lördag, december 16, 2006

Koolaste filmscenen ever

Diskuterade hårda filmscener med en kompis härom dagen och började tjabbla om vilken filmscen som innehåller mest procent "skön badass" i filmhistorien, men samtidigt lyckas behålla den där sköna magkänslan och göra att man flabbar snarare än äcklas.

Inte scener somnär Michael Madsen i Reservoir Dogs plågar den stackars snutstackarn är . Vissst den är jävligt ond. Men helt utan hjärta. Utan själ. Jag är ute efter lite mer hårdkokt bääd mavvafacker-varning. En sån där hård jävel man aldrig skulle kunna bli, men om man skulle bli det, skulle det vara just en sådan.

Dirty Harry ligger ju bra till med sitt ihopbitna "Hey punk... ". Det är hårt så det förslår men ändå han känns lite för traditionell. Samuel L Jackson i Pulp Fiction när han fäller sin bibliska dödsdom över några stackars surfarkillar, eller varför inte scenen där Charles Bronson i Death wish 3 sitter och äter en fridsam middag med ett par pensios när han plötsligt hör hur buset utanför går hårt åt hans bil. Bronson går ut och blåser hål i allihop för att sedan gå tillbaka in och fortsätta med sin lammgryta som om han bara besökt herrarnas.

Visst visst, allt det där är storlsgna scener men jag lyckas inte komma på något som mäter sig med en kort sekvens ur J. Åkerlunds katastrofalt misslyckade skitfilm "Spun". Hela filmen suger grispitt men där finns några sekunder som satt sig som ett gåshudstäcke över hela krppen. Det är scenen när en skön affepundare i vit cowboyhatt kortärmad jeansskjorta (om jag inte missminner mig) spelad av Mickey Rourke kommer in på en bensinmack för att handla lite "förnödenheter". Framför honom står en ung latinokille och smädar kassörskan - kallar henne hora och andra trevligheter.

Till slut tröttnar Rourke på killens attityd och säger typ "Hey..." och när det kaxiga aset vänder sig om för att börja jiddra så möts hans ansikte av ett sexpack öl som Rourke liksom kulstöter fram. Burkar flyger och far som innehållet i nån fetstuffad pinjata och killen ramlar chockad omkull och blir tjockt manglad av Rourkes snakeskinboots en liten stund. Så gött åt honom. Dagens hjältenominering på den. Det är så att man önskar att det var en själv.

Fy fan vad hårt att toknita ett sånt där tjafsigt avskum med sex burköl - pang - rätt i fejjan. Brutalt men samtidigt sådär skönt rätt. Bonuskredd för överraskningsfaktorn.

Frågan är om jag glömt nån scen som är ännu bättre? Jag kan inte komma på nån iallafall. Hjälp mig!

46 kommentarer:

Anonym sa...

Toksämst är nog ändå från filmen Roadhouse, när Patrick Swayze säger, “Either it’s my way or the highway”.

Anonym sa...

mickey rourke i all ära men Lee Marvin har gjort den absolut hårdaste av scener i filmen Point Blank:

Walker sparkar in dörren till sin frus lägenhet ( hon bedrog honom och var med när han sköts ned ) föser undan frugan och rusar rakt in i sovrummet och tömmer sin sexskjutare i sängen. Fast sängen är tom. Walker får då en trött och vissen blick och slår sig ned i soffan och är tyst, helt knäpptyst i flera timmar. Under tiden så beklagar sig frugan över att hon bedrog honom och förklara att hon älskar honom men Walker tittar inte ens på henne och rör inte en min. Hon tar sedan sitt liv med piller. Allt medans Walker sitter i soffan med stenansikte.


så brutalt hård utan att säga ett knyst.
män var hårdare förr......

maria sa...

att slå in facet med en telefon som i High Fidelity (när Rob fantiserar om att nita Ian) är ju också jävligt coolt.

Josh sa...

Det finns ett flertal hårda scener i Boondock Saints. Ett par schyssta överraskningsmoment som jag inte vill bränna för den som vill se filmen, men hårdast är kanske när man binder fast en rysk maffioso på bardisken och tänder eld på hans stjärt. :)

Anonym sa...

Måste ju bara vara nån scen från Scarface...

AC. sa...

Mickey Rourke håller alltid. Grymt underskattad skådis. Men jag håller nog ändå på Clintans cowboykaraktärer. Helt grymt stenhård, spottar på hundar och grejer. Det håller.

Lauren sa...

Coolaste filmen är Fight Club och coolaste scenen i den filmen är när Edward Norton, dan efter att åkt på stryk in i h-vete, sitter i ett möte och efter mötet blir tilltalad och när han öppnar munnen så rinner det ut groteska mängder blod och så hör man berättarrösten; "Man kan svälja ungefär ½ liter blod innan man börjar må illa"
Jag blir impad iaf :))

Kaksmulor sa...

Jag tycker att Lock Stock... är smetfull av såna scener.

Anonym sa...

Min absoluta hårding favorit är slutet av Die Hard 2 (den på flygplatsen) när Bruce Willis ligger skitig och blodig i snön på landningsbanan medan skurkens plan drar i väg med flygbränslet sprutande ur vingen och Willis drar upp sin zippo, tänder en cigarett, kraxar fram "Yipee caayea motherfucker" och slänger tändaren mot bränslespåret som genast tar eld, följer planet upp i luften och blåser hela skurkgänget i bitar.

:D

mikebike sa...

många bra tips. jag ärju själv ett fan av fight club. den filmen är lätt en av de bästa filmer jag vet, men jag meanr mer en isolerad scen.

hmmm fyll på - hittills ha jag inte blivit övertygad!

pedro: hahaha ja fan det är en hård scen. lee marvin, one of few bad men.

lauren. visst det är en kul scen men den är inte så mycket kool 'n smooth badass.

josh: antinegn var jag sur eller bakfull när jag såg en filmen. jag tyckte den sög rakt igenom.

maria: haha ja det det är nåt åt det hållet ju.

Sixx: ja det är en kool film rakt igenom men jag kan inte komma på en scen som spöar den scenen jag håller som hårdast.

kaksmulor: hmmm guy richie. han gör filmner som är sådär koola rakt igenom. samma med snatch. hmm kanske en smula för mycket humo för att klassa ut the sixpack så att säga.

mel: hehe jag vet inte men jag får gåshud av den repliken och det är inte på ett bra sätt tyvärr;)

Petra sa...

Här har du nog huvudet mycket nära spiken. Allt som levererar poetisk rättvisa till hunsad servicepersonal är min kopp te.

Anonym sa...

Sean Penn i Bad Boys. Tveklöst. Han vet att han skall få stryk. I klart underläge går iskall och köper ett gäng coca-color, halar ner dem i kuddvaret, knyter en knut och bara väntar in sina wannabee banemän - med ryggen mot entrén. När de går in i cellen med ett självgott smil vet de inte vad som väntar... Oerhört snygg scen - man är med Penn hela vägen.
/ Langri

Fotavtryck i Asien sa...

Ja riktigt Shadow den var dålig, men har etsat sig fast.


Kom inte ihåg att det var Madsen som torterade i Reservoir,får se om den helt enkelt.

Moto-Mike sa...

Alltså, jag vet inte om jag i ärlighetens namn kan säga att jag sympatiserar med huvudpersonen i den här scenen. Jag tänker på pubscenen i Trainspotting när Begbie fullkomligen löper amok.
http://www.youtube.com/watch?v=J-SWsXJJeS8

Men det är något, ja nästan komiskt, över att få se fullblodssociopaten tända till. Här får man osminkat se hur en person som är totalt sabbad i huvudet, vakna till liv.

Kolla 02:40- Här lägger han sina tillhörigheter på bordet och gnuggar händerna lite nöjt. Här ska det vevas, ännu en dag på fabriken liksom

Kolla 02:59- Precis här får man se när fullblodssociopatens startmotor hickar till, och det är fan i mig lysande. Precis här förlorar han den lilla sans som fanns i hans sabbade hjärna. Ett sista skrik för att känna att man lever innan man kastar sig in i stormens öga. Fucking brilliant.

Anonym sa...

Nu är jag nog sjukt tråkig, men den första Rambofilmen (OBS! INTE de andra, FFS...) - när han gillrar fällor i skogen. Det är annat det än när Jean-Claude Van Damme stilar med sina kicksparkar och sedan säger ngt dumt på bryten engelska. :D

erik sa...

jag är väldigt svag för hämnd, så jag får nog säga någon av scenerna i man on fire. kanske den när han planterar en bomb i analen på skurken.

JockePocke sa...

Själv gillar jag i "Så som i himmelen" när doktorn lyssnar på hjärtat med stetoskopet runt halsen... Det är grymt att låta en patient fatta att så lite är hans besvär värda att man inte ens stoppar in stetoskopet i öronen. :D

Anonym sa...

Öppningsscenen (i trappan) i Vild at Heart slår det mesta i härlig hårdhet.

//Jonas

Anonym sa...

- Okej, The Warriors (1979), är en film med många hårda våldsscener. Slagsmål genom hela filmen.
En favoritscen är när Ajax tröttnar på att fly och vänder sig om mot en gängmedlem som viftar med ett basebollträ och säger, “I'll shove that bat up your ass and turn you into a popsicle”, och sedan slår ner grabben.

Dan (gearhead) sa...

När Steve McQueen dyker upp i med sin 68:a fastback i backspegeln på skurkarnas tillika 68:a Charger i Bullitt....det är en grym scen...oavsett.

Tord sa...

Årets julkalender levererar ju skitsköna scener dagligen. Kan någon bli mer "bad-ass" än Johan Paulin som den stenhårda polismästaren?? Precis när man tror att han kommer misshandla buset så levererar han repliken som kommer att gå till historien som den hårdaste av hårda.

-"Du är fast!"

Tord sa...

Han heter ju naturligtvis Tomas Norström och inte något annat.
Däremot har Johan Paulin FOTOGRAFERAT Tomas Norström någon gång i år... Där föll det.

Josh sa...

Du dissar Boondock Saints? Jag tycker inte om dig längre. Du måste vara efterbliven. :P

Dano sa...

Stängde av Bonndock Saints efter typ 35 minuter. Är väl för gammal för att impas ...

Filmscen som griper tag i en: Christopher Walken som inte kan sluta klubba den döda Vietnamesen med sin AK47a (rysk roulette-scenen i Deer Hunter).

Håller med om öppningscenen i Wild at heart där Cage dunkar en snubbes skalle i trappräcket så blodet skvätter. Fan va hård han är i den rullen. Även slutscenen där typ sju onda snubbar omringar Cage och han säger "What du you faggots want?" och sedan tänder en Marlboro. Sedan sparkar dom skiten ur honom vilket gör det hela ännu bättre.

En annan favvoscen är den i True Romance när Hopper vet att han ska dö, men stilfullt förnedrar sin plågoande (italiensk maffiaboss spelad av Cristopher Walken) med en ganska lång utläggning om hur Italienare faktiskt har "negerblod" i venerna. Japp, han får en kula i huvudet som tack.

Det finns många andra bra, men detta var ett axplock! :)

Max sa...

Är inte den coolaste scenen ändå när Indiana Jones plötsligt blir konfronterad av en enorm svärdsviftande turban-galning som man definitivt tror skall klyva honom i två delar, och Jones bara drar sin revolver och sjuter idioten?

Max sa...

Hrm, host host, SKJUTER idioten...

Henke sa...

Punch Drunk Love - när Adam Sandler och hans dejt just fått sin bil smashad av ett gäng hillbillies och han kliver ur med hela sin "svenssonvanliga" kropp uppfylld av en helig vrede.

För att inte tala om när han sen kör hela jävla natten, typ över tre delstater, med en telefonlur i handen, bara för att kunna sätta stopp för trakasserierna.
Man vet att vad som helst kan komma hända när han kommer fram.

Just det där att han är en vanlig kille och inte en tuffing gör hans reaktion så extra hård.

När nån tuffar sig på spårvagnen, så önskar jag att jag vore lika rakryggad, nykär och galen som han.

Johansson sa...

Patricia Arquette spöar skiten ur James Gandolfini a.k.a Tony Soprano i "True Romance".

En annan scen av det lugnare slaget är Jack Lemmons monolog i "Short cuts".

Grodregnet i "Magnolia".

Johansson sa...

en till.

precis när De Niro och gänget har rånat banken i "Heat", och kommer ut. Den shootouten går inte av för hackor

Anonym sa...

Hej Mike!

Du har väl inte missat http://www.metro.se/se/article/2006/12/18/11/3635-32/index.xml
med din brottarfavorit ;-)

/Imsa

Anonym sa...

Nothing beats Scarface!!!

"Whattaya lookin' at? You're all a bunch of fucking assholes. You know why? 'Cause you don't have the guts to be what you wanna be. You need people like me. You need people like me so you can point your fucking fingers, and say "that's the bad guy." So, what dat make you? Good? You're not good; you just know how to hide. Howda lie. Me, I don't have that problem. Me, I always tell the truth--even when I lie. So say goodnight to the bad guy. Come on; the last time you gonna see a bad guy like this, let me tell ya. Come on, make way for the bad guy. There's a bad guy comin' through; you better get outta his way!"

Fredo sa...

Fan, jag skulle precis skriva om Indiana Jones men Max hann före. Där har du scenen nummer ett, tamejfan. Jag komer ihåg att folk applåderade i biosalongen. Bakgrunden till den scenen är att Harrison Ford hade feber och skulle egentligen fäktas lite men gjorde bara som han gjorde eftersom han inte orkade mer. Och så var en klassiker född.

Martin sa...

Måste ändå slå ett slag för Pulp Fiction.

Samuel L Jackson t.ex när han kör sin "...royale with cheese...because of the metric system...you will know I am The Lord when I lay my vengeance upon you.." - konversation med några taniga smågangstrar i en lägenhet.
Shit vilken pondus. Ingen som bjäbbar emot direkt. Nix.

Och en annan fin scen i samma rulle är ju när Marcellus Wallace blivit proppad i mumindalen av "the gimp" och hans polare i källaren. När han så blivit räddad av Bruce Willis karaktär och ska ta hämnd på sina plågoandar deklamerar han lite sammanbitet att han ska "..get to work with a pair of pliers and a blowtorch.." på stackarna.
"I'm gonna get medieval on your ass"
Jojo, nu ska det fanimej bli medeltid här med blåslampor och tänger och grejjer... Medeltid. Smaka på ordvalet. Det kan inte vara bra för herrarna stjärtgossar det förstår man ju liksom mellan raderna..

Martin sa...

Äh såg visst att Samuel L Jacksons härjande var med i din lista redan mikebike, men den tål att upprepas.
Nåja jag kompenserar med att dra en bra scen till:

Snatch. Bullet Tooth Tony (den alltid lika badassiga Vinnie Jones) ska precis sätta sig och dricka upp sin bira, och in kommer några lirare i rånarluvor och pekar med pistol och ska råna honom. Tony påpekar efter en lite ascool men avmätt monolog att det fatiskt står "Replica" på pistolen han hotas med, medan det på hans egen pistol faktiskt står "Desert Eagle point five O" vilket han bevisar genom att lägga upp den på bordet bredvid biran för inspektion.
Slutsnackat.

mosen sa...

Ingen som kommer ihåg slutstriden mellan Bruce Leroy och Sho Nuff i klassikern The Last Dragon? Titta och njut av effekterna och de briljanta skådespelarna http://www.youtube.com/watch?v=DeSfLLLE4Lo

Anonym sa...

Konstigt att ingen sagt en av slut scenerna i MadMax 1. När Mel Gibson knipsar fast fast en badguy med handklovar i en krashad bil, som läcker bensin. Mel ser till så att bensinen samlas upp i nån slags lykta/behållare har jag för mig. Ställer sin tändare med lågan tänd bredvid, så när bensinen rinner över så exploderar bilen. Innan han lämnar mannen till sitt öde ger han honom en såg. Såga av din fot eller explodera... Så hårt, så gött...

/f.d. Hisingen

mikebike sa...

langri: Du har den. det är fanimej den hårdaste scenen. det är en gåshudändainunderpungen-scen. märk väl att även den utförs med burkar. även om det är läsk i det fallet. det är nog nåt visst med alluminiumburkar som tillhygge.

miss keepyourdistance: fan rambo 1 är en riktigt bra david mot goliat film.

Erik: ja hämnden i man of fire går inte av för hackor. lär mer om den i min blogg typ första månaden jag skrev.

Dano: på pricken. fan slutscenen i wild at heart är sjuuuuukt koool. och true romance... ja du vet hur mycket jag diggar den.

Martin: Pulp fiction är aldrig fel. den är sjukt kool rakt igenom. en av mina favvo.

Luca Brasi sa...

Inledningsscenen i Gudfadern där den lismande begravningsentreprenören berättar om sin tid i USA och ber ggudfadern om hjälp

halfpint sa...

Jag vet precis vad du är ute efter. Lee Marvin i all ära men inget går väl upp mot avsnitt tre säsong 4 i Lilla huset på prärien När laura Ingalls äntligen tar HÄMND på nellie Olsen som inte bara mobbat och trakasserat henne i tre säsonger utan också fejkat sin egen förlamning och dessutom gett Laura skulden! - och rullar ut henne i rullstolen och sedan släpper taget och låter henne rulla rakt ner i sjön.

mikebike sa...

halfpint: hahahaha ja lilla huset är ju rättigenonm hårt;) jag minns faktiskt scenen.

Challeballe sa...

Buelltproof Tony i Snatch är tuff som någon nämner ovan. Tycker dock Winnie Jones är snäppet tuffare i Lock Stock... när han hämnas på mannen som hotar hans son med pistol eller vad det är genom att krocka bilen så killen däcker och krossar sedan huvvet i bildörren skrikande om att man inte ska hota hans son eller vad det är. Kanske lite på gränsen till illamående dock.

Anonym sa...

Inledningen i Harley Davidson & the Marlboro Man där (återigen) Mickey Rourke spöar några latinoäckel på en bensinstation. Efteråt när tjejen säger, pump all the gas you can hold, så svarar han, coolt: well, now thats not good for business. Dräggen ligger på golvet och blöder....

RodBear sa...

Alright, alright... jag vet att det är fullkomligt fel att prata om Tom Cruise i såna här sammanhang. Men om vi pratar om hans rollkaraktär - Ethan Hunt - i "Mission Impossible", första filmen... Hårda scener i all ära, det finns många bra... men det finns faktiskt en scen i den filmen som ger mig ett brett, ondskefullt flin på läpparna.

Helikopter. Snabbtåg. Tunnel. Fight på tågtaket. Skurken klättrar upp på helikoptern som flyger i tunneln efter tåget (duh), och Ethan Hunt kastar sig handlöst efter. Precis när han greppar landningsstället på helikoptern drar det feta soundtracket igång "Du-du-duru-du-du-duru...". Sen sprängdeg - explosion - och han flyger givetvis tillbaka till tågtaket av tryckvågen. Cheesy som fan, jag vet, men jag älskar det.

Snowman sa...

Clockwork Orange, väldigt störd och kan fan inte glömma ett par av scenerna även om jag skulle vilja.

Andy sa...

Hårdast är Ernst-Hugo i Riket när han blir utskälld av Monas (hon som blir retarderad efter Stig Helmer opererat henne)mamma.

Oerhört otrevlig, oerhört rått och fantastiskt kul.

Anonym sa...

Lite sent att kommentera kanske men kan inte låta bli... coolast är väl ändå Mickey Rourke i Sin City när han kör bil samtidigt som han håller ner en snubbe med ansiktet mot gatan. Coolt!