tisdag, april 09, 2013

Le Pain Douche-bagare

Sitter hemma och mysläser GP:s Le Pain-Gate.

Verkligen soft att bygga sitt café-imperium på gratis eller extrembillig arbetskraft. 130 anställda på lönebidrag. Lätt att breda ut sig då. Om jag hatade cafékedjor i innan så har Le Pain Francais seglat upp som en stadig etta på skitpåse-listan. Och där kommer de få stanna. Vanligtvis brukar ju sådana här grejer blåsa över ganska obemärkt. Några dagar i hetluften och sedan är allt som vanligt igen. Men jag undrar om inte detta kommer att bli kännbart en lång tid framöver för de glada bagarna. Jag hoppas det. Jag hoppas verkligen det. Vem kan med gott samvete gå in och köpa någonting alls där igen?

Jag hoppas att alla företag som har avtal med dem genast avslutar sina konton hos dem. Det skulle vara en bra mycket mer ansvarstagande handling än att hålla på att trixa med miljöcertifiering eller andra samvetsväxlande luftaktiviteter. Och jag hoppas att gemene man och kvinna inte heller är så jävla lata att de av ren bekvämlighet handlar hos dem igen. Jag vet att det inte är olagligt att anställa halva sin personalstyrka på lönebidrag. Men det borde vara det. Att systematisera ett utnyttjande av bidragsdriven arbetskraft är så djupt omoraliskt att det måste spritta till även i Reinfelds socialistiska lilla blindtarm. Jag vill se dem falla.

Jag vet i alla fall att jag aldrig mer kommer att sätta min fot på någon av deras små smutsiga hålor igen och jag kommer göra vad jag kan för att ingen i min närhet ska göra det heller. Det räcker med att läsa mejlväxlingen mellan caféägarasen och deras lille bundsförvant på arbetsförmedlingen för att deras mat och dryck för alltid kommer ha den beska smaken av anti-solidaritet.

Men för transparensens goda sak vill jag ändå bjuda gulaschbaronerna på en lite uppdaterad version av deras nuvarande verksamhetsbeskrivning:

"Le Pain Français är ett sliskigt profitörbageri, snyltkonditori och utnyttjarkafé med
 biståndstagande bagare och konditorer som slavar strikt lönebidragsmässigt enligt oschyssta 
traditioner. I vår kafékedja möter det osympatiska det
 unkna i en speciell känsla av ocker, girighet och 
missunnsamhet. Upplev myglandet i Sverige".

10 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det underbart att mail är offentliga handlingar? /Bellaciao

Ellet sa...

Hur har dom fått tag på mailen? Nyfiken ba.

Och, jag är glad att jag inte har den där kedjan någonstans här i närheten. Det där med att kunna jobba heltid och gå på bidrag för det känns helknepigt. Vad hände med lika lön för lika arbete? Ska dock läsa på lite, har dålig koll på det där.

Jenny sa...

Känner tyvärr igen det där efter att ha jobbat med rekrytering i servicebranschen och jag tror att det är hur vanligt som helst med den där hetsen att hitta bra och billig arbetskraft. I mitt fall var det nog pressen från ledningen att alltid rekrytera superkompetent, frisk och serviceinriktad personal (till ett skitföretag) utan att de fick kosta något som var den främsta anledningen att jag bytte både arbetsgivare, bransch och arbetsuppgifter.

Något helt annat, den här var bra: http://reasonsmysoniscrying.tumblr.com/

mikebike sa...

Bellaciao: Du menar när man mailar med myndigheter? Annars är det ju inte offentliga handlingar. Men ja det är fantastiskt :)

Ellet: Tydligen offentliga handlingar. Skönt för dig att slippa dem. Cafebranschen är nog ofta rutten men så här rutten vete fan.

Jenny: Låter nästan som du rekryterat åt Le Pain... haha. Nä, men skönt att höra att du bytte. När man mår dåligt av sitt jobb är det det bästa man kan göra. Och länken. haha såg den igår. mycket bra bloggidé.

da bomb sa...

Sista gången jag satt min fot på något av deras ställen. Fy faan va pinsamt detta är!

Anonym sa...

Ja, och torra trista mackor dessutom,
men detta är ju värre, gå dit.

Tror att de flesta stora utnyttjar mer eller mindre, möjligen undataget med Eva Olssons Condeco med sin fairtrade profil.

Annars finns det ju en del fria små som känns bra med gott kaffe.

En dubbel espresso tack.

/Copen

Anonym sa...

Gå INTE dit menar jag.

Copen

Jenny sa...

Nej, det var det inte :) Kan tillägga att det var en städfirma, vilket på nåt sätt gör det hela ännu obehagligare. Städbranschen är på intet sätt reserverad för lågpresterande individer på arbetsmarknaden längre. ALLA ska ha social kompetens överallt. Men det är ett annat kapitel.

Anonym sa...

Ja, allt som skickas till eller från en myndighet är offentlig handling, inklusive mail. The pain tänkte nog inte på det... /Bellaciao

Anonym sa...

Ungdomar är till för att utnyttjas.
Liksom fattiga länder.

Skuldmedvetna priviligerade konsumenter är de bästa...

-VÄLKOMMEN TILL MAMMONS TIDSÅLDER!

Luca (För lat för att bry mig i praktiken genom att förändra mitt beteende men gärna en indignerad gilla på Facebook)