fredag, maj 24, 2013

Farmaren inom mig

Var hemma hos mina föräldrar härom dagen. Farsan fyllde år och för att inte fylla deras hem med fler prylar var jag på blomsterlandet och inhandlade en japansk Rhododendron + jord att pynta deras trädgård med. Jag kan inte påstå att jag har känt mig mer utanför mitt element än när jag strök omkring där med simmig blick på trädgårdsavdelningen och letade efter... någonting.

Om min beslutsångest brukar kunna anta abnorma proportioner inför livets små beslut i vanliga fall, så blev detta någonstans beslutsångestens Eldorado. Jag kände hur jag långsamt fylldes av en känslomix av otillräcklighet och total förvirring. Jag fick snabbt hugga tag i och krampaktigt klamra mig fast vid en person (livboj) ur personalen. Ganska snabbt landade valet och jag klev ut genom skjutdörrarna med en säck jord under ena armen, en buske under den andra och helt annan känsla i kroppen. Det är lustigt hur det kan vända. Plötsligt kände jag farmaren i mig nästan darrade av förväntan. Jag visste att jag om bara några timmar skulle få lufta min reklambyråkropps väldigt ofysiska vingar i något så rått och fysiskt som odling.

Det var en fantastisk känsla att ta en spade och gräva ett stort jävla hål i en gräsmatta, tjoffa ner en växt med rötter och allt, med bara händerna riva upp en säck med för Rhododendronbuskar specialdesignad jord och fylla igen hålet. Jag gillade den taktila känslan av jord på händerna. Dessutom blev det asbra. I alla fall såg det asbra ut då. Jag hoppas bara att busken överlever för det kommer troligen generera en hybris till mitt medvetande. The Farmer liksom. Att ha kunskapen och kompetensen att få växtlighet att frodas. Stort.

Jag tror att jag måste skaffa mig en ordentlig kolonilott.

Om någon läsare sitter med insiderkontakter eller i alla fall tips som kan hjälpa mig att få en en liten lott i Sjöbergens koloniområde lovar jag att återgälda den tjänsten med myrra, rökelse och evig tacksamhet. Eller om det finns något annat mysigt tillhåll där jag kan få utlopp för min nyvunna iver.

16 kommentarer:

Helene sa...

Vet precis vad du menar. Sådde några tomatplantor från frö för ett par månader sedan och det finns ingen gräns för min stolthet nu när de växt sig hela 80cm höga redan. Man har "skapat" ett levande ting liksom med gammalt hederligt kroppsarbete. Ahh. Och gott med tomater sen också – bonus =D

Ellet sa...

På tal om ingenting, jag kan inte kommentera på din blogg genom bloglovin för det går inte att klicka på kommentars-länken?

Och, balkongen och små krukor! Säger som Helene, vi fick hem små tomatplantor och nu är dom gigantiska och har fått frukt (grönsaker..eh) och chiliplantorna vi därefter handlade i vild upphetsning har blivit större och vattenmelonsfröna vi köpte därefter har också utvecklats till små växter. Nu har vi den spännande biten kvar att få ut dom och se chilis börja växa. Good lord det är roligt att odla saker - på en normal nivå. Vi satsar på combat-odling. Behöver växterna extra underhåll, finlir och pill, så skiter vi i det och kör på ändå. För man orkar ju inte SÅ mycket.
Tips: Sätt fröna i jorden först, googla hur man gör sen för ALLA beskrivningar av entusiaster är så jävla invecklade och svåra och det varnas för mögel och skit. Sen lägger du det på din egen nivå bara = succé! (tror vi)

Ida sa...

det brukar inte vara så svårt att få en lott i Sjöbergen. Ring kommunen sen tror jag ibland att de släpper de lediga lotterna i slutet av augusti(?) och är man först på plats då är det lugnt. Ibland säger det att det är kö på flera år och så går det ändå bara några månader om man har tur.

mikebike sa...

Helene: Verkligen. Att jag inte fattat detta tidigare.

Ellet: mycket märkligt.. hur kommer det sig tror du? kan jag göra nåt åt det? J har odlat diverse här hemma och jag har gillat det men aldrig fattat grejen. men nu är jag sugen.

Ida: vem på kommunen sk jag ringa? Måste ha en lott.

Ellet sa...

Absolut ingen aning, det är bara din blogg som det händer med. Bloglovin är ju inte direkt stabilt alltid, det är säkert deras fel.

mikebike sa...

Ellet: usch vad obehagligt. Bara min blogg. Vaffan är detta nån slags bloggmobbing eller?

Anonym sa...

Bonden, menar du?

ida sa...

http://goteborg.se/wps/portal/invanare/bygga-o-bo/bostader-och-lokaler/koloniomraden-och-odlingslotter/!ut/p/b1/jcvfboIwHIbhKyL91VJoD4tZ-VdRLGzACWEJugqIEzWTq59egNm-sy95XlSh0uLE5Q7DDipQdWxuZt9czHhs-uevnHqDo5R5WMDa5xLCLN7IJFYs4osHKB8AXkzA__qlLwLbVQBM-RRCEeRbnhICgvzVlw_gvgQUUIYKsGt9gLOal32kinDSHckPXAcMw93gONOzmhkVsi5v-q1e3c1P4tnGf_eaLr22Kh_PakWTVE-hR3YdtYqhsj4vwddJD6d2903l1FB5_VibvbfA9pajJBiHFg1VLxlm4hfUMX82/dl4/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/pw/Z7_P1JQ8B1A0OG9F0ITKPFNKL8J50/ren/p=formFilter=selectService/-/?filterArea=Majorna-Linn%C3%A9&filterDirection=%23&filterOrganisationType=%23&formFilterSubmit=Visa

Här finns kontaktuppgifter. Och här är info om deras kösystem. Det var visst andra lördagen i september så skriv in i kalendern:) Kanske kommer vi köa ihop...

ida sa...

fast inte ihop som creepy ihop, utan mer ihop som i att jag också tänkt att jag borde skaffa mig en där men inte fått tummen ur.

sign ida, bara ida, inte stalker ida

ida sa...

http://www.sjöbergen.se/vill-du-odla-hos-oss/ och så glömde jag lite begåvat den andra länken.

adde sa...

Får du ingen lott, Mike, så ta dig längst västerut på Djävulsön så kan du få påta dig trött i min trädgård. :)

sockerdricka sa...

Kan du inte skriva några rader om vilken Google reader-ersättare du valt?
Jag har valt Feedly, både som tillägg till Chrome och som app i min iPhone, and I like it!

mikebike sa...

anonym: bonden?

ida: haha tack så mycket "bara ida" ska kolla på detta och ja, vi ses definitivt i kön där i september.

adde: haha skulle kännas svinavslappnat verkligen :)

Sockerdricka: ja, jag ska göra det. jag har inte valt än men pratade om det så sent som idag att det troligen blir feedly. Hur funkar det som tillägg till chrome? Går det inte att köra via safari?

Anonym sa...

Ja, bonde är svenska för farmare

http://www.ne.se/Anglicism

mikebike sa...

Anonym: oj, så bajsnödigt.

Anonym sa...

Hej
Jag har ett grönsaksland på ca 75kvm som du kan få "låna" halva ytan på om du vill odla. Det är staket runt så inte rådjuren kommer åt. Fri tillgång under odlingssäsong. Intressant?? Visserligen är det i Lerum.....
/Cecilia