torsdag, oktober 08, 2009

Pilgrimsskägg, pianotänder och cynism i ett och samma paket

När jag kom till kassan i bokaffären och skulle betala för "Mannen under trappan", såg jag att det låg en liten trave med Paulo Coelhos "Livet - Utvalda citat". Och så kräktes jag lite i munnen. Som att hans kulturdåd inte bringat nog med skada som det är. Jag menar...

"De enkla sakerna är de mest speciella och det är bara de visa som lyckas se dem."

"Vi måste glömma det vi tror att vi är för att bli det vi verkligen är."

"Kärleken är nyckeln till att förstå alla mysterier."

För det första är det otäckt på alla sätt och vis att bara komma på tanken att samla ihop en massa tomt prat och sälja som "visdom". Jag kan riktigt se hur han satt som Narcisssus med en fet vinballe medan han bläddrade igenom all bullcrap han kommit upp med hittills. Och det är en hel del. Han nöjer sig liksom inte med att han redan lyckats sälja skiten en gång. Nä, nu ska han peta ut det allra göttigaste och kränga på sina trogna lamm exakt samma fraser en gång till – i högkoncentrerad form. Om inte det är cynism så vet jag inte.

Av alla sätt att förnedra en läsekrets...

Och vad är det egentligen för människor som klarar av att lida igenom 128 sidor med sån jävla dynga? Inte bara frivilligt utan även kan tänka sig att betala för det. Jag skulle verkligen vilja veta. Vem sätter sig på allvar och suger i sig av hans pretentiösa livsfilosofijidder, och tycker att det är STORA tankar. Ja, förutom Agneta Sjödin då, som troligen njuter upp sig själv i pilgrimsbrygga bara av att uttala hans förnamn.

"Det enda sättet att fatta rätt beslut är att ta reda på vilket beslut som är fel. Det är att undersöka den andra vägen utan att bli rädd eller uppgiven, och sedan fatta sitt beslut."


Ehhh... H-A-L-L-Å? Ser hans trotjänande läsare verkligen inte se att det är skrivet i piss? Kan man ta en längre omväg för att säga "Prova dig fram"? Nä usch. Jag är verkligen inte förtjust i den mannen och hans miljardärsflabb. Han har skaffat sig en tandrad i elfenben också. Som en kul grej. Det är sånt man kan göra när man gör feta bee's knees på vilsna människors desperata jakt efter lycka. Jag får lust att vrida om näsan på honom. Hårt. Och ge honom lite stryk också. Bonk liksom.

23 kommentarer:

Daniel sa...

Plus att jag retat upp mig på Coelhos manschauvinistiska berättelse om männen och pojkarna som drar ut i världen för att söka skatten/sanningen medan kvinnorna och flickorna ska gå kvar hemma och vänta på att mannen/pojken kommer tillbaka upplyst och självförverkligad etc.

Näe, orkar inte med fler korkade DR PHIL som prackar på "RÄTT" visdom.

adde sa...

Han är den förste och ende som tagit sin filosofiexamen via Hermods.

Jag blev SÅÅÅ besviken när jag läste Alkemisten, som jag fått mig rekommenderad.

Andreas sa...

Fy fan. Som innehavare av en äkta examen i filosofi blir jag extra kräkfärdig när sådana här pajaser blir kallade filosofer. Urgh.

Ron Obvious sa...

Det är samma människor som samlar på trädgårdstomtar, sanna mina ord!

Anonym sa...

En kvinnlig AD på mitt jobb är rätt betuttad i den här smörjan. Det lustiga är att hon verkar ha fått något sorts ultrasjälvförtroende och har nu möjligheten att se det "vackra" i allt. Även alla tråkiga "bläddra bland kläder" applikationer på H&M eller Åhléns.
Det är på något sätt hela grejen att se okritiskt på världen som stör mig. Speciellt på professionell nivå och man försöker hitta fram till det där lilla extra som gör att kampanjen slår. Men hon är lika karismatisk som okompetent och kunder och PL's gillar henne.
Skjut mig...

Therése sa...

Du får inte glömma vår svenska motsvarighet: Kay Pollack. Boken "Att välja glädje" låg i vårt fikarummet på jobbet ett tag och jag fick verkligen koncentrera mig för att inte må illa varje gång jag såg den.

Donny H sa...

Pilgrimsbrygga. He he he.

Tessan sa...

Jag tror att samma personer som går igång på dessa nog är de som valde filosofi istället för psykologi på gymnasiet för att de ville lära sig tänka. Samma som kollar Dr. Phil och Oprah och tycker det är djupsinnigt. Samma människor som inte kan tillbringa fem minuter med sig själva i ett tomt rum av rädsla för att de kanske börjar med lite självreflektion. Det är ju så mycket lättare att låta andra tänka åt en.

Anonym sa...

Camilla Läckberg är en annan Nobelpristagare...läste häromdagen att hon väljer Coelho när hon vill ha lite "tuggmostånd". Men vad kan man vänta sig av en kvinna som avlar på Martin Melin?

jonna sa...

"och så kräktes jag lite i munnen" haha, du gjorde en stefan holm!

Go gôbbe från Götet sa...

Jovars, dé é bara att nicka instämmande. Snacka om pretto!

För övrigt var det änna gôtt att få se det gamla go´a "bonk" i skrift.

Hur skall man översätta det till rikssvenska egentligen? "Ett redigt kok stryk av en rektit go gôbbe"?

Nä, nu skall jag gå och lura upp mig själv i en gedigen pilgrimsbrygga . . .

Rebecca sa...

Härligt att höra att det finns flera som delar min åsikt om Paulo Coelho.

Läste nåt slags gubbsjuk historia om en tjej som åkte till Schweiz för att hitta rätt i sin sexualitet. Den dröp.

Åsa sa...

Nej, boken Mannen under trappan är oläsbar! Jag köpte den för några år sedan för 5 spänn i en bokback på Ica. Jag kom till sidan 9, men det dåliga språket hindrade mig från att leva mig i historien.

Malin sa...

Härligt att få lite fakta till min uppfattning om den där sannerligen överskattade gubben! Här har jag även levt i villfarelsen att jag var den enda som tyckt att den där jävla Alkemisten-boken sög, det känns skönt att veta att jag inte är ensam! Då finns det med all säkerhet även fler än jag som har stört sig på det dåliga, urusela och jobbiga språk som han använder och med en story tunnare än faktaunderlaget i en Aftonbladetartikel!

Anonym sa...

Blev tvungen att pina mig igenom en av hans böcker en gång då den var vald i min bokcirkel. Tack för att du satte ord på vad jag känner inför den mannen.

Anonym sa...

Blir ju inte ett dugg förvånad när jag läser här bland kommentarerna att Läckberg gillar Coelho. Vet faktiskt vem av dem jag själv ogillar mest. Värdelösa mediakåta Läckberg eller värdelösa fuskfilosofen Coelho.

Anonym sa...

Instämmer om allt som sagts, min polare VD:n rekommenderade Alkemisten, basen för företagets filosofi typ, WTF!

Emma sa...

Jag tillhör de få här inne som faktiskt gillade Coelhos Alkemisten men sedan helt tappade intresset för hans andra böcker....Och man borde nästa skämmas för att dela smak med Camilla Läckberg! Borde nog omvärdera! =)

Dock kul inlägg som verkligen tar upp hans pretto-attityd och hans försök till att spela svår och filosofisk! Precis på pricken!

Anonym sa...

Konfucis anno 2009?

Köp min "nydnanade" filosofi så blir (jag) lycklig. Om du är dum nog att tro på det blir du också lycklig så länge illussionen varar.

-Luca

Anonym sa...

Vafan, här dissas ju både trädgårdstomtar och filosofi?

Så kan vi ju inte ha det. Bara för att Coelho och alla som läser honom är ena jävla tomtar så betyder inte det att alla jävla tomtar läser Coelho.

Och som jag minns det var det i gymnasiefilosofin som logiken lärdes ut, om något så valde flummisarna psykologi.

Och vad är det för fel på att inse att man behöver hjälp med logiken och söka upp den hjälpen? - Jag ser inte riktigt kopplingen mellan folk som vill lära sig logik och Coelhomupparna.

Om man inte vill bli kidnappad och skickad jorden runt ska man inte stå i sin trädgård nattetid, i spetsig luva, och fiska. Det tycker jag går för Coelhosers också.

//Jessica - valde utökad studiekurs för att kunna få med både filosofi, psykologi liksom både moderna och klassiska språk. Man måste inte alltid välja antingen eller, och håltimmar är grovt överskattade.

Rutan sa...

Tack, verkligen bra skrivet!

Anonym sa...

Äntligen!
"Ja, förutom Agneta Sjödin då, som troligen njuter upp sig själv i pilgrimsbrygga bara av att uttala hans förnamn."
Det är nog det bästa som skrivits i bloggosfären på flera månader. Det gör mig så lycklig! Coelho är ett öppet varigt sår av självhävdelse och filosofiskt dravel. "Alkemisten" är värd sin vikt i kattbajs och jag kan inte nog uttrycka det förakt och den uppbragdhet jag känner inför det faktum att han kallar sig författare. Jag vill olla hans hjärna.
mvh Lorenzo Lamas

Anonym sa...

låter väldigt mycket som L Ron Hubbards verbala diarre, sån rännskita har en inte sett sen gresera feck fulfoder hösten 89./Mvh/exilväschötten