fredag, april 20, 2012

"En go gäng #19"

Idag är det dags för ett något annorlunda bidrag till min goa gäng-samling. Ett jävligt ogött gäng.

Det handlar om ett färskfilmat övergrepp på en spårvagn i Göteborg. Mitt i morgontrafiken. Filmen behöver egentligen inte presenteras eftersom titeln "Övergrepp" är ganska förklarande i sig. Sedan slängs man in i ploten ganska direkt. Men i alla fall. Det är en film som visar hur några av de avskum som är anställda som biljettkontrollanter av Västtrafik jobbar.

För oss som åker spårvagn varje dag är inte detta något nyhet. Man har hört och sett ganska många sådana här situationer genom åren och det är ganska tydligt att något är fel. Därför känns det extra viktigt att sprida klippet.

Även om jag (numera) är en väldigt laglydig resenär som inte fubbar med betalningen så blir jag ytters beklämd. I morse hade detta kunnat hända mig då mitt kort gått ut och jag ämnade betala med visakortet i automaten, eftersom jag inte får köpa sms-biljett på min jobbtelefon. Så jag steg på och klickade in mitt biljettval. Sedan är det bara att dra kortet. I teorin. För i verkligheten är många av kortläsarna på de här maskinerna är så sjukt värdelösa att de bara klarar de krispigaste av magnetremsor. Mitt kort har ett par år på nacken nu så givetvis funkade inte kortet. Då återstod det bara att antingen tjuvåka eller betala med sms i alla fall. Jag valde det sista. Då hade jag redan hunnit åka en hållplats och om de här jävla Västtrafik-aporna hoppat på så hade det varit jag som blev frihetsberövad av en skara maktkåta i pösiga nylonkostymer som inte har en aning om små befogenheter de faktiskt har och mer är gärna utför "polisarbete".

Det är skitsamma om tjejen på filmen försökte sig på en liten fuling eller inte. Västtrafiks kontrollanter passerar så många gränser att jag tappar talförmågan.Jag vet att det finns kontrollanter som är ok. Men det finns också väldigt många av ovan äckliga sort.

Uppdatering: 
Nu har GP plockat upp incidenten >>

SVT upplyser om händelsen >>

35 kommentarer:

Axial sa...

Finns det information om hur det gick med det här?

Om man googlar på sånt här så verkar juridiken lite luddig. Resebolagen framhåller gärna att kontrollanter har rätt att genom envarsgripande hålla kvar personer som inte betalat, eftersom det i så fall handlar om brottet bedrägligt beteende, för vilket fängelse finns i straffskalan och därmed skulle envarsgripande vara tilllämpligt.

Men bedrägligt beteende förutsätter ett uppsåt, vilket inte tycks finnas i det här fallet.

Så, vet nån hur det gått?

mikebike sa...

Axial: Ja det är säkert luddigt. och har säkert inte prövats i större rättsliga sammanhang och därmed finns säkerligen ingen prejudicerande dom att luta sig mot. Men som det i det här fallet är så kan det säkert ha funnits uppsåt, men det är ju helt omöjligt att bevisa såvida kontrollanterna inte håller kvar alla på vagnen och polisen startar en utredning där övriga resenärer får vittna om hur det hela började. vilket ändå skulle kunna vara väldigt svårt att bevisa. det är inte säkert att ens kamerorna skulle kunna leverera tillräckligt vattentäta bevis för hennes "uppsåt". det kan ha funnits så många anledningar till att hon inte hade hunnit betala. Som jag skrev hade detta kunnat hända mig imorse. jag diskuterade det på lunchen och två kollegor kunde snabbt nämna två egna beteenden som skulle kunnat försätta dem i samma situation trots att de helt saknade uppsåt. bara en sådan sak som att man måste köpa sms-biljett innan man hoppar på vagnen. visst det låter rimligt. men hur många gör det? med tanke på hur trafiken här i stan brukar kunna stanna upp och man blir tvungen att gå eller åka en lång omväg och bli försenad borde man rimligtvis snarast betala i efterhand.

Men nej, jag tror inte någon vet hur det gått för detta verkar ha filmats i förrgår.

mikebike sa...

Såg just att gp har skrivit om det.

Arne sa...

Men vilka pajaser! Jösses, som sagt det var knappast något brott som kan straffas med fängelse hon begick? Uppsåt är väl väldigt svårt att stryka i sådana här fall? Och jämfört med det mycket allvarligare brottet frihetsberövning som de begick så kan man ju undra hur kåta de är på sina envarsgripanden.

Skönt att så många backade upp henne!

Anonym sa...

Och värre kommer det att bli då G4S ska ta över kontrollerna åt Våsttrafik... :-(

Anonym sa...

"Bedrägligt beteende" kallas det
http://lawline.se/answers/show?question_id=12479

svtplay har 30sekunder har klippet där kontrollanterna säger(undertexter) varför de "griper" henne.

/Johan

Borrens Film sa...

http://www.youtube.com/watch?v=6tQ3yYyD-A0

mikebike sa...

johan: där kan man läsa "Vad som är försvarligt eller inte går oftast att avgöra med hjälp av sunt förnuft". Mitt sunda förnuft säger mig att detta var övervåld. Enlig min åsikt är det helt orimligt för den typen av förseelse oavsett vad lagen säger. Jag tror att de flesta resenärer tycker att det känns obehagligt att vem som helst hade kunnat bli kvarhållen (även om man inte blev nedbrottad). Jag tänker bara på hur kortläsaren i biljettautomaten idag inte funkade och vad som skulle ha hänt om några kontrollanter kom på medan jag löste mobilbiljett istället. Kollektivtrafiken fyller en form av servicefunktion i samhället och kan inte vara så svartvit i sitt regelsystem. Tycker jag.

Axial sa...

Nu har jag lagt ner mer än lovligt med tid på att googla i ärendet.

Första oklarheten är uppsåtet. Och det kan bara kvinnan själv svara på. Att medvetet skita i att betala är uppsåt, att glömma är inte uppsåt. Finns det inte ett uppsåt så faller rubriceringen "bedrägligt beteende" och därmed kan kontrollanterna inte använda sig av envarsgripande.

Andra oklarheten är envarsgripandets krav på "bar gärning". Kontrollanterna måste verkligen VETA att kvinnan inte har betalat före ombordstigning för att kunna göra ett envarsgripande, det duger inte att bara misstänka eller att hänvisa till att hon inte vill visa att hon betalat. Det skulle vara intressant att höra hur kontrollanterna kan veta det.

Kontrollanterna har forfarande rätt att ta ut kontrollavgift, men det är en annan femma.

Anonym sa...

Vad du skulle gjort i sådana fall är att lugnt o sansat förklarat för dem vad som hade inträffat. De hade väl antagligen inte trott på dig utan du hade fått en bot. Den hade du bestridit till västtraffik osv. Du hade INTE börjat gapa, försöka fly osv för då hade de fått hålla kvar dig.
Men visst det ska inte behöva inträffa öht, så därför borde vi göra som Tallinn

/Johan

Axial sa...

Johan: "fått hålla kvar dig" ?

Anonym sa...

Axial> envarsgripande.

/Johan

Axial sa...

Johan: läste du mitt förrförra inlägg? Det är inte alls säkert att evarsgripande är tillämpligt här.

Anonym sa...

Axiel>
http://lawline.se/answers/show?question_id=12479
https://lagen.nu/1942:740#K24P7S1
https://lagen.nu/1962:700#K9P1S1

Den ena av kontrollanterna säger att de sätt henne betala "efter utlyst kontroll". Visst det är ord mot ord, men det är därför som de gör envarsgripande.

I mikebikes (hypotes)fall så var ju apparaten trasig och om de hade kommit på honom samtidigt så hade antagligen en förklaring löst det (man få ju hoppas att de inte här helt pantade) om inte så tar man boten och tar ett snack med västtraffik

/Johan

Axial sa...

Som sagt, glömmer man att betala så räknas det inte som uppsåt. Det framgår av kommentarerna på lagen.nu.
Därmed skulle det inte gå att använda sig av envarsgripande.

Hon blir skyldig att erlägga kontrollavgift om hon stämplat efter att hon klev på men den lagen ger inte förutsättningar för att använda envarsgripande.

Med detta sagt så är det min personliga tro att det inte kommer att bli någon fällande dom för olaga frihetsberövande för kontrollanterna, frågan är om det ens kommer att gå till åtal.

Anonym sa...

Övergrepp???...Har man inte gjort rätt för sig så får man stå för det!!!Jobbar sj som bussförare o ser detta dagligen.Folk som inte betalat rusar upp som idioter till kortläsaren när kontrollanterna kiliver på...Hon har bara sig själv att skylla! -Mållgan-

Axial sa...

Mållgan: så du tycker att kontrollanternas beteende står i proportion till hennes förseelse?

lilla S sa...

Jag gillar att alla reagerar på det. Man hade kunnat tro att alla bara skulle titta någon annan stans, men det är massa folk som protesterar mot hur hon behandlas.

Anonym sa...

Axial: sitter hon kvar så behöver ingen röra henne...kontrollanterna gör bara det dom måste!-Mållgan-

Axial sa...

Mållgan: om de inte har rätt att kvarhålla henne så ska de inte heller försöka göra det, eller hur?

Eller tycker du att vem som helst ska ge sig i kast med att kontrollera folk till höger och vänster?

Axial sa...

Securitas försökte öva det hela i rätten. Det gick "så där" :=)

http://planka.nu/2012/04/18/stam-securitas-inkassera-8000/#comments

da bomb sa...

Från och med nu skall jag alltid betala, men hålla på det i det längsta med att visa biljetten. De skall få identifiera sig både två och tre gånger allihop under envist frågande om det verkligen är på allvar och finns det ens ett jobb som går ut på att kontrollera om resenärer har betalt färdbiljett... Det kan det omöjligt göra för det är väl inget riktigt jobb.. osv osv.

Anonym sa...

Mycket bra inlägg Mike. Har själv råkat ut för han den lille arge en gång men han var rätt OK mot mig. Tror att detta är ett ledningsproblem och inte rör enskilda kontrollanter. Dom har helt enkelt fått felaktig information eller kanske ingen information alls om hur dom ska agera i olika situationer.

Deras VD Lars Backström och hans "villblinågonsvans" sitter och twittrar hela dagarna och har väl inte tid att leda och fördela arbetet på ett bra sätt.

Dom har tydligen någon slags fika där dom enligt VD planerar att ta upp detta. Fikan är 4:e Maj!

Tycker verkligen synd om både kollektivresenärer och kontrollanter. Guldägg i all ära men vad fanken är det vi skattebetalare betalar för egentligen?

LeChatBotte sa...

Denna länk klargör nog vad som gäller i ditt hypotesfall, Mikebike:

http://lawline.se/answers/5498

Tricky sa...

Cred till de som filmade, protesterade och ställde motfrågor! Önskar att sådant hände oftare, att vi som kollektiv inte som så ofta bara generat vänder oss bort och håller käft.

Yolanda sa...

Detta ar helt vidrigt! Usch jag har inte sett slutet pa filmen an men jag hoppas att det slutar daligt for kontrollanterna. Jag kan bara jamfora med London (dar jag bor) och dar ar boterna MKT lagre om man ej betalar, och dessutom finns det mycket billigare alternativ for att ta sig runt i staden, inte heller tror "the ticket inspectors" att dom ar nagon javla polis som kan "arrestera"dem.

Dano sa...

Övergrepp? Var infinner sig detta? Tjejen försöker sticka och blir stoppad. Hon är ögontjänare och betalar först när hon ser att det är biljettkontroll på gång. Kontrollanterna har mitt hundraprocentiga stöd här.

Z sa...

Ta bort den där jävla avgiften och låt alla åka nu då, Göteborg!

Petra sa...

Stor cred till medresenärerna som ifrågasatte och filmade allt! Känns lite luddigt där, hade kontrollanterna verkligen sett henne att hon inte stämplat? Verkade slingra sig just på den frågan.

Klara sa...

Det intressanta tycker jag är västtrafiks information kring biljetter.

”Västtrafik har ett system som kallas kontoladdning som innebär att resenären laddar pengar på ett kort som han/hon stämplar i en kortläsare på spårvagnen. Det är kundens ansvar att stämpla eller se till att pengarna dras direkt vid ombordstigning.
Enligt Västtrafik är det ett vanligt sätt att tjuvåka att inte stämpla kortet förrän biljettkontrollanterna dyker upp.”

Jag har själv varit med om en biljettkontroll (västtrafik) där min kontoladdning registrerats senare (ca 10 min) än tillfället då jag gick på bussen och drog det. Kontrollanten tyckte inte att det var ett problem så jag blev inte illa behandlad men det är jävligt underligt att jag ska kunna kontrollera att deras automater registrerar mitt kort i rätt tid. Dvs, göra MER än att titta i rutan att pengar dragits och hur mkt pengar det är kvar på mitt kort. Kan jag ens göra mer? Det är ju ett jävligt stort problem ifall västtrafiks automater hakar upp sig eller vad de nu gör och folk kanske behöver betala böter för något de inte gjort.

Tinsaga sa...

Svårt det där Mikael. Hur tycker du att man skall utforma biljettkontrollen i Göteborg? De som jobbar där är kanske inte alltid Guds bästa barn, men hur fan skall man få folk dit, hur hur skall man få folk att betala? för det vill du väl?

mikebike sa...

dano: well, det handlar om 22 spänn. jag tycker att det är oproportionerligt att 3-4 kontrollanter bryter ner en tjej oavsett om hon tjuvåkt eller inte. Jag säger inte att de sköter sitt jobb för det är säkert precis så de förväntas agera från sin arbetsgivare. Men det känns fan lite väl överdrivet. tycker du inte det?

Klara: västtrafiks biljettsystem är ju helt värdelöst och det är ett faktum. Det är krångligt som fan och många gånger funkar inte apparaterna där man köper sin biljett med visakort. Alla kan ju inte tvingas köpa månadskort.

Tinsaga: jag vet faktiskt inte. Vi betalar ju redan idag en massa skatt till västtrafik. en lösning är ju att göra kollektivtrafiken tillgänglig för alla. som sjukvården. alla använder den kanske inte men när man väl behöver det så är den typ "fri". De flesta tycker ju att det är lite pinsamt att åka dit i en kontroll så att problemet uppstår inte. Men jag hade blivit aslack om jag fick en bot nu när jag försökte lköpa med visakortet och det inte funkade så att jag till slut fick köpa med sms. hade de gått på en halvminut efter att jag fått biljetten hade de gett mig böter av samma anledning som tjejen. jag tycker bara inte att biljettkontrollanternas hantering står i proportion till hennes förmodade "brott"

Kvinnopartaj sa...

Ett jävligt gött gäng är ju fruntimrena på Kvinnopartaj.

Maria sa...

Uppsåt gäller om de tar personen medan brottet begås, -i det här fallet att de ser henne betala efter att de har gått på vagnen. Filmen visar ju inte detta men enligt kontrollanterna så var det precis det som hände. Kvinnan försökte stämpla i efterhand då hon såg kontrollanterna komma på vagnen. Envarsgripande innebär att vem som helst (även vanliga resenärer) får gripa och hålla kvar en person som begår detta brott till polisen kommer. Rättegångsbalkens 24 kap. 7 § lyder: "Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman."

Axial sa...

Maria: visst, men för att göra sig skyldig till brottet "bedrägligt beteende" så krävs det ett uppsåt. Att glömma att betala är inte uppsåt. Hon måste fortfarande betala kontrollavgift etc men finns inte uppsåtet så är det inte bedrägligt beteende, är det inte bedrägligt beteende så håller inte envarsgripandet.