fredag, februari 06, 2009

Krimmiga artistnamn

I veckan frigavs Juha Valjakkala på permanent basis. Som alltid visade han såklartt god smak och hade dressat up i en sweden-tischa och trekronor-keps. Mördarhumor när den är på topp. Nu ska han börja sitt nya lugna liv är det tänkt. Jag tror det kommer gå jättebra för honom. Särskilt nu när han skaffat sig både fru och bytt namn.

Jag gillar frugan i en intervju försvarar honom genom att säga att han sonat sitt brott och att en människa inte kan ställas till svars i all evighet för något han gjorde för länge sedan. Man måste kunna förlåta och glömma. Det är lätt att säga men jag vet inte om utplåning av en familj faller inom ramen för saker som glöms och förlåts. Sedan påstår hon att hon aldrig skulle vara tillsammans med en man som är farlig. Det får mig att inse att vi alla har olika höga trösklar för att bedöma farlighet. Kanske fint på ett sätt... eller också inte.

Appropå namnbyte så har jag funderat lite på det det där med grova brottslingar och deras namnbyten. Borde inte poängen vara att välja en rätt svennigt namn för att öka chanserna att smälta in i mängden och inte sticka ut i onödan. Därför kan jag känna att det är lite lustigt att Juha valt Nikita Fouganthine. Det är väl för i helvete inte ett namn man väljer för att kunna söka ett jobb (om det inte är inom värdetransportrånarbranschen man tänker sig en framtida karriär)? Det är ju för satans alla drängar ett tvättäkta artistnamn. Typ som The Boss, Prince och King Diamond. Lite som när Clark Olofssson valde Daniel Demuynck.

Killarna vill gå vidare men ändå sticka ut. Bli ihågkomna. Vore det inte väldigt mycket enklare om de isåfall behöll sin redan etablerade krim-namn?

29 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker att Nikita klingar lite hmm, kvinnligt. Det är kanske en karriär som dragq. han (eller kanske snart blivande hon) ska satsa på...

Spader Ess sa...

La femme Nikita var ju oxå flink med skjutjärnen

Anders sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Eller Tommy Zethraeus som numera kallar sig Belafonte. För helvete...

. sa...

Majbajk, du är så jävla bra. Jag önskar jag kunde skriva som dig. Då hade jag varit så jävla tuff.

Detta var ett litet fanmail.

. sa...

Min man hette Ilce som tungis, nu heter han Simon Hjärp med hj. Det är väl ett ok namnchange?

Anonym sa...

Annat exempel: Stig Bergling -> Eugen Sandberg..

Tror du har hittat ett mönster här..

Madelen sa...

What? Är detta på riktigt? Det är ju helt klockrent... eller... nä, jag menar nog tvärtom egentligen. Men ja...

Ojoj, fredagsflummigheten har satt in märker jag.

Tack för att du skriver bäst i alla fall!

Anonym sa...

Ja jag vet en mördare som flådde en sjuttonåring bland annat, som bytte till---tadaaaaaa- Wallenberg.

Hur i h-e det nu kunde gå igenom.

Iaf. De lider ju inte alls av storhetsvansinne de där varelserna. Inte alls.

Anonym sa...

Vad skulle du kalla dig om du blev riksbuse- El Magnifico eller något annat blygsamt kanske?

-Luca

Anonym sa...

Nån buse böt namn till Lars Ferm, kan det ha varit Svarten det? Hursomhelst så hade morsan en jobbarkompis som hette just Lars Ferm som tyckte att Svartens namnbyte var måttligt skoj hehe.

Anonym sa...

Hur fan kan man vilja gifta sig med det där aset? Hon får väl se hur snäll han är sen när han bankar skiten ur henne, och sticker iväg och sätter på sina groupisar.

Hemliga damen sa...

Hej! Vilken ypperlig blogg! Kan knappt fatta att jag missat den så länge... jag måste ju vara i det närmaste imbecill.

Juha V... Åmsele ligger inte långt från min hemstad. Jag har en del vänner därifrån som i allra högsta grad är påverkade av att han frigivits. Med dem i åtanke är det extremt frustrerande och oerhört svårt att smälta att någon (frun) tycker att det är dags för förlåtelse. Förlåtelse måste någonstans förtjänas, och det görs knappast genom...eh...en Sverigetröja.

Anonym sa...

Sen har vi ju Clark Olofsson som bytt till svennenamnet Daniel Demuynck för att inte utmärka sig så mkt..

Dessutom borde de väl hålla käft om vad de byter till för namn kan man tycka. Efter två veckor vet alla i hela norden vem Nikita är

Anonym sa...

Men gud, Martin! Du är då sannerligen "ngt" på spåret..?

Anonym sa...

Asså...hey...vill inte klaga på ditt tjack, Martin.....men det var ju fan då..........att du inte fatta nåt....förräns det va för sent

Esperantistino sa...

Vilken trevlig blogg du har! Du skriver verkligen jättebra! Kolla gärna in min blogg om Esperanto och mitt liv!

Anonym sa...

har också tänkt på det. varför de väljer så annorlunda namn. om jag skulle råkat döda människor hade jag helst velat heta rolf eller annika svensson..

Anonym sa...

Appropå namn, om du var en gammal rikskänd kåkfarare vad skulle du då döpa dig till Mike?

Jag tror definitivt jag skulle heta nåt med Lance, det är ett hårt namn. Kanske nåt dubbel namn med Lance i, Lance-Ove eller Lance-Håkan. Efternamn vete 17.

Cliff Hanger sa...

Eugén Sandberg är också ett VÄLDIGT anonymt namn...

Cliff Hanger sa...

För övrigt skulle jag ha bytt namn till Charles Bronson. Eller kanske Chuck Norris. ;-)

Cora sa...

Jag tycker Lance-Ove Guilou skulle passa dig....ha ha......

Anonym sa...

Ingen uppdatering på hela helgen.. blev Valjakkala sur över inlägget och expedierade Mike?

Anonym sa...

Det finns ju redan färdiga och helt accepterade svenska förbytarnamn. Varför inte bara byta till: Sonny, Conny, Johnny, Ronny, Kenny osv.
Vill man sedan göra det lite exotiskt kan man byta ut -ny mot -nie på slutet. Då känns det lite soft, som att döpa sin sjumeters vithaj till Nils. Eller Bernt.
Hade jag skrivit en svensk actionfilm så hade antihjälten hetat Bernt.
Jag är medvetena att jag svamlar. Jag ska gå nu.

Anonym sa...

Varken smart eller smakfullt, men det var det väl ingen som förväntade sig heller...

Blygisens betraktelser sa...

Anonym:

Men det är väl helt okej att svamla lite också, tycker jag. har ofta slängt ur mig mindre intelligenta kommentarer både här och där. Men jag har alltid blivit förlåten, vad jag vet iaf ;-)

Så, svamla på du. :-)

Det är väl när Miken säger ifrån här som man får sluta svamla. Men inte förräns då.

Robbelibobban sa...

Måste bara få flika in en sak, jag hade för många år sedan två kollegor som dessutom var bröder, de hette Conny och Berry, dom hade även en bror till som stod och sålde bingolotter dagarna i ända. Honom kallade vi för Sorry (dom var dock inte på något sätt kriminella). Tyckte bara det var en kul kombo av namn.

Daniel sa...

En oikein ymmärrä.

Varför byta när finska karelens Poljukka namn är som mest intensiv.

Anonym sa...

Han har ett skägg som lätt kvalar in i på topp 10 i det jävligaste jag sett-kategorin. jag minns Mikes beskrivning av Hr Krusvaals "kuksugarmustasch" i ett bejublat inlägg tidigare, vad är då inte detta så säg? nån sorts ass-wipe/kånkelbärfilter - finska gränsen - svinto kombo? ståplats i finska viken förtjänar han i vilket fall som helst./Mvh exilväschötten