måndag, juni 21, 2010

Göteborg

Man kan säga mycket dumt om Göteborg. Staden där en övertro på sin egen fullkomlighet florerar och gör att den lite för ofta luktar som den där kusinen från landet. Det är staden med invånare som tagit något så utvecklingsstört som ordvitseri och gjort till sitt signum, ett tungt ok som alla får bära, ofrivilligt. Göteborg är staden där enskilda kommunala tjänstemän strösslar med skattepengar på sköna mutor och egennyttiga projekt, som att hela livet är en stor jävla trustorfest. Det är staden som mallar sig med sin förträffliga evenemangsvänlighet och som enligt gamla seder utsätter sina försvarslösa invånare för utdragna massvåldtäkter i form av cuper och andra folkliga baluns (tack gud att de äntligen slutat duka upp långbord längs hela avenyn för räkfrossa i alla fall). År efter år.

Göteborg är också staden som utan att blinka kastar närmare hundra tusenlappar på den gamla gubbjäveln Sture Allén för att få hans experthjälp. Ett jobbet som handlade om att döpa den nya fotbollsarenan som byggdes på samma plats som Gamla Ullevi tidigare stod till ja just det "Gamla Ullevi". Sånt gillas. Göteborg är nämligen den socialdemokratiska högborgen, där alla investeringbeslut tas på volley. Med fördel på fyllan. Goa göbbar premieras nämligen alltid. För Göteborg är staden som gjort fyndighet och klämkäckhet till officiella paradgrenar.

Hur håller man sig ifrån sinnessjukdom i ett sådant klimat. Ja inte fan vet jag. Det gör man kanske inte. Förr eller senare står den där för dörren.

Man kan med en stor poäng hävda att Göteborgare är en hög lågutvecklade individer. Och peka på bevis som att vi bara låter ett till 80% kommunägt bolag göra en skön investering, och köpa in ett stort jävla pariserhjul för en massa miljoner och sedan dänga upp det utanför operahuset (utan att ens ha fått beviljat bygglov). På grundinitiativ av sossarnas allsmäktige gudfader Göran Johansson. Som en go grej änna. Ett hjulhelvete som i folkmun nu går under namnet Rullevi. Jag ser det varje dag och jag hatar det där hjulet. Det avtecknar sig som en stor fresk mot himlen. Det enda positiva jag egentligen kan se med det är att det skymmer lite av Hisingen.

Nä, man kan som sagt säga mycket dumt om Göteborg och dess folk. Men en sak ska vi ha kredd för. Vi bygger inte ett hjul utan att göra en ordentlig VIP-korg. Folk måste kunna få åka pariserhjul med stil i den här stan. Som en jävla pascha. Så är det bara. Håll utkik efter den svarta lilla gondolen med guldfärgade versaler (VIP). Den har tonade rutor, är inredd med skinnsäten och krossad sammet, och är fylld med horor, skumpa och knark.

För är det nåt den här jävla stan är bra på så är det evenemang.

40 kommentarer:

Ulrika Good sa...

"Det enda bra med hjulet är att det skymmer en bit av Hisingen." Det var det bästa jag läst på evigheter.

Maja sa...

Haha, ja det där hjulet stod på Stortorget i Malmö i vintras och jag skrattade alltid åt VIP-boxen

Isvar sa...

"Göteborg är nämligen den socialdemokratiska högborgen, där alla investeringbeslut tas på volley. Med fördel på fyllan." Haha, så sant, så sant.

Jo tjena sa...

Rullevi?! Hahahaha, vilken jävla dålig fantasi!

Anonym sa...

"Göteborgsvarvet" är väl änna vår stolthet lr? ;-))

VIP kanske i det här fallet står för "Väldigt Impopulärt Pariserhjul"

Johan I Majorna

30+ sa...

Det här kvalar in på topp-3 bäst av allt du skrivit.

Göteborg sågas av en lokalboende. Det är nästan som sex.

mikebike sa...

Ulrika: haha, tack. men visst är det sant också :)

Maja: va har hjulet stått i malmö innan?

isvar: ja såklart det är :)

Jo tjena: jejjemen.

johan i majorna: mja, vet faktiskt inte vad som är vår stolthet. majorna kanske :)

Nion sa...

Även jag måste hålla med om att detta är ett av dina bästa inlägg :)

Har hjulet varit i malmö? Vilket satans hor-hjul... Slår vad om att där slogs det upp utan stora rubriker och namngivningstävlingar.

Wagner sa...

Hade inte Liseberg varit en lämpligare plats för en dylik tingest?

Eller har dom sadlat om och blivit en permanent bingolokal?

Andreas sa...

Vad jag har hört så ska hjulhelvetet lyckligtvis flytta till Liseberg efter ett tag. Så då kan man ju undra varför de gjort sig så mycket besvär med att få slänga upp det mitt i stan in the first place..

Den hemska tvillingen sa...

Du slår alla rekord. Helt värt att vakna denna morgon och hitta ditt inlägg. Tack för ett flertal skratt! Och våga aldrig flytta från stan, aldrig!!!

JB sa...

Då är vi två som inte gillar Hjulet eller Rullevi. Men det har dessvärre fått bygglov i tre år. Beslutet blev överklagat i alla instanser med det hjälpte inte tyvärr. Nu står det fast att Hjulet flyttas efter ett år till Liseberg, men redan nu går det i back vilket jag har redan från idestadien har kunnat räkna ut. Inte för att jag är matematiker utan för det var en enkel matematik som alla behärskar, nämligen + och - Nu läcker vatten in i gondolerna så snart måste man ha paraply med sig när man åker för 85 spänn. Då är det skönare att ta sig upp på Ramberget och titta runt därifrån, helt gratis.
Bra artikel annars! :O)

Anonym sa...

hear hear!

(fast jag brukar kalla det vid ett annat populärt namn: "idén-som-växte-och-blev-godkänt-för-han-som-bestämmer-sitter-i-alla-grupperna-som-skall-bestämma-och-skall-ändå-snart-sluta-och-styr-staden-så-maktfullkomligt-som-en-klassisk-socialdemokrat-skall-och-dessutom-gick-hela-beslutsprocessen-snabbare-än-det-skulle-ta-för-ett-cykelskjul-hjulet")

Anonym sa...

(samma anonym som ovan)

Jag har åkt hjulet.

85SEK för 3 varv i en luftkonditionerad gondol med tonade fönster som inte går att öppna.
Instängdheten gör att man är lika mycket i Göteborg som man är i Nederländerna när man dricker kaffe på Schiphol.

Hade det varit öppna vagnar hade man känt lite vind och fisklukt och varit hemma.

Anonym sa...

"Göteborgsvarvet" är ju namnet på hjulet inget annat.
Självklart är Majorna Göteborgs stolthet, dock kan det säkert skrivas 25 inbundna skinnband med böcker om hur i helvetes illa denna stadsdel är skött av berörda politiker och nämnder.

Jag gissar och hoppas att det snart dyker upp i din suveräna blogg.

Johan I Majorna

Stefan sa...

I majorna bor ju bara haschtomtar.

Dag sa...

Andra namn som har florerat är Big Glenn och Svindeln (när Allbäckgate rullade som starkast). Kul!

mikebike sa...

30+: haha, så det gillar du. tänkte nästan det :)

nion: hor-hjul :)

wagner: det kommer tydligen hamna där om det går åt helvete.

andreas: ja precis.

tvillingen: haha ja du tänk om jag går i exil. det kan hända om trycket blir för stort:)

JB: jag tror att vi kan vara fler än två.

anonym: ja det är ju också ett bra namn. men kommunikativt något krångligare.

johan: Ja vi kanske borde slå oss ihop och göra nåt om det. du har ju en bra plattform.

stefan: haha bättre kan du allt.

mikebike sa...

Dag: kan tänka mig det.

Stefan sa...

Mike: Fast jag menar det. Ni är ju haschtomtar :) Fast förut var det lite alternativt med majorna iofs, nu är det bara mainstream-högern som köper bostäder där. Och den tillhör nog jag med. Fast jag vill inte bo utanför stan, så jag köper inte lägenhet i majorna.

mikebike sa...

Stefan: sådärjag. lite bättre. men inte hela vägen. med "utanför stan" kommer du nära men vaffan alla vet ju att majorna är en förort. precis som landala. och guldheden :)

gatsten sa...

Det stod i Köpenhamn innan Malmö så jo, era hårda ord stämmer kanske;)

Robert Aug sa...

Vilket underbart inlägg. Det är så rätt på så många sätt.

Fredrik sa...

Tycker att det hela borde döpas till Big Glenn...

AnnaPanna sa...

Skönt att få det från en Go göbbe - sägs det av en nollåtta så landar det inte lika bra...tack Mike.

Noga sa...

"Ja, precis så är det hö hö hö!"

mikebike sa...

gatsten: klart det gör :)

robert aug: alltid skönt at få en dunk i ryggen från en hising islandare.

fredrik: det var väl tal om det.

annapanna: haha tack själv.

noga: "ok"

JL sa...

Spot on.

adde sa...

Ibland är du helt fenomenal! Underbart!!

Belsebub. sa...

Flyttade från GBG för 15 år sedan. Du påminde mig just om varför jag flyttade från detta rövhål. Din beskrivning är obehagligt rättvisande och jag får rysningar när jag tänker på att mitt DNA är besudlat av ordvitselement. Desssutom kan det ju vara så att man faktiskt har tagit någon som varit på avenyn och käkat räkor i handen. Obehagligt sa Bull!

Stefan sa...

mikebike: därför jag inte bor i landala eller guldheden heller... ;)

det är helt enkelt inte douchebaggigt nog för mig.

Kalla Kåre sa...

Ord! som man säger på ren svenska.

Von Braun sa...

Hur många varv måste man åka för att känna den riktiga VIP -känslan? Får man gå före i kön? Får man åka fler varv som vip -gäst? Finns det en halvmåne -formad kö framför fiske-hjulet? Finns det en speciell vip -kö? Finns det en lista? Ett rött band?

Frågorna blir många, det går inte att bara kalla något för vip! Man måste jobba på att förstärka känslan av något stort. Marta blir liksom inte Messi bara för att man jämför dom två femtioelva gånger.

Hjulet i Göteborg går runt runt runt. Blir snurrig här.

Det som stör mej mest med Göteborg är alla inbördes beundran. Och att alla Göteborgare verkar vara stolta över Paddan, för att den båten kan man minsann köra under en bro som kallas osthyveln.

Ps. Där jag bor, 500m från universums mitt, satsar vi på riktiga byggprojekt. Ska det vara storhetsvansinne så ska det vara ordentligt. ;)

Anders sa...

Maja med flera: Tycka vad man vill om hjulet, men det har inte stått vare sig i Malmö, Köpenhamn eller någon annanstans innan det kom till Göteborg. Det är sprillans nytt. Däremot var det tal om att man skulle köpa in ett begagnat hjul från Nya Zeeland, men dessa planer fick skrinläggas då man inte fick klart med bygglovet i tid.

Mi sa...

Anders: Du har alldeles rätt, jag bodde i Malmö när det stod ett pariserhjul på Stortorget över vintern, det skulle vara mysigt tyckte dom då, jag var i Göteborg förra veckan och såg detta nya hjul när jag strosade omkring och jag kan garantera er alla om att det är INTE samma hjul.

Hank sa...

Flytta till Liseberg? Där finns väl redan ett pariserhjul?

Rebecca sa...

"Det enda positiva jag egentligen kan se med det är att det skymmer lite av Hisingen"
HHAHAHAHAHAHA! Du e la för goo!

Stefan sa...

Von Braun: Så vitt jag vet så får vemsomhelst åka i VIP-buren och det kostar lika mycket som pöbel-burarna...

Blue sa...

@vonBraun: Nu blev jag nyfiken...är alla göteborgare stolta över Paddan?

Jag är göteborgare, eller ja, en sketen Hisingebo visserligen - och jag är mest nyfiken på Paddan för att jag aldrig har åkt den. Inte heller har jag varit på Elfsborgs Fästning - man är kass på att turista i sin egen stad.

Men - är vi verkligen stolta över Paddan?

Mike, kan du ta reda på det eftersom du har ett par läsare mer än jag? ;o)

Kan just inte komma på något som jag skulle framhålla med Göteborg, alltså i stil med Paddan, eller att Liseberg ligger här, eller hjulet som "står i vägen". Men jag gillar att Göteborg ligger på västkusten och att man inte nästan drunknar när man hoppar i vattnet. För det gjorde jag nästan under mina första och hittills enda båttur i Sthlm när jag hoppade i den däringa insjön som inte har ett endaste dugg bärande salt. Chocken var total, och det känns ungefär som att jag var nere på 60 meter och vände efter att ha gjort som hemma och graciöst (mhmm) hoppat i från båten.

Det gillar jag, gillar't som fanken till och med ;o)

Kirin sa...

Nä, nä, det är "the Big Glenn" som hjulhelvetet heter. ;)