fredag, februari 20, 2009

Snöboll signerad Stieg Larsson

Jag hade en diskussion på jobbet tidigare i veckan. Min käre kollega A (a.k.a el guapo) kom fram och diskuterade det störande faktum att hela jävla Sverige verkar ha gått in i någon slags Stieg Larsson-psykos. Överallt ska den huvudpersonen Lisbeth jävla Salander diksuteras och analyseras men varken hon eller storyn presenteras alls. Alla bara förväntas vara helt insatta i ha koll på vem hon är och vad hon pysslar med. Jag har förståelse för att man förväntas veta vem Obama är och att han inte introduceras mer än som USA:s president. En viss skillnad dock. Det enda jag har fattat är att Lisbeth Salander är en komplicerad tjej som hade en jobbig uppväxt, något slags dystert datageni också som är omyndigförklarad för att hon tände eld på sin farsa. Ok, en EMO-brud alltså? Jag har faktiskt ingen riktig koll och börjar känna att jag vill skita i det av ren princip. Som jag gjorde med Da Vincikoden.

Sedan såg jag i förrgår att ämnet var uppe för diskussion igen, hos Ekdal i TV4. En av de inbjudna var Pär Ström, en riktig rövmössa, som kallar sig samhällsdebattör. Han var orolig för att hajpen kring EMO-Lisbeth underminerar hela samhället och ger eld åt mansförtrycket i feminismens fotspår. Han verkade på allvar oroad över den bild som ges av män i den s.k. milenniumtrilogin. Föga förvånande eftersom Per Ström har skrivit boken "Mansförtryck och kvinnovälde" där han sätter ner foten mot det omfattande mansförtrycket och belyser alla de fördelar och privilegier som kvinnor har. Oh my fucking god! Nu är alltså Stieg Larssons fiktiva karaktär som ett hot som ger energi åt mansfientlighet.

Hur många böcker och filmer finns det inte där en manlig huvudkaraktär tar lagen i egna händer och med grovt våld rensar upp i ett samhälle som enligt personen i fråga degenererats på ett eller annat sätt? Oftast bejublas den typen av filmvåld. Sällan skapar det någon debatt. Men om en kvinna står för upprättelsen, då jävlar utbryter moralpanik. Då blir det plötsligt ett samhällsproblem. Kvinnor ska fan inte ha några kontroversiella "hjältar" som gör upp med ondskan på sitt sätt. Dåliga förebilder. Otäckt som fan. Det ger ju mer eller mindre klartecken till tjejer att det är ok att göra så här, tycker upprörda röster. Det finns såklart ingen motsättning i att sedan gå hem och få bånge i tv-soffan när Gunvald Larsson eller någon annan hårdnackad jävel slår in tänderna på ett motsvarande as med sin pistolkolv.

Hur som helst. Stieg Larsson verkar ha rullat en fet snöboll innan han dog som verkar börjat komma i rullning. Jättekul. Verkligen. Men om en vanlig sketen deckare lyckas kvala in och bli ämne för en storskalig debatt skadar det kanske inte att lämna lite bakgrundsinfo. Kan jag tycka. Det blir liksom lite lättare att sätta sig in i diskussionen då om man råkar tillhöra en av de få svenskar som ännu inte köpt boken.

26 kommentarer:

Sandra på Ön sa...

Jag tillhör fortfarande den skaran som inte har läst något av herr Stieg. MEN jag har faktiskt tänkt fynda hans böcker på bokrean, det måste ju vara något speciellt med dem eftersom alla älskar honom?!
Eller är det grupptryck tro?
"Tycker du att den är bra, tycker jag att den är bra" :)

Kanalisera sa...

Det låter som att du har tillräcklig med bakgrundsinfo. Hon är en typisk EMO-brud som blir hjälte. Det räcker.

Det som är sjukt sjukt sjukt är att sjuka sjuka sjuka Pär Ström tillåts uttala sig i någon mediekanal över huvud taget. Han får Annika Dahlström att framstå som rättvis och jämställd. Det är ett under att man inte omyndigförklarat honom för flera år sen.

Anonym sa...

Sandra: det är inte grupptryck, de är faktiskt precis så bra som det sägs!

Och Mikebike, se nu till att inhandla böckerna och råd bot på din okunnighet i ämnet ;) Själv rekommenderar jag verkligen ljudböckerna, Reine Brynolfsson läser och gör det kanonbra. Lyssna när du gymmar! :)

/ L

Jeppehej sa...

Man häpnar. Jag blev tvungen att kolla hur "Rövmössan" utvecklat sina tankar och fann att han har en blogg som han kallar genusnytt. Den ska du helt klart undvika om du vill ha ett lugnt sinne i behåll.

L sa...

ja du. jag har ju läst alla böckerna och dom är väl... hmm underhållande. bra visst men på lättläst nivå.. läste säkert ut en bok på några dagar för man behöver liksom inte tänka speciellt mycket när man läser dom för man vet ändå vem som gjort vad och vem som kommer göra ett annat..... och såklar tvet man hur dom slutar. Helt ärligt det enda jag ens kommer ihåg från böckerna är att Lisbeth Salander va underlig, men ändå så cool för att hon är ungefär den enda fiktiva kvinnliga personen som går sin egen väg och är tuff sen Pippi Långstrump-böckern kom och att Paolo Roberto med sin kungen-av-kungsan stil räddar henne undan tortyr av MC-snubbar. Mer avtryck än så har dom inte gett mig och det säger väl allt.... Så jag vet inte om jag direkt längtar efter filmen. Men hur kan den där gubben sitta och säga så??? Seriöst... Då är väl Dirty Harry en jävla bov i dramat. Trevlig helg

Grovt Initiativ sa...

Hatare av Per Ström bör hålla uppsikt över detta: http://paparkaka.com/?p=936

Kommer lanseras ordentligt och officiellt på 365 Saker inom väldigt kort.

Själv är jag i alla fall glad att inte storyn i Larssons böcker glappas i offentligt samtal, så man slipper få spoilers.

Yeahns sa...

Jag undrar mest över epitetet "Rövmössa", hur ser det ut och hur fungerar det? Går han upprätt?

Jag är emot allt som blir överhaussat - vilket är fallet denna gång - och argumentet för detta är att 3,3 miljoner kollar på Melodifestivalen. Massan är ofta idioter och jag tänker inte få den fördomen krossad, så stå på dig Mike!

Anonym sa...

Det är rätt kulturprettot: Om många gillar böckerna måste de vara skit!

Yta är det nya djupa.

-Luca

Skogsjonas sa...

Konsten att skita i något som är inne... Hmm, jag föll till föga och såg Titanic när den var som mest i ropet. Fan vad jag ångrade mig. Skitfilm, båtskrället sjönk.

"Män som hatar kvinnor" är en jävligt bra bok, de två andra är inte lika bra. Mitt tips till dig Mike, läs första boken i smyg. Tejpa på omslaget till "Krig och fred" eller motsvarande och du är hemma!

mikebike sa...

Sandra: japp jag kommer falla till slut. jag med :)

kanalisera: ja fan jag har läst på lite om honom nu. jag tror han just blivit mitt nya hatobjekt.

anonym: ja jag kanske gör det :)

jeppehej: åhh jag kollade in. fan vad man börjar ogilla honom. vad är det för kamp han försöker starta?

lilian: ja det är lite min poäng. jag tror aldrig jag hört upprörda röster diskutera en fiktiv karaktär som bonkar på kvinnomisshandlare, våldtäktsmän etc. de är rätt och slätt hjältar. konstigt egentligen.

grovt initiativ: håll mig informerad är du snäll.

yeahns: ja jag vet inte det du.

luca: ja det är inte så jag resonerar. jag har bara inte kommit mig för att läsa dem och nu har jag börjat störa mig på dem. lägger ingen vikt vid graden av kulturellt värde.

skogsjonas: men jag har inget problem med att konsumera masskultur.

Anonym sa...

Om du någon gång undrar (det gör du säkert inte, du verkar ha integritet) vilka böcker du borde ha läst så tillhör Stieg Larsson den kategorin. Oerhört skicklig och om du inte gillar dem så behöver ju trilogin fler kritiker än en rädd man som tror att kvinnor ska ta över världen.
//miwwa

Anonym sa...

Och förresten har han skapat Lisbeth Salander som en verklighetens Pippi Långstrump, han tänkte visst att Pippi skulle vara så i verkligheten. Kul detalj tycker jag.
//miwwa igen

Anonym sa...

Utan att säga något i sakfrågan vill jag bara påpeka att "Millenium-trilogin" inte är någon deckare; det är yngre tonåren-fantasy. David Eddings på svenska, med tunna, tunna Stockholmskulisser.

~Sol~ sa...

Jag har aldrig läst något av Larsson och har inga planer på att sälla mig till dem som har det heller. Har aldrig lockat.

Och debatten om Lisbet Salander (?) har jag missat helt. Jag kanske behöver komma ut ur min bubbla nu...? *S*

Anonym sa...

Ja, fy bubblan för tjejer. Kände mig lite förtryckt på jobbet idag, då tänkte jag på Pär Ström och att det finns människor som står upp mot matriarkatet. Det kändes bra. Eller nåt..

Anonym sa...

Några böcker det borde göras film på är Simon Becketts Dödens kemi och skrivet i eld. Sanslöst bra böcker. Rekommenderas varmt om du inte läst dom.

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

Jag gillar Modesty Blaise. Där har vi en kvinna med stake (!). Stiegs grej har jag aldrig riktigt fattat. Så då är vi två.

Anonym sa...

Och i morgon är EMD med i Melodifestivalen. Kan det bli bättre?

Caravaggio sa...

Jag förstår fortfarande inte när fiktiva karaktärer i böcker blev nåt som blev intressant att diskutera som om dom vore av kött och blod. Vad är grejen?

Det känns ungefär som ifall det hade rasat en samhällsdebatt om att Djungelboken är en samhällsfara för att den inspirerar små barn att gå ut i skogen och försöka leva med björnar, pantrar och apor.

Anonym sa...

Som tjej ska man helst vara allmänt söt, okomplicerad och glad, syssla med vad som helst som har med utseende och/eller barn att göra, och självklart matlagning. Även vårdande yrken utan alltför lång utbildning är ok. Gör man det bara på ett normalt sätt så kommer man aldrig bli ifrågasatt och aldrig uppfattas som ett hot av folk som Ström & co.
Vaddå snäv kvinnoroll, Sverige är väl världens mest jämställda land eller???

Anonym sa...

läste igenom skiten i somras på allmän uppmaning av allt och alla. Maken till överskattad skit får man leta länge efter. Surt bara att S. Larsson inte fick leva tillräckligt länge för att se hypen och degen som måste rasa in nu. Surt för honom alltså...

Daniel sa...

å vi talar lång väg till jämnställdhet.

Anonym sa...

Jättebra skrivet osv men jag ville egentligen bara tipsa om dokumentären King of kong. En av killarna är väldigt... Chuck Norris. Tror du skulle gilla den. :)

Anonym sa...

Oi, Mikebike!
Jag har ovantat hamnat pa andra sidan Atlanten, namligen i Brasilien, Garopabs (kolla Google Earth) och ville bara meddela att din sidn gar utrmakt att lasa harifran ocksa, sa nar brasilianarna val lart sig svenska kan du vanta dig att javla uppsving i lasarstatistiken, dude!

Ha ha ha, nar jag kommer hem har jag sakarligen en del att lasa ikapp, ma sa gott sa lange!

Barnets mamma sa...

Bra skrivet!

Okänd sa...

Böckerna är helt klart läsvärda, De kanske inte är några tjusiga och svåra ord i...Det är det som gör det till en suverän bok :)