torsdag, november 24, 2005

Du är vad du utstrålar


Vissa ägodelar/attribut säger mer om ägaren än de tror


I alla tider har människor använt sig av olika attribut för att framhäva sin personlighet eller sina åsikter. Visa vad man står för och vad man är för en lirare helt enkelt. Det kan vara alltifrån att tjejer väljer att skaffa sillisar till smårevolter i form av pins med politiska budskap (ex. "Atomkraft - Nej tack!"). I vissa kulturer är det pösfräckt att töja underläppen till osannolika proportioner. Det är inga news direkt.

Men så har vi de attributen som är mindre lyckade. Oftast helt ofrivilliga sociala koder, där hela personlighetsprofiler torde kunna fastställas med skrämmande stor procentuell exakthet. Utifrån en enda liten detalj eller accessoar.

Glasögon av pilotmodell
De talar sitt tydliga språk: "Messar du med mig så låser jag in dig i en jordkällare innan jag stryper, slicar upp dig och sparar ditt huvud som trofé i min frysbox... eller nåt annat skruvat". Det är nog ingen slump att de värsta asen genom alla tider valt att pryda sina nunor med ett par fetingar. De tilltalar helt enkelt seriemördartypen. Genetiskt - ja det verkar inte bättre.

Tjock guldlegering runt halsen och utanför tröjan
Ingen annan accessoar ropar "Hej, jag är en finsk förortsdandy" högre än den klassiska monsterlänken. Det är killarna som roar sig med solarium, karaoke, åka färja och dricka sprit i ohemula mängder. Uppknäppt ballongskjorta eller stickat spelar ingen roll. Det är kedjan som är attraktionen. Det fanns säkert en tid och en plats då det ansågs vara en statussymbol men haja hur jävla ute det är nu.

Vit Skåpbil
Helst en Dodge Van. Håll med om att det osar våldtäktsman och sexavvikare lång väg. Själv har jag alltid fått the creeps när en vit skåpbil mullrar förbi eller står parkerad i nån mörk gränd (eller var helst de står för den delen). Man liksom vet att det försiggår nåt jävligt otäckt innanför det där tunna lagret plåt. Bilmodellen är som gjord för hallickverksamhet och annan människohandel. Jag menar inte at ALLA som har en sådan är pervo, men tillräckligt många för att det borde vara intressant ur ett profilerperspektiv. Pilot och vit Dodge Van i kombination och du har ett vattentätt as av något slag.

Polisen borde avsätta resurser och ekonomiska medel för att utveckla mallar för vissa metoder. Det skulle betala sig i långa loppet. När de har en Seriemördare on the loose så borde de t.ex. gå igenom alla optikers register för att se vilka sjuka jävlar som inhandlat et par glasögon av pilotmodell de senaste 50 åren. Då har de med 95% (kvalificerad gissning) säkerhet ringat in den de söker.

Likadant är det med skåpbilen. Jag har för mig att det var så de fick fast Thomas Quick. Han kom åkande med sin vita Dodge och då var han rökt. Ok, han kanske inte har begått alla de där sjuka grejerna - men face it - killen är one sick puppy!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Håller nog inte med om pilotbrillorna, för mig osar det mer Fear and Loathing i kombination med Jackass, men samtidigt känns det väldigt Hultsfred och festival, men jag får inga killer-vibbar.

Van är ju dock och kommer alltid att vara tätt förknippat med någon form av illegal verksamhet.

mikebike sa...

men du, det är ju givetvis inte solglasögon av pilotmodell jag menar. Det är ju glasögon av pilotmodell (Se jeffrey dahmers mugshot på crimelibrary.com) jag menar. Det finns inget festivaligt i det. Jag diggar modellen dock. enda anledningen till tvekan är just att de sjukaste hjärnorna som existerat har en sak gemensamt - pilotglasögonen.

Blancaflor sa...

Vad utstralar joggingbyxor i praseltyg med knappar i sidorna? Och alltför noppade ögonbryn i kombination med läppenna?

Anonym sa...

Och jag håller inte med om den vita vanen.

Det kan ju vara Jack Bauer!!!

Anonym sa...

Jack Bauer om någon är ju sexavvikare! Hur många springer runt med rånarluva i fickan? Hur många tar första bästa tillfälle att slita kläderna av sina rivaler för att sedan elektrifiera dem? Han är pervers, Jack...

Anonym sa...

Han har ju inte ens brillor..

http://www.mugshots.org/criminals/jeffrey-dahmer.html

mikebike sa...

ok blandade ihop det kanske. kolla här då:

http://www.bbc.co.uk/crime/caseclosed/
images/dahmerlg.jpg

Anonym sa...

Ok, nu är jag helt med dig!

Anonym sa...

Ford Bronco - rollad med svart färg
= wife beater

Har länge varit min favvo.

mikebike sa...

ja wifebeaterbilen är en riktig klassiker. kanske får man se en sådan på uddis snart då? en sådan bil sätts det inga böter på heller. även p-lisor har en viss grad av självbevarelse drift... jo det är sant!

deltidsharmonisk sa...

UNA-bombaren och Richard Ramirez hade ofta pilotbrills. Inte många fler än det så vitt jag vet.

(läste nu ditt 5.08 meddelande)

Okej, glasögon. Du har rätt. Mark Chapman. Fula feta pilotbrills.