lördag, november 26, 2005

Krasselwass - ett uppror mot positivismen

Det börjar bli dags att omkullkasta den dåliga världsbilden av pessimister. För är man verkligen en sådan usel människa bara för att man tillåter sig riskkalkylera med en högre minusprocent än tvärtom?

En person som hela tiden intalar sig att han är en vinnare börjar tro på det. Tro i sin tur leder till förväntan. Men när det inte går som förväntat, det är då man faller som hårdast i backen. Då går man sönder. Allmänhetens bild av en pessimist är i själva verket den av en misslyckad optimist. En optimist vars plan inte gick som förväntat.

Vämjelse och fördomar får hagla fritt över den som vägrar sälla sig till de ultrapositivas diktatur. Negativ har blivit ett tabubelagt ord och ett hot mot de normer någon äppelkäck jävel drog upp en gång i tiden. Vakna upp och tänk efter. Vem har bestämt att positivism är det enda rätta sättet att tänka? Och är det att tänka fritt? Utanför boxen?

Nej, det är bara en lätt lösning för lata hjärnor.

"Tänk negativt men agera positivt" är min personliga grundinställning i livet. Det är en ganska soft och avkopplande syn på livet om ni frågar mig. En livsfilosofi som inte tynger ner mig det minsta. Jag är sällan bekymrad på riktigt och nästan aldrig deppad på allvar.

Jag har alltid med i beräkningarna att det jag tar mig för sannolikt inte kommer gå min väg. Det är inget destruktivt tankesätt enligt mig. Det är en sund skepsis. Att vara pessimistisk realist utesluter nämligen inte positiva energier. Det är bara en förljugen bild ”optimisterna” har av den negativa människan. Personligen går jag absolut inte runt och surar och drar ner alla andra i mitt ”mörker”. Tvärtom. Det handlar bara om att inte göra en så jävla big deal av ett eventuellt nederlag. På så vis blir jag inte så besviken av lite motvind, men gissa hur glad jag blir när den vänder. Jag lättar från marken. Då är det karneval i Majorna.

Det snicksnackas om vikten av mångfald i samhället men den mest förföljda folkgruppen i vårt samhälle är vi negativa. Det finns för många som livnär sig på att "hjälpa" negativa människor att tänka positivt istället. Psykologer, motivationskonsulter, tv-präster och personliga framgångscoacher av olika slag. Det är ett smutsigt sätt att plocka in deg på enligt mig.

Varför inte låta pessimister känna sig OK med sitt tankesätt istället?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Å majkbajk!

Du kan få vara min terapeut helt kostnadsfritt... ;) Vad sägs om det här; Alla killar är dumma i huvudet!?

Ålderskris! Jag fyller 25 om exakt en vecka... jag orkar inte åldras...

Nu har du ett par problem att hjälpa mig att handskas med.... helt gratis!?!

ps.
nästan ännu värre.. nästa vecka börjar jag jobba under Ebba.. den där Von Sydow.. hurra?

mikebike sa...

du nellie!
maila mig NU ;)

Anonym sa...

Som pastor i den östra krasselwass församlingen (gbg) blir jag något komfunderad över att du låter pessimism och negativitet flyta ihop till en sörja. Det är ju två vitt olika ting. Pessimism är sunt och leder ju fanimej till att man når positiva resultat. Lite som sientologi, fast utan utomjordingar.

Anonym sa...

pastor.. tjenare.. tror du på gud oxå eller? *mohahaha*

Nemo sa...

Krasselwass? Ja, ja...här känner jag mig ruggigt speglad och anfrätt i mitt eget Dysterkvist-syndrom. "Foten i kläm? Jajjamän!"

Tror i vart fall att jag har samsyn...överdriven optimism bland lättsinniga blir bara hur fel som helst. Människor som ser ut som en nerbrunnen ladugård har jag också svårt att visa fördragsamhet med.

"Du mår som du mår och blir vad du gör"

Kan det vara en sorts gyllene medelväg att beträda??

Karolina Lassbo sa...

Pessimism är nog en postitiv egenskap på den negativa arbetsmarknaden. ;)

Anonym sa...

Mikebike har helt rätt, tror man att man skall falla förberder man sig på smällen istället för att slå pladask i marken och inte veta vad som hänt.Jag anser mig själv vara realist och förberedar mig på det värsta medans jag hoppas på det bästa.Man blir så mycket gladare när alla dom otäckheter som man trott skall inträffa uteblir, men när alla dom trevligheter man tror skall inträffa uteblir då blir man ledsen och en smula bitter. Owen Lars över å ut.

Anonym sa...

Sedan barnsben har mor min tutat i mig att "man ska inte drömma man blir bara besviken". Ett tag tänkte jag att det var ren rappakalja. Men nu börjar jag fan tro att hon har rätt. Krasselwassteorin är nåt viktigt på spåren.