tisdag, januari 15, 2013

Kontraprutning for dummies

Att sälja grejer på blocket är för många (inklusive undertecknad) förenat med en mycket mentalt påfrestande kontakt med samhällets värsta slödder – blocketprutarna. Dessa asgamar som kletar ner och förstör ens dag med riktiga skambud och häpnadsväckande bytesförslag.

Så fort man lägger ut en annons, oavsett vad för skit man ämnar sälja, så börjar det strax läcka in en massa mail från dessa blocketprutare. Blocketprutare kommer i mången skepnad och består dels av människor som inte verkar utföra andra sysslor än att ligga och plöja blocketannonser 24-7, klicka sig runt och spontanpruta. För dem är blocket som ett slags shoppingmetadon som de använder för att nästanköpa prylar de inte ens vill ha. De förlustar sig med andras annonser som om det vore någon slags obskyr nätporr. De lockar desperata säljare utan minsta intention att köpa nåt. De är bara ute efter ett gött prut. De här typerna är helt jävla hopplösa och bör bara ignoreras även om man i stunden kan fyllas av en brinnande iver att leta upp dem där de bor och fylla deras brevlåda med allsköns avföring.

Men blocketprutare är också de som trots att priset redan är bra ändå ska på och tjata och tigga om ett par hundringar rabatt. De beter sig som att de är på svennecharter. De kan bara inte köpa en vara till utsatt pris. Det skulle vara under deras värdighet och de pratar till en som om man vore någon satans strandförsäljare som kränger "Ralf Lårent"-kalsonger till höger och vänster. Den här typen är nog den vanligaste och som tur är finns det bot. De vill till skillnad från den förstnämnda typen faktiskt köpa grejerna de prutar på. Och därför straffar jag dem hårt med ett fiffigt kontraprut. Plötsligt har de köpt prylen i fråga till ett dyrare pris än utannonserat. Vinst varje gång.

Hittills har jag inte misslyckats en enda gång och här följer alltså en liten guide för hur jag brukar lägga upp ett klassiskt kontraprut nu för tiden:
  1. Jag skannar blocket för att kolla vad andra tar för samma grej.
  2. Jag lägger in min egen annons (fördel helgtid) och lägger mig en femtiolapp eller en hundring under lägsta det priset och hamnar på så sätt överst i alla blocketprutares intresselista. Egentligen räcker fem spänn under lägsta pris för det är bara en mental gräns.
  3. Sedan väntar jag tills mailen med prutbud har börjat ticka in. Det där oseriösa bruset sanerar jag bort direkt.
  4. Jag väljer ut en prutare och tackar ja till hens pissbud på flera hundralappar mindre. Hen blir glad och vill hämta genast, men jag säger att jag har det lite körigt men lovar att hålla grejen om hen kan tänka sig att komma 2-3 dagar senare. Personen blir ivrig och jag har lyckats med det viktigaste av allt. Väcka köplust.
  5. Sedan svarar jag raskt en annan blocketprutare på volley och säger att jag redan har fått flera bud på mitt utannonserade pris men att personen/personerna i fråga inte kan hämta förrän 2-3 dagar senare och att jag självklart bara vill bli av med grejerna så snabbt som möjligt. Jag erbjuder med andra ord den aktuella blocketprutaren "chansen" att också få köpa min pryl till utannonserat pris mot att denne lovar att komma och hämta dagen därpå. Detta steg brukar fungera omgående men om inte så är det bara att försöka igen tills du fått napp.
  6. Jag hör nu av mig till den förste prutaren som jag bestämt tid med och säger att jag just fått ett bud på en eller flera hundralappar (beroende på vad det är för produkt och vad som må vara rimligt) mer än det utannonserade priset. Jag beklagar men säger att jag vill erbjuda den förste prutaren att få grejen om denne kan toppa priset. Ibland kan det gå en vända och om jag känner att jag är påväg att tappa affären kan jag "bjuda till"och nöja mig med att hen lägger sig på samma pris. Till sist toppar jag med att säga att det verkar som en lucka har uppstått och att jag nog kan få till en överlämningtidigare än väntat.
  7. Sedan kan man antingen välja att svara fler obesvarade prutbudare med att ytterligare höja. Mest effekt får man om man tar det via telefon. Då kan man sucka och låta nästan plågad av det översvallande intresset. Har man tur känner personen att det är nu eller aldrig och toppar budet med en hundring. Då brukar jag nöja mig och föreslå ett så snabbt möte som möjligt och sedan skita totalt i de andra. Jag föredrar att göra så för då känns affären så ren som möjligt. Men ibland kan hoppet bli för stort att ta i första kontraprutvändan och då kan det vara lättare att lirka upp priset ytterligare ett babystep med en redan invigd intressent. 
  8. Affären är klart och du har pengarna i hand. Sweet.
Jag skulle vilja påstå att detta är en bombsäker metod. Hittills har jag aldrig fått ut mindre än jag annonserat ut mina grejer för. Någon enstaka gång har det slutat med att jag fått summan i annonsen. Men de allra flesta gånger går jag med bra vinst när jag tar mig an en blocketprutare av dna-profil nummer två. I helgen sålde jag lite stereoprylar och lyckades mot alla odds gå 600 kr plus på mitt minimumpris. Det har blivit lite av en konstform och samtidigt ett fint sätt att hämnas på såna som håller sig med olater som okynnesprutande.  

16 kommentarer:

SE sa...

Så. Jävla. Grymt.

Cialdini (googla) hade torkat en tår av stolthet om han hade vetat.

Anonym sa...

Klockrent. Hatar prutarna som vill pruta bara för att dom har åkt från Skara, och det är ju flera mil, för att titta på min tv-bänk. "De är bara ute efter ett gött prut", så jävla sant.

/David

z sa...

Det är därför Tradera är så skönt, man slipper mänskilg kontakt. Att du ändå fortsätter med Blocket är alltså för att du gillar att hänga med blocket-folk. Du rättfärdigar dem och ger dem luft.

Anonym sa...

Man skall hålla sig till sajter där man slipper tjafsa med folk.

Det är inte värt besväret om man skall jiddra med någon som kör upp 200kr i bensin för att "spara" 100kr.

-Luca

Anonym sa...

Protip: Skit helt i steg 4-6.

mikebike sa...

SE: Visst är det. haha jag måste adda cialdini på FB

David: Det är de värsta.

Z: Ja men tradera fungerar ju bara för en viss typ av produkter. Man säljer inte en gammal stereo med så stor framgång där.

Luca: som tex?

Anonym: Ja det är ju önskvärt. Men för risky när man verkligen vill ha sålt sin pryl.

Anonym sa...

Varje dag du inte skriver på den här bloggen är en förlorad dag.
Johan

Johan sa...

Hmm.

Rätta mig om jag har fel, men plockar du poäng på - och raljerar om - idioter på Blocket genom att bli en själv?

Johan

Johanna sa...

Genialiskt.

Anonym sa...

Fantastiskt Mike. Hatt av. Botten ur tunnan. Noterat.

mikebike sa...

Johan 1: Tack du.

Johan 2: Nej, jag är blott en liten game changer.

Johanna: visst är det ;)

anonym: Tack. Bra.

Snabbare, starkare, snyggare sa...

Och rätta MIG om jag har fel, men fanns det inte en kille som hette Kaj vars främsta sysselsättning var att "förlusta sig med andras annonser"? ;) Jag måste dock ge Kaj att han höll en betydligt högre klass på sina förlustelser än att bara nedlåta sig till ett "enkelt prut" i sin kontakt med Blocketannonsören i fråga... :)

z sa...

Om syftet med livet inte är att håna andra och därmed själv ramla i grop: http://www.ilovegratis.se

mikebike sa...

Snabbare...: Haha jo honom har man ju hört talas om. Vilken kille alltså :)

z: jag förstår mig inte på dig. jag försöker men det går inte.

z sa...

Det säger inte så mycket just

mikebike sa...

z: nä då säger i så