tisdag, januari 08, 2013

Förnyelse i Hamsterdam

Jag gillar början av Januari. I ett par veckor råder den där känslan av förnyelse i hela samhället. Alla är trötta på det gamla. Fuck that shit liksom.

Det yttersta beviset för att det för tillfället spritter lite överallt fick jag nog idag när jag var på väg till jobbet. I höjd med Göteborgs eget "Hamsterdam" (Lundby Hotell) tittar jag upp mot fasaden där de olika rummens fönsterrutor som vetter ut mot gatan ser ut som en slags misärkalender, där varje lucka döljer sin egen livstragedi och tillsammans bjuder på en slags extremt eländig mångfald. Jag ser direkt att allt inte är som vanligt. Pundarna som bor långt ner till höger från gatan sett har ju gjort lite till sitt signum, att inreda sina fönster med filmaffischer som de tejpat upp – med motivet utåt. Ett osjälviskt och mycket uppskattat grepp som skänker oss förbipasserande lite Hollywoodglans samtidigt som det decimerar jobbigt ljusinsläpp och skapar en ny praktisk och vit väggyta i lyan. Win-win.

Det är lätt att tro att de som bor där är helt jävla ointresserade av vad de kommunicerar utåt eftersom skillnaden för dem själva inte blir nämnvärd när de byter affisch. Vitt är ju vitt. Även om det kan ha nyanser som Äggskal, Antik och Stockholm. Men där tar vi alltså fel. Idag var där plötsligt två flång nya filmplanscher: Dark Knight Rises och Killer Joe.

Fräscht.

7 kommentarer:

bananprojektet.se sa...

Känns alltid mysigt när samhällets missbrukare också liksom bidrar.

Gott nytt år.

adde sa...

"...fasaden där de olika rummens fönsterrutor som vetter ut mot gatan ser ut som en slags misärkalender, där varje lucka döljer sin egen livstragedi och tillsammans bjuder på en slags extremt eländig mångfald.

Jösses! Det är en ynnest att få ta del av både ditt sätt att se på saker och de underbara formuleringar du presterar.

Johansson sa...

Ah, det är härligt att såhär på tisdagseftermiddagen efter lunchen få läsa lite härligt hån och förakt mot de svaga i samhället. Skit ska dom ha!

mikebike sa...

Bananprojektet: Gott nytt!

Adde: tack adde!

Johansson: Hån och förakt mot de svaga i samhället? De där värderingarna ligger nog hos dig. Menar du att jag inte ska kunna beskriva Hotell Lundby och prägeln det sätter på kvarteret? Eller måste det isåfall skrivas ur ett slags medömkansperspektiv eller med ett brinnande patos? Tröttsamt. Det märks väl att du inte varit i närheten av stället i fråga.

/dab sa...

Vi läsare finns kvar. Ser hotellet framför mig med din målande beskrivning. keep up the work. Nu ska du bara skaffa dig en klädstil och skaffa ett jobb borta från helvetesön.

Blixten sa...

Januari med stort J??? är det någon meta-ironi eller tror du vi stavar Veckodagar med Versaler på Svenska?? Hemska tanke!

mikebike sa...

Blixten: Jag ber så HEMSKT mycket om URSÄKT för det vansinniga misstaget. Jag äcklas såklart av mig själv. Hur kunde jag. En sådan praktmiss. VA? helt sjukt ju. Januari med stort J. Damn... Eller så beror det bara på att jag nästan bara skrivit på engelska (i jobbet) på sistone och att det rört till det lite. Hur som Korrogerar givetvis genast. ;)