onsdag, september 19, 2007

Lite spårvagnsgnäll (igen)

Det är nåt visst med kollektivtrafik. I synnerhet spårvagnarna. Jag börjar bli bra less på spårvagnarna och alla vedermödor som kantar varje färd med de bullriga asen. Och då är jag ändå ganska så härdad om jag får säga det själv.

Idag när jag hoppade på såg jag att två platser gapade tomm. I rusningstrafik. Fishy såklart men jag trängde mig snabbt fram i hopp om att kanske, men bara kanske få vila mina utarbetade lekamen.

När jag kom fram förstod jag varför ingen paxat platserna. Båda sätena var mörkare till färgen. Jag vågar mig på en vild spekulation att de möjligtvis blivit fullkomligt impregnerade av alkisurin. Jag bet ihop och blockerade mitt luktsinne på mental väg. Passerade. Aldrig begagna de platserna igen, oavsett vagn, säger jag bara. Samtidigt går man knappast säker någonstans. Varenda yta på våra lokala färdmedel får vilken medicinsk bakterieodling som helst att framstå både smaskig och lockande.

Fy fan!

Och igår när jag och J hoppade på vagnen på Grönsakstorget dröjde det knappt en hållplats innan vi blev svårt antastade av en missbrukare av grandios modell. Han klev på och valde ut oss direkt eftersom vi båda välsignats med det sociala handikappet bum-appeal. Svåraste graden. Tillsammans uppstår närmast en superhjälteförmåga där vi som små elektromagneter suger till oss varenda bettlare inom en mils radie, som om de var järnfilspån. Vad man nu ska med en sådan förmåga till.

I och för sig kan man nog säga att vi tiggde om det eftersom vi alldeles självmant valde att sätta oss längst bak i vagnen, på den s.k. pundarbänken.

Iallafall var mannen mycket yvig och närgången. Han var klädd i en röd skinnrock som blivit något spräcklig av hans vilda leverne. I handen höll han en påse tomglas som han hela tiden råkade stöta mot mina byxben. Han stod så att alla flyktmöjligheter var eliminerade. Han spottade när han pratade och blottade sitt hyfsat vissna apelsingula tandgarnityr. Jag fick saliv på min sko och J på sitt äpple.

J fick nästan panikångest och jag kände sådan vämjelse att jag inte annat kunde än skratta... ett dåreskratt... ända tills jag kom på att mannen 20 cm från mig var den person som gett Hepatit ett ansikte.

Folk tittade enligt svensk standardmodell som att vi var idioterna. Medan mannen pratade högt och sinnessjukt om sin (enligt egen utsago) MYCKET gode vän Björn Cederberg som tydligen skrivit en bok om svenska samarbeten med Stasi på den gamla goda DDR-tiden. Han skröt om sin författarvän, sa att han skulle signera böcker under bokmässan och att det var hans absolut BÄSTA vän. Spännande.

Om det skulle vara sant är det fanimej en bok jag måste läsa.

Trots allt lidande. Tänk vad mycket man får uppleva när man välje spårvagn som färdmedel.

28 kommentarer:

Lintin sa...

Jag vet vem det är! Samma alkis trackade mig nått så fruktansvärt på stigbergstorgets hållplats i förrgår, fast då höll han en lång monolog som han inledde med "Jag har ett problem va, min kuk är så jävvla stor! Damerna gillar de va, men det är jävvla tungt att bära!". Du kan i alla fall vara glad att du slapp den delen av hans repertoar..

Anonym sa...

du får skylla dig själv när åker sossetaxi! Åk ståndsmässigt, för böveln!

Anonym sa...

Jag lider också av hög "bum-appeal" :( Man ser väl snäll ut. Förbannat också!

Anonym sa...

Åh Shit vad jag lider med dig! Jag har själv börjat utveckla en svår fobi för udda människor som jämt, JÄMT ska befinna sig på de spårvagnar jag färdas med. Det tar fan aldrig slut! Jag får panik bara av att behöva andas samma luft som dem ibland. Suck.

mikebike sa...

lintin: hahaha du jag kan fan riktigt föreställa mig hur det lät. med hans mimik och allt. shit.

von oben: haha ja jag får ta och köpa mig en SUV. det här går fan bara inte;)

milla: jag vet inet om det är snällhet. det är nåt annat. en medfördd dragningskraft. trist att det är alkoholister och lodare som attraheras av min dragningskraft bara;)

annie: japp lid på. luft är en grej, men när saliv örjar utsöndras som nån jävla vattenspridare. brr... då är det illa.

Anonym sa...

*skrattar* Jösses... när jag läser detta (och lintins kommentar) så är det ju nästan så att jag saknar att åka kollektivt. Säga vad man vill om alkisar och allmänna dårar, men när man åker kollektivt så får man se saker man annars aldrig får se.

Anonym sa...

Jag led av det problemet när jag bodde i majorna med, men sedan jag flyttade till guldheden verkar det ha avtagit.. teori?

KuriÅsa sa...

Ich bin också sajkomagnet. En gång gick en man bakom mig och mumlade och mumlade nerför hela Eklandagatan. Tyckte det var lite läbbigt, så jag gick över till andra sidan och fixade med nåt så att han skulle gå förbi. Det gjorde han. Ungefär fem meter. Sen stannade han, stirrade på mig, lyfte händerna i luften och skrek "KVINNOOOORRRRR KVINNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOR". They are everywhere.

Fast man slipper dem om man cyklar. Då kan man cykla förbi fort som fan.

Anonym sa...

Jag råkade ut för två av de folket för ett par år sedan, vid Torp. De trodde jag var Monica Lewinski

SixesAndSevens sa...

Trösta dig med att tjuvåkandet blivit hur simpelt som helst nu när man kan köpa biljett via sms. Bara att knappa in sms och nummer och sitta med tummen på "sänd". Ser man kontrollanter som börjar böka runt, tryck! Inom 3 sekunder har du giltig biljett och de kan inte göra ett dugg... hehehe... I'm so cool.

mikebike sa...

jessica: ja jäklar vad man får se;)

se: ingen terori nej. inte mer ärn att de jävlarna använder trean för att ta sig till marklandsgatan. ich dont like.

ozzy: ja de verkar gilla att häckla kvinnor extra mycket.

diana: hahahaha vaddå? vad sa de då?

sixx: i know. nu har jag ju slutat med tjuvåkeriet. men jag kom på den med. ville int sprida ordet bara. om för många börjar använda the perfect scam så är den inte perfect länge till

Anonym sa...

*skrattar* Fan vilken snubbe Ozzy. Om gatan inte var supermörk utan dagtid och lagom med folk i närheten så skulle jag tusan ha gillat att ha varit orsak åt ett sånt utbrott. Tänk, bara genom ens blotta existens. Hehe, skulle jag kunnat levt på i några timmar. Även om det kom från ett sajko. Man skulle ha ett visitkort som sa KVIIIINNAAAAA

SixesAndSevens sa...

Jävlarrrrr.... radera genast min kommentar!! tänkte inte så långt... :)

Anonym sa...

Jag avskyr att åka spårvagn. Sällan känner man sig så jäkla ful som i det där skitiga ljuset från lamporna, bland femtontusen gratistidningar som är slängda. Dessutom känns det som att alla chaufförer HATAR en, det körs ryckigt och dant, man kastas hit och dit (om man av någon anledning står). Och så ljudet! Gnisslet som hörs mest utanför vagnen, men även inuti. Jag börjar fatta de jävlar som har på mp3-spelaren på så hög volym - de måste ju höra vad som spelas. Att somna på en spårvagn kan man glömma, det är inte lika soft som att åka buss. Men bussarna blir också sämre. Igår åkte jag och jag räknade; var tionde sekund pös det under fötterna på mig - pysandet höll i sig fem sekunder. Sedan tio sekunder igen. Och det var inte det hemska pysandet som när dörrarna öppnas på bussarna, det var lägre i volym, men ändå jävligt. Apförbannad var jag när jag hade åkt Kungsportsplatsen-Korsvägen. Västtrafik måste skärpa sig - annars bajsar jag på ett element.

Anonym sa...

Nja.. perfekt och perfekt. I sms-biljetten som man får så har de skrivit dit ett klockslag. Så då kan de se att man nyss fått biljetten och börja tjafsa om det. För att komma runt detta kör jag en något annorlunda variant: Om man gör som beskrivet men även ställer tillbaka klockan på mobilen en kvart så kan man ju alltid visa att biljetten *beställdes* en kvart tidigare, även om den har en annan tidsangivelse (det är väl inte mitt fel att Västtrafik har slöa servrar?)

Fast nu var ju jag också idiot och berättade det här. Nå, jag ska snart sluta med tjuvåkeriet nu när Västtrafik ska börja med sina jätterazzior (http://www.aftonbladet.se/goteborg/article800376.ab)

Anonym sa...

men du - var glad att inte planka.nu får igenom sin vilja ännu - då kommer fan varenda tjackpundare i stan bo på spårvagnarna :)

bum-appeal r tydligt vanligt bland bloggare märker jag, lider också av det men skär ned på kontakt genom att vara lite otrevlig istället - har inte ork att slösa på en nedgången jävel

Anonym sa...

men mike, fatta nån gång att alkisarna går av på Chapman, Jägerdorf (skönt klippan-häng) och möjligtvis Mariaplan. Därefter är vagnen alkisbefriad. De åker inte 3:an till Marklandsgatan...

Doris sa...

Så jävla bra, du skriver i ditt esse!!! Underbart språk, som vanligt vill jag bara äta upp hela din hjärna:-)))

Unknown sa...

Du får gøra som danskarna och børja cykla!!!!

www.wasabilicious.blogg.se

Anonym sa...

Wow! Bum Appeal! Den har jag aldrig hört ens här i USA. Faktiskt tror jag inte att jag någonsin har åkt spårvagn. Det får stå på min lista av "saker jag vill göra innan jag dör". Fast kanske inte...Du skriver så himla bra!

Anonym sa...

Eschh... ge killen lite slack... det är väl kul att känna en bra författare... och vem vet... det kanske är skitjobbigt med en jättekuk?? :)

Fröken Lund sa...

Jag ska aldrig mer åka kollektivt. Varenda gång du skriver om hur äckligt det är att åka spårvagn (kollektivt över huvud taget) och vilka galna människor som man måste dela luft med på dessa färdmedel så mår jag illa, eftersom du skriver så levande och så bra. Imorgon kommer jag köpa alkogel på apoteket så jag kan smörja händerna efter varje kontakt med omvärlden.

Anonym sa...

Det är därför jag är inbiten bilist och kommer så vara om de så höjer bensinpriset till 20 kr/l.

Förutom alkispiss och vanlig "in my face" påträngdhet, så har jag en väldigt fascinerande upplevelse av fyllon på kollektivtrafik.
Ett superfyllo satte sig bredvid mig, tog fram sin tändare och försökte sätta eld på min väska.

Spader Ess sa...

BumAppeal eller psykomagnet har inte riktigt något med snällhet att göra, även om dessa individer tycks kunna pejla in den egenskapen också.

Tror mer att det är en omvänd egenskap, lite yin/yang stuk här, till det där som Idol-Svartling och andra i kändisbranchen brukar kalla DET.

Spader Ess sa...

Tillägg.

Jag tror mig veta jag har det jag med.

Men en kompis har en annan variant på denna bum-magnet som inte heller är så kul. Han drar till sig Tullare. Har aldrig sett en människa som så ofta åker på kroppsvisiteringar, trots trevligt yttre och inte större smugglardrömmar än att plocka med ett 6-pack extra (på den gamla goda tiden med restriktioner på införsel)

-Ner med byxorna och böj er framåt. Gaaaahhhh!!!

Anonym sa...

Hmm... kollade Västtrafiks sida. Där står det att biljetten ska köpas via SMS innan påbörjad resa samt att det kan ta upp till en minut innan du får kvittot efter köpet. Inte så kul om du är den förste biljettkontrollanterna hoppar på.

/ Hanna-Sofia som mest kör bil

K sa...

Jag har samma problem i Stockholm men de som dras till mig är sura tanter som stinker gammal rök, inte sälla i förtjusande blandning med tung parfym a´la Opium...

Anonym sa...

Göööööteborg. Nej tack.