söndag, december 21, 2008

Gnällgrannen

01.30 inatt ringde det på dörren. En sur tant i 40-årsåldern stod utanför och frågade om det var vi som spelade musik, vilket är en förhållandevis dum fråga att ställa, eftersom man bör vara hyfsat säker på att det är rätt person man klingar på hos vid den tiden på dygnet. Om man inte är psykopat eller bara jävligt dum i huvudet.

Det stämde mycket riktigt att vi spelade musik. Jag och J satt pyjamasklädda och frossade i spotifyarkivet och spelade fina och riktigt fula bitar om vartannat, skrattade och hade det mysigt. Ljudvolymen var såpass låg att vanlig samtalston lätt överröstade högtalarna. Alltså, vi spelade tråkigt lågt. Tanten frågade om det var vi som hade fest förra helgen "också". Fest? Hon fick ett nej till svar men verkade redan ha bestämt sig för att så var fallet. Hon förklarade att hon inte kunde sova för att vi spelade så högt och frågade om vi kunde tänka oss att sänka. Hela tiden log hon fast man kunde se att hon egentligen var svinlack. Grejen är att vi inte hade på högre volym än när vi tittar på tv men stängde av och skämdes i tio sekunder. Sedan kom hatet.

Vi har alltså flyttat in i samma hus som en ljudallergiker. Det känns förjävligt. Jag känner mig förnedrad och förbannad på samma gång (kanske extra förnedrad för att vi blev påkomna med att spela Lasse Holms Canneloni Macaroni). Jag har själv bott precis under en kille som gned sin fiol under nattsena timmar och tidig morgon, så jag vet vad lidande är. Därför har jag också begåvats med en inbyggd hänsyn till mina egna grannar. Jag kan absolut hålla nere volymen, vilket jag också gjorde. Hänsynen får dock äta upp min livskvalité.

Tanten har alltså legat och ruttnat upp av surhet för att hon hört ljud från vår lägenhet. Sorry, men det är sånt som kommer med att bo i lägenhet. Ett tips är öronproppar om hon har svårt för ljud. Jag kan tyvärr inte möta hennes dygnsrytm och tvingas krypa till kojs för att hon ska kunna sova. Tycker hon att det är jobbigt med ljud är det helt ok att hon flyttar. Jag kan till och med hjälpa henne att packa. Det är ett sådant jävla skitsätt att komma och gnälla med en fejkat trevlig ton. Nästan sataniskt för det blir nästan omöjligt att bemöta sådan kritik. Bara ett riktigt gnällproffs fixar ett sådant upplägg. Och fy fan vad jag hatar människor som är proffs på att fulgnälla. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Ska man gnälla ska man gnälla med stil.

Nu sitter jag här och känner att hon bänt upp hatluckan inom mig. Det forsar ut. Från och med nu är föreningens stadgar min bibel. Punktmarkering kommer få en helt ny innebörd i hennes liv. Jag kommer inte se mellan fingrarna med någonting som har med henne att göra. Inte en chadde. Minsta överträdelse och en övernitisk pikétpolis kommer vakna till liv inom mig.

Däremot kommer jag se till att utnyttja varenda liten tight ass-regel till min fördel. Jag tänker t.ex. börja anlägga förträffligt massiva ljudmattor varje dag och se till att gymnastisera mina högtalare ordentligt. Fram till kl. 21.59 kommer här spelas musik i kvarteret. Jag tänker mig temaveckor och kan riktigt ser framför mig hur nöjd hon kommer vara under den stundande Rammsteinveckan.

50 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du inte börja spela instrument eller så?

TV/dataspel på hög volyem är annars extra knäckande eftersom det ofta har mycket repetion av samma ljudslinga som kärna grannen sedan kommer drömma mardrömmar om.

-Luca

niklas sa...

Jepp, tvspel it is, hit her! ;)

Burnout kan varmt rekommenderas för att psyka grannar med då det oftast mest blir att varva ur en trimmmad v8:a på alla växlar bara för att krocka och för en jäkla massa oväsen. Det hela upprepas ngn gång / minut ung.

Anonym sa...

Inressant, hittills förskonade från sådant om ljudmattor och annat så har vi däremot gnäll-kärringar som stör sig så fort ens vinden flyttat en gren i ett träd 1cm till höger jämfört med gårdagen.

I ett annat ärende - du som stort fan av Herr Ranelid kanske uppskattar följande "annons":
http://anslag.wordpress.com/2008/12/21/soffa-ala-brolin/

jonna sa...

på henne!

Anonym sa...

Sen kör du temavecka Meshuggah efter Rammsteinveckan. Då blir nog inte tanten kvar länge i huset.

Anjo sa...

Varför bor eremiter i flerbostadshus? Det undrar jag varje gång jag läser om sånt här.

Fick en lapp i lådan i fjol där någon ringat in reglerna i huset vad gällde ljud och sen skrivit skärpning med stora, röda bokstäver.

Att jag varit bortrest under perioden innan gjorde det hela än mer märkligt...

Madelen sa...

Lovely! Ge henne bara!

Själv har jag kanske världens bästa grannar! Ingen som gnällt på 2,5 år. Inatt spelade vi musik på hyfsat hög volym till 4. Då är de ändå 40-60 år.

Ulrika Good sa...

"tant i 40-årsåldern...". Ja, jag antar att det är så det är *deppar*. Fast, det är klart, det finns tanter i ALLA åldrar.

tusensanningar sa...

Det värsta är (tycker jag) att man inte blir arg förrän efteråt. När klagotanten står framför en och förklarar vilken dålig människa/granne man är så känner man sig bara paff och skamsen. Efteråt kommer hatet, haha.
En tant som bodde under mig (hon bodde på 6e våningen) gav mig en arg lapp i brevinkastet en gång. Det stod typ "Jag har sett att du matat änder" (jaa, typ 50 m från ingången på närmsta, alltså vårt, hus). "Vänligen sluta. Ingen vill ha mängder av fåglar runt huset. Upprepas det måste jag kontakta hyresvärden."
I efterhand kan jag inte fatta att jag gick till henne och bad om ursäkt.

Sleeping Cell sa...

Ja, lägg ut ljudmattor vetja!
Ont skall med Ont förgås.

Mr Elway sa...

Flytta till eget hus nu istället!! Då kan man göra som man vill. Fast det gör jag ändå inte. Men jag kan. (Knyter näven i fickan).

Anonym sa...

Jag har just nu en granne som spelar Carolas julskiva om och om igen. Det är inte särskilt högt och klockan är inte mycket men jag blir vansinnig. Så har det varit varje adventssöndag i år och vi har därför haft TSOOL-tema varje helg för att slippa höra Canvrålas jul-wailande. Tur att alla jävla 80-talister har så klena stereoaggregat...

Jod gul, Kalla Kåre

Rasmus sa...

Är det bara jag som inte uppskattar när grannen börjar spela Basshunter klockan 01:30 en Onsdagnatt och med bestämda fotsteg markerar takten? Hat kan gå åt båda hållen, speciellt om man spelar Basshunter...

Robbelibobban sa...

Nån gång måste du plocka fram din verbala handgranat och låta den explodera.

Patrik sa...

Det där är jobbigt! Min farsa bor också under en satkärring i 40-årsåldern som har ringt störjouren för att hon tycker att han låter så när han skriver på sitt tangentbord på kvällarna (=psyksjuk).

Link sa...

Själv bor jag i ett hus med idel betongväggar. Detta i kombination med att det någonstans (jag vet fan inte vart!) i nämnda hus bor en manisk maskinborrare gör att jag med jämna mellanrum vill mörda!

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

Vi hade en granne innan som satt och redigerade porrfilm hela nätterna. Först trodde jag att det var han som var århundradets största hingst, men insåg snabbt att så inte var fallet, dels efter att ha sett honom, och eftersom det aldig förkom några möbelljud (knirrande sängar, skrapande sängben etc).
HAn avslöjade i förtroende för mig vad det faktiskt var han jobbade med över en öl på en lokala baren. Innan hade han varit vag och sagt att han "jobbade med media". Jaja, meningslös story, jobbit med ljudfascister.

Anonym sa...

Äh, sluta fåna dig. Bor man i felkonstruerade landshövdingehus med väggar beståendes av vass och hönsnät måste man faktiskt visa lite hänsyn och inte spela musik mitt i nätterna. Eller i alla fall inte vara oförståendes när man får klagomål. :-P

egarcia sa...

Stackare, gnälliga grannar är skitjobbigt! När jag bodde i Haga hade jag en sån granne, man kunde inte ens lyssna på radio när man käkade frukost. Det var en sån där liten radio som man har på köksbordet,inte nån ljudkapacitet att tala om. Hon hade däremot aldrig hövligheten att säga till själv, nejdå, hon mailade direkt till hyresvärden. Det slutade med att två representanter för värden kom dit, en ställde sig i vardera av våra lägenheter med en mobiltelefon i örat medan vi spelade musik. Sen sa den som var uppe hos grannen till den som stod hos oss när vi inte fick höja mer och det var den volymen vi skulle hålla oss på i fortsättningen. Det var typ ljudnivå hissmusik. Det hela var mycket skrattretande. Grannen såg jag ALDRIG.

Lindalein sa...

Tips på temavecka (men då kanske du själv ska vara bortrest och satt stereon på repeat).

Marschmusik!

Lollo sa...

Andra tips till tema vecka:Slipknot (De skriker fuck minst två gånger per låt, eftersom det är sällan man skriker det till sin granne själv så är det bra att låta Slipknot göra det) eller Dimmu Borgir, de har fina bitar så som "Satan, my master"...

emma sa...

men snälla.. dessa GRANNAR o deras manier..det borde vara obligatorisk information vid ett bostadsköp, varför spenderar inte mäklare lite av sin tid på att luska ut o kartlägga detta?

mikebike sa...

luca: haha japp ett präktigt first person shooter skulle nog sitte gött.

niklas: hahahaha.

anonym: ohh the terror!

jonna: började snällt igår.

anonym: jo hon kommer slå tillbaka... vad hon inte vet är att min hämndstege alltid är propotionellt 3 ggr värre :)

anjo: haha du fy fan då hade jag känt mig skändad. skärpning. det var illa nog när en s lågstadielärare sa det. fy fan jag lovar dig jag hade börjat brinna.

madelene: ja jag saknar min nittioåriga granne från förra lägenheten. där kunde det sjunga väggar och fönster men hon gnällde aldrig. hon tyckte det var så trevligt med lite liv i huset sa hon.

Ulrika: ahhh... det är inte alls så det är. no need to depp :) det finns de som är 20 år och hunnit bli tanter sedan finns det de som är 80 och fortfarande inte blivit det.

tusensanningar: så sjukt så sjukt. man hatar sig själv ännu mer.

sleeping cell: haha ja så är det ju.

elway: ja bra tips jag säljer nu och köper ett hus. så enkelt. att jag inte tänkte på det:)

kåre: ja herregud. det finns ju gränser :) men om hon spelar på dagarna och i samtalston på kvällarna så är det väl bara att gilla läget.

rasmus: nä det är det nog inte bara du som inte gillar. men det beror väl på vilken volym. om det var svinhögt hade jag velat taga ur daga.

robbelibobban: och jag har polerat den nu. kommer hon igen blir det andra bullar.

patrik: åhhh fan jag blir provocerad när jag hör detta.

link: det är provocerande på ett helt annat plan. been there:)

klaus: det byter jag mot anyday. hellre en granne som stör sin omgivning med porrljud än en granne som ligger och skaver för att hon hör att någon lever på övervåningen.

Så för att man bor i landshövdingshus så måste man gå och lägga sig när grannarna vill sova. jag vill upprepa att vi spelade musik svinlågt, alltså vårt samtal överröstade musiken. dessutom var det fan lördag.

egarcia: åhh den grannen hade fått ett helvete med mig. jag blir en rättshaverist av rang

egarcia sa...

Ja hon hade fått ett helvete med mig med om jag inte hade bott i andra hand och visste att jag skulle flytta snart så jag orkade lägga energin...men efter det vet jag att Dicksons stiftelse(eller vad det nu heter)inte får mig som hyresgäst igen i alla fall. =)

Ante sa...

LANDSHÖVDINGEHUS! Skyll dig själv!

Daniel sa...

Sätt på Vråla - Carola! Det brukar alltid hjälpa. Trust me - been there done that!

el guapo sa...

Hallå ditt mög.

Sätt på Eldkvarn. Det diggar gamla sextiotalistgnällkärringar vettu!

God jul, vi ses på löpbandet.

; )

mikebike sa...

egarcia: dicksons. är det inte det stora gula landshövdingshuset som ligger vid såggatan?

ante: äh, bo i kortedala du.

el guapo: haha jaaaa... jag tror jag ska sätta på kärlekens tunga varvat med offsprings self esteem. eller har du nåt annat tips offspringtips?

haha ja du vi ses på löpbandet din jävel. god jul.

el guapo sa...

Jag vet faktiskt inte. Offspring har aldrig legat mig sådär Eldkvarns-varmt-om-hjärtat vettu. Men jag kan tipsa om Pennywise klassiker "Unknown road" om du bestämt propsar på 90-tals skatepunk.

Men varför inte Kreators senaste släpp "Hordes of Chaos"? Riktigt jävla bra metal faktiskt. Tänk dig Plura, fast 20 år yngre och helt utan hatt och 100 % total gayness. Äkta tysk thrash från Essen. Jävligt bra. Kommer garanterat få kärringen i ditt landshövdingehus att ringa bängen.

Tjo flöjt.

egarcia sa...

Jag vet inte, Dicksons har hus lite varstans som jag har förstått det, detta var röda tegelhus på en gård med ingång från Haga nygata, sen vet jag att dom har hus vid annedal också...så mkt möjligt att dom även finns där du skrev. Vid närmare eftertanke har jag en arbetskollega som just flyttat till ett dicksonhus i majorna.

Caravaggio sa...

Vilket as. Jag rekommenderar varmt att du ger dig på lite basketmatcher inne i lägenheten innan 21.59, det ger fin resonans i lägenheterna runt omkring.

Anna sa...

Det finns bara en fin grej med gnällgrannen:

Den normala person som flyttar in då gnällgrannen ger upp och flyttar ut kommer mötas av idel tacksamhet från sina grannar. Bara för att man INTE gnäller. Som efterträdare till en gnällgranne har man rätt att spela vad man vill när man vill, alla upplever en ändå som drömgrannen!

Problemet är att just gnällgrannen har en förmåga att bita sig fast i samma bostad ungefär lika länge som ett normalt bostadshus hela livslängd från bygge till rivning. Men när en av de där lägenheterna väl blir lediga, då borde det verkligen framgå i informationen från mäklaren att det rör sig om en fristad för normala människor.

Nathalie sa...

Fyfan vad arg jag skulle bli! Man måste ju få leva, du betalar väl för sjutton lika mkt hyra som hon. Idiot!!!

den sura tanten sa...

Hahaha, det låter som jag - fan jag var så nära att gå upp kl ett på natten och banka på grannens dörr - sicket jävla liv de förde! Vi kunde inte sova! Lite omtänksamhet tack!

Anonym sa...

mina fd grannar på nordostpassagen klagade på att det lät i deras lägenhet när jag gick, i strumplesten! de undrade om jag kunde gå tystare men vägrade gå en trappa upp till min dörr och ringa på min dörr och konfrontera utan gick tre våningar ned och konverserade via porttelefonen. En gång hade de tom satt upp en lapp om att jag skulle gå tystare och sluta föra oväsen då jag varit bortrest och lägenheten stått tom. miffon finns överallt!

K sa...

Hej snyggiz!
Vill du få ett gratis presentkort på upp till 1000 kr
hos mer än 60 välkända butiker!?
Gå in på denna sida och få reda på mer:
http://www.gratismode.se/?c=24808

HA det!
Ciao..

/Älskare och poet

Xabre sa...

Gott. Bodde själv i USA ett år då grannen över kom ner och gnällde varje gång nån öppnade kylskåpet i vår lägenhet. Då blir man jävl* lyhörd uppåt och mycket riktigt flög man upp för trappen och slog på deras dörr så fort man hörde att de tappade en toarulle.

Anonym sa...

jag kan varmt rekomendera rockband det kan låta jävligt illa å jävligt högt ;-)/Johnny

Anonym sa...

Carolas julskiva om och om igen. haha tortyr

Jennifer sa...

God Jul, kolla min blogg http://jennfs.blogg.se :)

Johansson sa...

Ja fy fan att hon har mageatt vilja ha det lugnt halvtvå på natten. Självklart ska du få väsnas så mycket du och skriva ut ditt patetiska hat mot någon som förmodligen vil sova.

Självklart ju!

Johansson sa...

jag blir så arg på ditt omogna beteende, att jag inte ens kan stava rätt.

Vitriol sa...

Ett tips är att dra igång någon enerverande liten jingel på hög volym och repeat och sedan dra ut för kvällen. Den enda risken i sammanhanget är att du kan komma tillbaka och upptäcka att din dörr är insparkad och din stereo ligger i badkaret.

Anonym sa...

Hej!
Den Bästa mohammed T-shirt konsten e Svensk. Den är skapad av Svenskar och Persier mot islam. Kolla och läs info på sidan,
http://www.mohammedt-shirt.com
Översätt inte läs på Engelska.

Blygisens betraktelser sa...

Nä nu kan du väl slita dig från grisfötterna och lägga in ngt du stört dig på under de senaste dagarna/dygnen ;-)


Helt klart drabbats av bloggfrosseabstinens här...


God forstättning!

Anonym sa...

Här kommer lite förslag på temaveckor;
*Oktoberfest
*Porrfilm
*Melodifestival
*OS
*Språkkurs i serbokroatiska
*Olika tal av A.Hitler
*Finlandsfärja (Håkan kanske kan komma)

mikebike sa...

el guapo: tjo flöjt!

egarcia: då är det nog det.

caravaggio: hahaha ja basket är ju kul också :)

anna: japp det borde fanimej vara standard för en mäklare att göra lite grannanalys.

nathalie: japp precis. man måste fan få leva.

den sura tanten: haha ja men det är skillnad isåfall för jag förde inget oväsen. jag hade på stereon svinlågt. ändå klagade hon.

anonym: japp miffon finns precis överallt.

K: ahh jag äör inte mycket för de där gratiskampanjerna. tack ändå.

xabre: precis nu har jag stenkoll på en jävla gnälltanten.

jennifer: det ska jag göra. god fortsättning.

johansson: ojdå känligt det där med grannar va. hat? så fort man utrycker en negativ ton så är det hat för en strikt lutheran. du behöver inte hetsa upp dig så att du börjar läcka. jag spelade inte hög musik. hon hade nog kommit upp om jag hade haft på tv:n också. menar du att jag inte får lyssna på musik för att mina grannar lagt sig eller kolla på tv? det är skillnad på att störa grannar och ha grannar som stör sig. så käften tack!

vitriol: jag ska nog inte pusha gränsen:)

blygisen: japp nu är jag tillbaks :)

redbanner: oktoberfestival: i like :)

Anonym sa...

I mitt hus på Hisingen är det inte en jävel som gnäller. Du är välkommen hit Mike.

Inna sa...

I mitt hus är det vi tanter i 40-årsåldern som spelar mest och högst =)

Frida sa...

Jag blev ljudallergiker/ljudfascist efter att ha haft en granne som DAGLIGEN (utom på helgerna...) i sisådär ett års tid spelat trance/techno/whatever liknande musik så pass högt att jag inte själv kunde ha tv:n igång, störningen blev för stor.
Varje dag när jag kom hem från jobbet fick jag be honom att sänka. Han bad aldrig om ursäkt. Men sänkte. Lite. Började efter nån månad anmäla honom, men inte fasen blev han utkickad...han stängde av musiken/sänkte så fort securitas visade sig på gården. Jäkla turpelle.

Har flyttat nu, men pallar fortfarande inte med den typen av musik, oavsett ljudvolym - stresshormonerna bara hopas. En granne jag har nu spelar lugn jazz på helgerna så det hörs in men, tja, det är mest mysigt. :)

Den här allergin vore dock trevlig att få bort, det är inte kul att vara så känslig - öronproppar fungerar inte på lågfrekventa ljud.