fredag, januari 18, 2013

Var och en är sin egen lyckas smed

Läste precis den här artikeln i dn om en mjukvaruutvecklare i USA som kom på idén att outsourca sina arbetsuppgifter till ett gäng glada konsulter i Kina. Mot en femtedel av sin lön inte bara få sina egna arbetsuppgifter gjorda utan även kunde få en massa andra projekt lösta på köpet. När det hela uppdagades så blev det såklart ett jävla fuzz. Så till den milda grad att nyheten nu har nått global status.

Företaget där mannen är (?) anställd är svinförbannade över mannens hoax och massmedia skruvar upp det hela genom att "avslöja" vad mannen har använt sin tid till istället. Inte nog med att han lejt ut sitt jobb. Han har använt tiden till sinnebilden för det mest improduktiva göromål man kan ägna sig åt i den moderna världen. Titta på kattfilmer youtube. Ett sånt jävla svin va. Läsare chockas. Företagsledare äcklas. Men någonstans undrar jag om alla inte känner lite som jag. Avundsjuka.  

Men varför? Helt ärligt. Det enda han egentligen har gjort är exakt samma sak som företag världen över gör dygnet runt, året om. Outsourcing. Men i den privata marknadens regi. Mannen är ju för fan ett geni utan att ens ha kommit på idén själv (jag vägrar tro att han var först). Vilket tydligen ligger helt i linje med hela hans sätt att se på produktivitet.

Jag hoppas att han har blivit befordrad. Annars kanske hans chef borde se över sin syn på begreppet arbete. Är det viktiga att arbetet blir väl utfört? Eller är det viktiga att mannen i fråga arbetar? Om svaret blir det sistnämnda alternativet så finns det säkert klubbar för den typen av böjelser. Som jag ser det har mannen sett till att uppgifterna han tilldelats blivit lösta med ett tillfredsställande resultat. Mannen har till och med sett till att höja sin egen lön med några tusen procent utan att belasta företagets ekonomi med en enda krona extra.

Mannen ifråga är helt helt klart en strålande entreprenör. Inget annat. Jämför det med tulltjänstemännen som det rapporterades om för några år sedan, som också visade sig ha använt stora delar av sin faktiska arbetstid till annat än att lösa sina uppgifter genom att herrsurfa. De var idioter. För de glömde den viktigaste pusselbiten. Outsourcing.

11 kommentarer:

PappBand sa...

Men visst var det väl så att det i Göteborg redan för flera år sedan uppdagades ett liknande upplägg på outsorcing?! Vill minnas att det var studenter på Chalmers som hade satt i system att ta jobb som tidningsbud, lägga ut själva budandet på papperslösa invandrare mot en minimal ersättning medan de själva låg hemma i sänghalmen och drygade ut de magra studiemedlen. Ekonomiskt gångbart men inte direkt moraliskt riktigt eller lagligt, uppenbarligen.

Anonym sa...

"Herrsurfa"!! detta skall definitivt anges som nytt bidrag till SAOL!

Fantastiskt!

Ellet sa...

Genialt, säger jag. Förstår ju att företaget blev mindre nöjt förstås, men det bryr inte jag mig om, mohah!

Anonym sa...

Ha ha ha... herrsurfa! Kan vara du som är geniet.

BroderSvea sa...

Förresten – kan du inte outsourca nästa blogpost? Lägg ut den på kina och kör genom google translate! Instant classic!

David sa...

Har för mig att jag lärde mig i skolan att Bellman gjorde så i princip hela sin "karriär". Var tydligen väldigt vanligt på 1700-talet.

Nalle sa...

Tyvärr har han fàtt sparken. Men visst börjar man själv fundera om man kan klara av samma sak.

Larsson i Majorna sa...

PappBand: Som jag minns det så var det utlandsstudenter som lät tidningsutdelarjobbet gå i arv till varandra. De som hade den lagliga anställningen lät jobbet gå vidare till de papperslösa eller de i Sverige tillfälligt boende.

mikebike sa...

PappaBand: Hmmm det ringer en klocka. Dock inte riktigt samma sak. I det här fallet så pratar vi ju inte om papperslösa flyktingar utan ett helt vanligt kinesiskt konsultföretag.

Anonym: haha ja det är ett bra ord.

Ellet: ja och nej. företaget har ju inte haft några synpunkter på resultatet. de känner sig lurade för att de har en ålderdomlig syn på arbete.

Broder svea: ja det hade varit fint. Skulle vara kul att beställa ett inlägg om stefan holm på kinesiska.

David: En renässansman!

Nalle: det var uselt.

Anonym sa...

Man måste beundra någon som anlitar en halv kinesisk by för att kunna se på katt-youtube på arbetstid.

Kan han inte lämna in anbud på lite privatiserade verksamheter i svenska kommuner och landsting?

-Luca

mikebike sa...

Luca: haha det måste man.