måndag, november 13, 2006

Välgörenhet Schmälgörenhet

Sitter och slökollar på tv3:s fantastiska samhällsprogram "Insider". De brukar aldrig leverera och gör det inte idag heller. Men det spelar mindre roll. Jag fattar grejen och jag blir så förbannad att jag spontant dragit fram slipstenen.

Det handlar om telefonnasarföretag som samlar in deg för välgörande ändamål. Bland annat SSC - Stiftelsen Svensk Cancerbehandling. Ett företag som i välgörenhetens namn samlat in mångmiljonbelopp men låter över 90% av cashen stanna i egen ficka. Ja, det kostar ju att leva flott. Det är klart.

En person som livnär sig så måste vara lägst av de lägsta i näringskedjan. En amöba har tusenfalt fler sympatiska drag. Jävligt hedervärt att kräma upp sig med tilljugna stålar i dödsjuka männiksors namn. Svin!

Alltså, de jävla asen är så jävla smutsiga att de inte förtjänar en kula ens. Maken till parasiter har jag aldrig skådat. Åhhh, om jag bara fick bossa en dag. Jag skulle lavettera upp dem och passat på att gratta dem till sin nya terminalsjukdom. Som de skulle få lida.

Det är just p.g.a. sånt mygel jag aldrig befattar mig med pengaskänkning i välgörenhetorganisatoriska sammanhang. Aldrig. Jag litar inte på någon. Det skulle vara så otroligt förnedrande att bara skänka en hundring och få vetskap om att det går till någon fet katts gåslevermacka. Jag skulle hellre pissat på mig i direktsänd tv än att bli lurad av såna lågliv. Jag skulle hellre lösa biljett till och genomlida en Rhapsody in Rock-sittning (och då fattar de som läst bloggfrossa ett tag hur jävla äcklad jag blir).

Oj, nu blev jag sådär trött igen känner jag. Phew!

29 kommentarer:

Doktor Svårmod sa...

Det hade kännts bättre om de bara snodde pengarna direkt istället.

En pistol mot pannan och hit med stålarna liksom.

Anonym sa...

Hmm, men du Mike, ärligt, om du ger till Rädda Barnen eller Röda korset eller nåt annat sånt stort och välkänt så kommer nog pengarna fram.

Vi på Kantarellen sa...

Snacka om att jag bara ger till vissa... och definitivt inte över telefon.

En som inte fick, var en kvinna med cockerspanielögon som kom in till Mamsans häromdagen, med lite foton på ledsna barn i Thailand och en pärm med handskrivna sidor och ville att vi skulle skänka en femhundring för att barnen skulle få det bättre. Inte en spänn från oss blev det.

Anonym sa...

Svårt att inte hålla med. Trodde dock detta fenomen försvann på 90-talet i och med avslöjandet om UFF's bluff.

Dock är ju inte lösningen på problemet att sluta ge pengar utan att ge sina pengar till rätt instans såsom Rädda barnen, Barncancerfonden, Amnesty osv. Tänker du efter vet du nog vilka du kan ge en slant till.

Anonym sa...

en riktigt dålig ursäkt för att inte ge bort några av dina pengar till de som behöver det mer... stora företag som röda korset, rädda barnen etc har krav på sig att max 25% går til administration, så nu har du ingen ursäkt längre...

Anonym sa...

Men varför skänker man pengar då?

Det är ju bara för att lätta sitt eget samvete- bry sig om vad som sker därefter. Så länge givarna inte vet kan de sova sött.

Seriösa organisationer har ju information om vad de gjort, verksamhetsberättelser/årsbokslut mm.

Anonym sa...

Jag bockar o bugar för presentationen av de lowlifen. Det borde stå skrivet i första läseboken att inte skänka pengar man inte med säkerhet vet kommer hamna hos de behövande.

Tacka vare att så sker blir det ej heller någon självsanering av de giriga typer som kastar skit över företeelsen med att vara givmild. Att jag hatar girigbukarna är milt.

Unknown sa...

Jag gottar mig åt hur otroligt dålig karma de där insamlingsmänniskorna som blåser folk måste få. Dom kanske har skoj för slantarna ett tag, men straffet kommer förr eller senare...mark my words.

Anonym sa...

Lysande inlägg!
Håller med på alla punkter och några till.

Anonym sa...

Hanna är rätt påt... Karma! Allt du gör kommer tillbaka..så även om Du sänder in ett bidrag - i god tro - så är det det som räknas... och du Mike - don't get mad - get even

Anonym sa...

Finns även varianten av hjälporganisationer som med hjälp av hjärntvätt får sina medarbetare att tro att dom gör gott.

Scientologernas egen lilla hjälporganisation som ibland kan ses kliva omkring i världen bland offer och erbjuda sin hjälp, bara man läser denna lilla pamflett först och allvarligt tänker på att konvertera.

Anonym sa...

Jag förstår dig precis. Det är faktiskt få saker som är vidrigare. Men hur ska man se till att nå de behövande om man känner att man vill göra en hjälpande försträckning?

Andreas sa...

Jamen allvarligt, Barncancerfonden delar ut 80-85% av det som de får in. Det anses JÄVLIGT bra.

De får in i runda slängar 100 millar om året.

15-20 miljoner av vad folk skänker går alltså åt helvete.

Och det är ett jävligt bra resultat??

Det måste fan finnas bättre sätt då...

Anonym sa...

Du, Andreas. 20 mille är inte mer än 100 riktigt dåliga årslöner. Vet inte om jag tycker att pengar som till stor del täcker lönekostnader för de som jobbar med välgörenhet på heltid är "åt helvete". Tvärtom. Den som vill ha det på något annat sätt kan ju ta sina pengar, flyga till ett u-land och ge pengarna direkt i handen åt valfri fattig. Eller skänka en hundring till radiohjälpen. Skänka till välgörenhet är fan en skyldighet när vi har det så här bra. Sen behöver man ju kanske inte ge till okända organisationer, men ärligt, vem hade ens hört talas om de där skojarna innan robban drog fram dem i ljuset?

//petra

Anonym sa...

Det bästa var fanskapet de fick fatt på i slutet.. Helt otroligt vad han försökte slingra sig ur konfronteringen. Fick mig att fundera en hel del på vad som egentligen försigår i hjärnan hos dessa människor.. jag menar, detta måste vara rena psykopater i klinisk bemärkelse, det vill säga personer som helt saknar sociala känslor som empati mm. De vet att det de gör anses fel, men kan inte känslomässigt förstå varför. Detta skall dock inte ses som förevändning för att inte straffa dem.

Anonym sa...

petra! Kunde inte sagt det bättre själv. Håller med till 100 %.

luca! Vad är det för fel med att lätta sitt samvete med att skänka pengar? Kommer det nån till godo är det väl bra!?

minthumbug sa...

Att skänka pengar till cancerfonder är inte längre en form av 'välgörenhet'. Cancersjukdomar drabbar numera människor i så stor utsträckning att det bästa vore om vi redan nu insåg att en cancerdiagnos för egen del förmodligen kommer att bli realitet endera dagen. För att inte tala om hur många anhöriga var och en av oss kommer att mista i sjukdomen, utöver redan bortgångna.
Stöd cancerforskningen, men inte för att döva något samvete, utan för att göra dig själv en tjänst. Det är för guds skull DITT liv det handlar om.

Anonym sa...

ja jag instämmer... fan man skulle punghacka dom j-vlarna..

Anonym sa...

Om alternativen är Wells eller fejkgörenhet så kan du väl boka en biljett åt mig också?

Anonym sa...

Jansson > Punghacka?! Ett ord med finess! I samma sekund som jag läste ordet, stack kulorna upp och gömde sig i ljumskarna.

Anonym sa...

punghacka - lite smärtsammare än pungsparka... :)

Anonym sa...

Älskade Mikey! Om du bara visste hur du just livat upp min annars så tokstressade och trista dag! *torkar en skratt-tår och inser att jag ser ut som en panda runt ögonen*

Anonym sa...

Det hade fan varit rätt ball om du fick bossa för en dag. Seriöst. Ingen skulle gå säker. Ingen.

Anonym sa...

Om man vill hjälpa till men inte vågar skänka pengar kan man göra något i stället. Jag är medlem i Rädda Barnen och leder en tjejgrupp för 14-åriga tjejer där vi träffas och pratar om allt från vänskap och systerskap till kärlek och sex, och det är så himla kul!

Cliff Hanger sa...

Dålig ursäkt Mikebike. Låter som en ursäkt för att lätta på ditt samvete. Och apropå att ge pengar för att lätta på sitt dåliga samvete - en svältande person som får mat bryr sig knappast om vilket sorts samvete personen har som finansierat maten. Det är bättre att döva sitt dåliga samvete och skänka pengar än att vara passiv.

Det optimala vore förstås om välgörenhet inte behövdes, men så länge som världen inte ser ut så, får vi efter bästa förmåga hjälpa till via de medel som står till buds, d.v.s i många fall via välgörenhetsorganisationer.

Jag debatterade nyligen med Andreas i denna fråga här:

http://koolugnt.blogspot.com/2006/11/ge-blod-bli-en-vardagshjlte.html

Anonym sa...

En sån insamling i din stil är ju annars http://www.movember.se/ Det e grejer det...

Anonym sa...

ahaha....."går till en fet katts gåslevermacka"

:DD

Anonym sa...

jag håller med jag ser mycket hellre att någon unge extra unge svälter ihjäl än att jag ska behöva känna mig lurad på kanske 40% av pengarna jag skänker, visst jag kanske är rikare än en och annan nere i afrika men SÅ rik att jag kan kosta på mig ett svinn på den nivån, nej så rik är jag inte.

Anonym sa...

Lika bra att ge sina pengar till solstollarna?