tisdag, september 16, 2014

Appropå tolerans

Dagen efter vafiaskot var en märklig dag som bara passerade. Sicket piss va! Två dagar efter valfiaskot känns det fortfarande märkligt. Inte nog med att rasismen fick ordentligt fotfäste i riksdagen och att det kommer bli trixigt att få till ett stabilt regeringsalternativ. De goa göbbarna och gömmorna i Göteborg valde dessutom att trotsa all logik och rösta nej till stadens utveckling. Mörkret faller snabbare nu och jag känner mig trött.

Jag är trött på att rassegänget kan säga och göra precis vilken skit som helst och ändå bara fortsätta växa. Trött på alla som envisas med att bemöta all kritik mot Sverigedemokrater genom att hytta sina anonyma brorduktigfingrar och säga "ja, såhär blir det när de andra partierna inte vågar prata integration", och samtidigt som de själva låtsas ta avstånd från dem, högst aktivt hjälper till att normalisera dem.

Jag är trött på de som använder sig av någon slags självhjälpsretorik och påminner oss andra om att 87% INTE röstade så vilket är en rätt klen tröst i sammanhanget. Då måste man ju börja fundera över de 16% av befolkningen som valde att parkera sina slappa rövhål hemma i soffan och bara skita i allt (på gott och ont får man kanske säga). Vem fan vet i vilken låda de hade tryckt ner sitt missnöje om de hade gått och röstat överhuvud taget?).

Jag är också trött på att se min feed bokstavligen fyllas av den medvetna medelklassens skrytsamma SoMe-postningar med skärmdumpade valresultat, där de ogenerat bejublar fördomsfriheten i sina små hipsterdistrikt. Det är klart att det är intressant att se hur ens grannar röstade och jag fattar grejen. Jag gör verkligen det. Det är så himla tryggt och skönt att låta sitt närområdes politiska åsiktsstaplar bekräfta sin egen härliga tolerans och öppenhet. Men det är också jävligt bekvämt att "gilla olika" när alla runtomkring är så extremt lika. Men geografisk kvalitetssäkring är bara ytterligare ett uttryck för den där vi-och-dom-känslan som ingen intelligent människa vill förknippas med. Jag har funderat mycket på det där sedan EU-valet i våras och det är verkligen inte ett piss bättre än murarna de råblå bygger i sina moderatghetton längs kusten. Det är exakt samma sak och problemen det här landet nu står inför är så jävla mycket större än på kvartersnivå. Det räcker att jag tittar på mig själv. Jag har bott över halva mitt liv i en slags vänsterintellektuell gentrifieringskuvös, vilket har bidragit till medvetenhet och tolerans i teorin. Men helt ärligt. Jag känner i princip bara människor som jobbar med media eller kultur och inte en jävel som står och skruvar ihop bilar ute i Torslanda. Homogenitet kommer så himla naturligt. Det duger inte att bara tycka rätt längre.

Men allt är inte nattsvart. När jag tittar på mina barn så ser jag inte alls de där strukturerna. Vi och dom. Givetvis kommer det att kunna ändras med tiden men de har en helt annan utgångspunkt idag. För dem är det aldrig en grej att någon kommer från ett annat land eller har föräldrar som gör det. Det känns lika fint när jag hör Stella nyfiket fråga granntjejen hur man säger olika saker på bosniska som när hon efter flera år fortfarande är helt ovetande om vilket land några andra kompisars pappa kommer ifrån. Och det slog mig extra mycket igår när Tintin var på sin danskurs i Svartedalens skolgympasal. Hon gick helt gick upp i sina discorörelser och hade svinkul utan en tanke på eventuella olikheter, medan jag kom på mig själv med att räkna till minst nio olika nationaliteter. Så mycket för den toleransen liksom.

Jag inser att jag kastar sten i glashus här, kanske trampar på tår och ligger löjligt nära att trigga igång kommentarer om politiskt korrekthet. Men det spelar ingen roll. Lite reflektion och självrannsakan är säkert alldeles nödvändigt, lite var till mans, för att vi ska komma vidare. Komma framåt och förbättra. Och vad gäller PK-etiketter så är det den sista saken jag är väldigt trött på just nu. Vem vill inte vara politiskt korrekt en dag som den här? Ja utöver ca 13 procent då.

15 kommentarer:

adde sa...

"Men geografisk kvalitetssäkring är bara ytterligare ett uttryck för den där vi-och-dom-känslan som ingen intelligent människa vill förknippas med."
Just det där med vi-och-dom tror jag är nyckeln till nästan allt skräp i världen. Om fler hade tänkt vi människor skulle mycket vara annorlunda:
-Några av oss bråkar, hur löser vi det bäst?
-Många av oss har ingen mat.
-Var tionde av oss har inget jobb.
-Flera av oss får för dålig utbildning.

Anonym sa...

Ja det var verkligen deppigt att alla alla missnöjespartier gick framåt (sd, fi, v och mp).

Åsa Dahlqvist sa...

Tack för denna briljanta bloggpost!!!

Andreas sa...

Jepp, här i Majorna är det ett jäkla skryt om hur röd stadsdelen är. Men vad folk inte nämner är att ~10% trots allt röstat på rassarna även här. Det är jävligt mycket för något som skall vara Göteborgs mest fördomsfria stadsdel..

Åsa sa...

Tack detta var spot on!

Anonym sa...

Så bra skrivet!

~ Aila

Angela sa...

Får mig osökt att tänka på den söta lilla historien om vad den lille killen svarade fröken, i första klass, när hon frågade:
–Är det någon som vet hur långt det är till Afrika?
Den lille killen:
–Det kan inte vara så långt för jag min pappa har en arbetskamrat därifrån och han cyklar till jobbet!

mikebike sa...

Adde: ja det är klart att det är. allt är lätt i teorin.

anonym: ja så kan man ju se det.

Åsa Dahlqvist: Tack själv Åsa!

Andreas: Det är lätt att glömma hur supersegreggerad man är i Majorna. Precis som i Hovås och Bergsjön.

Åsa: tack själv.

Aila: Tack!

Angela: haha.

Wagner sa...

Vem är rasist? Vad är rasistiskt?
http://ledarsidorna.se/2014/09/vem-ar-rasist-vad-ar-rasistiskt/

David sa...

Kan det vara så att folk inte tror det är 'riktig rasism' om man inte marscherar runt i rakat huvud och bomberjacka och skriker Sieg Heil? Att det inte är rasism att man tycker den där familjen från Bosnien gott kunde flyttat tillbaka nu när det är fred, eller att man håller lite extra hårt i handväskan när man går förbi den där Somaliske mannen i affären?

Väldigt få identifierar sig ju som rasister, men hur annars kan man fortsätta hålla fast vid 'bara några rötägg'-argumentet när den ena SD-typen efter den andra avslöjas med nazi-gear eller skrivandes vidriga kommentarer på nätet.

Folk verkar inte tro att det är på riktigt. "Sånt kan ju inte hända här" är en farlig attityd...

Anonym sa...

Mycket fint och väl skrivet. Hurra! Om jag bodde i Göteborg skulle jag vilja bli din kompis. Mvh Landsorten.

Sonia Jansson sa...

Jag gillar dig Micke. I all din obekväma "politisk korrekthet".

mikebike sa...

wagner: intressant artikel. Rasismen finns nog lite överallt. Det är självklart inte så enkelt som att de som röstar SD är rasister och alla andra inte. Min poäng är att det inte räcker att tycka rätt utan att integrationsproblem endast kan lösas genom att mötas. Man är självklart inte nödvändigtvis rasse för att man bor i ett moderatghetto eller att man är granne med 95% Fi och vänster-väljare. Men det löser heller ingenting. Man måste nog börja bidra lite mer till lösningen är att bara lajka grejer på FB. etc etc.

David: ja det är ju i allra högsta grad på riktigt.

Landsorten: Vad fint sagt. Flytta hit då :)

Sonia: Tack hörru! Du verkar inte så dum du heller.

Anonym sa...

Är Sd emot invandrare, vilken chock?
Det är svårt att bli förvånad.

Sd är som en sekt,
de tror att världen utgör en sammansvärjning emot dem.

Men visst att vara vit och obefläckad av utlandet är ju också ett slags prestation, i brist på andra prestattioner...


-Luca

caiman sa...

Känner igen mig i din frustration (plus att till min adderas en ångest över regeringsskiftet men skit samma) och jag är så trött på allt snack om att partierna måste ta debatten. När nån smarting sedan i SVTs valvaka sa att "vi ska inte fokusera på att lyssna på SDs företrädare, vi måste lyssna på SDs väljare" och översköljs av beröm och heja-rop blir jag rent förbannad. Vill bara skrika att vi behöver fan inte lyssna på dem, vi behöver ge dem en jävla hurring och säga åt dem att skärpa sig!

Enligt mig består SDs väljare av två sorters människor, rasister och idioter. Är man rasist röstar man på SD, är man inte rasist men ändå röstar på SD äran uppenbarligen en idiot. Är så trött på att det ska daltas så förbannat...

När partiledarna under debatterna innan valet började prata om kostnaden för invandringen och huruvida man ska hjälpa här eller där önskade jag bara att någon kunde sätta ner foten och säga " jag vägrar diskutera detta i ekonomiska termer! Vi pratar om människor som kommer hit i absolut nöd och det är förkastligt att vi står här och pratar om dem som 'kortsiktiga kostnader' och 'långsiktiga vinster'"