torsdag, november 08, 2007

Amerikaner - danskare än danskarna

Nu har jag varit hemma en vecka. Från NYC. Har hunnit smälta intrycken. Det var en bra resa.

Jag älskar den staden, miljöerna - hela atmosfären. Gillar att gå runt där och bara vara. Detta var tredje gången och jag kommer åka tillbaka. Många gånger.

Jag vill börja med att hissa!

Ska man till NYC så bör man passa på att åka till Coney Island - ett gammalt nöjesfält längst ut i Brooklyn som inte kommer finnas kvar så länge till. En solig dag. Då kan man köpa öl i pappmugg på Astroland och sedan sitta och gassa med en massa idioter och vanligt löst folk på den ökända strandpromenaden. Som bonus kan en promenad till Brighton Beach (ryssarnas kvarter) rekommenderas.

Williamsburg (kring Bedford) i Brooklyn kan vara mysigaste platsen på jorden. Bo där istället för Manhattan.

Sedan vill jag dissa!

Jag blir fan inte klok på amerikanerna. De är som bekant världens lataste as till folk. Allt ska vara komfy. Inget får vara det minsta jobbigt. En bil med för få kopphållare har NOLL chans att bli en storsäljare och när jag ändå nämner bilar så ska varenda jävel ha en SUV eller ännu hellre en Hummer, även om de jobbar på fem minuters gångavstånd. Moraliskt sett räcker det att de har en gräsmatta i sin trägård för att motivera sitt val av terrängfordon.

Dessutom är de ena smarta rackare när det kommer till uppfinningar. De kan praktiskt taget bygga vad som helst.

Därför blir jag extra irriterad när jag tänker på att de inte lyckas fatta poängen med handtag på påsarna i mataffärer, convenient stores eller liknande. De packar ner allt prydligt i påsar men när man får den är det omöjlig att bära den på annat sätt än som om det vore någon förbannad glasstrut. De kan bygga fjärrstyrda missiler med svinhög precision, men handtag på påsar, det kan man bara glömma.

Sedan är det momsen på ALLT. Det är så dumt att jag blir hjärnbedövad av att tänka på eländet. En dag på stan så har man fickan full av mynt med helt värdelös valör. Bara för att priset aldrig blir det som står kostar nåt. Jag får nästan bryt när jag tänker på att man kan bli tvungen att brejka en hundradollarsedel för att priset blir två öre dyrare än tjugolappen man har i fickan. Avrunda. Inte en chadde.

Dricks. Jag har klagat på det innan och jag behöver inte hjälp att räkna ut vad jag ska dricksa. Jag behöver hjälp med att förstå hur världens mäktigaste land håller sig med ett så barockt betalsystem. Lägg på skiten på priserna, höj lönerna och håll käft. Jag hatar tvångsdricksandet. Vilket svin som helst som råkar jobba med någon form av service ska kamma pynt - hur risig service de än bjudit på. Det är förnedrande.

Och så har vi det mest irriterande. Deras måttenheter etc.

Jag har ju länge häcklat danskarna för sitt tjogbaserade och asdumma räknesystem. Jämfört med amerikaner är danskarna knappt danska. Varför i helvete envisas amerikanerna med att använda inch, feet, yard och miles för att mäta längdenheter? Jag menar, var ligger logiken i att mäta något i feet när en feet är 30.48 cm. Det är ju för fan råbökigt. Och gammalt.

Vidare mäter de volym i gallons och grader i farenheit. Varför måste de envisas med ett så bakvänt system. Jag kan inte förstå det. Tydligen har Nasa börjat räkna i meter. I övrigt verkar det bara vara de som sysslar med knark som är familjära med begreppen kilos & grams.

Lustigt kan man tycka.

Danskt tycker jag!

19 kommentarer:

Olivia af Leijonhufvud sa...

När det gäller mått, grader och diverse annat så gör de det enbart för att jävlas. "Oh, vi är bäst. Vi är speciella." All intelligens finns hos i drogindustrin!

ps. inte alla stater som har momsgrejen. men jobbigt när man stöter på det! ds.

Anonym sa...

I hur många Svenska affärer rundar dom av priset ifall du inte råkar ha jämna pengar? Använd kreditkortet om det känns för jobbigt. Att 1-cent myntet känns tämligen onödigt håller jag med om, släng skroten i någon insamlingsbössa så slipper du skramlet och gör en god gärning.

Att sales tax inte kan vara inkluderad i de listade priserna fattar jag inte heller, jag har aldrig hört ett riktigt bra svar på varför det måste vara så.
Men på vilket sätt känns det bättre att serviceavgiften är inbakad i priset i Sverige när du får usel service? Är servicen riktigt usel i USA, trots att du klagat, har du åtminstone möjligheten att skita i dricksen (klagar du inte får du skylla dig själv). I Sverige vill dom ju helst ha dricks ovanpå alltihop, snacka om förnedrande när personalen tittar snett för att man inte har lust att betala dom två gånger för samma taskiga service...

Att Amerikaner skulle vara lata det vetefan. Dom flesta jobbar rätt hårt och förtjänar kanske att slippa hålla kaffekoppen i knät medan dom kör. Svensson leker ju gärna lite vanilj-martyr och har det lite obekvämt ända tills det verkligen blir jobbigt då han lägger sig platt och väntar på att någon annan (staten) ska fixa allt.
SUVar säljer förresten sämre än på många år, du skulle se hur många Mini Coopers och Toyota Prius det finns i mitt kvarter.

Anonym sa...

LA vad menar du?
I en svensk butik om jag handlar för 96,50 och ger dem en hundring får jag ju tillbaks... ummm... ja just det, 3,50. Eller?
Inte går jag därifrån utan min växel och inte sitter kassörskan där och håller i mina surt förvärvade 3,50!

On another note, bra inlägg Mr Mike!
U da man! U da man!

Anonym sa...

Det heter väl ändå "en foot", inte "en feet"? ;)

För övrigt beror det hela vad man utgår från. Amerikanen lär tycka att metersystemet är lika dumt med motiveringen att en meter är tre komma nånting fot. Allt beror på perspektiv.

Det som däremot gör metersystemet överlägset är att det är decimalt.

mikebike sa...

Ahh skönt att bli uppläxad så här på morgonkvisten :)

tyck att det är svinbra att 20,03 dollar inte rundas av till 20 jämt. Tyck att det är bra med inch, ounce, farenheit etc.

Ja, jag vill inte beröva amerikanerna sina surt förvärvade kopphållare. jag försökte bara lyfta en lustig detalj;)

Och

Hur mycket man arbetar är enligt min mening inte den universella måttstocken för lathet. Det tycker iaf inte jag. Man kan nog jobba som ett svin och vara lat ändå. med saker som kanske betyder mer.

Spader Ess sa...

Har inte varit i New York själv, men ända sedan jag såg The Warriors, så har en tur i tunnelbana till Coney Island stått på menyn.:-)

I övrigt så slutar aldrig Amerikaner att förvåna med sina ytterligheter. Ett slående exempel är när USA och Sovjet höll på med sitt rymdrace.
USA forskar fram en bläckpenna som kan skriva i tyngdlöshet, för X antal miljarder, medan Ryssarna tog med blyertspennor i stället.:-)

Anonym sa...

Amerikanarna håller på tumstocken bara för att jävlas med fransmännen. Den perfekta metern befinner sig ju som bekant på museum i Paris.

mikebike sa...

spader ess: haha roligt det där med pennorna. får seinfeldvibbar.

matilda: ja så är det säkert...

Anonym sa...

Som en amerikansk affärsbekant sa, "We are approaching the metric system inch by inch..."

Anonym sa...

Heja Spader Ess, jag har åxå drömt om en tur till Coney Island sen jag såg den gamla (faktiskt först totalförbjudna) The Warriors för många år sen. Jag minns speciellt scenen i gryningen när de kämpat hela natten för att ta sig hem och ledaren Swan står och tittar ut över Coney Island (som såg ganska förfallet ut) och säger: This is what we fougth all night to get back to...

SixesAndSevens sa...

Väldigt kort "hissa"-lista jämfört med
"dissa"-listan. Som det ska vara med andra ord. :)

Anonym sa...

Nej du Mike, inte kan man säga att amerikanerna är lata. När man börjar ett jobb har man två veckors betald semester, efter fem år av anställning får man tre veckors betald semester. När man är fem år börjar man grundskolan och går i sju timmar varje dag utom måndag som är 4.5 timmar. Klart att dem finns loosers men normalt folk jobbar hårt. Barnen jobbar hårt i skolan också. Kolla svenskarna som flipprar ur om dem inte får 5 veckor betald semester plus massor av helgdagar per år. Hoppas du inte blir sur nu...jag gillar ju allt du skriver men känner att jag måste försvara amerikanerna lite eftersom jag bott här länge.

mikebike sa...

anonym: hahaha

arne: ja coolt var ordet och det lustiga var att det inte var mindre slitet nu. de har inte gjort ett skit med det nöjesfältet sedan warriors begav sig;)

sixx: jomen jomen. börjar hittatillbaka till formen nu;)

mikebike sa...

susanna: klart jag inte blir sur. herregud. men jag tycker inte att hårt slit utesluter lathet. bara för att amerikanerna jobbar hårt betyder det inte att de inte är lata med annat som miljöfrågor, jämställdhet, rasism etc. med sånt är de jävligt lata.

Anonym sa...

Jag hoppas du insåg att jag retades med dig. Liksom du du överdriver sakernas absurditet en aning för dramatisk effekt, eller hur?

Dessutom är det egentligen ganska vanligt att åtminstone mindre affärer struntar i dom där extra 3 centen om man bara har en sedel med President Jackson i plånboken :-)

Ha det gott och ta gärna en sväng förbi Hollyweird när tillfälle bjuds. Finns nog material för en hel del bloggposter här...

mikebike sa...

LA: klart jag fattade

Anonym sa...

Fahrenheit är ju ändå den mest kvasiintellektuella måttenhet som finns. Nollpunkten är den temperatur man når när man blandar isvatten med salmiak och 100 på skalan är "strax över" normal kroppstemperatur. Den stora frågan är när man skall ha nytta av detta?
Fryspunkt, kokpunkt för vatten vid STP är ju ganska behändigt i många fall om man inte måste ta i med hårdhandskarna och smaska fram Kelvinskalan.

Anonym sa...

neeh de e lathet att inte orka lära sig nytt...

varför är det dumt bara för att det är annorlunda och varför räknar vi kallt med att amerikanernas räknesystem med mera ska påminna om våra bara för att våra kulturer någorlunda liknar varandra på andra plan...

Anonym sa...

hej!
anledningen till att de "tvångsdricksar" en är att alla i ett serviceyrke måste betala skatt för hur mycket förväntad dricks de kommer att tjäna. alltså inte hur mycket det fått in förra året utan hur mycket de tror att de kommer få in det här året. irs kollar hur mycket de jobbar och räknar efter medel, orättvist och sjukt. så man fattar ju att de vill ha sin dricks eftersom de redan skattat för det.