trump överdriver kanske man vaffan, han har ju råd. varför inte. dessutom är han amerikan och det förväntas av honom att han ska svina med sina pengar.

tessan: du har nog delvis rätt. man kan locka med korven;)

el pedro: din gamle gourmét. ja då ska du ha kredd om du alltid lyckas motstå korven. den är förädisk

Anonym sa...

Labyrinter var ordet!

Men faktum är att det faktiskt finns genvägar, de är dock förbannat välkamoflerade...

Förresten är det intressant det där att man känner sig mindre lurad på pengar om man slänger ut en tia till på korv. Psykologi, Levander!

Rolfer sa...

Värmeljus, servetter, en ny rullgardin, kuddar, en ram, en burk, fleecefilt, en stekspade, tre dussin glödlampor och så några doftljus alla ingår de i entréavgiften på IKEA, en entréavgift som brukar ligga runt en 600-800 kronor.
Korven lämnar ändå bara en fadd smak efter en genomgång av kvittot:
Soffa 3500
Entré 600-800
Korv 25

Anonym sa...

mike, att ett besök i varuhuset kan ge så mycket vacker inspiration. vidarebeffar länkarna till älmhult, räkna med att ett projektnummer tas ut på ekonomiavdelningen och att du snart debiteras för inspirationen du ännu ej faktiskt betalat för.