lördag, oktober 13, 2007

Kolonialkuriosa

Var på landet idag. I en lagård ombyggd till antikaffär. Det var en upplevelse på många sätt.

Hela stället var som en labyrint med massor av rum och flera våningar. De hade allt skulle man kunna säga och för första gången upplevde jag att begreppet "kuriosa" verkligen kom till sin rätt i en antikhandlares affärsbeskrivning. Tjockt också. De hade en massa konstiga grejer.

En uppstoppad bäver till exempel. Och en säl. Det har jag inte sett innan. I ett rum fanns ett par sora trästolar med utsnidade hakkors i ryggstödet. Det kändes halvsketchy måste jag säga. I ett hörn stod tre skyltdockor uppställda i en obehaglig scen. Den ena hade en peruk, ett par slappa Ralph Lauren-kallingar, skinnväst och stryparhandskar på sig. Creepy.

Vidare fanns där mängder av djurkranier, vilthornstavlor och en grevinnan-och-betjänten-lejonfäll. Det kändes olagligt. I en annan byggnad hittade vi en sjukt gammal glasburk där de stuvat ner en skallerorm i gulaktig vätska. Det såg ungefär ut som såna där läckra glasburkar där olika frukter och grönsaker ligger tätt packade i lager och ser "fräscha" ut. Skillnaden här var att det såg allt annat än smaskigt ut. Siamestvillingarna på naturhuistoriska är en bit kaka i jämförelse.

Jag skulle kunna lista grejer i en timma tror jag och ändå inte komma halvvägs.


Konstigast av allt var nog att de hade så mycket spexig kolonialkuriosa. Jag lyckades räkna till inte mindre än tre stycken "Jolly nigger bank" i olika utföranden. Ni vet såna där spargrisar där man lägger sitt mynt i näven på en svart man och trycker på en knapp, så käkar han grigt upp det med en flabbig min. Det är humor, det är humor, det är humor.

Fyndigt och roligt på alla sätt - om man hade varit plantageägare i West Virginia på 1800-talet.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som att du än en gång passerat gränsen och hamnat i The Twilight Zone, Mike.
Och, va fan, har du börjat blogga på halvtid, dude?

Ataharis sa...

Men var, vaaaar, ligger detta ställe? Måste ju åka dit. Berätta Mike, snälla.

Anonym sa...

Kan det vara hos Engbergs du har varit? Utanför Edet? Skallerormen finns där också åtminstone.. och det är en ombyggd lada?
Isåfall har jag ju också varit där... several times.. och jag kan dessutom berätta roliga historier om ägaren! ;)

Lintin sa...

Men gud, var var ni någonstans? Rhodesia?

mikebike sa...

adde: ja det var ett intresant ställe vill jag lova. angående bloggfrekvens så har ändrade arbetsuppgifter gjort att jag inte orkat prioritera blogganddet. men snart kommer allt vara som vanligt skulle jag tro.

trulsa: elvis vet!

elvis: ja mycket riktigt. där var det. hallå snälla berätta roliga historier om ägaren tack.

lintin: se ovan

Anonym sa...

ge mig en vägbeskrivning! jag vill ha bävern, sälen och pälsen/skinnet!

Anonym sa...

Enbergs ligger om du kör 45an mot Trollhättan. Strax efter att du passerat Lilla Edet och Rasta, så kommer en stor lada där det står Engbergs antik till vänster.. inte alls svårt att hitta!

Well... Ägaren ingick i partygänget när vi var sådär 15-16 kanske.. det finns väl MÅNGA roliga historier, men egentligen borde jag nog leta upp bildbevis.. man kan väl säga såhär.. tänk dig en 185 cm lång, STOR kille som dricker upp en 75a vodka som om det vore en burk cola, och sedan tar sin gamla moped för att åka hem och hämta mer, som om inget har hänt! :)
Man måste nog se det för att inse det roliga.. men jag ska försöka minnas vad som varit roligast.. ge mig lite tid bara.. det kanske tom kommer bildbevis?

malla sa...

Jolly nigger bank med en naziinspirerad gubbe som övervakar sådär lite i bakgrunden, undrar om de var placerad ihop medvetet?! Sjukt..

Anonym sa...

Det lät som en loppis from hell;)

Anonym sa...

Detta ställe måste bara besökas..tack för namnet Elvis :)

Kissen sa...

De var smygrasister, ägarna.
*garvar*
Loppisar och kuriosa-butiker inbjuder till mången höjda ögonbryn.
Men visst är det hejdundrande roligt att gå runt på såna ställen?

:)

Johan C. Svensson sa...

Får mej att tänka på en maskerad jag besökte igår med 80% aktiva folkpartister. Mycket olustigt.

Anonym sa...

Ormar i stinkande formalin är ju det livet går ut på! .. eller är det?