fredag, oktober 27, 2006

The Misfits

Jag är oroad. Juniorette rådiggar Bamse.

Jag vet inte varför, men hon verkar tycka att han är rätt sympatisk trots att han nästan dagligen dopar sig med anabola-honung (som hans egen farmor absurt nog tillhandahåller). Hans användande kickar ju skiten ur Ludmilas lilla pillertrillande. Det känns lite otäckt när jag tänker på vilken totalt moraliskt förtappad intällning det genererar egentligen.

Bamses polare Lille skutt är bara en kuvad urmes och katten Jansson är en parasiterande lowlife. De är knappt värda att nämna.

Men en sak har slagit mig. Vad fan är dealen med Skalman egentligen? Varför får han så jävla mycket kredd. Han är ju bara ett extremt egocentrerat svin. Verkar tro att han är nåt bara för att han är grön och ärligt talat, så mäktigt är det fan inte att ha ett skal på ryggen. Dock kammar han trendbonus för att han kör på hatt.

Visst, jag gillar att slacka men Skalman är otrolig. Hans slackervanor har antagit abnorma proportioner och alla verkar köpa det. Men inte jag. Hur fan hade det sett ut om alla körde på en sådan maniana-attityd, helt utan utrymme för dynamik. Det är fan otäckt - inte kreddigt.

Jag hade blivit så sjukt lack om jag satt i klistret och min livboj plötsligt säger att "nä, nu är det nap-time" eller "och lite mat på detta så...". Men Skalis gör det hela tiden och kommer undan med det bara för att han är en riktigt halare när det kommer till att uppfinna en massa shit. Som McGyver, fast jag har iallafall aldrig sett indikationer på att skalmans fiffighet gjort att han får ligga - så kanske att det finns någon biblisk rättvisa. Han har nog inte ens kuk. Gött åt honom!

Jag skulle säga att Krösus sork, bamselandets stekare är en rätt skön lirare. Han är moderatsvinet i en tvättäkta såsseserie. Han är kapitalist och materialist ut i fingerspetsarna. Killen som ger fucktecken till allt vad mjuka värden heter - men han står iallafall för det.

Så har vi Vargen. Frilansar'n. Ej fackligt ansluten och därför ute i kylan hos Bamse och hans LO-polare, men även föraktad av de rika och "onda". Personligen gillar jag honom mest. Han är seriens underdog, antihjälten. Jag kan tänka mig att gå så långt som att jag älskar Vargen och kan inte hjälpa att hata Rune Andréasson lite bara för att han aldrig låter honom vinna.

Asshole!

49 kommentarer:

Blancaflor sa...

Du verkar ganska förtjust i Bamse du ocksa... :)

mikebike sa...

haha jaså dety tycker du;)

Unknown sa...

Väl summerat. Ser fram emot en recension på Nalle Phu, som faktiskt likt Bamse har dille på honung...

mikebike sa...

galladriell: i fucking hate nalle phu. hela sden serien har lyteskomik written all over it

mikebike sa...

galladriell: i fucking hate nalle phu. hela sden serien har lyteskomik written all over it

Unknown sa...

därför ser jag fram emot den recensionen!

Carl Arenlind sa...

Hallå, Alfons Åberg. Det är serievärldens kreddigaste. Hur mesig som helst men väldigt snäll och med ett jävligt rått utseende.
Med en farsa som har tappat det helt och en polare som inte finns.

Alfons - min kompis.

Anonym sa...

haha, word! :)

Anonym sa...

Ugh. Alla björnar väckte allt barnahat till liv igen. Tål tvångstanke-Skalman och emo-Ior bättre än björne dock.

"Det var ju det jag sade"
Nej det sade du inte alls din ljugande skitbjörn >_>

Anonym sa...

Va fan.. Bamse och jag är polare, och ingen rör min kompis!

Dottra di kommer bli en mycket förtjusande ung dam! ;)

Anonym sa...

bamse är en maktmissbrukare och en bully. vargen är som folk- en underdog som gör vad han kan för att lura åt sig ett lite bättre liv.

två höjdpunkter i bamsehistoria: vargens liv och skalmans knarkarresa.

Anonym sa...

Jag gillar dina analyser. Men det är inget nytt. Däremot ska jag till Hisingen på tisdag. Wish me luck! SÅ mycket hemskt som kommer att hända!

Anonym sa...

Orginellt, mikebike, orginellt. Hittat texten i MUF:s gamla 80-talsarkiv?

Håll dig till det du kan istället, du vet, de fyra gyllene ämnena ...

(När du snackar Puh, menar du då Disneys version eller Milnes?)

Stefan sa...

ahahahahha


skalman är en stekare av rang!

;)

Anonym sa...

Nu har jag legat och grubblat hela natten. Vad kommer ditt nästa inlägg att handla om? Att Kalle Anka är en blottare som springer runt med rumpan bar? Att Skorpan Lejonhjärta går på droger? Att glasögonsmurfen är en besserwisser? Att Tintin har sperma i håret?

Vi på Kantarellen sa...

OK... fattar!

Du har kommit till det stadiet att även du avskyr att läsa serietidningar. Läsa pratbubblor och samtidigt peka på varenda bild, för att ungen ska hänga med.

Been there, done that! :-)

Jaaan sa...

Det är så jävla typiskt! Jag har en sak till som du bara måste reta dig på, nämligen! Hur fan kommer det sig att Ekorr´n som satt i granen och skulle skala kottar hoppar från en TALLegren??

Anonym sa...

Hehe... Läser hela din blogg i kronologisk ordning, har kommit till mars '06 hittils. Gjorde ett litet test på google... Om man söker på "tuffast i stan" så hamnar Lisas blogg på ett femte sökresultat, medans "tuffast på berget" som FÖRSTA val hänvisra till den här mkt underhållande sidan! Inte dåligt va...?! Ciao

Anonym sa...

jaaan: citerat från annan blogg -
"Hoppa på grenen
Skrivet av Superwoman 15 augusti 2006, klockan 07:57

Till alla som undrar över logiken om trädslagen i "Ekorrn satt i granen":
Texten är så här:
Ekorrn satt i granen skulle skala kottar.
Fick han höra barnen, då fick han så bråttom.
Hoppa' han på tallegren, stötte han sitt lilla ben.
Och den långa ludna svansen.

Han hoppade alltså inte från tallen när han satt i granen utan till tallen från granen.

Bara i fall ni undrar alltså. Jag är stenhård på att lära mina barn rätt version så dom ska hamna rätt i livet ;-)"

Anonym sa...

:)

mikebike sa...

galladriell: haha den får du vänta på. sök på nalle puh på min blogg så hittert du en miniuppgörelse. jag fick en brain meltdown när det plötligt en dag satt solskydd med puh i bilen;)

arenlind:hahaha ja alfons ser fan ut som en liten nasse med sin skinheadlook eller minst en engels fotbollshuligan;)

lore: ja björne makes me sick!

elin: ja det kommer hon absolut bli. no doubt about it... honb har ju att brås på som du vet;)

susanna: ja vargen regerar

jenny: vad ska du där och göra??

anonym: nä vilka är de fyra gyllene ämnena? upplys mig din sure jävel.

stefan: han är en parasit

mamselamsen: nä faktiskt inte än. dvd:n går däremot varm:)

jonas: haha vad kul att du tar dig tiud att läsa alles. det gört mig verkligt glad

dano: :)))

Anonym sa...

Mikebike, nu är jag verkligen besviken på dig! De fyra ämnena du alltid återkommer till är ju avföring, manliga könsorgan, mode och inredning.

Ska du nu arkebusera Bamse kan du väl ändå hitta nån ny vinkling. Du skulle till exempel föra i bevis att det är propaganda för nyliberalismen: Bamse värnar fri företagsamhet och kämpar mot statligt monopol (personifierat av Krösus), Skalman sitter uppe på nätterna och smuttar krämig cappuccino medan han bläddrar i sina halvfranska band (det är därför han inte kan hålla sig vaken på dagarna) och Vargen är en före detta vänsteraktivist (ligist) som vuxit upp.

Annars kan du väl ge dig på nån som förtjänar det, som Mikael Niemi för hans trista böcker om hur det är att förlora oskulden i permafrosten, eller Linda Skugge som i sina desperata försök att vara "ung och arg" bara känns gammal och bitter.

Vänta lite, det där sista låter bekant...

Anonym sa...

jag älskade bamse. ville döpa min lillebror till jansson, men det fick jag inte.
är filmerna fortfarande lika kasst animerade? det kan ju onekligen ge en skadad verklighetsuppfattning, även om bamseserien i sig inte är särskilt mycket sjukare än verkligheten

Anonym sa...

Jag gillar bamse! :)
Bamse är en fin serie!
Men å andra sidan läste jag ju Bobo när jag var barn också så jag är säkert skadad. haha

Ha det gott

/Plattis

mikebike sa...

anonym: ja men det är ju faktiskt både outtömligt och väldigt roligt att skriva om. tycker du inte? so be it... jag skriver knappast för att behaga dig. du verkar veta vad du inte vill läsa... ändå kommer du hit hela tiden din lille självspäkare. skriv det du vill läsa själv istället för att försöka regissera mig. här kommer du få läsa om bajs, kukar och "mode" i massor framöver.

R: det görs inga nya filmer. det är samma filmer och de är vansinnigt risiga.

plattkatt: javisst är bamse en fin serie och det döljer sig så många komplexa personligheter bakom varje karaktär;)

Fru Hallonbåt sa...

Skalman är förvisso en svår typ men han kan inte bättre. Jag känner att jag måste träda fram och försvara honom och alla andra somlider av samma åkomma som honom. Skalman lider av Asbergers syndrom som är en typ av autism. Tydliga symtom är behov av en tryggt inrutad vardag (matochsovklockan)svårigheter att interagera med andra och ett egocentrerat tillsånd med oförmåga att sätta sig in i andras situationer. Han somnar tex i det mest farliga situationer när omvärlden behöver hans stöd)Kännetecknande är en vanestyrd levnad och fåtaliga intressen som ägnas intensiv uppmärksamhet och mycken tid. Vissa personer med syndromet har hög intelligens, vilket tillsammans med förmågan till stark fokusering av tankeverksamhet och arbete kan möjliggöra framgångsrik karriär som exempelvis forskare. Ja, jag hoppas att jag spridit lite ljus och insikt i denna diskussion.

Anonym sa...

haha, har inte engagerat mig lika mycket som du mike, men på en punkt är vi överens i riklig mängd:

vargen äger!

:D

/MD

lisa sa...

Jonas: pft... du vet inte mycket du.

Anonym sa...

Åh, jag älskar bamse. Men det beror väl på vilken politisk uppfattning man har om man gillar honom eller inte.

Jenny: Tack för att du löste mysteriet med ekorren, har alltid funderat över det där.

Doktor Svårmod sa...

Hårdrockspekarn är tillbaka!

SK sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SK sa...

När jag slutade prenumera på Bammse så hade Vargen blivit dunderpräktig och mesig och helt på Bamses sida. Jag var så besviken.

Grejen med att jag prenumerade på Bamse till jag var typ 12 år var att jag ville vara som min bror. Han prenumererade på Kalle Anka som kom varje vecka. Det var SÅ tufft. Jag kom aldrig upp i hans nivå. Bamse kom en gång i månaden. Och man fick inte ens med leksaker!

Och ändå prenumererade jag på Bamse i tusenjävlaår. Sjukt dumt.

Anonym sa...

Animationen i Bamse flixen är ju det bästa med alltihop. Som gamla dubbade kung fu -rullar, munnen rör sig 10 minuter efter att repliken är slut. Hur grymt som helst. Skalman är ju f ö en enda stor spliffbaron hela han.

Grön - check!
Munchies - check!
Allmänt slö - check!
Sover mycket - check!

Jag lovar att han var hög under minst 9 av 10 inspelningar, hela produktionstiden igenom. Lätt!

Anonym sa...

Haha, jadu Mike, du är bra klockren du! ;)

Anonym sa...

Inledningsvis; stort grattis på 40-årsdagen Bamse. Ta inte skit från någon!
I övrigt; Bamse på lp-skiva var tamejfan det bästa (Bamse och draken - som diggade farmors köttbullar - är en klassikernas klassiker). Vet inte om den (dom?) släppts på cd, men om så inte är fallet är det obegripligt.

Anonym sa...

Bamse är det mest subversiva barn kan få del av.

1. ALLA problem löses med att Bamse spöar upp fienden eller hotar med överväldigande våld.
2. Bamses styrka beror helt på drogen "dunderhonung".
3. Det västa som kan hända är att drogen ej når Bamse/tar slut/ att andra försöker ta drogen...

Vargen är ett praktexempel på hur dte går när man ej anpassar sig till systemet- antingen är du med i Bamses "A-team" eller så är du med Krösus sork och lurar folk på pengar. Frågan är varför skall man hänga med Bamse om man bara får ont i magen av dunderhonung och ingen kick? Heldre då Krösus så får man ut något av det eller?

Anonym sa...

Prenumererade på Bamse från att jag började på lekis och en bit fram, men tappade trovärdigheten när det skulle förklaras hur de där småbjörnarna kom till huxflux. "En kväll kramades Bamse och Bamselina extra mycket och extra länge."
Vafan. Ren och skär lögn ju. Det visste till och med jag vid sex års ålder.

Anonym sa...

Prenumererade på Bamse från att jag började på lekis och en bit fram, men tappade trovärdigheten när det skulle förklaras hur de där småbjörnarna kom till huxflux. "En kväll kramades Bamse och Bamselina extra mycket och extra länge."
Vafan. Ren och skär lögn ju. Det visste till och med jag vid sex års ålder.

Anonym sa...

Fan öka tempot nu Mike. Fler korta inlägg så man ser att du är med i gemet..

Alley Cat sa...

Bamse är barndom - jag avgudade honom och hans vänner! Å andra sidan så älskade jag även "Vilse i pannkakan" och "Clownen Manne".

Kanske inte så kontigt att man är som man är då...

Anonym sa...

Varför får alla andra ont i magen om de äter honungen? Händer det att Bamse får abstinens om han inte får i sig rätt mängd honung? Är Lille Skutts rädsla egentligen riktad mot Bamse? Träffas Skalman och Vargen nattetid? Har Krösus Sork någon koppling till Anthony Soprano? Varför kan björnar, kaniner och sköldpaddor prata i Bamse, men inte hundar, åsonor eller elefanter?

Anonym sa...

Mike: Ja precis, det är bra att hon har Bamse ;P

Anonym sa...

Klockren analys! Du glömmer dock att ta upp fråganb om den organiserade brottsligheten i bamsevärlden. Vargen är kanske inte fackföreningsansluten, men han är en del av syndikatet "Tuffa tuffingars klubb" tillsammans med råskinnen knocke och smocke, björnpiraterna och de ökända vargkusinerna.

Till skillnad från detta gäng sannskyldiga losers har Krösus Sork nära band till (jag tror till och med att han är släkt med) en annan illuster skara: de beryktade sorkpiraterna under befäl av den fruktade kapten Sabelsork!

Anonym sa...

Jag hoppas ni har lyssnat på Bamseihopklippen "Bamse och vargutbrottet", "trollskogen remix" och "tunnan". Tanka hem dem och tyck att bamse är kul igen, detta är humor på otrolig hög nivå!

Anonym sa...

Ska du börja skriva här snart igen eller???

Anonym sa...

http://www.movember.se

kom att tänka på dig 8)

Anonym sa...

Skriv nu för fan nån gång eller lägg ner bloggen

Callisto sa...

Jaaan,
Ja, det där kan man reta sig till döds på. När skuttade korren över till den j-la tallen egentligen? Vilken inkonsekvens! Vi kommer att f*** up alla kids som tvingas sjunga denna sång helt utan vettig röd tråd. Jag sjöng den när jag var barn, men på finska, och där finns inte denna inkonsekventa frasering med, tack och lov. Annars hade jag säkert sovit på en parkbänk och tiggt för min överlevnad idag...

Anonym sa...

Trodde inte det fanns människor som inte gillade Bamse. Eller ja jag fattar ju att det finns, men jag utgick från att dom var idioter. Och du verkar ju vara en kul prick så jag får inte ihop det riktigt. Men skit i det. Nu är det fabrikörernas och godsägarnas parti som bestämmer och alla mot alla så Bamse kommer säkert att fasas ut rätt snart. Då kan du ju sitta och va nöjd när ungen kommer hem och vill kolla leksaksreklam på TV3 hela dagarna.