tisdag, december 02, 2008

Plankstek

Plankstek måste fanimej vara den mest underskattade maträtten. Vad hände egentligen? På 70-talet var den lika het som gillestugorna i Sverige. Fortfarande på 90-talet minns jag att det var en fullt respektabel anrättning. 100% radhuslyx. Numera verkar ingen vilja veta av den gamla klassikern. Att bli påkommen med en välnött ekplanka verkar mer skambelagt än att bli avslöjad med ett ton porr-cookies på sin jobbdator.

Igår var jag på Bryggan i Majorna och krubbade plankstek. Det var deliciöst. Kött, mos och bearnaise. Hur fel kan det bli (bortsett ur bukfetmarelaterat ångestperspektiv) egentligen? Inte alls.

Jag vet att det troligen finns helt absurda mängder av undangömda plankor runt om i stugorna, som klarat sig undan den förföljelse och hetsjakt som försiggick någon gång före millennieskiftet. Jag tycker att det är hög tid att någon sätter ner foten och tar parti för den bortglömda och baktalade godbiten. Jag kommer att positionera mig som plankstekens egen Raoul Wallenberg om så behövs.

Så se till att gräva längst in i skåpen nu och ryck fram era plankor nu för helvete. Det är dags att fatta storheten i en klassisk kött- och mosmättma.

Update:
Min gode kollega RW kom just med lite hård fakta om hur det kommer sig att plankan försvann. Det beror på att det inte går att diska plankorna i maskin för att de spricker då. I sprickorna flyttar miljoner små köttbakterier in och sedan kastas de mellan klimatzoner (värms upp, kyls ner, värms upp ...) och det gillar de inte utan blir väldigt aggressiva. Ingen raketforskning direkt påpekade jag.

Sedan viftade bort hans argument om att man lika gärna kan äta steken direkt ur kockens röv med att en session plankstek kan liknas vid ett råtajt influensavaccin. Vive la Plank!

28 kommentarer:

Béatrice Karjalainen sa...

När jag stoooorstädade en gång i huset och plockade bort ett gallersom satt ovanför kylen för att göra rent det hittade jag där bakom 2 st bärplockare (inte människor utan sådana där man drar över riset och så samlas bären upp) och tada 8 st plankor för plankstek. Gamla ägarna hade gömt dem väl och lämnat dem efter sig. Ända sen jag hittade dem har jag funderat på när jag skall få användning för dem. Kanske bjuda hem lite folk på nyår och ha retrofest.

Anonym sa...

Bea kan bli väldigt fel, om du frågar mig. Och väldigt rätt också, för den delen. Plankorna har väl blivit offer för sin egen framgång, kantänka.

Medelklassman sa...

I fredags tryckte jag faktiskt i mig en middag som bestod av biff, gratinerat mos och pulver-bea hemma i förorten. Till detta en folköl 3,5 som sig bör. Men plankan saknades. Jag hade helt enkelt ingen ekbit att lägga upp eländet på. Men fyfaan va gott alltså.

The Bride sa...

Här göms inga plankor! Älskar plankstek och står för det också. ;) Likaså med fondue (och då menar jag inte ostfondue utan köttfondue ska det vara såklart).
Åt både fondue och plankstek bara för ett par veckor sedan men får nog bli till helgen igen. Mmmm vad hungrig jag blev nu!

Spader Ess sa...

Har inga plankor själv, men lokala krogen har, så man överlever när nostalgihungern sätter in. Planka skall helst ätas på lokal tillsammans med rikligt mycket kall öl av typen Stor Stark.

Anonym sa...

Plankälskare kan alltid allfärda till "Godthem" på Djurgården i Stockholm... de är väl uppe i nån miljon snart och även om det smakar sisådär kan man snacka om att man var nr 800323.

Anonym sa...

Skippa moset så slipper du bukfetman. Det var så jag blev av med min :)

10 resor sa...

...och slimlinen går bra förstår jag. ;)

Anonym sa...

Du är inte ensam om att smaska plankorna med behållning och utan skam. Det finns en grupp på facebook som heter just Plankstekens vänner. Där finns bilder att dregla till.... :o)

//Anette

Josefine sa...

Plankstekens Raol Wallenberg. Lycka till med slimlinen då! Kul att du hittat ett så... humanistiskt och vackert och behjärtansvärt projekt att engagera dig i.

Medelklassman sa...

Jag vill komplettera krogtipsen med det här etablissemanget i Malmö som verkligen tagit begreppet plankstek till högre gastronomiska höjder.

http://www.mandosteakhouse.com/

Anonym sa...

Golden Days serverar fortfarande plankstek. Om man bortser från att Golden Days varnats för bristande hygien i köket, och att plankstek i synnerhet innebär en förhöjd risk att inmundiga tilltagna mängder bakterier kan jag inte se något hinder att äta nämnd maträtt där. Smaken är som baken:
-fylld av bakterier...

Dr Baloo sa...

Testa Mando´s plankor i Malmö om du har vägarna förbi någon gång, dom håller räkningen på hur många dom serverat sedan dom drog igång och jag tror dom nästan passerat 300.000-strecket nu....så nog äts det en och annan. Det är faktiskt väl värt ett besök.

Tack för en excellent blogg med ett språkbruk som verkligen tilltalar.

mikebike sa...

beatrice: wow, 8 plankor. klart du ska ha retrofest.

Stellan: ja jättefel eller jätterätt ;)

30+: det låter fantastiskt. 3,5 är underbart. se till att inhandla plankor.

the bride: haha det är bra. inte ur hälsosynpunkt men ur ett själsligt perspektiv.

spader ess: och exakt så gick den ner igår :)

Necator: hahaha fan det blir ett utflyktmål när jag åker till sthlm. det kan du ge dig på.

Johan: så du körde planksteksdiet med kött, bea minus mos och nu är du slim? Jag visste det. Jag fan visste det.

C: dont mention the war ;)

anette: skojar du. jag ska gå med.

miss muffin: men någon ska väl värna om de "smala" välgörenhetsmålen också? slimlinen går som på räls. jag kommer inte äta planka varje dag. och jag tränar som ett gehu serrö. hahaah.

30+: det måste jag genast kolla upp.

Planhik Czekh: hahaha men du får se det som ett influensavaccin.

mikebike sa...

tricke: tack. fick just det tipset från 30+ måste prova ska snart nedåt så det skulle man passa på då.

Anonym sa...

Jag avnjöt, vid 32 års ålder, min första planka för ganska precis en månad sedan. Man har ju undvikit den som pesten då den känts sjukt tacky men jag var mer el. mindre tvungen att testa på nån kvarterskrog här i stan då allt annat de serverade var pizza (vilket man är duktigt trött på) och sallad. Samt plankstek då. Jag tyckte det var helt ok, jag undrade varför jag varit så rädd alla dessa år det var ju inte så farligt trots allt. Det var funktionell mat kan man säga. Lite som man skojat om att man ska äta kyckling i pillerform i framtiden; funktionellt. Och gott. Ska nog testa igen innan -09. På väg mot planksteksjunkie.

Anonym sa...

Men herregud, planka är lika äckligt som räkor och vitt vin. Ge mig det vita, det räcker, och i plankans fall moset!

Anonym sa...

Du har ju Per Morberg med dig på att återta planksteken, han lagade ju det i vad blir det för mat nyligen

Cliff Hanger sa...

Min barndomsvän är grundare av Plankstekens vänner på Facebook och självklart är jag medlem där! Kom med i plankgemenskapen! :-)

Anonym sa...

När jag läste om din plankstek från förra årtusendet kom jag att tänka på en annan skum anrättning: raclette. Det är ju oftast inget fel på smaken, men har man en gång stövlat in på ett raclettehak i Schweiz och känt den där stanken så...ja, om inte annat så vet man då hur fotbollslandslagets samlade strumpor luktar efter match+förlängning+straffar.

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

Jag är liksom dig ett stort fan av planksteken. Har skrivit om den många gånger. Den är liksom essensen av allt det goda på jorden.
Bearnaise och biff. Och sen adderar man mos till det.
Himmelriket!
Himmelriket!

/Klaus

Unknown sa...

Plankstek...
Smakapå ordet p l a n k s t e k....
Fyfan va gott det är!
Jag skiter i bakterierna, vi människor tål dom egentligen, såvida vi inte lider av "renlighetssyndromet".
Jag har käkat plankstek en gång i mitt liv, och jag minns det som något av det godaste jag har ätit nån gång.
Så, go for it, plankstekens vänner :-)
Palemoose (eller bara Nisse) :-)

mikebike sa...

anonym: kul att du ville dela med dig :)

millejor: lägg av. fan du kan väl inte jämföra planka med räkor.

anonym: där ser man. per morberg. fan jag får såna dåliga vibbar av honom. men jag gillar honom sålänge jag inte vet vad han pysslat med.

cliff: räkna med mig :)

adde: raclette. aldrig provat.

klaus: visst är det mäktigt!

niels: ja det är förbannat gott. lite gambling vinterkräksjuketider men det är kul att gambla. sålänge man vinner.

Anonym sa...

Varje gång jag flyttar till en ny stad börjar jag testa alla plankor på alla ställen som serverar plankor.
Vissa samlar på frimärken, jag testar plankor. Sedan ger jag dem betyg efter sammansättning, smak och pris. Jag struntar helt i servicen eller miljön på stället. Det är enbart plankan som räknas.

Det jag kommit fram till är att de sunkigare haken har de bästa plankorna. Jag vet inte varför det är så. Kanske är det åsneköttet som gör det (Sverige importerar ohyggligt stora mängder åsnekött, det måste ju ta vägen någonstans...).

Anonym sa...

Oh yes. Du blir lika fet av fett, som du blir grön av grönsaker. Som det heter :)
http://sv.wikipedia.org/wiki/LCHF-metoden

Anonym sa...

Jag är med dig! Helt klart!

Hector sa...

Men från början så placerade man inget käk på plankan vid tilllagningen, utan plankan var bara med i ungnen för att ge viss röksmak till köttet. Man tar en ekplanka, fuktar den ordentligt och lägger den i botten av ungnen. Köttet får ligga på gallret en bit upp och bara suga i sig all rök. Faktisk Tore Wretman om kom på rätten en gång i tiden och den var paradrätt på Operakällarn då. Ptatismoset och bearnaise kom långt senare och jag är säker på att rätten utrvecklades till det det är i dag på Domusrestauranger runt om i hålorna.

eff sa...

Vem behöver diskmaskin när det finns gammastrålning? Duger det åt kirurgiska instrument och artificiella leder duger det åt plankor.