onsdag, november 16, 2005

Världens bästa uppfinning

När jag var sju eller åtta år så var Nike och adidas inte så hett. Lejon var the shit och jag önskade mig inget hellre än ett par läckra Lejondojor med kardborreknäppning. Efter många om och men så fick jag ett par som min syssling hade växt ur. Han var ett par år äldre så det var skosnören istället för kardborre. Katastrof. Det kändes som kopior. De var helfel. Morsan och farsan försökte med att det var häftigare med skosnören, att kardborre bara var för småbarn. Men jag visste bättre.

Förken frågade oss hur vi trodde att framtiden skulle se ut och jag minns att många trodde att vi skulle kunna bo på månen och sånt. Jag minns att jag sa att alla nog skulle ha skor med kardborre. Det var ju helfräckt och så praktiskt om man jämförde med de där jobbiga jävla snörena. Världens bästa uppfinnig liksom.

Efter ett par år försvann kardborregrejen lika snabbt som den kommit och omkullkastat hela min världsbild. Jag undrar än idag vad som hände. För nu känns kardborreknäppning ungefär lika avslägset som en etagelägenhet på månen.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Flera av mina skor har kombinerade snörning OCH kardborre, det är fortfarande ganska vanligt både på basketskor och även skate. Jag tycker fortfarande kardborre är king!

Anonym sa...

Jag håller med. Kardborre är betydligt enklare än snören! Men livslängden är betydligt kortare på ett par skor med kardborre eftersom den tillslut blir utnött och inte heller går att byta ut. Jag minns att jag storgrät när mina favvoskor inte längre gick att använda eftersom kardborren inte fäste =/

Anonym sa...

Men kardborrband rockar fortfarande när man har småbarn som inte lärt sig knyta än. Å andra sidan gör de också att det tar längre tid innan de lär sig, när de vant sig vid kardborreband. Men det är extremt praktiskt med kardborrar, jag håller på ditt siande-då för 100 år sen...

Anonym sa...

Jag får Filip+Fredrik-vibb på det du skriver. Läst 2 nötcreme & 1 moviebox?

Anonym sa...

Det finns nya lejondojor (i vuxenstorlek) i vissa affärer. Man borde köpa nu så att man blir först.

Anonym sa...

Fasen vilken grym blogg! Du skriver ju hur roligt som helst! Hit kommer jag definitivt tillbaka. Du är bokmärkt.

Anonym sa...

De nya Lejonskorna har bara tillverkats med en sak i åtanke, vill du vara ful, får du lida pin. Nuförtiden är de väldigt fula, men det är inget mot hur osköna de är! Lejon jag gråter mig till sömns, de var ju så coola OCH så sköna

Anonym sa...

Hej! Ska du inte skriva något om telesäljare snart, jag brukar bli så laddad när du gör det!

Anonym sa...

Får man önska en låtjävel? För en relativt nyinflyttad göteborgare hade det varit kul att få din syn på de olika delarna av vår älskade stad. Just nu bor vi i Vasa och trivs bra men vi letar ny lägenhet och det hade varit bra att ha koll på hooden.

Anonym sa...

kardborren utvecklades ( evolution ) och blev skor utan snörning alls.
definitivt bästa uppfinningen bredvid diskmaskinen.

Anonym sa...

Köpte själv ett par skor med kardborreband precis innan sommaren, och de är hur bra som helst. Jag rekommenderar varmt!

Anonym sa...

Jag har haft många idéer om vad som är världens bästa uppfinning under mina dagar och jag har fortfarande inte kunnat bestämma mig för en. Ärligt talat har kardborre aldrig ploppat upp men nu är det en klar kandidat ;)

kaxi01 sa...

När han var mindre krävde min son att få såna där resårspiralskosnören i neonfärg när vi inte hittade skor med kardborreknäppning. Det var bara att vira ihop istället för att knyta.

Emelie sa...

*ligger dubbelvikt av skratt* Mycket underhållande sida! :)

Anonym sa...

el pedro:
Tvättmaskinen är klart bättre än diskmaskinen. Visst det är jobbigt att diska för hand men det är faan så mycket jobbigare att tvätta för hand!

Har haft kardborreband, vanliga snören, spiralsnören och snörlösa skor och min lista ser ut som följande:
1. Snörlösa
2. Snörade
3. Spiralsnören
4. Kardborre

Verkar va den enda som tycker kardborre är skit...
Det tar två dagar sen har det fastnat massa skit å hår å smuts å skräp i dem och då suger de.

Snörlöst skall det vara, inget trubbel nånsin. Starka nypor eller ett bra skohorn är allt som behövs!

f.d. hisingen sa...

Annars har jag alltid tyckt att termosen har varit världens bästa uppfinning. Hur kan något så simpelt veta att hålla det kalla kallt och det varma varmt och inte tvärt om. Hur ser en plåtburk skillnad...?

Kardborre är ju bara bra i början sen börjar den tappa och lossa

mikebike sa...

tack alla för så skön feedback. jag njuter!

Anonym sa...

Mikebike, härligt och uppfriskande med en man som förstår vikten av ett par sjyssta skor!