måndag, november 14, 2005

Tre myter om föräldraskap

I dagarna har jag varit farsa i exakt ett år. En härlig tid på många sätt. Övervägande en helt fantastisk upplevelse.

MEN... Det finns några myter jag vill slå hål på.

Innan Juniorette kom bävade jag primärt för tre jobbiga förändringar. Tidiga morgnar, skrikljud och bajsblöjor. Och som jag blev häcklad och hånad. Jag var bara löjlig, omogen och borde inse att det minsann var dags att växa upp. "Man vänjer sig" är världens största livslögn. Vissa saker vänjer man sig inte vid. Så är det bara.

Powermorsor och powerfarsor är, enligt mig, bara brorduktigföräldrar som inte vågar erkänna att det faktiskt finns saker med barn som gör kraftiga inskränkningar i vissa livskvaliteer man hade innan. De är så rädda att verka misslyckade som päron att de hävdar att allt är fantastiskt. Men man är väl inte per automatik en kass förälder bara för att man inte gillar bajs och gallskrik. Det är ju trots allt en så försvinnande liten del av föräldraskapet. Måste man älska allt?
  1. Jag hatar verkligen att vakna vid sextiden och tvingas gå upp och leka, varje dag. Jag ser ingen fördel med det.
  2. Barnskrik är fortfarande en av tre faktorer som får mig att byta vagn när jag är påväg till jobbet en tidig morgon. Inget sätter färg på en dag som migrän upptämjd av gallskrikande barn.
  3. Jag känner fortfarande hur det kittlar i kräkreflexerna när mina näsborrar möts av stanken från en fullbajsad blöja. Jag kan ofta köpslå med höga insatser bara för att slippa när det är min tur. Ibland går det ibland inte.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen.
varför läser man bara att allt är guld o gröna skogar med förälderbiten?

Keep it up mike

tiggerrr sa...

tack, nåt sånt här har jag väntat på. är visserligen fortfarande inte särskilt lockad av att skaffa barn, men det känns uppfriskande att någon som faktiskt har egna vågar säga att allt inte är så underbart jämt.

Anonym sa...

Vad är skillnaden mellan power- och turbofarsa?
Jag är en looser när det kommer till babysnack. Hade varit gott att kunna dra några schyssta oneliners.
//ulf

mikebike sa...

jadu ulf. jag har fått frågan vaden turbofarsa är och jag har fan ingen aning egentligen. tyckte nog att det lät fränt när jag skrev det. syftar nog mest på att jag är ifarten med en massa olika projekt även om jag är pappa. att jag inte lagt mig själv på hyllan som många gör när de blir föräldrar... hmm ja typ ungefär så- powerfarsa är raka motsatsen;) de som lägger ner sitt liv och blir "pappor"

Anonym sa...

vem har sagt att allt ska va kul jämt?

Anonym sa...

Till något helt annat...om det går för sig ? I vår södra grannkommun finns en lokaltidning (Norra Halland)i folkmun kallad "Grisabladet" häruti kan läsas om allehanda ting som att " John vi stenens kviga gick ner sig i mossen ! Werner Larsson sköt en tiotaggare 80 år gammal...Ja,Werner inte älgen...!!
Flyttade till Majorna ..och får numera lokalnyheter via denna blogg ! Vill vara lite lokalpatriot och tipsa om ett band från Majorna som släpper sin debutsingel om två veckor, gå in på www.privateangus.com och lyssna på Såggatans Jeff Buckley !

Anonym sa...

Din bästis glamourprinsessan Karolina Lassbo söker en julbordsdejt, du lär visst vara ett hett förslag i både blogg och kommentarer. Ta tåget till Uppsala, dejta glamourprinsessan ett eller ett par dygn så slipper du vara förälder just då. coolt va? hon kanske kan ha sin boinnig bunnyutstyrsel på sig oxå coolt coolt

mikebike sa...

el pedro och tiggerrr:
visst är det så. jag hade panik inför hennes ankomst eftersom allt jag fick höra var den sminkade verkligheten om hur mycket man får tillbaka. Det är skitkul med barn. och det positiva är så otroligt övervägande MEN jag fattar inte poängen med att det ska vara så tabu att nämna vissa negativa konsekvenser.

anonymous: visst visst. jag och lassbo är bästisar och vi har självklart redan snackat om julfestdejten. det är så gott som klart. allt hänger på hur det blir med bunnyutstyrseln nu.

gres sa...

klockrent. Håller med till 100%