tisdag, september 03, 2013

Top 5 sämsta kostnader

Det finns kostnader som är roliga, kostnader som är nödvändiga, kostnader man accepterar. Och så finns det de där riktigt jävla värdelöst tråkiga kostnaderna, dels sådana jag har redan idag, men även sådana som jag vet att jag kommer att spy på när de väl drabbar mig. Vid ett eventuellt husköp kommer det helt säkert att dyka upp flera av den sorten skulle jag tro. Här är min top 5-lista över sämsta tänkbara kostnader:

5. Parkeringsböter:
Allt som oftast sitter den där förhatliga lilla gula slippen och fladdrar äckligt på vindrutan när man kommer ut till bilen. Vanligtvis är det någon liten grej i regelverket kring boendekort jag har missat eller glömt. Ett regelverk som för övrigt är så fullt med ifs och buts att man nästan blir enkonspirationsteoretiker på kuppen. Som städdagar som infaller under en viss tid på en viss dag antingen jämn eller ojämn vecka. Det står klart och tydligt vad som gäller men det där lilla städdagshelvetet har en tendens att vara helt olika från gata till gata. Man lär sig den hårda vägen. Eller den lilla bokstaven n som ibland finns bredvid områdesbeteckningen (ofta bara på en liten och till synes helt omotiverad del av en gata) och betyder att man absolut får stå där om man har boendekort, men bara efter ett visst klockslag på dagen och inte längre än till ett annat klockslag dagen därpå – i arla morgon. Såvida det inte är söndag då. För då är det kool. Det är en så förbannat tråkig utgift och enda sättet att inte bli tokig när man får de tredje 600-koronorsboten på ett par veckor är att föreställa sig att man medvetet har lyxparkerat.

4. Vaccinering
Det känns smått bisarrt att jag snart har pröjjat 4500 för ett skydd mot hepatit A och B för mig och barnen. Det började som en rejäl ekonomisk bajsmacka innan Thailandsresan. När man precis har länsat sitt bankkonto till charterkul så påminns man om risken att bli sjuk så in i helvetet om man inte bänder upp plånkan lite till. Fan jag avskyr att gå drop-in på en sådan där fancy vaccinations klinik, få en äcklig vätska injicerad i armen och sedan bli rånad av en stomatolleende tjej i vit rock (ja, till och med kassapersonalen har läkarklädsel med pennfack i bröstfickan och allt). They hit you where it hurts. Att man med 99% säkerhet inte ens behöver den vaccinationen spelar ingen roll. Vågar man chansa efter att man läst informationsbroschyren. Hepatit i olika bokstavskombinationer FFS!!

3. Reparationer
När något man gillar går sönder. Inte bortom igenkänlighet utan bara lite, men tillräckligt mycket för att prylen ska patineras med ett ovärdigt skimmer. T.ex. när glaset på en iPad spricker, men bara lite i kanten och utan att påverka vare sig sikt eller funktion på skärmen. Då infinner sig inte lugnet förrän jag lämnat in grejen på reparation. Men jag hatar reparationskostnader och därför drar jag på det, vilket gör att jag inte kan njuta av grejen fullt ut under tiden. Det stör mig hela tiden, men jag får inte tummen ur för det känns så ovärt det grisapris man kommer få betala. Kostnadernas moment 22.

2. Dränering
Nu är ju detta inte en aktuell kostnad, men jag kan känna det i hela kroppen, hur jävla tråkigt det är att smälla upp 200 papp till någon lurig grävfirma för något som inte syns. Allt man får är en fullkomligt brutalvåldtagen trädgård och förhoppningsvis slipper fukt i källaren. Alltså det man får är att man INTE får fukt. Brrr...

1. Lagfarter
Detta måste ändå vara crème dela crème bland tråkiga kostnader. Nästan så jag börjar lipa bara av att tänka på det. Du köper en bostad för en helvetes massa pengar. Skriver på kontrakt, betalar, får nycklarna, flyttar in... och får sedan betala 1,5% av köpeskillingen till ett litet gubbäckel på nåt Lantmäterikontor. Och för detta får man så nära INGENTING man kan komma skulle jag tro. Sitt namn nerplitat på ett papper i en pärm någonstans i Gävle. Det är ingen dålig peng de ska ha för fem minuters pappersarbete. Men som grädde på moset kommer kalaset att kosta ytterligare 825 kr i expeditionsavgift. Alltså de tar betalt för att ta betalt. Ungefär lika lustfyllt som att bli analfistad med krossat glas skulle jag tro. Men så smakar en portion sant ocker i statens namn.

14 kommentarer:

mallan sa...

har endast upplevt femman (då mina föräldrar betalade.. pga deras bil..?) och trean (iphoneskärm pga fylla - betalade själv), men vill addera kurslitteraturkostnad. "kul att lära sig!!" nej, inte då man läser typ 15 sidor i en bok som kostar 300 och som dessutom inte går att låna nånstans. sug. man ska ju ha råd med alkohol också??

Erik F sa...

De där 1,5% du nämner i sista punkten är stämpelskatt och går in i statskassan så förhoppningsvis får du något för det.

Här i Australien är f ö stämpelskatten 4,5% så du kommer billigt undan. :-)

Colombialiv sa...

Två exempel ur verkliga livet:
- I maj spillde jag en kopp kaffe över min bärbara dator. Det bytet av tangentbord kostade mig 1275 kronor.
- Jag upptäckte just att jag skulle ha presenterat min deklaration senast igår. Böter för att presentera deklarationen för sent ligger på 900 kronor.

Roligare hade man ju kunnat ha det för de pengarna.

mikebike sa...

Mallan: Ja, kurslitt måste vara en jävligt dryg kostnad. Fruktanbsvärt att som student bli förpassad till den lokala kinakrogen eller andra alkoholisthak om man vill dricka en kall.

Erik: Well, det känns som en ganska omotiverad avgift även om det är skatt. Skattesystemet bygger ju ändå i grund och botten på någon slags rättvisa. Här blir man som husköpare utsatt för en enorm punktskatt och får "inget" för det. Det är en ganska klen tröst att tänka att de 60000 man får pynta om man handlar för 4 mille förkortar kötiden på sjukhuset med en nanosekund.

Colombialiv: Usch ja den typen av kostnader är piss. Och deklarationsböter är snäppet värre än parkeringsböter

adde sa...

När husköpet gått igenom och ni bott in er kommer säkert behovet av en lite större balkong, rymligare hall eller liknande. Byggnadslov! Du fixar ritningar, du fyller i alla papper, du åker fram och tillbaka för att fixa justeringar osv. De sköna lirarna där inne i sina luftiga lokaler så centralt det kan bli tar en fika, kastar ett halvt öga på högen av papper du levererat, sätter en stämpel på och skrattar hårt när du får stjärnvinst på hjulet och alltså en faktura som har minst en siffra för mycket.
I mitt fall lyckades de dessutom slarva bort ritningarna två gånger, så jag fick inte svar förrän drygt två månader efter ansökan. Om jag fick rabatt på grund av deras klantighet? Pfft!

Ellet sa...

Tandläkarn måste ju vara nummer sex iallafall. Så jävla kass utgift. Man betalar i stort sett för att bli utsatt för en sadist som gräver i det mest privata (för allt som sitter i ansiktet är dubbelt privat jämfört med resten av kroppen). Fyfaan.
Och allt där de tar betalt för att lägga upp fakturor etc är sinnessjukt. Ni får ju för faan redan ränta på skiten! Vårt nu eliminerade billån hade "adminstrationsavgifter" på 150 kronor PER MÅNAD. Man gapar bara.

Magpie sa...

Avgift för att man köper biobiljett på nätet... suck

Förövrigt så har jag försökt kommentera här tidigare, men det har aldrig funkat innan! Så du kanske har nån bugg i kommentarfunktionen? jag var tvungen att "öppna länken i ny flik" för att komma hit. Just FYI.

Anonym sa...

Ha ha ha, mycket träffande
Får förresten nästan intryck av att du funderar på att köpa hus. Flytta från Majorna? Oerhört.

Anonym sa...

Ha ha ha, mycket träffande
Får förresten nästan intryck av att du funderar på att köpa hus. Flytta från Majorna? Oerhört.

jocke sa...

Det skönaste med stämpelskatten är att den är olika beroende på vad kostnaden för objektet är, vilket i sig är lika orimligt som SD antar jag?
Borde det, i rimlighetens namn, inte vara samma kostnad for ett hus oberoende vad man betalat för det?

john sa...

Jocke: Rika skall ju betala mer... Är inte hela iden med skattetrappa och värnskatt precis lika orimlig?

John.

Larsson i Majorna sa...

Den ruttnaste utgiften av alla är när du grävt ditt avlopp enligt kommunens alla regler och rekommendationer i kombination med gräventreprenörens expertisråd.

Sen överklagar grannen, och kommunens beslut blir överkört av Länsstyrelsen, som anser att kommunen gjort en felaktig och usel bedömning (som de också tagit fint betalt för)

Då får du som privatperson vackert betala en omgrävning, tex 50 lax uppå de 180 tusen du redan betalt till en lurig grävfirma.

Då vet man inte vem man vill mörda först; grannen, kommungubben eller grävarn.

mikebike sa...

adde: uschg fy fan det låter så jobbigt med hus. men jag är ändå sugen.

Ellet: men man får fina tänder. Det är rätt viktigt. Man vill ju inte se brittisk ut :)

Magpie: kul att du vill kommentera. Jag vetefan vad det kan vara. Jag använder ju blogger. Borde funka. Nu vet du ju att du kan öppna en ny flik. Och jag håller med. extrakostnad för att man handlar online. Så konstigt.

anonym: ja det är konstigt men sant. men vi får se vad som händer.

jocke: man kan ju tycka det. Har svårt att förstå varför man ska betala en skatt för att man köper ett hus när man inte behöver det vid köp av lägenhet.

john: nej det tycker inte jag. Tjänar man mer så tycker jag gott att man kan bidra lite mer. Men köpa hus är ju inte synonymt med att vara välbärgad. Lagfart är en jävligt konstig uppfinning.

Larsson: det låter alldeles fruktansvärt.

Anonym sa...

Lämnade in min sambos Laptop för rep. till en kostnad av 1500 kr. Ett par veckor senare tappar jag en sten på den. Fråga mig inte ens hur det gick till. Annars är ju bildäck rätt trist att behöva köpa.