torsdag, mars 09, 2006

Världens största älg

Precis när man trodde att mänskligheten nått en form av peak när det kommer till idiotiska turistidéer så stiger en ny kandidat fram och kröner sig själv kungen av arkitektonisk galenskap.

Thorbjörn Holmlund heter en snubbe som driver en vildmarksanläggning upp i Svansele. Han har länge närt en dröm om att bygga världens största älg i trä på toppen av ett berg mitt i obygden. Inte nog med att den ska vara stor som ett as. Den ska fungera som ett hotell och rymma cirka 350 gäster. Älgjäveln ska "bita" i en tallstam som också kommer fungera som hiss och ingången är således via älgens mun.


Hur man kommer på en sådan grej är inte så svårt att räkna ut. Det är vad folk i allmänhet kallar "fyllegrej", men inte Tobbe. Han har på riktigt startat upp projektet som beräknas gå loss på cirkus 50 miljoner. Själv ska han satsa en mille. Resten hoppas han kunna lura till sig från allmänheten. Hallå, varför stoppar ingen killen? Väck honom för i helvete, för hans eget bästa. Ett projekt av denna dignitet startas bara i en fas av mental ohälsa eller av någon som fastnat med näsan i skotertanken. Alltså, Storälgen spöar skiten ur William S. Burroughs värsta heroinhallisar.

Först när jag fick nys om det så gapflabbade jag, i tron att det var ett bisarrt aprilskämt som hängt kvar från förra året, men svalde skrattet när det visade sig vara på fullaste allvar. Hur kan man i sin vildaste fantasi tro att det kommer vallfärda så mycket turistsvin för att bo i en älg. Alltså en del kommer säkert åka dit och glo men fan vad det måste generera deg för att gå runt. Det ligger ju inte så förbannat lättillgängligt heller.

Jag tyckte ishotellet var en idiotgrej också, men kan ändå förstå tjusningen med att allt från ljusstakar och whiskeyglas till sängar är gjort av is. Storälgen däremot, det enda spektakulära med den är storleken. Ungefär lika kul som "Världens största stekpanna" nånstans ute på vischan i USA eller "bocken" i Gävle.

Hoppas inte folk får för sig att göra samma grej med älgen bara. Då lär projektet inte bara gå till historien som världens största älg utan världens dyraste brasa också.

Lyckas
Thorbjörn Holmlund med detta så kommer han säkerligen att nå en form av obskyr hjältestatus i trakten, men det är att spela med lite väl hög insats skulle jag vilja påstå. Om älghotellet floppar så kommer ett stycke vildmarksentusiast att få skaffa hemlig identitet och leva i exil. Man kommer nog inte se med blida ögon på en snubbe som tjatat loss 49 mille och sedan flunkar skiten.

Jag skulle tro att "älgjakt" får en helt ny innebörd och säsongen lär nog sträcka sig bra mycket längre än några fuktiga höstveckor per år isåfall.


Läs mer på www.storalgen.se

45 kommentarer:

t.b.f.t.e. sa...

jistanes!! Du kan ju tro att T-bone kommer stå och kränga glaserad älgbajs till tyskarna också från sin snöslunga (eller vad det är för skit man kör där uppe). Storälgen, det är ju något folk kommer att skämta om i någon eller kanske tom alla amerikanska talkshows. Så snart har vi bara djur som symboliserar sverige. dalahäst, julbocken och nu en älgjävel också. inte för att jag bryr mig jättemycket, för mig är det bara horseshit hela grejen.

Martin sa...

Tänkte först när jag läste "världens största älg" att nu ska nån mecka ihop en 6m hög träälg av en trave plank sponsrad med glesbygdsstöd. Lite som den trojanska träharen i "Holy Grail" typ.
Men när man inser att det på fullt allvar ska bo 350 pers i älgen borde ju nån läggas in på klinik. Länge.

Cliff Hanger sa...

Jag hade hört talas om den här idén förut. Visst är det galet, men jag måste säga att jag älskar såna här sjuka mastodontprojekt. På samma sätt som jag gillar "The World" i Dubai, "Turning Torso" i Malmö och Petronas Towers i Kuala Lumpur gillar jag Storälgen. Men det gäller ju att få det att gå runt också, och där kan man eventuellt vara lite skeptisk.

Jag tittade på projektfilmen från sajten om Storälgen ( http://www.storalgen.se/index.php?film.php ). Det mest bisarra är att upphovsmannen kommenterar flera gånger med att det verkligen ska kännas som att man är inuti en älg...

Thérèse sa...

Jag har också hört talas om det här förut. Måste nog hålla med El Mango , jag gillar också såna här storslagna vansinnesprojekt. Men det verkar knepigt att få projektet lönsamt. Men vad vet jag. Folk kanske strömmar till obygden för att sova i en älg. Lustigt att han på filmen upprepar flera gånger att det ska kännas som om man är inne i en älg.

För den som känner sig sugen att investera säljs aktier för 100 kr styck. Man måste köpa minst 10 stycken och bara hela tiotal godkäns vid aktieköp. All info finns på sidan för den investeringssugna

mikebike sa...

tbfte: mohahaah... t-bone, kul. och tyskarna ja... fan det finns 80 miljoner tyskar som kommer att komma för att få lite närkontakt av "das grose elken"... fy fan vad sjukt. tobbe borde få spö bara för att han drar hit dem.

martin: javisst borde han fixas till där uppe. no way att han är helt clean i huvudet.

mango: jag gillar också mastodontprojekt men du kan välk inte jämföra tornen i kuala lumpur med storälgen;) och btw heter det inte the palm eller nåt i dubai?
älgen är ju bara för dumt. och dömt att misslyckas.

therese: ja vad säger du? blir du inte lite sugen på att investera. säkra pengar är ju alltid sköna pengar;)

inte en chadde att det kommer kännas som att man är i en älg. den är ju av trä för fan. det kommer mer kännas som att man är i en alpstuga.

bound to fail säger jag

Cliff Hanger sa...

Kanske en något haltande jämförelse med Petronas Towers och Storälgen. Men de har det gemensamt att de har lite "larger than life"-feeling, om än på olika sätt.

"The World" heter det. http://www.trelleborg.com/Files/pdf/ttime/sv/ttime1_05sve.pdf

Cliff Hanger sa...

Fast du hade också rätt, ser jag när jag läser vidare.

Sulan sa...

El Mango: "Men det gäller ju att få det att gå runt också"

Först läste jag "den"... Det hade varit en syn det, en robotträälg med 350 fulla tyskar i!

Jaaan sa...

Omställningsbidrag, Robin Hood-skatt och glesbygdsstöd, man hade ju hoppats att det kunde generera lite friskt företagande. Att några kloka hjärnor slogs ihop och det blev fart ute i skogen. Alla förutsättningar finns, värsta kanonförhandlingslägena med kommunerna, rekordlåga hyror, massor av arbetskraft m.m m.m
Men det enda man sett röken av är dessa idioter som tror att det räcker om firman går bra mellan juni och augusti. Detta eviga tjat om att vi måste ta tillvara turisterna och de pengar de generar. Det är kanotsafari, cykelweekend, flottfärder, tandeminline, turbotältning och nu, ett jävla älghotell.
Jag blir så trött....

Säljare sa...

Jag utgår ifrån att man kommer att fylla älgen med någon form av inälvor för att få den goa känslan som eftersträvas.

helena sa...

Hahahaha! Detta är ju lätt värre än flötet i Härnta iaf :)

mikebike sa...

ja flötet i hämpa (härnösand) är ju en helt annan historia för sig.

fan den kanske man ska dra här på bloggen;)

Nemo sa...

En gång i tiden - jag bodde i Uddevalla då - la Sverige ner varvet i stan. Jag fick då någon sorts uppenbarelse en helg i en dimma av för mycket för fort att hela det nedlagda varvsområdet borde göras om till en moralisk frizon för casinos, bordeller och allt annat som då - i DDR-Sverige - var strängt förbjudet. Tror t o m att jag skissade på en debattartikel i husorganet Bohusläningen.

Klart att älgprojektet skall genomföras. Sverige behöver fler galna fritänkare som förverkligar drömmmar...det enda som stör mig och samtidigt förtjusar är att det är Tyskar som blir huvudsaklig målgrupp för attraktionen...men å andra sidan - tiotusen tyskar i en älgmage - sug på den

Anonym sa...

Do not underestimate the jermans

Anonym sa...

Ja, den här killen har nog inget mindre i tankarna än att bli krönt till ny kejsare av Tyskland. Ett sånt monstervulgoprojekt kommer säkerligen att hitta många starka sympatisörer i det bisarra landet i söder. Som jag ser det blir det nog svårast att begränsa antalet storälgar till en. Snart kommer varenda tysk att vilja bosätta sig i en dylik byggnad och älgarna kommer växa som svampar ur marken över hela Tyskland tills det känns som en enda lång sjuk älgsafari vid en genomresa genom det landet.


/Peter

Anonym sa...

argh, dubbel eller trippel.. =(

Owen Lars sa...

Jag har hört från en kompis att det kommer komma in 10 000 Tyska bögar till Sverige om vi bygger älgen, stämmer det?????

Husmusen sa...

Jag har varit och lyssnat på hans föredrag flera gånger och kan försäkra dig om att den mannen inte är det minsta dum, det där är däremot en riktigt bra idé som han kommer tjäna bra med pengar på. Trust you me.

jullangullan sa...

Jag tror faktiskt på projektet, där kommer att husera tyskar och affärsfolk på konferans,och möjligen nygifta.

Jaaan sa...

O yeah!

Tillbringa bröllopsnatten i ett innanlår, låter smaskens. eller varför inte berätta för sin förstfödde att denne blev till i en älgvåm...

sisi sa...

Med risk för att verka lite besserwisser så måste jag ju säga att det inte ska fungera som hotell.. bara som konferens och restauranganläggning.

"Storälgen planeras inte i nuläget för att innehålla boende. I stället avses befintliga boendemöjligheter att nyttjas i omkringliggande turistanläggningar och hotell."

Och det bästa av allt: en konsertlokal ska finnas. Det är ju inte alla som går på konsert i en älgbuk liksom.

På nåt sätt känns det ju ännu lustigare att bygga en jätteälg som man inte ens kan bo i. Ska man resa till en bizarroälg, vill man väl bo i den oxå?

Dean Thomas sa...

Tycker tyskarna får ta emot alldeles för mycket skit här. Kom ihåg att de är de enda som tar den monumentalt intelligensbefriade bajshög som brukar kallas melodifestival på ett lagom stort allvar.
När man i år skickar gruppen Texas Lightning, utan större förhoppningar om en framskjuten placering, så glädjer man sig åt att man iaf kommer att bjuda TV-publiken på skrattande män i lustiga cowboy-outfits.

Anonym sa...

Världens grej! Den mannen kommer att göra storkovan. Kreti och pleti kommer att ägna semestern bara för att åka dit och kolla läget. Mer avancerade kommer att supa sig fulla, kasta pil på älgtavlor à 25 spänn för 5 pilar och vinna en miniälg. Tyskar kommer att köpa inglaserade älgskitar.
Den mannen blir således mångmiljonär. Kommunen smörjer kråset och vi andra som tycker som Du sitter med lång näsa. Se på Bert Karlsson: Allt är bra reklam!

Hoppas verkligen det blir av! Sverige behöver fler dårar!

Björn sa...

Jag gillar projektet. Visst är den en aning grose och bizzar men va fan. Det dåliga är tysk-genereringen den bidrar med. Jag gillar skog och natur, men är förbannat trött på folk med hockeyfrilla som anser det okej att bajsa på rastplatser och hänvisa till "der allemanzrätt".
Men ändå finns Tyskland i mitt hjärta..
Jag är kluven !

Nat sa...

Inte ett fönster så långt ögat kan nå på prototypen(?). Inte en enda person med minsta tillstymelse till klaustrofobi kommer att ta en hermetiskt tillsluten hiss för att komma in till en lika hermetiskt tillsluten älg. Så var det med det. En älg med fönster, det går ju inte.

J sa...

För många år sedan var planen att älgen skulle stå i Säffle, men jag antar att man inte riktigt trodde på idéen där... Öronen höll på att trilla av när jag hörde att någon annan nappat på tyskfångaren.

Anonym sa...

[b][url=http://cheap-car-insurance.quickfreehost.com] car insurance rate [/url][/b]
[b][url=http://seoguide.ws] infinity car insurance [/url][/b]
[b][url=http://nutritionguide.ws] collector car insurance [/url][/b]
[b][url=http://affiliaterevenueguide.ws] car insurance broker [/url][/b]
[b][url=http://careeremploymentguide.com] buy car insurance [/url][/b]
[b][url=http://fitnessequipmentguide.net] free online car insurance quote [/url][/b]
[b][url=http://inetmarketingguide.ws] car insurance n [/url][/b]
[b][url=http://interiordecorguide.ws] aarp car insurance [/url][/b]
[b][url=http://landscapingguide.ws] car insurance quote canada [/url][/b]
[b][url=http://mortgageguide.ws] car insurance chicago [/url][/b]
[b][url=http://personalfinanceguide.ws] car insurance los angeles [/url][/b]
[b][url=http://trafficbuildingguide.net] car insurance quote [/url][/b]
[b][url=http://vacationrentalsguide.ws] best car insurance quote [/url][/b]
[b][url=http://wealthbuildingguide.net] budget car insurance [/url][/b]
[b][url=http://progressive-car-insurance.wealthbuildingguide.net] affordable car insurance [/url][/b]
[b][url=http://compare-car-insurance.vacationrentalsguide.ws] texas car insurance [/url][/b]
[b][url=http://cheapest-car-insurance.trafficbuildingguide.net] cheap car insurance uk [/url][/b]
[b][url=http://classic-car-insurance.personalfinanceguide.ws] fresno car insurance [/url][/b]
[b][url=http://free-car-insurance-quote.mortgageguide.ws] car insurance policy [/url][/b]
[b][url=http://cheap-car-insurance-quote.landscapingguide.ws] cheap online car insurance quote [/url][/b]
[b][url=http://low-cost-car-insurance.interiordecorguide.ws] california car insurance [/url][/b]
[b][url=http://car-insurance-quote.inetmarketingguide.ws] affordable car insurance [/url][/b]
[b][url=http://car-insurance-rates.homeimprovementguide.ws] in car insurance [/url][/b]
[b][url=http://new-york-insurance.fitnessequipmentguide.net] best car insurance quote [/url][/b]
[b][url=http://california-car-insurance.estateguide.ws] direct line car insurance [/url][/b]
[b][url=http://car-insurance-rate.careeremploymentguide.com] nationwide car insurance [/url][/b]
[b][url=http://auto-insurance-company.affiliaterevenueguide.ws] infinity car insurance [/url][/b]
[b][url=http://online-car-insurance.acneguide.ws] nj car insurance [/url][/b]
[b][url=http://auto-cheap-insurance.nutritionguide.ws] car insurance rating [/url][/b]
[b][url=http://auto-insurance-quote.seoguide.ws] cheap online car insurance quote [/url][/b]

http://cheap-car-insurance.quickfreehost.com

Random Keyword: :)
[b]classic car insurance[/b]

Anonym sa...

Säkert skrivet förut i bloggen men Tobbe ska ha en eloge, utan gubbar med framåtanda och småtokiga ideér stannar ju världen. underskatta inte the power of konferenser, i vissa företag finns det pengar, likaså i tyskar.

Stefan sa...

Jag gillar också älgen! Är Stockholmare (som består till 50% av norrlänningar) men gillar när det kommer lite roliga idéer uppifrån. Thai-templet i Östersund, Kinesiska borgen i Gävle, Ishotellet... och nu Älghotellet. Kör hårt så dör inte landsbyggden!

Anonym sa...

This site truly has all of the information and facts I needed about this subject and didn't know who to ask.
Here is my web page - www.paydayloanlenders247.co.uk

Anonym sa...

hey there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here.
I did however expertise some technical issues using this web site,
as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly.
I had been wondering if your web host is OK? Not that
I am complaining, but sluggish loading instances times will
often affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.
Well I'm adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon.

Here is my web page Hack Into Twitter User Accounts To Get Data Back

Anonym sa...

I have read so many articles regarding the blogger lovers however this post is really a fastidious article, keep it up.


Feel free to visit my web site: Mp4 Downloader youtube download free

Anonym sa...

I'm amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that's both educative
and entertaining, and let me tell you, you've hit the nail on the head. The issue is something that not enough men and women are speaking intelligently about. Now i'm very happy
that I found this in my hunt for something regarding this.


my blog post; twitter password

Anonym sa...

Hello, Neat post. There's an issue along with your website in internet explorer, would check this? IE nonetheless is the market chief and a big element of other folks will miss your fantastic writing because of this problem.

Also visit my blog :: free minecraft giftcode

Anonym sa...

Great blog you've got here.. It's difficult to find high-quality writing like yours these days.

I really appreciate individuals like you! Take care!

!

Here is my blog Free PSN Codes

Anonym sa...

Quality posts is the crucial to invite the viewers to visit the web site, that's what this site is providing.

My page - sharecash.org download

Anonym sa...

If you want to save money and create a one-of-a-kind bassinet that matches the nursery decor,
making your own is the only way to go. You should select one that comes with
a pad or mattress and that you should not add any other things like extra
padding or pillows on this bed, this may cause suffocation.
And as a parent, it is only natural that you find the perfect bassinet mattress for your baby.


Check out my web site; www.cupsandkilos.com

Anonym sa...

My coder is trying to convince me to move
to .net from PHP. I have always disliked the idea because of
the costs. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on various websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
I have heard great things about blogengine.net.

Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
Any help would be greatly appreciated!

Look at my page: medal Of honor 2010 Multiplayer gameplay

Anonym sa...

It is primarily the innumerable health attributes that has
made one with the variant, Green tea so very popular.
With the cup machine, you sip freshly made coffee, whenever as you don't have to worry concerning the stale coffee chilling out your coffee pot or reheating your coffee again and again. But voltage aside, coffee lovers swear by the tastes of Braun brewed coffee.

My web blog ... coffee maker

Anonym sa...

Hi, just wanted to say, I liked this blog post. It was helpful.

Keep on posting!

my blog post - password hacking

Anonym sa...

I every time used to read post in news papers but now as I am a user of web so
from now I am using net for posts, thanks to web.


Also visit my blog working psn generator

Anonym sa...

We tend to ignore this sort of thing, do we really care what happened in 'their day'.
Reputable offline jewelers pretty much all have online stores.
And you will be also assured that your first love gift is best and you can
make your proposal very romantic and memorable.

Here is my site :: vintage style engagement rings (socialbizconnect.com)

Anonym sa...

Superb post however , I was wondering if you could write a litte
more on this subject? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Many thanks!

Here is my site playstation network credit card

Anonym sa...

Wow, wonderful weblog layout! How long have you ever
been blogging for? you make blogging glance easy. The whole glance
of your web site is wonderful, let alone the content material!


My web site; Fail Compilation 2013

Anonym sa...

After looking at a number of the articles
on your blog, I truly appreciate your way of writing a blog.
I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back soon.

Please visit my web site as well and let
me know how you feel.

Here is my weblog - bypass sharecash