torsdag, september 08, 2005

Kollektivtrafikens vilda västern

En kompis och jag diskuterade fenomenet varför Göteborg är den enda stad i världen som ställer sig utanför det oskrivna, men alltid lika högaktuella, regelverket gällande förhållningsregler vid resa med kollektivtrafiken. Speciellt på- och avstigningsprocessen. Vi kom inte fram till något vattentätt svar men konstaterade att det troligen rör sig om en bakomliggande och väldigt komplex problematik som helt enkelt INTE går att lösa över en kopp fika. Vi fastställde också att den vanlige göteborgaren, mer än resten av mänskligheten, visar tydliga symtom på en underutvecklad förståelseförmåga så fort det vankas buss- eller spårvagnstur.

Överallt i världen följer människor den mycket enkla släpp-av-innan-du-går-på-processen men i Göteborg råder total anarki på spårvagnshållplatserna. Det är som att stå mitt i en "mexican stand-off" i någon gammal västernfilm.

Så fort vagnen skymtas vid horisonten börjar folk inta en slags startposition (som vid ett hundrameterslopp). När vagnen bromsar in tätnar trängseln och alla vidriga människor fokuserar på en enda sak. Det gäller att komma först på vagnen och till vilket pris som helst. Använd gärna armbågar och tillhyggen. Trampa ner pensionärer och för all del handikappade. Låt inget stoppa dig nu.

De allra värsta är de med barnvagn. De tror sig ha rätten på sin sida att göra vad fan de vill. De plöjer fram genom massan med en slags rockstjärneattityd. Störst går först och fan för den som står i vägen. Hur många hälsenor har inte sett sina sista dagar i vitögat när en BRIO-Kombivagn rycker fram som en pansarbrigad. Ingen verkar förstå det ganska självklara i att släppa av de som ska av innan man själv går på. Jag vet inte hur ofta det hänt att jag knappt hunnit av för att utgångarna täppts till av en massa svin som vägrar att göra som man gör i resten av världen.

Jag lackar bara jag tänker på det. Jag känner att dagen snart är kommen då allt brister och jag plockar med mig ett stort och saftigt bollträ. Bara för att resan till jobbbet ska flyta på liksom.

Jag uppmanar alla som inte bor i Göteborg att nästa gång ni kommer hit. Istället för att ta en tur med Paddan* (båten alltså) ta en sväng med trean från Centralen till Chapmans torg, gärna i eftermiddagsruschen.

Först då får ni en bild av det riktiga Göteborg. En vilda västern-extravaganza.


*Fotnot: Om ni tar turen med trean så passa på att spana in Paddan II på hemköp Chapmans Torg.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ojoj, det är så sant som det är skrivet.
Jag har funderart på detta men inte heller kommit på någon förklaring förutom att vi blir fler i centrum och regelverket har inte hunnit med våran expansion.

I grund o botten är allt för många så jäkla självupptagna.

Jag har ju lyxen att åka älvsnabben till jobbet och fram till i början av detta året har det varit samma problematik, men detta har lättat iomed att de har satt upp trafikskyltar vid påstigning så att folk skall fatta att de skall ställa sig till höger när de väntar på att gå på.

Vi svenskar gillar skyltar så det är kanske lösningen?

Anonym sa...

Förbjud barnvagnar i kollektivtrafiken. Har de råd att skaffa kids får de fanimej först skaffa en bil!!!!!!!

Anonym sa...

Spårvagnsetiketten existerar inte. Göteborg är som high chapparall fast på riktigt. Men en skurk i dramat är pensionärerna. Förvisa dem till någon ö. Det finns ju så många här ute, men man borde komma överens om en ö, en som man inte kan ta sig till om vintern. Gamlingarna skramlar omkring på stan och tar upp plats och klagar. Allt för att göra livet surt för oss människor. Jag förespråkar något slags hinder som gör att alla som lyckas ta sig fram till öppningen innan "dörrarna stängs" ska få åka med. Resten bryr jag mig inte alls om...

Maya sa...

Helt rätt t.b.f.t.e , hur många hälsenor har inte sett sin sista stund i vitögat på en rullator?

mikebike sa...

ja så slarvigt av mig att inte nämna pensionärsjävlarna.. dem har jag ju gått loss på innan. De är värre än barnvagnar.

Anonym sa...

ahsså.... sorry att göra er besvikna.. men detta är inget Göteborgsfenomen... det existerar även i t-banan, sthlm...

jag blir ofta vansinnig och bryter samman i något slags halvhjärtat raseriutbrott som går ut på att jag säger vad jag tycker.. vilket ingen brukar bry sig om...

mikebike sa...

haha nellie visst är det helt meningslöst att försöka förklara för dem.

Men du, jag lovar dig gbg är exklusivt på det sättet att här är missdådarna många fler och mycket värre. troligen är de som fuckar upp t-banesystemet inflyttade från gbg. jag är nästan säker;)

Anonym sa...

hm, har funderat på varför det blivit allt vanligare med folk som står på perrongen precis mitt i ens väg och glor då dörrarna smäller upp på t-banan. kanske är det alla göteborgare som flyttat hit...

tyvärr är det nog inte så enkelt. dessvärre är det nog samma människor som tvärstannar mitt framför näsan på en då man går på en högtrafikerad gånggata. eller som ställer sig i slutet av rulltrappan för att fälla ut handtaget till sitt dragsläp, fullkomligt ovetandes att resten av rulltrappan när som helst per automatik kommer packas in i röva på vederbörande. jag tror andreas kallade detta beteende för "en örebroare".

eller som de som står på fel sida i rulltrappan, alternativt par eller gäng som lyckligt ovetandes om att de blockerar framfarten tar upåp både höger och vänster sida. fy fan för er alla!

dom måste helt klart börja med dörrar som öppnas jättehårt, UTÅT! Då kanske tjockskallarna kan betingas att hålla sig ur vägen vid av/påstigning...

/c