tisdag, oktober 09, 2012

Sluta dalta med Bo Hansson

Kollade in Jenny Strömstedts pratshow igår kväll. Det vara egentligen uppföljningen av hennes lilla "konflikt" med Pelle Hellström från Nordpolen som drog. Det var för övrigt ganska kul. Störde mig inte alls på honom längre. Tvärtom. Nästan.

I alla fall var en av programpunkterna Bo Hanssons omtalade lilla fadäs häromdagen, då han råkade hamna i radiosportens sändning av en match mellan AIK–Gefle när han utbrast: "Inte en svarting till", syftandes på AIK:s Kwame Karikari som blev inbytt.

Jag gned händerna och tänkte helt allvarligt att det skulle bli kul att få vara med och uppleva hedersgästen Jan Guillou våldföra sig verbalt på den gamle fossilen. Upplevelsen uteblev. Kapitalt. Alla tillfrågade i programmet var av åsikten att det gjordes för stor sak av en petitess. Det är beklämmande men Bo Hanssons rasism skrattades mer eller mindre bort som en åldermans senilsvammel. Jan Guillou använde till och med Bo Hanssons egna argument för att tona ned det hela. Att han är så in i helvete gammal att han förhåller sig till orden på ett helt annat sätt än vad som är brukligt. Det är något man måste ha överseende med. Det var ju faktisk ok att använda svarting när Bo Hansson var ung och nu så här på ålderns höst känns det inte riktigt rimligt att begära att han ska behöva anpassa sig.

Med Bo Hanssons logik skulle Statens institut för rasbiologi fortfarande ha existensberättigande.

Bo hanssons egna ord:
– Jag är så gammal så jag har en annan bakgrund med sådana här ord. För mig är svarting inget nedsättande. Jag kan säga guling om en kines, jag skulle kunna säga jävla viting också. För mig är det mest en beskrivning.

Men det håller inte riktigt. Inte på långa vägar faktiskt. Om han nu hade varit så omedveten om att det han sa var rasistiskt hade han kunnat be om ursäkt. Då hade det troligen slutat där. Men på frågan om han såhär i efterhand ångrar sitt uttalande säger han:

– Jag ångrar förstås att det gick ut. Hade jag vetat det hade jag inte sagt det. Men jag visste inte om det.

Alltså. Varför daltas det så förbannat med Bo Hansson? Vad har han gjort för att förtjäna någon sorts diplomatisk immunitet när det kommer till hur man förhåller sig till samhället i övrigt? Varför är han så omhuldad att så många offentliga personer försöker vifta bort hans ganska så uppenbart rasistiska uttalande? Det är smått anmärkningsvärt kan jag tycka.

Jag är själv född både före barnaga förbjöds och medan homosexualitet fortfarande klassificerades som en sjukdom. Jag har dock svårt att se mig själv eller någon annan från min generation använda det som argument för att i framtiden börja prygla mina barn eller demonstrera mot samkönade äktenskap. Tiderna förändras och så bör även människor. Jag menar, om Bo Hansson är så jävla gammal att han  har svårt att anpassa sig i takt med hur samhället i stort förändras, om det är hans ålder som gör honom totalt oförmögen att bete på ett värdigt sätt eller att ens förstå att han faktiskt är ute och cyklar här. Då kanske det vore en god idé att omyndigförklara honom. Först då kanske han kan friskrivas sitt förbannade ansvar som medborgare och människa när han beter sig som en rasist och jävla idiotjävel.

Jag förstår och håller till viss del med om att det kanske inte är helt balanserat att blåsa upp en gammal stofils privata åsikter i varenda tidning. Men den saken förändras helt när en rad personer går ut och tar honom i försvar och försöker att tona ned det uppenbart rasistiska i hans uttalande. Då blir det konsekvens.

32 kommentarer:

Mikaela sa...

Word! Och för mig är det så jävla konstigt att man argumenterar med "för mig är inte svarting något nedsättande". Nämen varför använde du det i meningen "Inte en svarting till" då? Inte var det väl i positiv mening direkt?

Johanna sa...

Ja word på den! Vill också tillägga att han ju inte sa svarting som en "beskrivning", utan i meningen "inte en svarting till!" – som att han tyckte att det var negativt att ännu en svart person skulle äntra planen.

Svårt att komma undan med den där så kallade ursäkten då.

Emil sa...

Väl rutet, hela debatten har annars varit ganska märklig.

Arne sa...

verkligen word! Alltså människor?

Den där Andreas sa...

Väl rutet! Kunde inte ha sagt det bättre själv. Som vanligt.

mikebike sa...

Mikaela: nä, särskilt tydligt blev det när han rabblade exemplen guling och fick addera jävla innan viting.

Johanna: Nä och det spelar ju ingen roll om det var tänkt som en beskrivning. En jävla dålig beskrivning.

Emil: Tack. Och ja, men det märkligaste är ju att han verkar anses ha rätt till något slags frikort bara för att han är en fossil.

mikebike sa...

andreas: haha tack!

mikebike sa...

Arne: ja människor, vilka as vi är ibland

mikebike sa...

Arne: ja människor, vilka as vi är ibland

el Guapo sa...

Det är väl förvisso och tyvärr inte förvånande att människor som faktiskt levde på Tintins tid har svårt att begripa skillnaden mellan svart och svarting, afrikan och neger etc. Har stött på många åldringar, sportkillar, göteborgare, utvecklingsstörda, sverigedemokrater och haschmissbrukare som helt enkelt har svårt att skilja mellan vad som är kränkande och inte i dagens "moderna tider".

Ofta med kommentaren "Ommen dö, när jag växte upp sa mossan alltid negerboll, det e la änna supertöntigt att man inte får säga det änna fö det heter ju så änna."

Skandalen i det här fallet är väl att man drar in en gammal proppmätt överklasskärring från Östermalm i form av Jan Arn Guillou som har hållt lillfingret så högt i luften så länge att pungkulorna upplösts. Eller kanske är det lite gammaldags riddarfiiiint att inte ta en äldre vit mans efterblivenhet på allvar?!

Nä fan, som chef för radiosporten hade jag låtit Dr. Alban och Baren-Meral kommentera kommande AIK-matcher. Detta hade inte bara varit mer underhållande och dragit mer lyssnare utan även visat varför Bo Hanssons expertområde kallas just "sport" och inte "raketforskning".

Stina sa...

Usch och fy för denna jäkla fruktansvärt rädda PK-hållningen du kör nu Mr M!

Så länge ni PK-töntar från majorna och liknande söderkisar orkar hålla på och tro att någon i dagens samhälle någonsin menar något rastistiskt med att kalla någon för neger, svartskalle, guling, viting eller what so ever...

Näää gå och göm er tills vi alla förstår att det är helt OK att vara t.ex. "svarting",hade gärna varit det själv by nature så hade jag sluppit att sola. FATTA någon gång att svarting, neger, indian, vit är olika hudtyper - inget annat. Det ska inte finnas något fult i negerordert. Helt galet att jag ska behöva förklara det för er barn här! Usch och fy igen!

bloggare på icedaniel.se sa...

Fan vilken skön moralblogg. Ord sån inte bör användas är givetvis svarting. Men att alltid märka ord hela tiden och förstora upp allting. Visst ska man vårda sitt språk i offentliga sammanhang, men man kan också tagga ner lite. Vissa påstår ju att viklök borde byta namn men det skiter jag i om det heter viklök eller inte. Ber Bosse om ursäkt och lovar att inte använda sån ord på läktaren så är väl det ok. Eller ?

Kalle sa...

Allt detta; de tröttsamma PK-skrikarna, vem som bestämmer vad som är kränkande o s v, har Amat Levin skrivit enkla och tydliga texter som de flesta borde kunna ta till sig:

http://nojesguiden.se/blogg/amat-levin/om-svartingar-fotboll-och-varfor-man-inte-behover-krangla-till-det

http://nojesguiden.se/blogs/amat-levin/neger-eller-choklad

Anonym sa...

Nästa gång man möter Bosse på stan kan man ju säga "bög" till honom. Det är inte nedsättande i min mening. Dessutom är han ju homosexuell. Han har ju haft ihop det med han Svan som har gester med gäster.

Bra skrivet för övrigt.

Anonym sa...

Nästa gång man möter Bosse på stan kan man ju säga "bög" till honom. Det är inte nedsättande i min mening. Dessutom är han ju homosexuell. Han har ju haft ihop det med han Svan som har gester med gäster.

Bra skrivet för övrigt.

mikebike sa...

El Guapo: detta kan vara den bästa kommentaren du skrivit. Och jävlar vad jag vill att du plockar upp carita nu.

Dano sa...

Snacka om liten nyhet som blivit mega. Detta avhandlas väl ganska snabbt under en fikapaus: Bo Hansson är dum i huvudet och borde knipa käft. Slutpläderat.

Det luktar högkonjunktur och allmän välfärd när så mycket energi kan läggas på en sådan här "nyhet" i allehanda media. Det borde alltså gå bra för Sverige framöver. Najs.

adde sa...

Bo Hansson är en liten människa.

mikebike sa...

Dano: precis. hade vi alla bara kunnat konstatera det hade det kanske inte ens blivit några rubriker. Men sedan börjades det ju med uppbackningskampanjer och försvar av idioten. Då blir det för mycket skav för att låta det passera. och tur är väl det. för annars hade ju inget blivit bättre utan bara samma.

adde: en liten gubbe till och med.

Dano sa...

el Guapo har du verkligen stött på utvecklingsstörda som använt ordet neger, eller var det bara ett kul exempel?

Även "Epic retardness" måste väl anses väldigt stötande för alla "retards"?

Att kalla någon mongo, utvecklingsstörd, CP osv är väl lika diskriminerande som att beställa en negerboll på lokala caféet? Om inte ännu värre.

Såg i en annan kommentar här att någon sätter likhetstecken mellan att beställa en negerboll och att kalla någon för kukhuvud. For real? Debatten blir lite lätt onyanserad.

Sverige har idag ett uttalat rasistiskt parti i riksdagen: Sverigedemokraterna. Detta trots att storebror säger att negerbollen ska heta chokladboll.

Tryck in folk i ett hörn och säg till dem vad det ska göra och säga och de kommer se rött och bli förbannade på fel saker. Kanske till och med få dem att rösta på "fel" parti. Kolla bara vart Sverige är på väg liksom ...

mikebike sa...

Dano: Du har en poäng helt klart att missbruk av begreppet utvecklingsstörd också kan vara kränkande/nedsättande. Dels var det mitt syfte, men jag ska också villigt erkänna att mitt ordförråd tryter när jag behöver debattera med människor som har så bergänsad intellektuell förmåga, att min slutsats landar i att det måste röra sig om någon slags störning i utvecklingen. Utan att bli för specifik. Det kan ju vara ett så brett begrepp.

och negerbollsdebatten känns bara så jävla dammig. det är väl ingen som på allvar säger så längre?

Dano sa...

Mikebike nu ska jag svina lite:

"Danskjävlarna. Jag glömmer från år till år hur mycket jag hatar danmark och deras språk. Deras jävla kager och latenta talfel."

Låter det bekant?

Tar man på sig bror duktig-mössan så ska den väl sitta på hela tiden? Eller är danskar en folkgrupp som är okej att diskriminera? Vi får gå igenom regelverket ordentligt märker jag, för det är inte lätt att hålla koll på vad som är okej och inte okej att säga eller skriva.

Jo, jag säger negerboll. Dock skulle jag aldrig säga det i ett sammanhang där det skulle kunna kränka någon. Hoppas ingen tar illa upp här.

Hata mig inte nu, jag tycker detta är intressant.

mikebike sa...

Dano: haha nä, jag hatar dig inte. du vet att jag gillar lite mothugg.

"Tar man på sig bror duktig-mössan så ska den väl sitta på hela tiden?" Well. Återigen har du en poäng.

Detta var nog ett väldigt snällt exempel du valde ut. Har nog sagt betydligt grövre grejer än så. Har svårt att jämföra Danskjävel med svarting. Danskarna är inte en särskilt utsatt grupp. Sedan så tycker jag att man generellt kan ta ut svängarna mer när det handlar om humor eller är skrivet för att underhålla. Jag tycker att det är skillnad när jag skrev om danskjävlar och när Bo Hansson ojjar sig över "svartingar" i allsvenskan.

Dano sa...

Haha, trodde du skulle hugga hårdare på mitt inlägg. Snygg undanmanöver. ;)

Du vet att jag älskar bloggfrossa och din stil.

mikebike sa...

Haha tack. Men du har ju faktiskt en poäng. Dock är jag för trött just nu för att orka reda ut skillnaden på mina utspel och bosses, mer än i sak. Dock försöker jag slå uppåt och inte tvärtom. jag har nog en rätt bra människosyn. Men jag är inget helgon. Jag hatar idioter :)

Nicklas Eriksson sa...

De som är riktigt tröttsamma är asen som tycker att det är okej att kränka andra hur mycket som helst så länge man hänvisar till att man minsann är tuff och icke-PK...

el Guapo sa...

Hold your horse balls...

Att vara elak och rasistisk är två separata åtalspunkter.

Vill man hetsa upp sig över diskriminering eller elakheter generellt kan man välja vilket TV-program som helst idag.

Bo Hansson är rasistisk och hävdar att pga sin kunskapsbrist från förr så är det ok.

Jag är inte "en god" människa. Jag kan vara mycket nedsättande mot andra människor. Men inte pga deras hudfärg.

Det är inte olagligt att vara rasist heller. VAM hymlade aldrig med sina åsikter. Fine. Men var tydlig så vi kan välja att inte ha dig i radio eller TV!

Om man blir lite småkåt i sin rassepenis av att säga negerboll så gör det då. I min bok är det rasism. Pga kunskapsbrist eller bara för att man är en idiot. Eller en kombo.

Peter Steele höll en presskonferens i Type-O's tidiga dagar då de blivit anklagade för rasism. Som nyliberal och inbiten LaVey-anhängare tycker jag han sammanfattade sin människosyn på ett väldigt fint sätt. Elakt, men inte rasistiskt:

"I don't hate black people. I hate black people, white people, yellow people, red people, blue people and green people. My goal is to buy an island and get as far away from other people as possible."

Hail Satan.

Helena sa...

Jag tycker Bo Hanssons ursäkt att han är gammal är nedsättande mot gamla människor!

Dano sa...

Att jag håller fast vid ordet negerboll (i min egen lilla värld) beror nog mest på att jag har lite för mycket upprorisk tonåring kvar i mina ådror. Jag avskyr när folk säger till mig vad jag får och inte får säga. Måhända fjantigt, men sån är jag.

"Hen" är ett exempel på ett vettigt nytt ord, men när man blir itutad att nu ska det heta så, annars jävlar, så slår det slint i min skalle. Jag fixar det inte, jag måste agera tvärtemot.

Ibland känns det som att man inte kan stå lite vid sidan av åsiktsmässigt i det här landet. Speciellt invandrarfrågan är en sanslöst het potatis. Man är god eller ond. Punkt. Det skapar problem i debatter tycker jag, allt ska var så jävla svart eller vitt. Jag kan inte dra mig till minnes en enda debatt där invandrarfrågan tagits upp och behandlats på ett nyktert sätt.

Jag tror inte att Sverigedemokraterna hade existerat om det inte vore för att svenskarna är så jävla mesiga och rädda för att råka säga fel. Istället lägger nu 5,7 procent av sveriges befolkning sin röst på detta Kalle Anka-parti. En av anledningarna till det är att det är jävligt enkelt att i hemlighet lägga en liten lapp i ett valkuvert och sedan stoppa det i en röstlåda. Hade folk vågat prata öppet om de här frågorna tror jag det hade sett helt annorlunda ut.

Tro nu inte att jag försvarar Bosses uttalande, fan heller. Kalla mig rasist eller grinig gubbjävel om ni vill, det skiter jag i. Jag vet vad jag står för.

Dano sa...

el Guapo "Hail Satan" kan tolkas som kristofobi vilket faller under kulturrasism. Tänk på de stackars kristna, jag tror de känner sig väldigt kränkta just nu! ;)

Puss och kram!

//dano

Anonym sa...

Man ska givetvis inte påpeka folks hudfärg när man benämner någon. Men om en turkisk fotbollskommentator sagt "Hoppas inte dom tar in någon av svennarna med kritvita ben" eller en kanadensisk hockeykommentator "Inte in med någon av dom svenska kycklingarna" hade det förmodligen gått obemärkt förbi.

Anonym sa...

Det är skönt och se att kommentarer inskränker sig till några stycken. Om någon säger svarting är det kanske nedlåtande på sin höjd men kalla det rasism bevisar bara vilket botten napp dess människor befinner sig. Var det ni som tycke negerkung skulle tas bort från pippi Långstrump också? Man kan inte låter er komma fram för mkt . För många som är emot rasism så är denna rosa myskudde blogg alldeles för pretentiöst. Skämskudde istället.
Ni vet att ordet neger beskriver en en art. Det svarta mäniskor jag pratat med är stolta över att vara neger. Ni har indirekt medverkat att många svarta mänskiskor får skämmas för sitt ursprung. Neger -något att vara stolt över! Inte många vita som kan mäta sig med den kvaliteten.