tisdag, juni 22, 2010

Rövgängens rövgäng

Det skojas ofta om att väktare är människor som inte riktigt är lämpade för att bli poliser. Och att de som i sin tur inte är riktigt lämpade för väktaryrket förvånansvärt ofta verkar bli dörrvakter eller yrkeskriminella (eller både och). Men det är ju bara spekulationer

Isåfall skulle parkeringsvakt vara ett rätt givet kort, för de som helt saknar fäbless för oprovocerat våld, men ändå kan tänka sig att jobba inom i uniform. Tyvärr är det ett bespottat yrke som kräver sitt psyke. Jag tror inte att jag hade kunnat gå runt som en neonskylt hela dagarna och vara rädd för att åka på pisk av nån dåre som tänjt lite väl länge på sin parkeringstid. Skitsamma det är inte parkeringsvakter det här ska handla om.

Jag har alltid undrat vad som händer med de som inte har vad som krävs för bli varken den som stoppar eller utför värdetransportrån. Som inte heller pallar att tyst stryka runt som ensamvargar längs stans parkeringar och böta folk. Och som på riktigt har en osund dominant läggning. Som har så det räcker och blir över på ass-hole-kontot så att säga. Och nu har jag nog kommit på det.

Biljettkontrollanter.

För det slår fan nästan aldrig fel. Man ser hur biljettkontrollanterna står som ett surt gäng city-cowboys i sina fula kontrollantjackor på hållplatsen. En varierad samling förnedringssugna jävlar. Ett lytt posse med två gemensamma nämnare. Dålig attityd och käftig uppsyn. Rövgängens rövgäng med andra ord. Vi som är lite ruttade kan se hur det spritter i dem av förväntan så nära asexuell kåthet man kan komma. Det är spänningen. De verkar tro att de just ska genomföra ett gammalt hederligt tågrån. Redo. Och när dörrarna öppnas formligen kapar de spårvagnen. Ibland motas folk in igen. Det är de som bestämmer vi ska veta vår plats. Alla är skyldiga till motsatsen är bevisad. Ett lika avslappnat förhållningssätt som amerikanska gränspolisen har mot mexikaner.

Jag tror inte jag behöver använda alla fingrar på en hand för att räkna de gånger jag blivit ombedd att visa mitt färdbevis på ett värdigt sätt. Så som man vanligen tilltalar människor. Jag har förståelse för att man kan bli cynisk i ett jobb där alla tycker att man är ett rövhål. Men det hjälper verkligen inte att befästa den bilden med en bultpistol laddad med översittarattityd.

För några dagar sedan satt jag bredvid en ung tjej på vagnen. Jag visade mitt kort innan de han tilltala mig. Det måste jag. Annars är hela dagen förstörd. Kan man komma undan utan att ett ord byts ska man vara jävligt nöjd. Det klarade inte den unga tjejen. Kontrollanttanten hade troligen vaknat på bättre sidor för jävlar vad hon gick på. Tjejen hittade inte sitt kort och då började det. Ännu en kontrollant slöt upp och tillsammans frågade de hetsigt, upprepade gånger efter hennes färdbevis, trots att tjejen knappast kunde leta tydligare i sin väska utan att vränga den ut och in. Till slut hittade hon kortet och visade det. Skadeglatt skannade kontrollanttanten kortet och jag kunde riktigt se förvåningen i hennes blick när det var giltligt. Hon synade kortet noga och sa med överdrivet stöddig skepsis "ungdom... är du verkligen en ungdom?", varpå tjejen svarade att hon var 23. Nänänä... sakta i backarna. Det var bara för tjejen att hala upp legget. Vid det här laget hade alla kontrollanter samlats och hela vagnen iakttog tjejen. Mycket riktigt var hon 23.

Jag fattar inte riktigt grejen. Hur kan man rimligtvis utan uppsåt lyckas anställa så många dåliga ägg? Med en nästan formgjuten skitattityd till allt och alla. Jag börjar tro att man får genomgå någon form av boot camp som tar fram aset inom en innan man släpps ut att kontrollera vilt.

37 kommentarer:

JAC sa...

Du borde få en spalt. Du hade nog varit en av få med lite värdighet kvar efter att få vara krönikör i Metro exempelvis. GP/DN/SVD/valfri betalmorgontidning är ju bara kreddigt, men du skulle nog klara en gratistidning med värdigheten i behåll. Och sjutton vad folk skulle rasa mot det du skriver. Det hade varit underbart. Anmäl dig. Snälla. Annars gör jag det! (Det är under min sk värdighet, men det vore ett hedervärt syfte)

Men då måste du publicera krönikorna här.

JAC sa...

Ja, jag glömde, den här posten var riktigt riktigt bra!

Empa sa...

Och i Stockholm har SL varit så smarta så.. de har verkligen slagit två flugor i en smäll.
Biljettkontrollanterna är numera inhyrda väktare som lunkar runt i väktaruniform och jagar biljetter ;)

Anonym sa...

Mitt i prick!

Det är ju en bedrift i sig att Västtrafik lyckas vaska fram dessa själar.
Blir onekligen nyfiken på hur rekryteringen och behovsprofilen ser ut.
Blir buss el spårvagnschaffisar som uppvisat allt för aggressiv framtoning mot passagerare omplacerade till detta anhang... bara en tanke.

mikebike sa...

Jac: Tack. Snällt sagt. Jag hade gärna haft en spalt. men jag tror nog att jag hade fått anpassa mig något då... tror du inte :)

Empa: sweet! både våld och maktmisbruk i samma påse. läckert :)

mikebike sa...

anonym: nä jag tror verkligen att det finns en speciell branschanpassad "ass-hole-school"

adde sa...

Ha ha, de stackarna är väl så adrenalinstinna efter sin pepp på hållplatsen att de nästan självantänder av frustration när de inte lyckas klämma åt nån. Skönt att de var så många också, ifall tjejen hade fått för sig att löpa amok.

Och så vill de att man ska välja kollektivtrafik? Bah!

Robbelibobban sa...

Det finns en inofficiel ranking inom väktaryrket Mike, där Värdetransportörerna står högst i kurs. I fallande ordning därefter: hundförare,ordningsvakt,ronderare, portvakt och slutligen och sist p-vakt. Inga under värdetransportörerna vill ju såklart medge detta men så är det =). I fallet med kontrollanterna så är det nog en Gestapo gen som skojar till det i huvudet på dem...

Puttelito sa...

Jag svär på att mer än hälften av kontrollanterna har minst ett, av spårvagnsbolaget icke godkänt tjänstevapen. Ifall det skulle uppstå "en situation".

Milla sa...

Jag har hört att dom skulle skickas på charmkurs för att det skulle bli bättre, men det har jag inte märkt av...

Jag svettas alltid som en guantanmofånge när dom dyker in i vagnen, trots att jag alltid har biljett. Det är ju sjukt att man ska bli så stressad bara av att se dom när man inte gjort nåt fel.

Dom skulle ha lagt pengarna på en riktig charmkurs istället för det där meningslösa hjulet.

Anonym sa...

..men jag säger som Gestapo: "är man oskyldig så har man inget att frukta.."
lite rolig läsning är det allt men alternativet, nävrätten, vill å andra sidan heller inte ha...

Markus sa...

Skönaste är när polarna var i Göteborg för någon slug maskeradfest. Utklädda till pirater, arbetsplatsolycksfall, filmstjärna (komplett med ungefär 30 VHS-band värt av film virat runt kroppen) och allehanda smått och gott rullade de in på spårvagnen. Två av dem missade det här med att skicka iväg SMS för en biljett och självklart kommer kontrollanterna på just deras spårvagn. Polarna erkänner att de har missat, och frågar snällt om det räcker om de skickar ett SMS om biljett med en gång (något som funkat förr här i Borås, där de faktiskt lyckats finna åtminstone några goda själar att anställa). Men nej, det gick absolut inte, och det var till och med så förbjudet att två av vakterna kände sig tvungna att hålla fast en av snubbarna i armarna medans en tredje skrev en jättefin, glänsande böteslapp.

den där Andreas sa...

Det var en jävligt skön tant på tunnelbanan för ett tag sedan. Kontrollanterna kom och bad henne visa sitt färdbevis. Då sa hon att hon gått på vid en station där inte satt någon i spärren vilket alltså innebär att man inte behöver stämpla sin remsa. Kontrollanterna började prata med varandra, höra med radion, ringa runt. Det tog ett tag och de blev märkbart irriterade. Sen så visade det sig att det visst hade suttit en spärrvakt där under den tiden tanten hade gått på. Jaha sa tanten då och tog fram sitt giltiga månadskort. Jag bara önskar att det var jag som kom på samma sköna revansch.

metalmulle sa...

När till och med fluortanten kan övertrumfa en i status så får man nog en smått fascistisk läggning.

Anonym sa...

"formgjuten skitattityd" så.. jävla.. bra!!

TommyS sa...

Du är bara för jävla bra! Som vanligt skrattar jag högt och igenkännande. :-)
Keep it up Mike!

Jenny sa...

Haha, tanten i tunnelbanan var grym. Den strategin spar jag till nästa gång jag åker kollektivt. I Göteborg. :-D
'Det satt ju ingen i spärren?' Hoho!

Camilla sa...

Hahaha, respekt för tanten i tunnelbanan!! Vilken skön attityd, den ska jag fan sno rakt av från henne.

mikebike sa...

adde: ja det är de fanimej.

robbelibobban: det är alltså under p-vakt. biljettkontrollant?

puttelito: ja några av dem lär nog ha en liten skön fjäderbatong i fickan :)

Milla: det var en rätt kass kursledare isåfall. för charm är det sista ordet jag vill kombinera med biljettkontrollanter.

ulsak: ja och gestapo var ju jättebra.

markus: det händer att det dyker upp en mänsklig stackare, men det tar de ur honom/henne på ett par veckor.

andreas: haha fan. det är det jag ska göra nästa gång. leta och leta och låta dem åka med och till sist hitta kortet i samma ficka jag letat i minst 10 ggr. uppenbart på pin tjiv.

metalmulle: nog är det så.

anonym: :)

TommyS: haha tack

Jenny: haha ja kör den så får du rapportera sedan.

camilla: ja verkligen. nu ska det jävlas tillbaka.

Magnus sa...

Gillar...
Tack för alla användbara tips till nästa gång man blir antastad.

mikebike sa...

magnus: ta för dig :)

von Braun sa...

Kul att du tar upp detta. Jag har hela mitt liv undrat vad som driver dessa människor.

Parkeringsvakter är för mej något sånär neutralt. Det är ofta äldre människor (fördom nummer 1). Fyrkantiga trälådor som förmodligen är aströtta på världen. Det stretar runt med en "livet-har-kastat-grus-i-nyllet-på-mej-för-länge-kan-jag-få-dö-snart" aura. Äger just nu ingen bil, vilket också kan vara anledningen till mitt svalnande hat mot dessa Orcer. (återkommer med all säkerhet den dag jag skaffar bil igen)


Dörrvakter, denna avvart av Orcer. Torde vara dom med den vita handen över nyllet i Sagan om ringen. Lite större, lite jävligare, lite mörkare skinnjacka, lite mer steroider. Jag får bita mej i tungan varje gång jag ser dom. Hade jag haft ett svärd på höften, hade jag troligtvis dragit det och skrikit "In Hoc Signo Vinces" varje gång jag ser deras hånflin.

Jag vet inte vad som får någon att vilja bli dörrvakt. Det är en fullständig gåta. Att jobba med fyllon, som enbart föraktar en? Ofta utomhus, det är kallt utomhus på vintern i Sverige. Jag menar jag skulle inte vilja vara bartender. Därför att dom jobbar med just fyllon. Men dom jobbar inomhus och får chansen att ligga ibland?. Vem fan ligger med en dörrvakt? Skulle du ligga med en Orc?

Hela yrkesvalet är så långt utanför min fattningsförmåga. Men troligtvis kokar allting ner till håravfall (världen är orättvis, jag måste hävda mej och allt det där) i kombination med en sadistisk personlighet. En otäck kombination som föder ett hat mot omvärlden. Är det verkligen en merit att ha varit dörrvakt om man söker till polishögskolan?

Vad gäller biljettkontrollanter så dom nära släkt med dörrvakts-Orcerna. Det handlar om att spotta ut sin egen bittra och misslyckade frukt i ansiktet på andra. Jag brukar le och tänka "Jag åker till jobbet här, du jobbar här." Då blir allting mycket lättare. Speciellt som någon nämnd i Stockholm, där det är väktare som kommer och luktar svett.

Jag har för det mesta inga problem med lagar och regler. Det jag inte förstår, vägrar respektera och foga mej efter är när de som ska upprätthålla dom 9 gånger av 10 är mongolider. Det är ondska och ondska måste bekämpas.

All makt åt Tengil!

Ps. En kolumn vore grymt!

Ps.
Ingen låt beskriver dörrvakternas sinne bättre än denna.
http://www.youtube.com/watch?v=bwD1yw-2pwA

Belsebub sa...

Mikebike: Du gör en brun-beige-svart tillvaro ljusare. Tack för att du finns!

Mikael sa...

apropå biljettkontrollanter... Jag har ett årskort som jag fått punga ut några tusenlappar på. Det där jävla korthelvetet råkade jag glömma en dag och "åkte fast". Jag måste betala 1200 spänn, även fast de visste att jag hade ett årskort. När jag ringde upp dem, sa de att det var skitsamma att jag hade köpt årskort, eftersom jag inte hade med mig korthelvetet... Så jag har betalat många jävla tusen för att få åka de där gamla jävla skitvagnarna på linje 11... Fan i helvete vad pissed off jag är!!!

Go gôbbe från Götet sa...

Hahaha! Skrattar gott och känner så väl igen hela scenariot även om det var länge sedan jag åkte 9:an eller någon annan vagn.

Du, som ju i princip är en ungdom, har väl knappast upplevt yrkeskåren under 70-talet? Då gick kontrollantgänget under cover och bar valfri klädsel men man kände ändå igen dem. 2 man bar parkas, 2 man bar fräck skinnjacka å resten bar allmän flyta-in-klädsel. När vagnen närmade sig hållplatsen stod det alltid två man strategiskt placerade vid varje dörr så att de skulle kunna kasta sig på vagnen och hindra kriminella element att lämna vagnen.

Det lustiga i sammanhanget är väl, att den gemensamma uniformen kom sig av en sorts charmkurs-åtgärd för att ge oss lagbrytare å andra en fair chans att känna igen tjänstemännen och på så sätt känna oss mindre hotade. Det hjälpte visst inte . . .

Ha en riktigt Glad Midsommar!

Kalla Kåre sa...

En kompis farsa närde teorin att de som inte lyckades bli militärer blev poliser och de som inte blev poliser blev gympalärare. Sen kan man ju följa tråden neråt...

När jag jobbade i bar för längesen fick vi ibland besök av civilsnutarna. Dom var som klippta ur en av dagens Beck-filmer. I par skred dom i takt upp mot bardisken och jag var alltid lika glad när jag hann före med att hälsa: "Och hur var det här då?".

Dinajel sa...

Go gôbbe från Götet: I Stockholm var dom tidigare också väldigt lätta att känna igen (alltså för några år sedan innan dom fick uniform). Det var nämligen enda gången man såg två medelålders somalier, en chilenare, en tjugoårig svennebanan i rastaflätor och en pensionerad svennebanan-tant i samma sällskap. Ganska iögonfallande, om man säger.

Sen fick dom fina SL-uniformer som gjorde dom *ännu* mer iögonfallande.

Och häromdagen såg jag att dom hade fått byta dom fina SL-uniformerna mot ännu finare Securitas-uniformer. Det var dock samma aparta blandning av somalier, chilenare, rasta-svennebananer och gamla tanter...

Jennie sa...

Så otroligt bra beskrivet (som alltid). Jag bor inte i Göteborg men har pendlat dit varje dag i några år och även nyttjat kollektivtrafiken. Fy när man ser de där kontrollanterna storma omord på spårvagnen, jag får nästan hjärtklappning. En gång råkade jag tjuvåka av misstag (min biljett hade gått ut en halvtimma tidigare något som jag inte tänkte på) inga kontrollanter syntes till den gången men jag kan fortfarande börja kallsvettas av bara tanken på att det kunde ha slutat med brutal förnedring. Tacka vet jag SJ:s kontrollanter. En person som lugnt och vänligt säger "får jag be om biljetten igen tack"

Andreas sa...

Jennie: Sant.. det är väl en av de få positiva grejer man kan tillskriva SJ.

Fifi sa...

Jag åkte fast för ett tag sen, skulle åka typ två hållplatser och chansade, vilket jag inte borde ha gjort. De kontrollanter som klev på då såg ut att vara upplockade från en parkbänk nånstans, så jag vet inte om biljettkontrollantskrået försöker ändra på sin hårda image.

Jo tjena sa...

Så jävla bra skrivet! Låter precis som biljettkontrollanterna hemma. Värst är dom vakter som ENDAST kollar personer som ser ut att ha annat ursprung än svenskt.

JL sa...

Mike the psych!

Jag åker oftast buss numer och jag tror inte någonsin jag stött på en kontrollant där, ta mig tusan. Kollar de bara spårvagnarna? Någon som vet?

Anonym sa...

Jag gillar biljettkontroller. Det är facistiskt, stilrent med uniformerna och får medelmåttor (som mig) att känna sig bra när någon annan blir utpekad och/eller påhoppad "utifall att".

manufacturing consent sa...

Det verkar onekligen som om rövgängens rövgäng har något typ av internationellt förbund, eller åtminstone ett europeiskt sammarbete (kanske finansierat av EU-pengar). Kontollanterna här i Berlin visar upp samma ruttna sida av människosläcktet som de uppenbarligen gör i Göteborg.

Anonym sa...

Hehe!

Tack för ännu en klockren och underbar post:)
Kan nog hålla med dig i det mesta även här nere i Lund/Malmö-trakten, dock med ett undantag.
På Öresundstågen kan man med lite tur möta en kontrollant som är helt fantastisk. Han är mörkhyad med en trolig Amerikansk bakgrund och varje gång han ser en biljett utropar han ett rånöjt "beautiful" eller kanske "nice maaan". Man riktigt ser hur folk slappnar av och sitter man i ena ändan av vagnen så ser man hur en våg av leende och välmående följer med honom vart han än går. Helt underbart och man sitter redan och längtar efter nästa kontroll;)

/P

Per Andersson sa...

Kontrollanters attityd har inte att göra med att det är "så många dåliga ägg" som du skriver.

Det är situationen som gör det. De är i princip anonyma auktoritetsfigurer ställda mot underordnade resenärer.

Se Philip Zimbardos Stanford Prison Experiment för en utförligare diskussion.

Myaraq sa...

Okej, nu har jag läst alla inlägg från dagens datum till detta och jag måste säga att jag tror jag är lite kär i din blogg. Inte i dig för det hade varit konstigt, men definitivt kär i din blogg.

Du är lika bitter & cynisk som jag men du vågar visa det. Inte jag. Men så är jag inte anonym heller.

Anyways. Du är min nya vardagshjälte.

Jag gillar förresten inte heller de otrevliga imbeciller som arbetar som Biljettkontrollanter. Hur kan de sova om nätterna?!