måndag, mars 27, 2006

Ålderskris

Första tecknet på att en ålderskris ligger och lurar: Är när man börjar skämmas för att man bär tajta Cheap Mondaybrallor.

Min kompis H ringde innan marockoresan och berättade att han varit inne och tjackat ett par röda Cheap Monday men att han redan på gatan drabbats av panikångest och fått lämna tillbaks dem. Han kände sig gubbsjuk i dem. Jag flabbade och tyckte att han var löjlig men han måste ha sått ett dåligt frö i mitt undermedvetna. Något som har fastnat och brytit ner min helmantlade försvarsmekanism.

Jag har hittills känt mig oövervinnerlig. Sett mig själv som en form av ungdomens titan och visat mitt fula finger i trots mot tiden. Jag har stått oberörd av det faktum att jag närmar mig helvetestrean a.k.a trettistrecket. Ända tills igår...

Jag hade varit hos en kompis och svullat i frasvåfflor och skulle bara förbi affären på hemvägen. På mig hade jag dagen till ära tagit just mina nyaste Cheap Monday's och kände mig jävligt otuff i dem. Den marockanska bufféveckan har gjort sitt, tänkte jag och kände mig lite som en halvfylld vatteballong i en hårt knuten hand när jag kollade mig i spegeln. T-shitren kändes för kort och mina tändsticksben såg råknasiga ut när midjan tog vid. Men jag sket i det och intalade mig själv att det berodde på att jag inte gått in brallorna än. Självbedrägeriets verkliga dårskap.

Så fort jag skulle till att sätta mig ner kände jag kalluft i stjärtskåran som alltså blottades. Stretch är ett jävla sattyg och borde inte vara lagligt i kombination med jeanstyg. Det är det som gör att lönnfeta trettioåringar utmanar ödet och ohämmat trotsar fysikens alla lagar genom att tränga på sig korvskinnstajta brallor. Jag kände mig jävligt obekväm och inte alls lika frän som jag gjorde i provhytten när hon som jobbar i butiken kom förbi och sa att de satt perfa. Det hade irriterat mig hela dagen och jag var skarpladdad med en känsla av okomfort.

När jag kom gående och såg spegelbilden i glasdörrarna på ICA så brast det. Jag tänkte: Vem fan tror du att du är killen? Vem försöker du lura - ditt gängliga fetto?!?

Och när vi gick förbi påläggshyllan tog jag det rationella beslutet att jag skulle gömma mina sausageskin-brallor längst in i garderoben. För min egen mentala hälsa. Dags att vakna upp och fatta att man inte är en spänstig yngling som kan ränna runt och kränga i sig öl och andra onyttigheter utan att kroppen får betala dyrt.

Min tid som spinkis verkar gå mot ett ödesdigert slut. Kanske ingen idé att kämpa emot det omöjliga, men jag bör åtminstone vakna upp och fatta att likörmanipulerad Oboy och taxfreetoblerone inte är synonymt med filmmys utan snarare med rent jävla vansinne.

Min självbild är slagen i spillror.

Så fort jag sluter ögonen flimrar subliminala meddeladen förbi. Min hjärna börjar ofrivilligt formulera ett brandtal om att det är kanske är dags att acceptera att gabardinfasen tagit sin början och att klädinköp snart kommer gå genom frugan via någon postorderjätte i den hopplöst ledsamma textilhuvudstaden som stavas B-O-R-Å-S.

20 kommentarer:

Anonym sa...

som du kanske minns hade vi en mindre diskussion rörande dövhet och om det eventuellt var en defekt.
Om du missade det vill jag tipsa dig om veckans konsert, gick på TV i går men det körs en repris i kväll kl 23,25.
Det handlar om Evelyn Glennie, en enormt häftig slagverkare från Skottland som är nästan helt döv.
Hennes funderingar om ljudet i förhållande till "ickeljud" och hur hon upplevde att hon kunde känna ljudet långt efter det att det tystnat för den hörande publiken var tankeväckande.

La Reina sa...

Det har inget med åldern att göra. Du har helt enkelt råkat köpa för små byxor. Köp ett par större så känns det bättre =)

lisa sa...

pröva med hängslen. det kommer att se skitroligt ut!

Nemo sa...

Då gosskroppen mer o mer börjar anta formen av ett inverterat timglas är det dags att växla mode... Ronny & Ragge...eller Baggypants???

Lee sa...

Nu kan jag inte hålla käft längre. Din blogg är skitkul! Jag vill vara med, kort och gott. Kan meddela att jag ser dig som en ung en, då jag själv fyller två över "helvetestrean" senare i vår. Och jag har tallat på Cheap Monday men fattade verkligen inte grejen. Kände mig ju gammal och tänkte att det där går aldrig. Så en eloge för att du faktiskt köpte ett par. Du trodde i alla fall på det en stund... (Undrar om det är bra eller dåligt?)

da bomb sa...

Till första inlägget: Zzzzzzzzzz!

Har aldrig fattat Cheap Monday riktigt. Har alltid lärt mig att billigt = dåligt och att snålheten bedrar. Varför vill man gå omkring i ett par brallor som alla vet kostar 4 släng? Det är ju egentligen som att handla allt på Galne Gunnar bara för att det är billigt. Men dom är ju faktiskt snygga säger du säkert. Förvisso tycker jag att Cheap Monday är snygga, fast på tjejer då vill säga... Det där Mick Jagger modet är det få killar som bär upp.

BTW tråkigt att du känner dig svullen..

tessan sa...

hehe..
willkommen, bienvenu, welcome.

matte sa...

Jag har personligen börjat klä mig som en sjuttonårig tjej ju närmare trea-nolla jag kommer (nio månader kvar idag faktiskt). Nu klär jag mig i vita Converse och en grön Fjällrävenjacka. Har fortfarande Levi's men har börjat snegla mot Cheap Monday-hyllan...

matte sa...

... samt Koss-hörlurar till iPodden samt att jag har odlat skägg (i min strävan efter att inte se ut som en sjuttonårig tjej)

Stefan sa...

när du köper kläder som du VET är för små - men INTALAR dig att du skall in i dem till sommaren, den där speciella festen ..etc... det är då din självbild slagen i spillror;)

Anonym sa...

En liten tröst, Mike... INGEN absolut INGEN ser bra ut i Cheap Monday..

Anonym sa...

äh, lite poprygg och pondusmage till tajta jeans är det som gäller som vårmode (det var på g i stockholm redan förra sommaren). vi som var unga och smala på 90-talet har gått och svullnat upp, men vägrar ändra på oss, så då gör vi det till trend istället. om inte muhammed kommer till berget, får berget komma till muhammed... så sträck på popryggen och bär upp dina cheap mondays med den självklara nonchalansen av att "snart vara 30 och äntligen bestämma själv vad jag vill ha på mig".

/c

johan sa...

Till Anonymous.

Inse åldern.
Vad tycker du själv om tanter i långt stripigt hår, rosa fjortiskläder och kickersdojjor?
Kefft va?! Gränsen är hårfin där det går duktigt snett. Snart är DU över den.

lisa sa...

Misfits-tröja minsann? Var det ett utslag av krisen?

Anonym sa...

johan - nu tycker jag du är lite fyrkantig. det finns väl inget skönare än tanter med dreads och kickersdojjor. men var så god och skaffa dig biege tygjacka, tunnhårig frisyr och fotriktiga skor efter trettio om du tycker det är snyggt...

/c

Mariamy sa...

Hm... har aldrig hört talas Cheap Monday, fast det kanske är ngt förortsplagg....(08:a!!!)
Å apropå kroppar i förändring, nu vet du hur vi töser har haft det sedan typ 23-årsåldern! Känns faktiskt fint att ni män inte undkommer!
Mike, hur går det med boxningen?

Fredrik sa...

Nåt du kanske kan forska lite i: Var tog dom nya spårvagnarna vägen? Skulle dom inte vara igång nu? (detta med tanke på dina tidigare noteringar om 11an som alltid är en sån uråldrig variant)

mikebike sa...

skulle nog inte kalla det förortsplagg;) jag blir lika förvånad varje gångnågon inte hört om cheap monday... jeansrevolutionen... en rebell som inte tycker att sjysst jeans ska behöva kosta 1200 spänn. boxningen har legat nere medan jag var i marocko men imorgon kör jag igen.

fredrik: japp de skulle väl komma nu vid årsskiftet... noway att jag pröjjar biljett på en gammal vagn längre... ser dem lite som public domain.

Anki- en av systrarna sa...

Hi hi.. kände detsamma häromdagen när jag testade en kort jeanskjol på JC.. Kände mig helt plötsligt lastgammal o hängde tillbaka kjolen..Tänkte: kan jag verkligen ha en kjol som e såååå här kort, nä det e bara för fjortisar..
Men det värsta är att jag ÄLSKAR korta kjolar o äger inget annat..Så nu måste jag bli kompis med mig själv igen annars måste jag köpe helt ny sommargarderob..

mikebike sa...

nej anki... det är ju jättefint med kort kjolar och jag tycker det passar bättre på flickor som blivit kvinnor... men så är det ungdomen tar för sig i obscena proportioner;)