fredag, mars 10, 2006

Norrländska vansinnesprojekt - del II

Det är nåt visst med norrlänningar och stora grejer. De har den största ytan av landet, de största skogarna, den största staden (ytmässigt). Snart har de den största älgen och för några årsedan skaffade Härnösand sig "världens största flöte". Storslaget.

Härnösand är kanske mest känt som den narkomantätaste kommunen i Sverige (procentuellt i förhållande till population), i alla fall om jag ska tro min kollega P a.k.a Jägarn a.k.a Statistikern. Det låter i och för sig rimligt eftersom det isåfall skulle kunna vara förklaringen till hur kommunledningen valde att förvalta de cirka 2 mille de lyckades få loss i kulturbidrag för några år sedan. För det som hände var att någon femfemma kom på och genomförde den briljanta idén att försöka locka turister till stan med ett flöte i bombastiskt format.

Precis som älgen troligen kom till under ett rusfyllt tillstånd så är jag nästan säker på att idén till världens största flöte är resultatet av ett knarkpartaj på arbetstid.

Jag kan tänka mig att det gick till ungefär så här:
Farbröderna och tanterna i Härnösands kommunhus satt och klippte en hövding på eftermiddagen när ett tjockt kuvert kulturpengar trillade in genom brevlådan. Ordföranden öppnar kuvertet och ser: "wow, två miljoner"

De fimpar jointen och börjar snacka hur de allra smartast ska fördela pengarna. Två miljoner är kanske inte så mycket i Stockholm men i en liten stad som Härnösand kan man nog ställa till med ett par kul event för de cashen. Men många event betyder mycket jobb och mycket jobb betyder mindre tid till att softa. Bättre då att spendera allt på ett enda projekt som dessutom kan ge mervärde i form av ökad turistnäring (för det är efter skogsindustin norrlands största och enda kassako).

De diskuterade en stund och kom troligen fram till att stan inte har ett skit som folk vill komma och se. De får se till att köra en norrländsk klassiker. Kanske ta fram ett bisarrt skrytbygge till exempel. Men det är så jobbigt att börja bygga om i stan och lägga om trafik och sån skit. Återigen för mycket jobb, inte bra.

Hmmm... samtliga kliade sig i huvudet när nån janne plötsligt kläcker det. Vi skaffar oss ett stort fett jävla flöte med tillhörande metspö och lägger i viken. Ja, vad bra det kör vi på. Så var det problemet ur världen. Klubb klubb.

Storälgen ter sig smått genial i jämförelse med "flötet". Jag kan i mina vildaste fantasier inte tro att det är sant att de verkligen klubbade igenom den idén. Hur mycket pengar hade de inte kunnat spendera på att göra nåt kul för ungdomar eller panschisar för den delen. Vem fan bryr sig om ett stort flöte som dessutom inte är SÅ jävla stort? Har det genererat EN enda ny turist så vet jag inte vad jag ska tro.

Det mest ironiska i hela historien är att pengarna aldrig räckte till själva metspöt. Inte för att det gjort hela grejen till en så värst mycket sexigare turistattraktion men nu ligger det ett helt meningslöst tvåmiljonersflöte och är en vagel i ögat på alla som bor i trakten.

Gött jobbat!

23 kommentarer:

Anonym sa...

Fiske-attiraljer ska supportas ! Kosta vad det kosta vill.

Anonym sa...

Apropå norrländska vansinnesprojekt...
Du vet att det ska flytta hela Kiruna-stad pga underminering.
Det är ett projekt det.

Thérèse sa...

Har aldrig hört talas om flötet tidigare men så är jag inte i Norrland speciellt ofta heller. Men jag blir lite sugen på att åka dit nu;) Får väl vänta till nästa år då Storälgen är färdig

Är det bara "konst" eller används det till nåt? Kan man gå in i det som i Storälgen?

Anonym sa...

Glöm inte den 20m höga buddah-statyn vid det sunkiga hotellet Dragon gate längs E4:an vid Älvkarleby.
Men den kanske inte blev så dyr då den byggdes av kinesiska arbetare för 17kr/tim :o)
Men oj vad gäster de lär få till hotellet med en sån publikmagnet.

mikebike sa...

hehe therese... jag vet faktiskt inte om man kan gå in i flötet. jag har bara varit i norrland en gång själv och då gjorde vi oexotiska saker som hundspann, skotersafari och längdskidåkning... och drack sprit såklart;)

jag tror bara det är "konst". väl spenderade pengar hur som helst.

martin: det låter ju skitfett 20 meter buddah här i sverige... det gäller att välja sin arbetskraft med omsorg. 17 kr i timman... vad kan det gått på då fem papp i löner och resten material. kanske ska man skicka ett tipps till T-man och säga att han kan sänka arbetskostnaden med 90%...

Anonym sa...

norrlänska vansinnesprojekt - del III

y:et timrå kommun.smälla upp skiten rockade loss på 11,1 miljoner och sisådär en 2 mille per år att underhålla.30 meter högt och tydligen europas största byggnadskonstverk.kommunen vill sälja skiten för en krona, konstnären stoppar det.hahahaha.

http://www.sundsvalltown.com/bild/y.jpg

lisa sa...

ehhh... dom verkar vara lite.. bakom flötet i Härnösand kan man säga.
(förlåt, jag kunde inte låta bli)

Systrarna Syfilis sa...

Lite info om Härnösand:

Det blåser där. Som fan. Jämt. En gång förra sommarn var det vindstilla. Men då regnade det.

Det finns bara uppförsbackar i Härnösand. Var det uppför när du gick dit, så är det uppför när du ska hem också. Garanterat.


Alltså... Galningarna på kommunen tänkte väl att dom måste göra nåt..ehh..stort för staden. Dock tycker jag/vi att dom kunde ha satsat på en gigantisk badanka istället.

Anonym sa...

Vi riktiga Norrlänningar brukar förneka Härnösands existens (och mummla något om att det egentligen ligger söder om Dalälven).

Anonym sa...

Vi flyr från Härnösand pga av flötet!

Thérèse sa...

Har du bara varit i Norrland en gång Mike? Jag förutsätter att du åker dit och är med på invigningen av Storälgen och rapporterar här på bloggen. Jag tror säkert alla trogna blggläsare kan tänka sig att lägga en slant för att få direktrapport från Storälgen av Mannen som blev trött;)

Anonym sa...

Lysande inlägg!

Jag vill jobba där, det låter som en skön utpost av Jamaica. Sedan håller jag med Therese, vi vill se dig på invigningen av älgen, om det blir någon (vilket det själklart blir). Bli vår flygande reporter!

Nemo sa...

I föreningen B B B (Berest, Beläst, Belevad) ingår det det att vara soft kulturell och undvika turistfällor av typen "bigs"...såna finns hurmcyketsomhelst i USA och... Aussieland - Down Under. I Coffs Harbour finns förmodligen en av dom fetaste bananerna i världen... se länken:
http://www.bochum1.de/Bilder/Australien%202005/Tag8/Coffs_Harbour_Big_Banana_gross.jpg

...och notera att sajten är....jepp - Tysk.

However - trots mitt självpåtagna medlemskap i ovannämda förening har jag penetrerat denna banan, gått i cirklar runt en mäktig ananas på styft 8 menter och skrotat runt inne i ett hus som vart byggt av 5 miljoner ölflaskor...

Tycker vi Göteborgare kan spä på lite fludder i bordsvattnet åt kommun-Göran. Kan bli hur kul som helst - en 60 m hög Lisebergkanin vid där Gasklockan står idag...

Anonym sa...

För den som undrade kan jag meddela att man inte kan gå in i flötet, det är inte riktigt så stort. Vill även informera om att flötet enbart brukar ligga ute på somrarna, så ingen idé att köpa biljett riktigt än ;)

Systrarna syfilis: du/ni har verkligen slagit huvudet på spiken när det gäller info om helveteshålan (eller stan utan frisyr som jag brukar kalla´t)

Anonym sa...

Från en helveteshåla till en annan. Nyhet idag på gp.se: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=10
Fast det tragiska är ju att detta är inte ens nån stor nyhet, det hade tydligen varit skottlossning på en restaurang i Malmö samtidigt. Det var förstanyhet på Aftonbladet, kunde inte hitta nåt om denna Hisingsincident...
(Varför vill folk bygga en ny älvförbindelse?)

Anonym sa...

Nej man kan inte gå in i flötet..Där emot så händer det varje sommar att folk i ett fyllerus hoppar i och simmar till flötet. Åh ljuva sommarnätter..

Anonym sa...

Och varför inte bygga 2 stycken 7 meter höga osthyvlar...

http://www.ekorrbo.se/artiklar/osthyvel.html

- Planerna på att förvandla vattentornet till en svävande ost, jobbar vi också med, avslutade Helena.

Anonym sa...

golden: å så gick folk runt här i Sverige för ett tag sedan och var oroliga för att medlemsskapet i EU skulle ta ifrån dom deras snus. Som att det vore den värsta effekten ett medlemsskap i EU kunde innebära. Nej, snuset fick vi minsann behålla, och som grädde på moset slängde de allsmäktiga i Bryssel in 110.000:- så att vi kunde bygga oss ett par skapligt stora osthyvlar också.
Men ser framtiden an med tillförsikt.

Anonym sa...

fattar inte hur jag kan ha missat din blogg. hilerious!

mikebike sa...

hahaha golden fan vad fint... fortsätt skicka in bilder och info på vansinnesprojekt. uppskattas mycket.

hej sigrid. välkommen och hoppas du stannar ett tag;)

Systrarna Syfilis sa...

Vi i Västernorrland gillar det där med "Världens största". Världens största klädhängare/galge finns ju att beskåda i Metropolen Ullånger också. Hittade tyvärr ingen bild att länka till, men den är fin =)

KuriÅsa sa...

På vägen mellan Göteborg och Skara har jag för mig att det finns en gigantisk vattenkran på höger sida när man kommit ungefär halvvägs.

Anonym sa...

Klädhängarn i Ullånger då? Den är stor den gosse!!