onsdag, november 28, 2007

Tandläkarbesöket

Var hos tandis igår. Har inte varit där på några år så det kändes i kroppen. Jag var nervös. Jag har aldrig haft hål så jag tror att jag skulle ta det som ett personligt nederlag ifall jag skulle få ett. Samtidigt var jag lite uppspelt – jag vill av någon störd anledning visa mig duktig.

När jag kom dit omkullkastades allting. Jag fick chockbeskedet att min tandläkare gått i pension och greps av en slags tom, konstig och givetvis helt sinnesstörd sorg.

Mitt enda försvar är väl att jag är smått autistisk när det kommer till vissa saker. Jag läser dagstidningar bakifrån, jag skrynklar toapappret och jag går hos samma tandläkare som jag gjort sedan jag var liten. punkt slut. Han har sett mig växa upp och jag har sett honom åldras. Banalt. Javisst, men sådan är jag. Jag har egentligen aldrig gillat honom något nämnvärt – men han var en jävla bra tanddoktor.

Min nya tandläkare var en ung tjej. Jag måste erkänna att jag blev skeptisk med en gång. Jag har fått en hang-up på att tandläkare är jävligt borrsugna. Att de gör allt för att drilla, fylla och dra. Särskilt när de är nyutexade.

Jag lade mig lydigt ner på britsen och gapade. När hon som bäst höll på att riva runt med sina vassa stålinstrument och jag kväljde så att salivsugen fastnade i kinden på mig kom jag att tänka på att det måste vara omöjligt att inte börja äcklas av människan som varelse när man måste uppleva sådan skit vareviga arbetsdag. Tandsten, plack och tandköttsinflammationer i tusentals vidriga gap. Fy fan säger jag bara. Munnen är människans sämsta vän.

Hon konstaterade att jag inte hade några hål men väl flera stycken början till hål som avstannat. Jag blev nervös. Såg mina tänder som en stor schweizerost om några år. Hon frågade om jag använder tandtråd och jag sa nej. Hon frågade om jag sköljer och jag ljög och sa att jag inte gjort det på ett tag nu, fast sanningen kanske snarare är att jag tokskitit i det ända sedan jag var hos tandis sist.

Utan att överdriva kände jag mig extremt otuff när jag efter besöket stod där med ett paket tandtråd, ett recept på stark floursköljning (så jag kan leka flourtant med mig själv varje dag) i famnen och fick dunka upp närmare en tusing. Jag kände mig bara gammal och allmänt förnedrad.

Fast som en förnedrad gamling med sjukt rena tänder.

Alltid något.

23 kommentarer:

shanhoo sa...

var hos käkkirurgen idag och slipade bort visdomständer. så du såg med största sannolikhet tuffare ut än mig när jag stod på apoteket, med hamsterkinder, köper hexident och ipren. jag känner med dig.

DustRat sa...

Jag har världens tandläkarskräck. Ligger vaken på natten några dagar före, har världens ångest. Svetten pärlar sig i pannan osv.

Orsaken finns här http://astatusquo.blogspot.com/2007/04/kftis-min-strsta-rdsla.html

Chrille sa...

Jag åker till Thailand varje år en månad eller mer, med fru och barn. Då passar jag på att gå till tandis. Billigt som fan, och en jävla fin service. Men det är klart, att åka dit bara för att kolla gaddarna blir ju exklusivt...

Anonym sa...

Ha !

Vänta bara, om några år kommer hon garanterat skicka dig till TANDHYGIENISTEN, en timma ovabruten nåltortyr, först en gång om året, senare 2 ggr om året.
:-)

karios & baktus

Lintin sa...

Det är nog oerhört svårt att INTE känna sig förnedrad när man har munnen uppbfläkt av metallinstrument i värsta clockwork orange-stilen och har en annan människas fingrar petandes bland ens oborstade tänder och slem...

tmw sa...

Släng tandtråden och testa plackers istället. Det är sjukt mycket enklare än tandtråd.

Ja, jag vet att Pernlla Wahlgren gjort världens töntigaste reklam för produkten, men ändå.

Klicka på länken till "min hemsida" eller gå in på apotekets hemsida och sök efter plackers.

tmw sa...

Äh..gick tydligen inte att klistra in en så lång länk i hemside-rutan.

adde sa...

Har du aldrig haft hål? Konstigt att du är skraj då. Jag har haft massor av hål, så jag vet varför jag ska vara skraj. Fyyyy fan!

Anonym sa...

Angående byte av tandläkare: Någon gång i 20-års åldern fick jag reda på att min gamla tandläkare gått i pension. Jag hade varit hos henne hela livet i princip. Jättejobbigt kändes det att byta.
Intressant faktum var att jag för första gången blev borrad utan att känna någon smärta. Av någon anledning börjar man ty sig åt sin tandläkare och tro att man har världens bästa vilket sällan är fallet. Stockholmssyndromet med en emaljknorr?

mikebike sa...

emaljknorr?

mikebike sa...

aha hahaha nu fattar jag. lite trög nu på morgonen

Sandra sa...

Sama sak hände mig när jag var hos tandläkarn förra veckan - min gamla va inte där, och en ny ung tjej hade tagit hennes plats. Hon var dessutom läskigt optimistisk... :S

Tessan sa...

När jag var hos tandläkaren sist, fick jag upplevelsen av ett personligt rån :(

Kapybaran sa...

se nu till att tjacka upp dig på färgglada plastmuggar, så ska du se att fluorsköljningen blir en skön tidsresa back to lågstadiet.

Kanske du känner någon rar tant som kan dra på sig blå rock och komma med muggen på en bricka också?

el guapo sa...

you suck

Nemo sa...

Jag brukar skrämma barnen med Persson då dom slarvar med tandborstningen. Persson hade en redundance inför tandläkare att när han väl kom dit efter 7-8 års uppehåll var hans gom som en droppstensgrotta. Det tog ett halvår och 15 besök samt 40 papp att få ordning på gommen. Han kan nu vara tryggt förvissad om att han - i händelse av ofrivillig bortgång, ombesörjd av män med onda avsikter, vit van och taskig uppväxt - blir snabbidentifierad till följd av ett alldeles unikt tandkort. En klen tröst..men ändå

Så, Mike, flossa på - och Plackers - gärna i kombination med SB12 - det får dig att känna en förnimmelse av diamantånga i det övriga morgonoset

Nina sa...

Det är ganska otufft att säga tandis också ;-)

mymlan sa...

Åhh. Det slår mig att jag inte varit hos min tandläkare på över ett år. Det är för länge.
Jag älskar att gå till tandläkaren, och skulle få lätt panik om min vithårige gamle tandläkare vore utbytt mot en ung kvinna...

Dummie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dummie sa...

Jag kanske måste åka över halva stan för att få käften kollad, men på vissa nivåer måste man tillåta sig att vara en gnutta autistisk. Det är väl bara sunt. Jag är också trogen samma gamla tandis som jag haft sedan jag var liten. Men man vet ju aldrig hur länge en fest varar.
Bäst att se till att ta till vara på varenda sekund, inser jag nu.

Skribenten sa...

Man vet att man börjar bli gammal när t.ex. ens tandläkare plötsligt är yngre än en själv.

mikebike sa...

skribenten: haha ja det är faktiskt en mycket säker måttstock.

Anonym sa...

Ska själv till tandläkaren om ett par dagar och laga två hål för 2000 pix. Drömmde inatt att jag var där och lagade dem, det gjorde inte ont alls och vi skrattade alla hjärtligt hela tiden *sjukt* Bara därför kommer det att göra skit ont när jag väl ska dit!