tisdag, november 07, 2006

Videosamtal

Vilken revolution.

Det har precis gått upp för mig nyttan med videosamtal. Jag har bara hört om det innan aldrig sett det. Än mindre förstått det. Jag snackar om de döva rackarna.

Jag har trott att videosamtal bara varit teknikonani för fjortisar och annat pack. Att det varit så jävla meningslöst med alla features. Onödigt. Egentligen.

Men så såg jag en döv kille sitta och "snacka" i sin mobil på vagnen. Det var riktigt sweet. Han hade värsta diskussionen med tyst gapflabb och allt. Grymt. Han höll upp mobben med ena näven och tecknade på utav bara fan med den andra. Jag tror han snackade högt och här kommer det fina. Det störde inte ett skit. Inte alls som när alla glin tuggar bubbel och och skriker i luren om helgens drängfylla.

Undrar om döva som ser andra döva teckensnacka stör sig på att de sitter och pratar vitt och brett, om de flinar åt fula" dialekter" etc.

Det hade varit rätt soft om alla kunde teckenspråk kan jag tycka. Det ser jävligt stört ut - men på ett fint sätt.

Hade jag fått chefa lite skulle jag lätt tvångsinföra teckenspråket som andraspråk. Då hade man kunnat snacka i mun på varandra utan att det blir allt för stojjigt.

Bara en sån sak... bara en sån sak.

25 kommentarer:

Anonym sa...

I min ungdom så var Teckenspråk den tidens "Tamagochi" eller vad f*n man nu vill jämföra med.

Det gick ett program på TV, "lär dig teckna" eller något sådant, och till programmet hörde en kortlek. Tror tamejsjutton att varenda unge, i min hemtrakt åtminstone, hade en sådan kortlek. På rasterna satt man och slipade på sina tecken med polarna.

Men detta försvann sedan givetvis i det allt ökande mediebruset.

mikebike sa...

det är synd det magnus. det är synd det.

men du tamagochi... det osar jävligt mycker förra millenniet över det. 90-tal! usch!

slipa på egna tecken - mäktigt... haha;)

Syltis sa...

Har själv läst teckenspråk i gymnasiet. Var oerhört kul och annorlunda mot allt annat i skolan man var van vid. Synd bara att man tappar allt så fort när man inte längre underhåller kunskapen...

Anonym sa...

Teckenspråk är tokcoolt! Har också läst det i gymnasiet och lite sitter i så när jag ser döva teckna brukar jag smyglyssna! ;)

Det borde vara valbart i grundskolan!

Det är ont om Teckentolkar!

Andreas sa...

Mer exempel på finessen och mer förståelse för döva får man om man kollar in filmen "Babel", som är jävligt bra för övrigt också.

Rekommenderas starkt!

Anonym sa...

En kompis har ett café där aktiviteten alltid är febril och det är ett vansinnigt röj för att hinna med allt. Naturligtvis är det också ett ständigt surr från kunderna.
Under två dagar hölls ett seminarium för döva i anslutning till cafét och det naturliga stället att fika och käka på var med andra ord cafét. Det var en bisarr upplevelse. En väldig massa människor = en väldig massa jobb, samtidigt stressade personalen i fullkomlig tystnad. Det tecknades och diskuterades, grälades och knöts nya kontakter. Allt i tystnad. Ett tyst rum med ca 50 personer.

Anonym sa...

Hopp och galopp Magnus. Läste just ditt inlägg om teckenspråks-kortleken. Har för mig att det var på 70-talet eller möjligtvis tidigt 80-tal.

Cliff Hanger sa...

Det roligaste med teckenspråk är alla överdrivna munrörelser. De kan se riktigt störda ut.

Anonym sa...

Känner en tjej som utbildar sig till nån typ av teckenspråksproffs... På norska! Trodde det var samma över hela världen... Det hade väl varit praktiskt men så är icke fallet. Tydligen så finns det alla möjliga "dialekter" med...

Anonym sa...

Jag har sett det "live" någon gång på ett fik någonstans. Håller med om att det är läckert. Jag har bara en fundering. OM man kan föra en fullständig konversation med bara en hand. Vad är det då för mening att använda båda när man INTE pratar i telefon.
Tänk möjligheterna. Sitta på ett fik, dricka kaffe med ena handen och snacka med den andra. Ett konstant flöde av information! Sen byter man bara näve när man tröttnat i ena armen.

Anonym sa...

fan va tufft att se det.

teckenspråk är intressant och stiligt tycker jag.

Alley Cat sa...

Tänk vilken fördel det hade varit på krogen.

- Musiken hade kunnat vara på normal volym.
- Man hade kunnat prata hysteriskt ändå.
- Man hade alltid hört vad den andre sa.
- Man hade sluppit bli lomhörd.

Teckenspråk känns som om det inte får det utrymme det förtjänar i våra liv...

mikebike sa...

tord: haha är en kaffe latte en viktig del i ett informationsflöde tycker du;)

El pedro: ja fan vad hårt. om de inte låter. för de som låter också är inte alls lika tuffa. de är monotones;)

mikebike sa...

alley cat: haha ja jag säger ju det;)

Anonym sa...

Det är inte alltid bra att ha tillgång till videotelefon...
http://www.itmag.net/2006/10/30/nackdelen-med-videotelefoni

Unknown sa...

Hela mitt liv hade jag gått och undrat vad jag egentligen ville göra med mitt liv. Det var för 2år sedan jag verkligen kom i kontakt med teckenspråket och döva. Jag fatsnade direkt. Jag kan inte tänka mig jobba med något annat i dagensläge. Jag är färdig tolk om några år.

Fördelarna med teckenspråkat är som Alley cat säger- skitbra på krogen. Står man i en affär men en teckenspråkig vän i andra änden och glömde om det var vanlig Lätta eller MiniLätta man skulle köpa slippen man den extra biten att gå. mm mm Tyvärr kan man inte heller vara direkt privat om det är fleera teckenspråkiga i samma rum. Som på jobbet... man får tänka på vad man säger (tecknar) annars vert alla det sen. =)

Unknown sa...

Fan va jag slarvar när jag skriver fort..... ursäkta för de, såg det först nu. Men du fattar väl vad jag menar...hoppas jag =)

mikebike sa...

haha ja galladriell jag fattar vad du menar. jag skriver själv som en kratta här. soft jobb btw. tar det lång tid att bli tolk?

Unknown sa...

Ja det tar ett tag, det är en hel del att lära. Om man är helt grön, som jag var, tar det fyra år. Två år lär man sig teckenspråk, sen går man två år inriktat på tolkning.

Jag har läst ett år i kungälv, har tre kvar där hemma. Men gjorde ett litet uppehåll å läser teckenspråk på Malmö högskola nu. Behövde miljö ombyte. Så sammanlagt blir de fem år för mig... shit va det låter länge...

Syltis sa...

alley cat: ett problem för döva är att balanssinnet i örat också är skadat. Det betyder att de har svårt att hålla balansen på en mörk krog...

Anonym sa...

Det där med att det inte finns ett teckenspråk för alla stämmer inte. Det finns ett i varje land typ svenska, norska etc men sedan finns det även ett universiellt som kan användas av alla människor ovasett land, lite som att vi lär oss engelska i skolan så lärs detta andra teckenspråk ut till döva. Fred & Kärlek

mikebike sa...

finns det slang också?

Unknown sa...

Slang, dialekter mm finns även i teckenspråket, som i alla andra språk. Det äldre har sitt teckenspråk, som skiljer sig mycket från de yngres. Ofta bildas eller utvecklas tecken som gör att man faktiskt kan ha ex 3tecken för samma ord. osv.
Hitta en liten länk http://www.illvet.se/Crosslink.jsp?d=184&a=1218&id=7346_6

Anonym sa...

Snart färdig teckenspråk-dövblindtolk,det är ett fantastiskt sätt att kommunicera och det borde verkligen införas som andraspråk! Underbart att du tar upp ämnet Mikeyboy:)

Anonym sa...

Hittade det här, och det var nöje att läsa om era diskussioner om teckenspråk. Jag använder min videomobil varje dag, även våra hörande flickor. Vi kan inte tänka oss ett liv utan den.