måndag, augusti 04, 2008

100-årskalas

I helgen firade Mellbystrand 100-årsjubileum. Det skulle firas in med en massa sköna folkliga aktiviteter av varierande sort och eftersom vi råkade tillbringa helgen där var vi inte sämre än att på lördagsförmiddagen ta en promenad och passa på att ta del av lite jippo.

När vi kom fram till området kring 14-snåret var det ståuppkomik med Johannes Brost på lilla scenen. Eller ståuppkomik är kanske att ta i. Det var mer av lite sköna skrythistorier helt utan poäng som travades upp på varandra av den gamla fyllbulten (som såg förvånansvärt pigg och fräsch ut i sin solbrända alkiskropp). Publiken var lagom sval men skrattade pliktskyldigt när han berättade om sina vip-pass till Herbie Hancock och Rolling Stones. Det blev smärtsamt tydligt varför man inte hört så mycket från den gode Brost de senaste tio åren. Han är verkligen en riktig sopa, men jag kan inte låta bli att gilla honom lite ändå. Han är en sådan jävla urloser. Sveriges meste underdog. Han har verkligen allt emot sig. Ingen karriär, ingen talang, inga utsikter och påsarna under hans ögon är rymliga nog att frakta hem matvaror för runt trehundra kronor i. Man skulle nästan kunna tro att det var han som fyllde hundra.

Efter det var det dags för final i talangtävlingen Popcorn, en riktigt usel variant av Idol som spred ett matigt os av clerasil-stift och tandställning över hela området. Talangerna som lyckats ta sig till final höll svårt låg klass, bortsett från en tjej (framförande det vedervärdiga shlagermissfostret Empty Rooms) som självklart krossade av en riktig acnebuffé till pojkduo som satte alla elvaåriga flickors hjärtan i brand med sina EMD-exter. J sa att hon ville gå upp på scenen och misshandla dem. Det hade varit riktigt fint.

Det hela presenterades av en gubbe från företaget Lingman & Co som envisades med att kalla sig själv för producent. Han var ett under av tafatthet. När det hela var över var det dags för de riktiga proffsartisterna. En ung tjej med hög röst från Strömstad, en riktigt äcklig kille med hårt inövad scencharm och en tioårig tjej som deltog och plockade hem vinsten i tv-programmet Talang 2008. Inför varje uppträdande snicksnackade producenten. Det riktigt knöt sig i magen, så dålig var han på att annonsera sitt stall. Han snackade upp deras förträfflighet, avbröt dem och bossade runt med dem som nån jävla fotbollsfarsa.

När det var dags för huvudnumret Zara Larsson, den tioåriga Talang-vinnaren, inledde han med att berätta för publiken att hon minsann gått ut från studion med en halv miljon på fickan ett halvår tidigare. Smart drag. Man kunde riktigt känna hur provocerade alla medelsvenssons tyckte att det var att ett litet glin som knappt kan breda en smörgås själv just cashat in två årslöner med en cover på Titanic-hiten My heart will go on. En tjock tystnad uppstod. Jag tror att jante i många av dem verkligen ville döda henne. "...Och nu sprider hon ännu mer pengar omkring sig... hahaha", fortsatte den plumpa mannen och riktigt eldade på hatet. Ingen respons.

Mannen verkade inse att det möjligen var taktiskt fel att mula in i ansiktet på alla crocs-beklädda husvagnscampare och andra semesterfirare att deras ekonomi var långt underlägsen lill-tjejens. För att rädda situationen drog han till med ett nervöst tomteskratt och sa "Nä, jag bara skoja, hon är riktigt snål den här tjejen. (konstpaus) ...här är hon Zara Larsson".

Det gjorde inte saken bättre. Tvärt om. Man kunde se nävar knytas i fickorna och käkmuskler spela janteversionen av Beethovens 10:e symfoni. Inte nog med att snorungen var rik som ett troll, hon var alltså snål också.

Skön start.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Lät som en härlig potpurri av smaklöshet att förfasa sig över.

mikebike sa...

cat: om det var. om!

Anonym sa...

Hahahahahaaaaa, du gör en underbar beskrivning av både Brost och den där skojfriske presentatören Mike. Fy f-n, jag hade inte velat hamna under din lupp!

Spader Ess sa...

Ja jäklar, man skall aldrig underskatta kraften i Jante lagen.:-)

mikebike sa...

adde: nä passa dig :)

spader ess: nej det ska man verkligen inte göra. jante sitter hårt i den svenska folksjälen.

Jonas sa...

du är så jävla bra mike.

Anonym sa...

Mike: Skönt inlägg, men en stenrik skitunge kan få vem som helst att känna något jante-aktigt, även de som hatar hela konceptet. Noterade även att du lyckats väva in adjektivet "matig" i texten. Ett stort grattis.

mikebike sa...

jonas: tack jonas. Det var väldigt snällt sagt.

lore: hahaha grattis :) mycket rolig kommentar. tack!

Anonym sa...

jag håller med. johannes känns lite osmaklig, jag vet inte vad det är. kanske är det att jag alltid tänker att han heter johannes brosk. brosk är äckligt.

mikebike sa...

optikerdotter: hahaha... ja brosk är osoft. ja det är nåt obehagligt med honom men samtidigt lite synd om honom. jag vet inte varför men jag vill att det ska gå bra för honom på nåt vis.

Anonym sa...

Vette fan om inte denna rapport hamnar bland topp 5 på bloggfrossa... Förbannat bra ;)

mikebike sa...

anonym: hmmm det tror jag inte men tack som fan ändå :)

Anonym sa...

....påsarna under hans ögon är rymliga nog att frakta hem matvaror för runt trehundra kronor i.... Haha.. Han var dock skön i det programmet som gick på TV för inte så länge sedan..usch, vad hette det? Man kunde skriva in och fråga om olika saker (relationsprylar...).. Riktigt kul!

Anonym sa...

Hahaha. Underbar läsning! Keep it up! :-)

Anonym sa...

En matkasse för 300 spänn blir inte särskilt välfylld numera. Annat var det när en annan var ung ...

Fredrik sa...

Brost? Lever han ännu? Det var dagens chock.

Dagens skratt var naturligtvis den plumpe så kallade producenten. Går det att vara mer tappad bakom en vagn än så? I sådant fall är det en bedrift att nästan beundra.

Shadow sa...

Mellbystrand. Härlig nostalgi! Campade ofta med familjen där, när jag gick i småskolan. Marias camping, har jag för mig.

Anonym sa...

.....hahahaahha!
Självklart ringde jag upp min buzy syrra och läste upp detta inlägg! Och som vi skrattade! Du är otroligt skön kille, Miken!

Johannes Brost.....att inte han fick spela Joker i Batman? Konstigt...
Drog han den kopplingen själv under sitt standup-nummer?

Kram!

mikebike sa...

mais oui: hmm skriv igen om du kommer på det

nattsudd: haha tack!

anonym: hehe nä men det räcker för att bli en del slapp hud under ögonen

doktoranden: nä han var verkligen som en dålig parodi på en konferencier.

shadow: haha den finns kvar. ja mellbystrand är en riktigt pärla.

anonym: tack så mycket. fan vad kul att du ringt upp och läst upp en bloggtext. stort :)

Barnets mamma sa...

underbart!

Anonym sa...

Kom på det och hittade en länk.. Det var en serie som gick på 5:an med väldigt ojämn kvalité..
http://kanal5.se/web/guest/sverigepussasochkramas

Anonym sa...

urk. johannes brost! redan för tjugo år sedan var han här på en lokal hamnkrog och drog samma snack. med tillägget att han ständigt är omsvärmad av högst 20-åriga blondinmegatuttar.
så mycket kokain han snortat är det märkligt att han inte studsar fram på hörntänderna.
körde han också den där med att hans tajta polare världsstjärnorna trodde att han blev kallad your highness (johannes)?

förlåt att jag är sån messerschmidt men husvagnscampare har inte crocs. däremot crocskopior... (har jobbat extra på camping)

du skriver grymt bra!