måndag, augusti 22, 2005

Porr och vapen verkar vara etiskt om man bara dealar i liten skala!?

I tosdags så avslöjades det att samtliga etiska fondbolag som granskats tydligen dealar med porr och vapen. Men de dealar bara lite med det. Nordea tillåter i sitt regelverk att 25% kommer från "the dirty stuff". Etiskt betyder uppenbarligen, på handelssvenska, att majoriteten av investeringarna bör ligga inom ramen för vad som kallas etiskt... tillåt mig att hånflabba... mohahahaaaaa!

Soft tycker jag att rida på den etiska vågen även inom marknadsekonomin. Helylle nästan. men jag visste någonstans att det var en bluff. Jag skulle själv aldrig handla med fonder om jag uteslöt de allra mest lukrativa affärsområdena. Det säger sig ju själv. Skall man hassla med aktier och fonder så gör man det väl för helvete för att tjäna pengar. Inte för att göra världen till ett bättre ställe. Men de lyhörda ekonomerna som kom på den briljanta idén att starta etiska fonder tyckte nog att det ligger rätt i munnen på nåt vis. Jag kan riktigt se hur morgonmötet såg ut när någon av dem klämde den skitnödiga idén:

"öhh, vafan vi startar en fond som heter Etiska fonden och så låter vi bli att köpa snusk och bombaktier... eller vafan... vi drar ner lite på det iallafall"

Min kollega Peder kom för några år sedan med den storslagna idén att starta ett fondbolag som till 100% handlar med vapen, porr, alkohol och all annan skit som ger ett skönt cashflow. Jag flabbade åt honom eftersom det lät så politiskt inkorrekt att jag kunde höra kvällstidningsmurvlarna onanera i kapp. Vilka rubriker.

Nu har jag dock förstått att det var en helt lysande idé och inte alls oetisk.

Paradoxen i det hela skulle bli att Peder skulle köra öppna kort och frossar hejdlöst, medan de etiska bolagen som "låtsas" handla med ekologiskt odlat kaffe och miljövänlig shit, inte kan låta bli att sniffa lite utanför ramarna. Jag vet inte men för min del tycker jag det låter mer etiskt att vara öppen med sin oetiska affärside än att dölja sin oetiska hållning bakom ett etiskt namn.

Själv har jag nu planer på att starta en fond som heter "etiskt oetiska fonder". Där kommer jag bara investera i etisk porr och etiska vapen. Ingen tysk analsex i mina fonder, bara skön klassisk mjukporr. Inte företag som tillverkar trampminor. Bara stridsvagnsminor och så vidare...

3 kommentarer:

Henke sa...

Tja varför inte!

Strisvagnsminor är ju inte så illa, jag tar två aktieposter. Om jag inte missminner mig helt så var det en snubbe på ett fondbolag som för ett år sedan rådde sina kunder att köpa aktier i Miltons bolag Private. Då det visade en härlig vinstökning år efter år.

Men det hela kom ut i pressen och han fick såklart skit för det. Chefen sa att så kan kan man ju inte göra så snubben fick antagligen sparken...

Maya sa...

Det lär finnas en oetisk fond i USA som bara satsar på vapen, porr, sprit mm. Den hr tydligen gått jättebra i flera år

mikebike sa...

Eller så blev han bara straffad i media medan han i verkligheten fick hundra tuss i lönelyft...

Självklart Maya. Man kan inte misslyckas om man satsar sina cash i porrindustrin. konstigt att inte fler skjuter in sin spardeg i den riktningen. Vem vill inte bli miljonär liksom? Om det sedan är på att investera cashen i Nike eller porrindustrin, det gör detsamma. Troligen är det dessutom mer etiskt rätt att investera i porr och vapen än i Nike. ser bara fulare ut på pappret.