tisdag, januari 21, 2020

Dags att göra slut med den utbredda spoilerrädslan

Såg nyligen Game of Thrones. Hela rubbet på ett bräde. En form av mastodontprojekt det också. Den var bra. Mina favoriter var Tyrion och Jamie Lannister, Arya Stark, The Hound, Sir Bronn, Brionne of Tarth och Daenarys. De onda jävlarna var också nåt i hästväg. Särskilt King Joffrey och Ramsey Bolton. Sicka svin ändå va!? De var synnerligen sköna att hata. Tråkigast i serien var nog den konstant bekymrade John Snow och hans kroniskt välfönade frippa. Min fru tyckte att han såg ut som att han var med i en parfym-reklam precis hela tiden. Vi googlade. Han ÄR facet för nåt parfymhus. Eftersom vi var sist på jordklotet med att se serien så har jag såklart även missat debatten huruvida George RR Martin har en fräsch kvinnosyn eller ej. Jag tror på ej. Jag misstänker att hora-, fitta- och våldta-räkneverket överhettades redan någon gång i säsong två.

I alla fall så slog det mig medan jag såg serien hur utbredd och respekterad spoilerkulturen är. Alla är verkar vara med på den. Det är som en global masspsykos som ingen tycker är det minsta märklig. Jag har inte ens försökt undvika spoilers och hade inte en jävla susning om vad Red Wedding och Battle of the bastards var. Blev förvånad när halva Stark-familjen blev ihjälknivade på ett gille hemma hos Walder Frey. Att jag aldrig hört talas om det ganska spektakulära i att Robb Starks gravida fru blir knivad i magen helt utan förvarning på ett partaj. Det visar hur sjukt vedertagen spoilerrädslan är.


Folk är så sjukt känsliga med spoilers. Man kan knappt säga namnet på en serie eller film utan att någon utbrister "spoila inte, jag har inte sett den än." Så fort man tipsar om en serie så bör det inledas med versalvarningen SPOILER ALERT. Annars får man fan. Det är känsligt det där. Det är inte ens lite på skoj. Människor verkar livrädda att de ska få höra en enda liten detalj för att det då riskerar att förstöra hela deras upplevelse. Det verkar också råda total konsensus i frågan. Att spoila verkar i princip klassas som ett brott mot mänskligheten. Personligen tycker jag att om ens upplevelse av en serie eller film hänger på att varje överraskningsmoment är helt obesudlat så kanske det inte är så hög kvalité på verket från början. En bra story kan man ju dessutom se flera gånger och ofta med större behållning än första gången.

Det var enklare förr, när alla serier sändes enligt fast tablåtid. Missade man när det sändes hamnade ansvaret automatiskt på en själv att undvika spoilers ifall man ville se det ospoilat. Men med alla streamingtjänster upphörde det synkroniserade tittandet och därmed även det gamla sociala kontraktet och istället började plötsligt nya regler att gälla.

Jag håller helt med om att det hör till vanligt hyfs att inte medvetet försöka förstöra en serie för andra genom att bräka ut kritiska händelser och storydetaljer. Särskilt inte i de stora publikmagneterna. Jag skulle kunna acceptera en tidsbegränsad håll-käften-klausul på typ två veckor. Men spoilerfobin har gått bananas. Det verkar gälla på livstid, vilket är helt sinnessjukt egentligen. Serier som har tre-fyra år på nacken kan alltså fortfarande vara känsligt att referera till en specifik scen eller händelse i. Vissa lipsillar verkar till och med anse att en film eller serie i princip är spoilad om man betygsätter den på den trubbiga bra eller dålig-skalan. Det är ju för i helvete orimligt!!

Tänk om VM-finalen i fotboll skulle bli belagd med spoilerförbud. Dagen efter fick tidningar inte skriva om matchen och ingen fick prata på sin arbetsplats om resultatet eller specifika mål ifall ifall någon kanske planerat att se matchen en annan dag. Eller om musikjournalister inte fick recensera en artists senaste platta för ingående för att det kanske finns läsare som inte hunnit lyssna igenom hela albumet ännu. Jag gissar att 100% tycker att det skulle vara absurt. Men när det gäller TV-serier och film är det plötsligt självklart.

En intressant sak i sammanhanget. Jag läste att det till och med gjorts studier som visar att den som känner till slutet på en berättelse i förväg faktiskt får ut mer av upplevelsen, men jag tänker inte duscha det så långt. Men jag tycker att det är dags att avpolettera den utbredda spoilerrädslan.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Nu när du är föräldraledig, kan man allra
ödmjukast be dig sparka igång mailbusningarna igen? Saknar dom så jävla mycket.

Ordflod sa...

Jag håller till viss del med dig om att det gått till överdrift med "spiolerrädslan" och att det är larvigt att man inte får prata med folk om saker man sett (såvida inte alla inom hörhåll har sett det och är inlåsta i ett ljudisolerat rum)
... MEN ...
jag tycker ändå inte att din argumentation håller fullt ut. Det är skillnad om man är mitt i en serie, kanske till och med mitt i ett avsnitt, man har sett långt in i serien och känner karaktärerna och vet vilka som är på väg till sitt bröllop, om då någon berättar om vilken djävla och överraskande slakt det där bröllopet blev så sitter man bara och väntar på att det skall hända och kan inte njuta av att se något för första gången. Det är inte samma sak som att se om en film / serie (vilket jag tycker om att göra och ofta gör, mest filmer dock ... och läser om böcker gör jag också :-)). Det är ju självvalt och det gör man för att man tyckte det var bra och just vill kunna fånga alla detaljer och nyanser som leder fram till det man minns från förra gången man såg den.

Vad galler sport (och annat som sänds live) verkar inställningen vara att man får skylla sig själv om man missade det när det hände...

mikebike sa...

Anonym: det kanske man kan. kan man allra ödmjukast få veta vem som frågar?

Ordflod: det handlar väl inte om att man ska göra allt man kan för att förstöra överraskningsmoment för andra.Jag tycker bara att det faller på den som inte sett något att själv undvika spoilers snarare än det ligger på de som sett något att undvika prata om det. jag menar att det finns ett mervärde i att diskutera handligar, händelser, vändningar, karaktärer i en serie och det blir lite väl överdrivet om alla som sett något måste ta till alla världens säkerhetsrutiner för att inte råka spoila något. Helt ärligt. det hade inte förändrat så mycket (läs: ingenting) för mig om jag fått veta exakt vad som skulle ske i tex. red wedding-avsnittet.

Anonym sa...

Vem jag är? Min ödmjukhet förhindrar mig
att avslöja min identitet...
Äh, bara ett fan.

Jessica sa...

Jag håller helt och hållet med. Det är helt absurt att man ska ha rätten att vara hur sen som helst att se en serie och förvänta sig att alla överraskningsmoment finns kvar orörda.
Skyll dig själv, borde gälla även här. För även om streamingtjänsterna har gjort det möjligt att själv bestämma när man vill se något, så borde det också innebära ansvaret att se till att vara med i den första batchen av tittare om man vill ha en överraskningsfest.

adde sa...

Då jag sett fotbollsmatcher på tv har jag noterat att när det blivit mål i en annan match än den som sänds, så brukar det blinka ett par gånger i ovankant innan händelsen presenteras. Kan spoilerskräcken ha spridit sig in i sporten också?

mikebike sa...

Anonym: haha ok visst.

Jessica: Exakt så!! Låt oss revoltera.

mikebike sa...

Adde: Aha, ja det verkar inte bättre.

SE sa...

Jag trodde vi var sist, plöjde den i December. Men icke alltså..

mikebike sa...

SE: Näst sist är inte så dåligt heller :)

SE sa...

Nåväl, kan fortfarande vara sist på Sopranos.

Stefan sa...

Sorry men ni är inte sist! Den kampen vinner Sugoholicerna! Vi såg ett avsnitt snörpte på munnen, gav det en chans till och rynkade på ögonbrynen efter det tredje avsnittet ringde jag till HBO och krävde tillbaka pengarna. Maken till skitserie finns inte. Jag är kräsen men frugan tuggar i i sig serie efter serie utan att flinch med fjärrisen och påsen ostbågar men här mötte hon och jag vår överman.

mikebike sa...

SE: Sopranos vinner jag nog. Har suttit på boxen sedan den släpptes. får aldrig riktigt rätt feeling. Kanske krävs lite Corona för att det ska bli tillfälle.

Stefan: Jag blir förvånad varje gång jag hör någon som INTE sett det. Men jag garanterar dig att den blir bra. Riktigt bra till och med. Det slutar med att John Snow dödar daenerys föresten. typ.