tisdag, oktober 09, 2012

Epic retardness

Det är verkligen lustigt att vissa människor blir så himla till sig i brallan när man reagerar på uppenbar idioti att de bara måste komma på något för att kväsa en. Det är nästan ännu lustigare att  utgångspunkten för deras försök till smädelse nästan alltid bottnar i någon slags beklagande över att man är för politiskt korrekt eller moraliserar. Trots att de inte ens är kapabla till att förstå innebörden av begreppen så är det värsta de kan komma på. Brrr... jag ryser, vilken förolämpning.

I förra inläggets kommentarsfält fick jag plötsligt erfara prov på så otroligt koncentrerad nivå av utvecklingsstörning att jag vill ägna ett alldeles eget inlägg åt det.

Låt mig presentera:

Stina sa... 
Usch och fy för denna jäkla fruktansvärt rädda PK-hållningen du kör nu Mr M! Så länge ni PK-töntar från majorna och liknande söderkisar orkar hålla på och tro att någon i dagens samhälle någonsin menar något rastistiskt med att kalla någon för neger, svartskalle, guling, viting eller what so ever... Näää gå och göm er tills vi alla förstår att det är helt OK att vara t.ex. "svarting",hade gärna varit det själv by nature så hade jag sluppit att sola. FATTA någon gång att svarting, neger, indian, vit är olika hudtyper - inget annat. Det ska inte finnas något fult i negerordert. Helt galet att jag ska behöva förklara det för er barn här! Usch och fy igen! 

---

bloggare på icedaniel.se sa... 
Fan vilken skön moralblogg. Ord sån inte bör användas är givetvis svarting. Men att alltid märka ord hela tiden och förstora upp allting. Visst ska man vårda sitt språk i offentliga sammanhang, men man kan också tagga ner lite. Vissa påstår ju att viklök borde byta namn men det skiter jag i om det heter viklök eller inte. Ber Bosse om ursäkt och lovar att inte använda sån ord på läktaren så är väl det ok. Eller ?

 ---

Anonym sa... 
Nästa gång man möter Bosse på stan kan man ju säga "bög" till honom. Det är inte nedsättande i min mening. Dessutom är han ju homosexuell. Han har ju haft ihop det med han Svan som har gester med gäster. Bra skrivet för övrigt.

---

25 kommentarer:

Linn sa...

En del av mig vill skrattgråta åt idiotin och en annan del vill bara gråta.

mikebike sa...

Linn: Samma här. Jag gör lite både och samtidigt. Man vill bara bita hårt i kudden.

Gurman sa...

Bit hårt i kodden

el Guapo sa...

Shit pommes!

Själva intelligenstestet verkar onekligen ligga i att begripa skillnaden mellan "vad man inte bör säga" och varför vi inte använder ord som kränker andra människor.

Jag tar mig friheten att ge några fusksvar i IQ-testet.

1. Att kalla någon svart, från Afrika eller invandrare är inte en kränkning. Det är liksom en beskrivning utan värdering. Precis som att vara vit, från Skandinavien eller Polack.

2. Att kalla någon svarting, neger eller blatte är att kränka. Även om det inte känns så för dig. Även om din invandrarkompis på lagret där ni jobbar sagt det är ok när ni skämtar i rökrutan. Även om din morsa alltid sagt neger högt bland folk när ni julhandlade i Ullared. Inte ok helt enkelt.

Människor slänger ur sig saker när de är trötta, arga, bakis, irriterade eller fulla. Är man en intelligent människa så ber man då om ursäkt. Precis som när man råkade skrika "jävla fitta" till sin kära mor när man inte fick åka till Hultsfred när man var 13 år. Korkat. Ointelligent. Kränkande.

Bo Hansson var inte trött eller full. Han ber inte om ursäkt. Han är antingen ointelligent eller rasist. Eller, som det oftast brukar vara - en logisk kombo av lika delar kunskapsbrist och gammal äcklig rasism.

Att man levde "i en annan tid" kan mycket väl vara orsaken till kunskapsbristen. Men det rättfärdigar den inte.

Lida sa...

Alltså, jag blev så TRÖTT när jag ramlade över de här kommentarerna igår (till ditt inlägg som jag uppskattade mycket)... Skrev om det här nyligen... Det här med att bli anklagad för att vara PK... http://lidasicovit.blogspot.se/2012/08/politiskt-korrekt.html

mikebike sa...

El guapo: du går från klarhet till klarhet idag.

niklas sa...

Tack Mike och el Guapo! Jag blir så fruktansvärt trött på alla som hävdar tryck eller åsiktsfrihet eller helt enkelt bara "faktiskt inte tycker att det är så himla farligt" för att få bete sig som en mellanstadie-skolgårdsmobbare.

Varför ska det vara så fruktansvärt svårt att bara vara snäll mot andra?

Stina sa...

Bör man verkligen kalla någon för episkt utvecklingsstörd? Det är väl ändå inte så PK?

Unknown sa...

Jag säger som Martin Mutumba - skiter i de där dinosaurierna. Det är dock alla andra (som kommentatorrna ovan) som oroar mig.

Hur kan det finnas såna människor som på allvar inte förstår att människor är människor, inte färger? Är så trött på idioter som hävdar att de ÄGER rättigheten till att bestämma huruvida svarting/neger/andra nedsättande termer är rasistiska eller ej.

Stina till exempel. Det är inte du som äger begreppet och får lov att definiera vad det innebär för en mörk människa att bli kallad svarting. Sorry.

Anonym sa...

Om man är en grupp farbröder födda före andra världskriget är det säkert normen att prata om "svartingar" vid fikabordet.

Om man är i sänding på nationell public service TV får man nyansera sig lite. Särskilt om man är van att vara på TV och kanske har lärt sig något om hur mörkt det är på Kameruns avbytarbänk förut...

Kanske dags att byta folk på SVT till någon född efter att negrerna i USA fick rösträtt och blev amerikaner vem som helst?

-Luca

Johanna sa...

Men alltså folk?! Vad ÄR det som är så svårt att förstå. Han sa ju inte ens svarting som beskrivning utan i meningen "INTE EN SVARTING TILL", som att det var dåligt att det skulle komma in en svart person till på plan. Helt otroligt att folk inte ser att det var ett rasistiskt uttalande, och det är ju oerhört pinsamt att inte ens en person som jobbat länge med tv fattar detta. Brukade han säga så i sändning när han var anställd på svt? Nej, det tror jag inte.

Plus att Bo i fråga använde svarting även när han skulle "förklara sig", och han har såvitt jag vet fortfarande inte bett om ursäkt.

Aaaah, sitter och eldar upp mig här märker jag. El Guapo: mkt bra och tydligt förklarat, behövs tydligen.

Johanna sa...

Förtydligande: är ju lika knäppt att säga svarting oavsett vilken mening det är, jag menar bara att ÄVEN de som (sjukt nog) tycker att det hade varit mer okej om det varit i en beskrivande mening, så som Bo själv påstod att det var, även de borde se att den "ursäkten" inte ens är tillämplig här.

Såklart säger normala upplysta människor inte svarting i något sammanhang, lika lite som man använder bög som skällsord eller liknande. Sjukt pinsamt bara.

Yevonde sa...

Jisses. Alltså jag blir typ tom i huvet av ilska över folk som måste envisas med att säga negerboll - "för det heter ju sååååå". Varje gång det händer så vill jag säga "ja men då kallar jag dig för KUKSKALLE nu då!". Det kanske inte har samma historia men jag tycker det passar ändå. Eller rasiströvhål. Pardon my french - tom i huvet - av ilska!

mikebike sa...

Lida: mycket bra inlägg.

Niklas: trött var ordet.

Stina: borde väl falla dig väl i smaken då? Och sedan tycker jag att man kan det när det är befogat.

johanna: ja pk-ivrarnas argumentationsteknik tyder helt klart på bristande intelligens.

Yevonde: ja jävlar vad man blir trött. dels för att de är så dumma i huvudet i grunden och dels för att det är så slitsamt att argumentera med den typen av nollor.

Jonas Paro sa...

Kommentaren från "anonym" var inte helt humorbefriad.

Baronessan sa...

Milda makter, jag blir så trött. Jag blir till och med rädd för hur vissa tänker.

Messa sa...

Men viklök? Viklök?

da bomb sa...

Vad i helvete gjorde Bo Hansson i radio i första läget?

Hela grejen påminner ju lite om Putte Kock och referatet om spelaren som enligt studion i Stockholm hette Nils Erik Gustav.... men det var väl sent 50 tal....

Stina sa...

Jag är tydligen episkt utvecklingsstörd. Det är skönt att ha fått en diagnos och samtidigt lika skönt att veta vilken efterbliven liten Göteborgsbyrå man inte kan anlita som så episkt efterbliven som jag och många av mina kollegor är!

Gissar att du dessutom inte kan ta till dig TinTin i Kongo utan att bajsa på dig! Usch och fy! Tänk om lite du är ju inte CP egentligen, du har bara lite otur ibland när du snurrar runt i tankarna!

mikebike sa...

baronessan: ja det blir man verkligen.

Messa: haha ja alltså det känns inte riktigt schysst att gå in på läs och skrivförmågan hos de här personerna.

da bomb: brister i historia där. orkar inte googla.

Stina:
1. Jag har faktiskt svårt att tro att det finns särskilt många som du.

2. Jag tror inte att vi skulle trivas särskilt bra ihop så det är väl jättebra.

Jenny sa...

Ha ha vad du gräver Stina, djupare och djupare ha ha ha

TonkMädel sa...

Nejmen så pantad som Stina framstår är väl ingen? Achterlijk eller inte?

För övrigt vill jag ta begåvningsnedsatta människor i försvar: ("retard" hade, trodde jag, fått en betydelseförskjutning men det används tydligen fortfarande officiellt i vissa sammanhang)

Ett: gränsen för intelligens är flytande. I Sverige har vi traditionellt räknat 50-70iq som "Lindrig Utvecklingsstörning". Det betyder att du, om du har - säg - 71 så betraktas du som "normal" och får sköta dig själv.

Med lindrig utvecklingsstörning klarar man, till exempel, av att ha ett eget boende (med lite stöd) och ett, anpassat, jobb. Det finns också människor som aldrig fångades upp av testerna och därför levt helt vanliga liv med kärlekar, familjebildning och jobb, med sin begåvningsnedsättning - helt enkelt för att ingen talade om att det skulle vara svårt för dem. Du träffar sannolikt begåvningsnedsatta människor varje dag. När jag var barn så gick bara de mest hjälplösa på Samhall. De flesta hade normala knegarjobb och många blev som sagt aldrig testade.

Jag växte upp i närheten av en, vad som på den tiden kallades för, särskola. Jodå, så sent som på åttiotalet så bodde många barn med, till exempel, DS, mestadels på "hem" och kom hem till sina föräldrar på helger och lov. Men även barn med helt och hållet fysiska funktionsnedsättningar bodde där kortare perioder som "avlastning" för föräldrarna.

(En vän med CP valde själv ett anpassat internat vid femton. Jag är inte säker på att de finns längre. Och Stina? CP har inget med begåvningsnivå att göra. Det vet de flesta, normalbegåvade, människor.)

Var var jag? Jo. En annan sak är att en begåvningsnedsättning inte med nödvändighet är samma sak som att inte kunna uppföra sig som folk eller helt sakna inlevelseförmåga. (Det är en helt annan sorts störning.)

Det var inte särskolebarnen som sprang omkring och förstörde busskurer och telefonkiosker i vår by. Det var heller inte de som välte tanter med rollatorer, stal cyklar eller luntade.

Kort sagt. Låg intelligens är inte Stinas problem. Jag menar, hon kanske har det - men det är inte det som är hennes problem. Hon ligger, förmodligen, i nedre delen av normal-spannet (säg: 80-85), får åka buss alldeles själv och ha så många kaniner hon vill.

Nej, hennes problem är något som går utanpå intelligens.

Inlevelseförmåga, vilket är vad som saknas hos Stina är något de flesta barn utvecklar av sig själva. De studier som gjorts på detta visar att barn treåringar i normalintervallet klarar av en uppgift som går ut på att tänka utifrån en annan persons perspektiv i ca 80-83% av fallen. Vissa syndrom gör den siffran lägre, men inte jätteliten. Treåringar som tidigt diagnosticerats som högfungerande autister klarar samma uppgift i 70-75% av fallen. (Så den förmågan saknas inte hos alla autister. Inte ens när de är riktigt små.)

Men treåringar med DS klarar sig lika bra som, eller möjligen något bättre, än neurotypiska barn Skillnaden är för liten för att vara väldigt betydelsefull, men treåriga DS-barn klarar av uppgiften i 83-87% av fallen.

Så, som du ser får Stina stryk i denna disciplin (som är mycket viktig för att fungera i ett samhälle) av 77.7% av världens treåringar - med eller utan funktionshinder, begåvningsnedsättning eller neurologiska syndrom.

(De flesta som inte utvecklat denna förmåga vid tre har hunnit utveckla den vid fem. Endast ett fåtal neurotypiska människor utvecklar den aldrig och av dessa kan en del kompensera genom sin intelligens så att det ger så få komplikationer i deras egna och andras tillvaro, som möjligt. Dit hör Stina inte heller.

emster sa...

Folk och tröttman de framkallar.

Anonym sa...

Jessica i en episk lawyering av Stina. Vackert.
Ett verbalt och mentalt kattslsgsmål mellan Socrates och Jimmie Åkesson där utgången är given före första frasen.

Nalle sa...

Viklök???