tisdag, januari 22, 2013

Relationsråd

I helgen utspelades en kort sekvens som gör att jag nu såhär i efterhand känner mig tvungen att låta min inre Doktor Phil blomma ut för en liten liten stund.

Säg att ni befinner er i bilen med er familj/partner och ska åka cirka 17 mil. Ni är redan lite sena. Men eftersom du under veckan (i god tid) har flaggat för att du på lördag ämnar besöka en butik som ligger utanför övriga familjemedlemmars intresseområde, så förutsätter du att det är helt i sin ordning att föreslå en liten sejour för att (helt taget ur luften) t.ex. provlyssna ett par nya högtalare.

Gör. Inte. Det.

Det är aldrig värt det. Om du inte råkar tända på konceptet finsk stämning i en svennebanankombi. Du kan ha alla rimliga argument på din sida. Trots att du har alla if:s så finns det ändå ALLTID en hel jävla hög med but:s när det kommer till produkter som faller inom ramen för teknik/elektronik. Du kan aldrig vinna den fighten. Det går inte. Det finns inga logiska skyddsnät i den typen av scenarier. Punkt.

8 kommentarer:

Spader Ess sa...

Nu vet jag ju inte storleken på de högtalare du tänkte kika på, men om de är av gammal hederlig stor modell, så kan man jku alltid referera till dem som piedestaler med ljudfunktion. :-)

Anonym sa...

1. Köp först argumentera efteråt.

2. Poängtera mängden rabatt/vad den ersätter (något MYCKET dyrare).

Min erfarnenhet är att 25-50% rabatt slår ut alla kritiska hjärnceller i en kvinnlig hjärna.

Eftersom 25% antagligen bara räcker för skor och kläder måste du hitta ett alternativt köp så att "rabatten" eller "besparingen" blir 50%. Eller en pryl som är jättestor och/eller ful som hon slipper se hemma tack vara detta mästerverket.

Dessutom om hon vill retunera Megablaster 3000 Turbo Chrome 2012 edition, oundgänglig i varje småbarnsfars liv, hur skall hon veta var hon skall vända sig. Du tar väl inte med kritiker på högteknoligsika köporgier?

-Luca

mikebike sa...

Spader ess: nej för helvete. Jag vill inte ha några åbäken.

Luca: Det handlar inte om pengar här. Det handlar om själva grejen att köpa "elektronik" och prövandet i butik av den.

Ellet sa...

Men gäller inte samma sak tillbaka då? Att du också resonerar som hon gjorde?

Jag tror att min mor tyvärr fått uppleva samma sak många gånger i sitt liv, men de avgrundsdjupa suckarna när hon utbrister "Oh, ett loppis!" gick liksom inte att avfärda. Vi får igen det med våra egna barn sen, vågar jag gissa på.

Anonym sa...

Du är i gott sällskap, det har "forskats" i fenomenet. Inför nästa liknande tillfälle måste du läsa på om Wife Acceptance Factor!

http://en.wikipedia.org/wiki/Wife_acceptance_factor

//Robban

mikebike sa...

Ellet: Njae, det ska tilläggas att J precis innan hade bett mig köra till en butik där hon skulle välja ut en present.

Robban: haha men som jag skrev så var det inte en ekonomisk fråga. det var bara fråga om att J tycker det är våldsamt tråkigt med högtalare och dyl. så till den milda grad att hon hellre sitter i bilen. en vistelse som nu råkade bli ca 40 min.

PappaBand sa...

Lite löstyckt kanske, men ändå på temat "relationer och högtalare":

Kompisen hade, straxt före jul, fått Blocket-span på ett par schuckra betonghögtalare av vad som han för mig beskrev som "yppersta ljudkvalité" med tillägget "dessutom skitsnygga!" Han sökte mitt stöd för att moraliskt ladda sig för att inhandla dessa monster till inredningsartiklar och samtidigt hitta argumenten till att inför sina barns moder rättfärdiga detta ingrepp i hushållsbudgeten.

Jag,som inte för fem öre bryr mig om audioteknik, inledde med frågor av den naiva typen som; ”behöver du nya högtalare?!” Efterhand kröp det fram att kompisen, som har ett förflutet som DJ förvisso hade en fyra-fem uppsättningar stereohögtalare men just dessa Audio-teknologins höjdpunkter saknades i samlingen. Trots alla hans fåfänga försök att först övertyga sig själv om det faktiska behovet och sedan mig om att bistå honom med att uppbåda argument och kraft för en kommande hemmaförhandling så lyckades jag hålla mig kall och ge, inte de önskade argumenten, men väl de råden han behövde; ”Kanske om du säljer alla andra och tar pengarna till att betala dom här nya…” och ”möjligen om du smugglar in dom i er lägenhet och hoppas att hon inte upptäcker att du köpt nåt nytt…” Men, slutligen med den krassa verkligheten; ”det finns inte en chans i helvete att det går igenom..” Kompisen fällde själv avgörandet när han sa, och jag tror att han insåg det vansinniga i sin förhoppning om drömhögtalarna i samma ögonblick som han uttalade det: ” och så väger dom ungefär 40 kilo styck..”

Fabbe sa...

Med tanke på att jag nyss börjat glänta på Hifidörren efter tio års ökenvandring så har jag helt sonika gjort som Anonym gjort, jag rekade, dealade och sen innan köpet motiverar det hela med att jag haft henne i åtanke och gjort en bra deal, massor av rabatt osv. Sen måste man för guds skull även välja nåt som har så hög WAF som möjligt annars är det omöjligt.

Och ja jag har varit och horat på Hembiobutiken ja med fast i Sthlm.