måndag, september 10, 2007

Pejlarmaffian

Förra veckan, en kväll vid 20-snåret knackade det försiktigt på min dörr. J öppnade och utanför stod en käck man. Han pratade som att vi var gamla barndomsvänner. Det tog en stund innan han flashade sitt pejlar-leg. Han försökte snärja mig med sitt smörsnack och verbala fultrix. sedan med ett förtäckt hot om att det skulle hårdpejlas i veckan och att det inte skulle se snyggt ut ifall man utifrån kunde se skenet från tv:n. Men den gubben går inte med Mike mavvafucking bike säger jag bara.

Jag gjorde som jag alltid gjort. Jag ljög som ett svin rakt i ansiktet på honom. Sa att jag inte anmält tv-innehav efter som jag inte har tv trots att det står en fet 37-tummare på min tv-bänk i vardagsrummet som bara älskar att tittas på. Ofta och mycket.

Jag är kass på att ljuga och hatar det. I vanliga fall. Men inte med pejlarsvinen. Då gillar jag det. Fan, jag nästan tänder på det. Ju sämre min lögn är desto bättre känns det när dörren stängs igen. Jag skulle lätt med att kunna hävda att jag inte har tv om han så satt bredvid mig i min soffa och pekade på den. Vad skulle han göra. De ska inte komma här och komma säger jag bara. Jag diggar inte deras stil.

Det har inte med pengarna att göra. Jag hade gärna varit med och betalat de där kronorna för public service goda sak skull om deras säljargument höll. Men det gör det inte. Tv-avgiften inkasseras via ett stenålderssystem. Jag kan inte stötta det. Jag skulle förakta mig själv.

Hitta en bättre form eller lägg det på skatten, det är ändå inte en valfri kostnad längre. Nu får man ju fan inte ens äga en dator utan att vara en potentiell snylttittare. Då är jag mycket hellre en snylttittare med stil och flärd.

Trettiosjutumsflärd för att vara mer exakt.

43 kommentarer:

Anonym sa...

Och det värsta av allt är att Radiotjänst som dom så fint heter tvingar Tv-handlare att registrera alla kunder som köper tv/video/DVD och sedan skicka in uppgifterna till dom, sedan är det ju bara att samköra registren och vips så vet dom vem dom ska besöka enkelt va, och hur vet jag detta då har bra kontakt med en butik här i stan som avslöjat detta för mig..kanske old news men bli inte förvånade om ni precis har köpt en fet lcd/plasma och sitter och njuter och det plingar på dörren.

da bomb sa...

Håller med Mike. Upp till kamp!
Jag har inte betalt på 10 år.

Anonym: Jag har också hört det där, men själv köpt två apparater de senaste 3 åren och aldrig blivit registrerad.

Magnus... sa...

Men nu förstår jag inte, Radiotjänst med sina slemmiga pejlare och informatörer ger ju en sådan skön Östtysk Stasi-känsla som borde vara värd att bevara....???

:-)

Jag skulle vilja se dem gå och begära polishjälp och husrannsakan för att dom är så gott som säkra på att folk ljuger för dem....

Anonym sa...

Da Bomb: Kan tänka mig att många butiker skiter i att anmäla snacka om pappersexercis, personalen på Siba och div andra stora kedjor ser ju redan trötta ut när man kommer in i butiken ;)

Luca sa...

Orsaken, att public service skall stå fri från politksa påtryckningar/anslagsberoende, är ganska löjlig när nästan alla i SR/SVTs styrelse har politisk bakgrund och kovoteras in politiskt.

TV har ganska stort allmänintresse och skulle det skattefinansieras försvinner kontrollapparaten och avgiften per person (dvs betalande person) bli mycket lägre. Men tänk på mupparna i Kiruna!!!

När tom minsitrar i regeringen öppet låter bli att betala avgiften får man nog betrakta den som rätt frivillig.

jenny norr sa...

Jag skulle avlida om det knackade på vår dörr och jag råkade öppna. Jag tror typ jag avslöjar mig när jag ljuger på telefon. Hur är det då inte att ljuga dem rakt upp i jacken?

mikebike sa...

da bomb: ahh vi är lika på ett par punkter iaf;)

magnus: jo det är ju rätt sjysst med stasivibbarna. men ill get by ;)

luca: exakt.

jenny: det är det bästa. du kan i princip ha på tv:n när du öppnar. de har ingen rätt att gå in och kontrollera. det är bara att blåneka. som att sno godis från ett litet litet barn.

adde sa...

Stort skratt.
Konstigt ändå att tänka sig att du grejjar att blåljuga dom i ansiktet men har svårt för att handla toapapper. Nej, du är komplicerad Mike. Komplicerad.

Stefan sa...

den viktiga frågan Mike:

37 tummaren är det en platt eller old school.Eftersom jag e i tagen att införskaffa en ny vill jag...nä jag menar måste jag knäcka alla som har stora teves.

Du vet att det är en fråga om tävling;)

mikebike sa...

adde: haha nej jag är en enkel man;)

stefan: platt såklart. vad fan tror du om mig;)

el guapo sa...

En gubbe jag känner sade plötsligt upp TVn. För att spara pengar tror jag. Dom skicka dit en gubbe som skulle psyka ur honom det, knäcka honom och få honom erkänna. Har fått dialogen återberättad:

STASI: "Hej, det här är pejling. Du har ingen TV?"
GUBBE: "Nej, det stämmer."
STASI: "Ok. Så du har verkligen inte det?"
GUBBE: "Nej. Ingen TV."
STASI: "Är det riktigt säkert det?"
GUBBE: "Säljer du en TV eller?"
STASI : "Ehh..nä"
GUBBE: "Nähä. Men STICK DÅ!"

jenny norr sa...

Men det handlar även om min förmåga att ljuga. Säljer du den tjänsten? Jag är beredd att betala 156 spänn. =D

mikebike sa...

el guapo: hahahah... den ska jag ta rakt av när de skickar in sina tunga gubbar.

Ozzy sa...

Jag blev tv-pejlad en gång när jag satt och kollade på tv. I en etta. Med ytterdörren i rak vinkel mot tv:n. Svårt att ljuga då. Så jag fick börja betala. Vilket jag gjorde i två månader. Sen drog jag valsen "jag har sålt min tv för jag har inte råd med licensen". Uppenbar bullshit, men vad ska de säga? Inte betalt sen tidigt 90-tal.

mikebike sa...

ozzy: bad bad girl!!

Xabre sa...

När någon av våra digitalbox-leverantörer blåst upp solsken i baken på en och fintat in ett schysst kabel/parabolpaket, tvingas man dessutom betala för de svenska bolsjevik-kanalerna två gånger!

Anonym sa...

Måste erkänna att jag är stolt TV-licensbetalare trots att jag är en relativt fattig student. Jag tittar mest på ettan och tvåan och tycker därför det är rimligt att jag ska stödja deras produktioner ekonomiskt. Jag tycker dessutom det är värt varenda öre bara för att slippa all pissig reklam.

Det var bättre förr! =)

Keke sa...

Men vad fan? Jag var in på Radiotjänsts hemsida. Det stämmer ju att tadiohandlare måste uppge vem de sålt en tv till. Går det verkligen inte att köpa en tv incognito?

Säg att en tv kostar 10 loppor. Kan man inte knalla förbi en bankomat och plocka ut degen och sen stövla in och köpa sig en tv? Måste man i så fall uppge för handlaren vad man heter och var man bor? Jag kan tänka mig att utge mig för att vara rysk gästarbetare och heta Vladimir Krutov.

jdawg sa...

en gång när pejlsnubben ringde på öppnade jag köksfönstret och frågade vad han ville. när jag insåg att det var radiotjänst sa jag att "jag har magsjuka och sitter och skiter, det är nog ingen bra ide att komma in". Trots det ville han komma in. Vilket han inte fick såklart. Två minuter senare släppte han en lapp i brevlådan. Envis kille.

Anonym sa...

Keke, du kanske vill ha garanti på din TV?

Jonas sa...

Jag smet från licensen ett tag med som den gode svensk man ändå försöker vara. Har dock insett till mitt förtret att jag faktiskt uppskattar SVT mest och därför betalar jag nu med stolthet licensen. Vad gäller garantin så har den inget med licensen i sig att göra, har själv arbetat för en av de stora kedjorna och sålt hemelektronik men insåg snabbt att de varan helvetet i bolagsform och sade upp mig. Däremot stämmer det att handlare är skyldiga enligt lag att ta personuppgifter på den som inhandlar TV eller radio. Däremot så kan man ju uppge vad man vill och många säljare orkar nog inte knappa in det ändå så varför tjata. Går din TV sönder så ta med garantisedel in och uppge adress för verkstadshanteringen då istället.

Kan dock hålla med Mike att avgiftssystemet bör reformeras. Dock anser jag att man bör betala om man tittar på SVT, punkt slut. Annars kan man ju alltid skita i det och satsa på att bli nästa kulturminister.

Anonym sa...

Älskar det här ämnet! :-)
Har haft min beskärda del av Radiotjänst, både hemmabesök och per telefon, kan bara hålla med- ju sämre lögn desto bättre!
Vet inte hur många gånger de har varit på mig... När de var hemma vid dörren senast så såg man ljuset från tv'n, men det var ju bara "filmvisning på mobiltelefonen"... Eller hur?! ;-)

Henrik sa...

När jag först flyttade till Göteborg hade jag faktiskt ingen tv. När då radiotjänst promenerade förbi sa jag att jag inte hade tv och vägrade släppa in dem. Av någon anledning var det ännu roligare att tala sanning, fast låta dem vara övertygade om att jag ljög. När jag inte är student längre ska jag dock ta och betala, för svt är faktiskt bra.

Anonym sa...

ojoj, har inte betalt på säkert 20 år. orsak: den hjärntvättade inställning dessa äckliga människor har. jag såg ett inslag på plus för några år sen där en tant (+ 70) som hade bott i spanien några år sannolikt missat att säga upp sin tv-licens. nu vart hon krävt på x-år retroaktiv tv-avgift. Radiotjänst hade skickat dit nån totalt okänslig brud som inte för sitt liv kunde tänka sig att vinna en poäng och visa medkänsla, nejdå käringen skulle minsann betala annars blev det kronofogden. Sen dess kommer jag ALDRIG att stödja denna kommunistinstution. Även om en del program är ok. Sätt skiten på skatten istället och friställ aporna så sparar vi en massa elände!

celina sa...

Min mamma skrev, efter att ha fått besök efter besök och blivit påringd ett otal gånger under kort tid, ett långt brev till Radiotjänst där bland annat meningen "hets mot folkgrupp" (dvs den minoritet som faktiskt inte har tv) ingick. Sedan dess har hon inte hört ett jävla pip.

Anonym sa...

Anonym:

Förstår inte vad du menar med "kommunistinstitution"?Vilket företag som helst kräver in betalning från en abbonent som inte har sagt upp sitt abonnemang, så varför ska inte radiotjänst göra det? Jag tycker snarare att de daltar alldeles för mycket med sina abonnenter. En telefonoperatör skulle ju aldrig låta sina kunder fortsätta ringa om de inte betalt sina räkningar på några månader. Hårdare tag mot myglarna är min devis!

Tack Mike för en jäkligt läsvvärd och rolig blogg! (även om jag inte håller med dig i detta ämnet...)

Anonym sa...

Nu är det bekräftat; jag är kär i dig! Ha ha ha ha! /Jen

Anonym sa...

Skillanden är att SVT visst är en kommunistinstutition. Och hjärntvätta folk och sedan ta betalt för det är lite väl tyket tycker jag.
Lite som skrönan om den objektive journalisten. Ingen människa är objektiv. Att sedan 70% av de som jobbar med "nyhetsrapportering" i Sverige röstar vänster gör ju en ännu mer skeptiskt att läsa en tidning eller glo på SVT.
May you all burn in Småland.

Anonym sa...

Jag jobbade extra på Expert under tre års tid och såg aldrig röken av nåt registreringspapper för TV-innehav. Köpte kunderna dessutom TV:n kontant registrerades inga uppgifter whatsoever om kunden på varken kvittot eller i kassan/datorn och det var därmed omöjligt att spåra honom/henne. Så mitt tips till er som vill fortsätta smita från licensen (jag gör också det) är: cash is king - i dubbel bemärkelse!

calle sa...

Så du låter mig och andra betala för ditt TV-tittande och dina Rover-besök. Plankar du på spårvagnen också kanske? Låta andra betala - är det devisen?

Kan hålla med om att den "pejling" som Radiotjänst idkar är ett ganska lamt sätt att få snyltare att betala.

Ordet snyltare är kanske även det i lamaste laget.

Keke sa...

Det är det jag menar. Jag får ju ett kvitto i näven även om jag betalar cash. Och kvittot gälle väl som garantisedel misstänker jag.

Sen... En del av er verkar misstolka hela den här debatten. Det handlar ju inte om kvalitén på SVTs program eller dess utbud. Det här handlar ju om Radiotjänst. Och hela deras faktureringsapparatur som är sjuk. Jag säger som någon tidigare sagt. In med det på skatten så vi slipper myglarna.

Supermamsen sa...

Du är grym och snart min idol"

Thomas Tvivlaren sa...

TV-licensens utformning är pinsam och vilar på någon slags inneboende godhet bland folket! Hur korkat är inte det? Jag är för publice service TV men se för fasen till att skattebelägga det istället för det nuvarande systemet som bara uppmuntrar till betalningsskolk.

Miss KeepYourDistance sa...

Jag snyltar också. Jag ringde till och med upp till Kiruna och sa att min tv gått sönder. Är tv:n kvar i lägenheten? frågade tanten i andra änden. Ja, svarade jag. Jamen, deeet får den inte vara, sa hon. Nähä, sa, la ifrån mig luren, klampade runt ljudligt i lägenheten och gick sedan tillbaks, lyfte på luren och sa: nu är den borta.

Snipp, snapp, jag ljuger som en häst travar.

Mäla sa...

Licenssmitande är den feges civila olydnad. Minimal risk men ändå en skön känsla av Sticking It To The Man. Kom på något fränare. Räkna ut hur mycket av din skattepeng som går till Jan Björklunds lön (eller något annat du hatar) och skit i att betala in den summan istället. Alla kollar ju, bara töntigt att inte laxa upp.

(Nej jag är INTE bitter för att jag åkte dit samma dag som jag flyttade in. Stod bokstavligen talat med en flyttlåda i famnen, halvöppen dörr, pejlaraset såg min TV lite längre in i lägenheten. Fan!)

J. sa...

I know! Jävla grisar. De tränger sig verkligen in i hallen också för att kika runt med ögon stora som paraboler efter nåt som kan likna en TV. Inte ens en TRASIG TV får man ha stående i lägenheten blev jag varse när jag försökte dra den valsen- då måste man bära ut den för att komma undan. (!)Mailade dem om att TV´n är obrukbar och utburen & jag inte planerar att köpa en ny på lååång lååång tid. Men lovade givetvis att återkomma om jag köper en. Bah! Så länge detta inte läggs på skatten kommer svenska folket fortfarande se det som en sport att lura pejlarna.

GC sa...

Skön blogg. En av de bästa på "marknaden".

http://gymnasiegrabben.blogspot.com/

Gå gärna in där och läs. Lite lik denna bloggen men från en gyumnasiestudents perspektiv. Arrogant och hatar alla alltid, nästan ;)

GC sa...

Skön blogg. En av de bästa på "marknaden".

http://gymnasiegrabben.blogspot.com/

Gå gärna in där och läs. Lite lik denna bloggen men från en gyumnasiestudents perspektiv. Arrogant och hatar alla alltid, nästan ;)

Anonym sa...

heja public service! jävla snyltare...

Anonym sa...

Så ni menar att ni är villiga att betala skatt för att fortsätta hjärntvättas?
Jag tror nog ni redan fått er dos...

Mel sa...

"anonym", kan du förklaras hur jag "hjärntvättas" när jag tittar på Vita Huset, Studio 60 on the Sunset Strip, Planet Earth, Sopranos, Six Feet Under, The Blue Planet och alla andra tv-serier som de kommersiella kanalerna inte köper in för att deras målgrupper inte har hjärnceller nog för djupare program än TopModel och Big Brother?

Anonym sa...

Hej Mel,

Det finns olika bra hjärntvätt. Att t ex ta och stryka text ur brev och tidningar med spritpenna är en ganska tydlig och dålig form av åsiktsstyrning då den är lite väl uppenbar. Se t ex östeuropa under kalla kriget, eller även vissa moderna diktaturer.
Bra hjärntvätt är det som USA håller på med. De kör oftast öppet hela vägen, men överförtydligar vad "den andra sidan" har för brister och tonar samtidigt ner sina egna, eller döljer dme i ett moln av information - Lite som en bläckfisk sprutar ut bläck. De är väldigt duktiga på det och hade du växt upp där hade du inte sett det lika tydligt. I Sverige kör statsmaskinen ett liknande system. De kör 95% "hjärntvättfritt" eller åtmsinsotne tvetydigt, tills du slappnar av. Sen kommer vinklingen lika tyst som cancer, och du tänker inte ens på det och sväljer skiten.
Du skall vara glad att muren föll, annars hade ditt tv-tittande på serier från väst varit lite mer begränsat. Vi fick ju inte se Kalle Anka på TV när vi var små, för då kanske Sovjet skulle bli sura. Nä, det blev stasi-John Blund, Drutten & Gena och Prof. Bhaltazar istället. Det var SVT som bestämmde vad du skulle se på TV och folk tyckte det var ok. Hahahaha...
Samma sak sker nu med, men du måste använda ett finare filter för att se mönstret. Har jobbat med marknadsföring och åskitsförändring (finare ord för hjärntvätt - staten lägger ner mängder med pengar på det) i flera år, så jag har lättare att känna igen symptomen.
Du kanske tänker, jaja 5% åsiktsstyrning kan de väl få ha. Men jag håller inte med, då åsiktsstyrning är ett tålamodsspel. Många bäckar små ger verkligen resultat i längden (se Grand Canyon).
När Göran & Co ville få mammor och pappor att vara föräldralediga lika mycket (i tron att mammor och pappor inte kunde reda ut det själva), lade de bland annat dina skattepengar på en kampanj och tog gamle hederliga public service till hjälp. Fundera lite.

Anonym sa...

Det som får mig att avsky din blogg (förutom din självupptagna ton) är faktiskt dina läsarkommentarer! Snacka om att folk tycker att dina småfjantiga knowitall inlägg är intressanta. Hjärndöda hypare. Ok du kanske har hittat något - har faktiskt inte orkat läst igenom speciellt många av dina inlägg, men dock ett par. Det man kan utröna av dessa tämligen mediokra "vardags-skildringar" är att du är bland det svennigaste man kan hitta i detta platta land och i denna halvsunkiga arbetarstad - en kille som går på olika klubbar och försöker vara opretentiös men i själva verket frontar de sopor som faktiskt frekvent läser denna smörja och tycker att du är orginell. Jag känner minst 15 killar som -> du, som jag valt bort för jag inte orkar dussinmentaliteten! Här sitter jag och skriver men jag bryr mig egentligen inte så blogg on dude! Löjligt och uppenbarligen meningsfullt vilket säger en del om "folk".. åhh.. Var bara tvungen att såga dig. Nu lämnar jag din blogg för alltid! Ciao