tisdag, november 22, 2005

Mikebikes klagogramservice

Jag fick ett mail från en upprörd läsare (de har en tendens att maila) som tyckte att jag hade så mycket negativ energi. Han sa att om jag kunde ta betalt för att gnälla skulle jag vara snorrik. Fan, det är inte en helt dum tanke. Tack för den Lennart! Jag kanske borde lägga Bloggfrossa på is och börja utveckla en affärsidé kring mitt missnöje. En klagogramtjänst kanske.

Jag tänker mig att det finns så många där ute som sitter och surar över någon oförrätt de blivit utsatta för. Vad som helst egentligen, som man tycker är tokbrunt och vill bejämra sig över, men bara inte orkar rodda med. Där kommer "Mikebikes klagogramservice" in som en perfekt tjänst. Precis som med alla de tjänster man köper för att visa uppskattning borde det ju finnas en tjänst (åtminstone) för oss som vill visa missnöje över något vi stör oss på. Det är ju vansinnigt att det inte finns en sådan ventilfunktion. Det är en nyckelroll för ett välmående samhälle. Man måste få knorra lite annars går det käpprätt åt helvete.

Se på Amerikat. Deras samhällsmodell är så uppfuckad att folk tar till skjutjärn och stökar om i helt abnorma proportioner, bara för att de fått för lite saltgurka på sin ostburgare. De har blivit de mest överkänsliga och lättkränkta folket i världen. Jag har svaret. De har ingen gnällventil eftersom man per automatik blir ett "kommysvin" om man protesterar.

I alla fall har jag funderat på hur en klagoservice hade kunnat fungera.

Det borde finnas olika prisnivåer beroende på hur stort missnöje man vill visa. Det är ju alltid sunt att ställa klagonivån i paritet med den grad av förorättelse man känner av. Jag tänker mig tre primära nivåer:
  1. Pensionärsgnäll - när man bara vill kvida och oja sig lite över något, gärna meningslöst, men egentligen inte bryr sig. Behöver inte ens vara ett relevant klagomål. Billigt klagomål på dåligt papper.
  2. Normalupprörd - t.ex. när man blivit dåligt bemött eller blivit utsatt för kommunalgrå byråkrati eller liknande. Vid enstaka tillfälle. När man vill ge en verbal näsbränna och låta någon veta att skit av den graden inte accepteras. Här framförs ett noga genomtänkt klagomål helt korrekt. Man visar sina belägg och låter förstå att man inte kommer nöja sig innan hedern är återupprättad. Normalpris - passar utmärkt att slösa med.
  3. Komplett vansinne - när gränsen är nådd. När man upplever upprepad förnedring av någon form och är så förbannad att det när som helst säger klick om man inte får utlopp för sin vrede. Här krävs finess och krafttag. Personliga påhopp och grova förolämpningar. Man river upp helvetet helt enkelt. kan vara över en skitsak. Det viktiga är att vredesfaktorn är hög. Dyraste alternativet - men "Komplett vansinne" är inget man bör använda när man bara känner en lätt grad av irritation.

Sedan tänker jag mig att varje klagomålsnivå skulle finnas i två klasser:

  1. Lyxklagomål - där mikebike lägger extra kärlek (hat) vid utformandet. Bakar in finurliga detaljer och sofistikerade hot. Ger klagogrammet den där extra touchen som säger "jag är alldeles extra missnöjd med just dig"
  2. Vanligt tråkigt - bra alternativ och givetvis lika hög kvalité i själva utförandet men utan den det där alldeles extra top-of-the-line-nivån.

Jag ser stor potential i utvecklandet av hattjänster men jag skulle nog välja att börja i liten skala. I framtiden är det inte omöjligt att jag utvecklar tilläggstjänster som bajsbrev, flåssamtal och annat skoj.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande idé men tycker inte att du ska ge dig på några nya projekt förän du blivit klar med din dokumentär om Hissingen och dess rävar. Håll fokus!

Anonym sa...

Att ingen kommit på detta innan!
Se till att ta patent på idén illa kvickt, detta kommer dra in flis i mängder!!

Anonym sa...

Kom igen! Det skulle vara till 93% klagomål av typ 1, dvs ändlösa telefonsamtal med Lädertanten och hennes medkombatanter om tvättider, bankservice och priset på frimärken. Jag höjer ett varningens tecken för Mikes mentala hälsa. Man kan ta livet av sig för sämre skäl än att ha det heltidssysselsättning.

F.ö. låter det kul. Det finns många orättvisor som behöver hämnas. Payback is a bitch.

Anonym sa...

Jag är med, starta upp så att vi kan börja köpa aktier... jag vill även söka någon tjänst på lagom handläggarnivå! Men jag vill ha en slags samlingsgaranti... dvs man skickar in klagomål till företaget (AB KLAGA) och när nivån blivit allt för hög på den typen av klagomål så går AB KLAGA igång... dvs i förstaläget gör vi inget alls mer än att finnas där för dem som vill klaga.

Anonym sa...

En helt annan sak jag måste fråga. Är det inte så att det numera är politiskt korrekt att inte vara politiskt korrekt. Dvs är inte DU, numera helt politiskt korrekt?

Anonym sa...

brilliant mike.

Fan av kul det måste vara att få mail av folk som är uppretade, då berör du :)

Anonym sa...

jag skulle vilja beställa ett styck bajsbrev, vanligt tråkigt, till min ica butik. du vet vad det gäller...

Anonym sa...

Jag skulle vilja beställa ett stycke bajsbrev extra allt till Stefan Holm , Karlstad

Supernova sa...

fuckin fantastico! jag sällar mig till mängden som avgudar din blogg lite extra. ut med krutet, för fan.

Anonym sa...

Men när man är så less att man bara vill att nån bara ska försvinna, vem ska man ringa då? Bosse? :)

mikebike sa...

japp bosse är mannen man ringer när problem ska försvinna! helt rätt mikael.

maria: ingen är mer oroad för min mentala hälsa än jag själv;)

t.b.f.t.e: taget. jag bjuder på första trots att tilläggstjänsterna inte är igång ännu.

holm är oskadliggjord sedan jag lattjade med min voddodocka. kommer du inte ihåg det gösta? men det är klart om jag måpste läsa om hans framgångar i på spåret så halkar det nog fram ett stort brunt kuvert - med guldkantsåklart:)

säljare: visst är du med att investera så kan det osa samarbete tror jag. PK jag vet inte jag har aldrig brytt mig om det och skiter totalt vad som är PK och inte. jag är jag.

el pedro. ja sålänge det är övervägande bra människor som hör av sig så ör det bara roligt när någon lackar ut då och då.

mikebike sa...

insolens. jag diggar dig med;)

Anonym sa...

Jo det är nog sant (vad gäller PK) och dessutom så finns det väl INGEN som klarar att reda ut vad som är korrekt numera. Men när jag tänkt lite mer på det så tror jag inte det är fullt möjligt för er på västkusten (eller oss i skåne) att vara korrekta, jag tror att man måste bo innanför Tullarna i stockholm för att ha tolkningsföreträde. (Klart här ska investeras!)

Anonym sa...

Mike, skicka ett bajsbrev till Linda Rosing! Du måste ju ta hand om ditt egna gnäll också. Sen skulle jag och Al Jazeera vilja skicka en stor påse bajs till George W Bush.

Anonym sa...

Det stavas Hisingen idiot!