söndag, september 09, 2007

Mannen på andra sidan gatan

Tvärs över gatan bor en man. Jag vet inte vad det är men jag gillar honom inte. Alls. Han har inte gjort mig något ont egentligen han bara står där klädd i sin batikmönstrade T-shirt och dumglor.

Han är medelålders vilket inte är något fel i sig, den ska drabba oss alla (tja, nästan alla) förr eller senare, men just hans medelålder provocerar mig. Konstigt men lite skönt. Jag finner ett lite skruvat nöje i att titta på och störa mig på honom där han står och polerar en lampfot i mässing och håller koll på gatan. Kvarterets väktare... eller fluktare kanske är en bättre etikett.

Han tillbringar alldeles för mycket tid i sitt fönster. Ibland glor han rätt in hos mig, ibland på någon annan. Just nu glor han på en tjej som bökar med att få in sin cykel i sin pojkväns bagageutrymme. Jag får lust att ropa till honom att ge fan i att glo. Det är störande... samtidigt känner jag en samhörighet som det tar emot att erkänna. Jag vill också se hur det går. Ska hon få in cykeln någon gång eller kommer hon fucka upp det och repa lacken. Vad händer isåfall? Kommer pojkvännen flippa och göra slut eller rentav lappa till henne? Blir det drama på öppen gata? Vem blir tvungen att undsätta offret? Jag eller mannen på andra sidan gatan. Han är ju tekniskt sett närmre än jag fast min port vätter ju mot gatan vilket hans inte gör. Knivigt.

En toktrimmad moppe förbi och låter utav bara fan. Jag lägger undan min irritation gentemot mannen i fönstret och känner hur det knattrande ljudet frigör ilskan i mig. Jag fucking hatar kvarterets moppepojkar.

Jag tittar upp mot mannen på andra sidan. jag ser hur han mumlar för sig själv. Han hatar dem också. Jag tycker mig tyda jävlar och helvete i ett par omgångar. Plötsligt känner jag mig inte provocerad av honom längre utan en skum form av samhörighet. Jag tänkter låta honom fortsätta att glo. Big deal. Vi måste hålla ihop mot det mycket större och mer irriterande hotet.

Glöm det jag sa om mannen och hans medelålder. Jag måste inte gilla honom, det räcker gott att acceptera honom. Jag skiter i att han står där och glor. Jag förlåter honom. Jag stryker till och med ett streck över hans taskiga omdöme gällande batikmönstrat.

Tillsammans hatar vi de finniga små varbölderna som envisas med att pumpagasa sina skoterhelveten upp och ner för gatan dygnet runt. De gör en alldeles tokig. De får en att tänka mörka tankar som inkluderar både prickskyttegevär och pianotråd.

Jag är säker på att han också lekt med tanken att straffa mopedhjonen på bibliskt vis. Mannen på andra sidan gatan.

Vilken helomvändning.

21 kommentarer:

Nemo sa...

Fan secken otäck samhörighet...och i samma hoods... det är lite creepy

Nemo sa...

alltså...tänkte på din granne och det som S håller på med...finns mer på min blogg att läsa om det

Anonym sa...

Inse fakta Mikebike, om 20 år minus en batiktröja är det du som står och mummlar i fönstret:)

mikebike sa...

Nemo: hahahah ja shit hörru. kul det där med videomix. var precis där och såg att de slutat.

ditzoo: hahaha det är ju fan redan jag;)

Anonym sa...

Är det normalt eller är det inte normalt att stå med kikare vid sin balkongdörr och spana på gatans liv mitt i natten? Hur ser du på de som, halt sovande, släpar sig fram till fönstret för att se vad det var som lät utanför (vanligtvis en katt som skriker eller någon som promenerar eller något annat helt vanligt och ospännande)? Jag har hört talas om en man som har en kikare i sin tv-bänk för att den ska vara lätt att få tag på på vägen mot fönstret som vetter åt gatan. Är det normalt?

Cliff Hanger sa...

Jag kom att tänka på denna film:

http://sv.wikipedia.org/wiki/
F%C3%B6nstret_%C3%A5t_g%C3%A5rden

mikebike sa...

jojo: nej fy fan vilket jävla psyko;)

cliff: mmm

Anonym sa...

Håller med om straffen som borde finnas på de jävla mopedidioterna. En eller flera sådana kör förbi mitt fönster alldeles för ofta och en av dem lyckades väcka mig kl 7 imorse (på en söndag - varför är 15-åringar uppe då?). Om jag en gång får barn så får de fan nöja sig med att cykla!

Anonym sa...

Det var det bästa blogginlägg jag läst sedan Alex Schlmans beskrivning om vad han ville göra med Lasse Åberg...

Anonym sa...

Fasiken, Mike. Vilket team ni skulle kunna bli om ni skaffade varsitt par kikare och Walkie-Talkies. Ni skulle kunna bli majornas dynamiska privatspanar-duo.:-)

Doris sa...

Batikmöntrat är fullkommligt obegripligt.

Doris sa...

Förresten så är hela kvarteret där jag bor igensulat av pubertetsarslen med moppar. Jag vill ställa mig i fönstret som en galen kärring och kasta ägg. Men då vet dom var jag bor och min brevlåda är fristående nere på gatan...

Anonym sa...

Ni är med all säkerhet jämngamla.

Anonym sa...

He, he jag har alltid drömt om att vända en eldkastare mot moppesvinen och sedan skulle jag vilja slänga in en granat i deras föräldrahem. Det är ju de idioterna som inte tar ansvar för tonårsungens moppeåkning.

mikebike sa...

henrik: ja det är rätt. moppar hör fan inte hemma i tät stadsmiljö.

mats: ok. har inte läst det men det låter lovande. jag pallar inte lasse åberg.

magnus: ja jag känner det med.

doris: ja batik är fan rent vansinne. allt började med den där shulman. folk gick på det och nu är det fan hett... enligt vissa. årets största scam.

cat: haha vända en eldkastare. du är av majornamaterrial hör jag ;)

Anonym sa...

Jag blir smickrad att du tycker att jag är majornamaterial:)

Anonym sa...

fiendens fiende.

Anonym sa...

När ni är klara med eldkastarna over there kan ni komma över hit till Norra Älvstranden och göra rent hus på kajerna här.

/ Hanna-Sofia

Anonym sa...

Mike. Du är ju mannen på andra sidan gatan, för mannen som befinner sig på andra sidan gatan. Låter som ni står där o tittar på varann på kväallarna.

Anonym sa...

Ja såna där jämrans fönstertittare är jobbiga. Särskilt en gång på fyllan, som jag ofta var i mina yngre år, då en vän till mig fick för sig att sno en bil. Han drog med mig från puben (jag så packad att jag knappt kunde gå) och började trixa med en bil (på en bilfirma). Då kommer pappa blåljus och tar oss. Tack så jävla mycket fönstertittar-as! Å andra sidan fick jag skylla mig själv när jag druckit bort all moral :)

Anonym sa...

Själv ska jag bli gammal och mata duvor. Egentligen är det skottpengar på människor som matar duvor. Men när jag blivit gammal kommer jag finna nöje att vara äcklig och oförklarligt dum i huvudet och reta gallfeber på den unga generationer. Jag ska gå och handla mitt i rusningstid och jag sa gå på apoteket och hämta ut mina 1000 recept och vara i vägen. Och när en 45-årig snubbe fräser något elakt åt mig ska jag vända mig om och stirra honom i ögonen och säga
- Det borde du kanske ha tänkt på redan på den tiden du fjönade omkring och förpestade världen på din jävla moppe! This is pay-back snorvalp.