onsdag, november 30, 2011

På jakt efter ett intressant intresse

Jag tror att jag hamnat i någon slags livskris. Eller jag HAR hamnat i en livskris. Jag känner mig ointressant. Jag ÄR ointressant. Det har liksom gått upp för mig successivt. Men jag har inte kunnat sätta fingret på det förrän alldeles nyligen.

Det var när jag skulle träffa en ny kund nyligen, och alla skulle presentera sig, som jag insåg hur platt jag är. Alla presenterade sig med namn och berättade vad de jobbade med och så klämde de till med något kul intresse. Min hjärna gick in i panic mode. Vad fan skulle jag säga? Det först som kom till mig var film och litteratur, men helt ärligt, jag har inte så bra koll på litteratur, inte om man jämför med Josefine. Och film. Finns det någon som inte gillar att titta på film? Nä, det gick bort.

Kunde jag säga att jag gillar att skriva istället? Javisst! Jag älskar ju att skriva. Hej, jag heter Mikael. Jag arbetar som copywriter. Och på fritiden gillar jag att... ehhh... skriva. Jag vet inte men det känns spontant bra mycket roligare att vänta på första livstecken från en avokadokärna vi just har planterat i en kopp här hemma. En bloggande copywriter. Vilken skräll. Inte så att man pissar på sig direkt. Jag luftade problemet för en kollega som var snäll och sa att jag har min löpning. Men det har jag inte. Jag har kittat upp mig som en clown med allt från tajts till vätskebälte men med mitt mediokra resultat och att långdistanslöpning dessutom kommit att bli svenskarnas folksport är det inte som att jag skulle sticka ut. Jag måste göra nåt mer extremt. Helst något som nästan ingen annan gör så att man bara genom utövning blir helt unik. Annars något halvudda som jag kan gå in i till hundra procent.

Min kollegas man berättade om en på sitt jobb som är hardcore fågelskådare. Plötsligt kan han bara vara försvunnen från kontoret och om de frågar efter honom kan det visa sig att han sitter i en bil på väg till Skåne för att någon sett en gulbrynad sparv eller något på sin tomt. En gång lär han ha spontanchartrat ett plan till Visby för att det satt en så in i helvetet ovanlig fågel i nåt trä där och häckade eller nåt. Jag blev alldeles fascinerad. Snacka om att gå in för sin grej. Jag gillar som sagt eldsjälar men det här var det bästa jag hade hört. Något åt det hållet skulle jag vilja pyssla med. Och helst något som är så sjukt udda då att det slår omkull folk av häpnad.

För ett par veckor sedan hade Josefines farsa riggat en stjärnikare på deras balkong. Det var skitkoolt att kolla in månen, stjärnor och skit. Jag började leka med tanken på att lära mig allt om astronomi. Gå på föreläsningar. Köpa mig ett busdyrt teleskop med kamerafäste och börja specialisera mig på astrofotografering. Det låter så jävla mäktigt och jag fick för mig att det är ganska rogivande. Ända tills jag fick höra om en fet asteroid (stor som Holland) som är på väg mot jorden och beräknas träffa eller missa oss runt år 2034. Då skulle det vara över för denna gången så att säga. Det dämpade mitt rymdsug något. Inte helt, men jag kände att det kanske skulle göra mig till en jävligt nojig typ. Sedan såg jag en artikel om några stormjägare i USA och det verkar också fräckt. Inte heller ett intresse för nervsvaga. Det verkar förövrigt vara ett rätt lökigt intresse att ägna sig åt i Sverige, där det blåser hårt en gång var fjärde år typ och där tyfoner, tromber och orkaner är ungefär lika vanliga som den där gulbrynade sparven. Dessutom så avskyr jag (med några få undantag) allt vad äventyrare heter.

Men det hade varit så otroligt skönt att hitta sin grej, som den här killen som har nischat sig på att fånga vilda giftormar med bara händerna:Tänk att dra den på ett kundmöte. Hej jag heter Mikael. Jag arbetar som copywriter. Och på fritiden gillar jag att fånga giftormar... med händerna. Men jag vet inte. Jag kanske borde börja samla på något istället. Som han idioten som samlar på lergökar. Jag är lite i valet och kvalet här känner jag.

Har ni några bra tips på intressen. Vad ska jag lära mig allt om och gå all in på?

42 kommentarer:

Maria sa...

Jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Har inget förslag på intresse, men om du ändrar dig angående astronomi så kan jag tipsa dig om att Göteborgs universitet har 10 stycken 7,5 hp kurser i populärvetenskaplig astronomi. Hon som håller dem heter Maria Sundin och de hålls på Chalmers, kvällstid. När man klarat en kurs får man en fin t-shirt. De är faktiskt riktigt intressanta.

Maria sa...

Okej, det är alltså inte JAG som håller i dem. Råkar bara vara namne.

Mikaela sa...

Jag känner igen det där dilemmat, intressen: träning, musik, matlagning... Snark. Jag har en kompis som jag är sjukt avundssjuk på, hon avslutar sitt CV med: "på fritiden håller jag på med ukrainsk äggmålning (pysanka)." Och hon gör verkligen det också!

Mikaela sa...

Pysanka på wikipedia, ifall ditt intresse väcktes: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pysanka

Gunnarsson sa...

Jag gick all-in på Geocaching, nördigt och väldigt roligt.

Bell sa...

Jag tror den känslan är ganska genomgående för många svenskar, i alla fall mig. Jag känner personligen att det enda jag kan göra är att specialisera mig. Eftersom jag pluggar fonetik har jag till exempel byggt upp en kunskapsreserv om ljudvågor, konsonant/vokalproduktion och talapparatens anatomi. Skitintressant och inte överdrivet svårt heller.

En annan bra idé är att bygga saker. Läste nyligen ut "Expedition Kon-Tiki" av Thor Heyerdahl och blev rätt peppad på att konstruera något. Inte en flotte kanske, men något åt det här hållet: www.windowfarms.org. Bra konversationsöppnare!

Anonym sa...

Jag tänker på mig själv som en betraktare. Det känns som att någon måste ha den rollen.

Stina sa...

Jag håller på med styrketräning, armbrytning, politik och musik. Det låter mer spännande än vad det faktiskt är. Men huvudaken är ju hur det låter, eller hur?
Rekommenderar varmt alla aktiviteter, men politik är ju halvkänsligt så det kanske man inte bör kasta i ansiktet på folk.

tessan sa...

skön typ med en sjujävla bra blogg, det tycker jag räcker gott.

emster sa...

du o jag, ganska lika personligheter tror jag. man kan liksom inte göra ngt på ett normalt sätt. jag köper också allt om jag börjar med en ny grej. men jag tröttnar alltid och går på nästa grej.

när man ska presentera sig brukar jag köra stenhårt på att jag är svensson, liksom skryta med det, verkligen ånga på. och sen drämmer jag till med att teve är det bästa jag vet och att jag föraktar folk som inte tittar på teve.

ps. kommer du klå mig på varvet?

EnglandsNina sa...

Fan också. Nu kommer jag gå och ha ångest för den där asteroiden. Jag hatar rymden.

Helena mitt i smeten sa...

Jag trodde pärlplattor var din grej?

emster sa...

e-nina: men alltså, det där med asteroiden kan ju inte vara på rikt?

Anonym sa...

Dans kanske? Brukar vara uppskattat med en kille som dansar, många killar vågar inte.

Anonym sa...

Men hallo,
Du har ju en Klagomålsservice, betänk din din stora strid om McFlurry. Det är ju ett intresse. Sen har du ju Kalsongskötsel på hög nivå, det tar många timmar. Barnen är ett annat intresse, att säga till killar ( jag tror inte det finns så många tjejer som är fågelskådare på den nivån att de handlöst slänger sig i bilen för det har synts en Brunläppad Sänknarr i Skåne) att barnen och deras intressen är det viktigaste för mig de här åren fåde flesta att bli tysta.

spunk sa...

Kampsport. Ta nån snällare, tex sportjujutsu alt bjj osv.
Grymt kul och bra träning. Samt man får den där lilla "oj wow" ifrån folk och deras fördomar.

klart å betalt.

ls sa...

MMA är nog din grej.

Nemo sa...

Nörda löpningen ett varv och gå över till Vibram Fivfinges på fötterna.

Vill du go all in; då är Firediving the shit!

http://www.firediving.com/

Medelklassman sa...

En kompis till mig, som iofs är av kalenderbitartypen, slog sig på fågelskådning som intresse när åldern masade sig upp mot 40. Jag fattade ingenting.

Du får väl sluta hymla med att du spelar tevespel och stå för det? Det gör jag.

Spader Ess sa...

Själv håller jag på med Träsnideri, just nu med inriktning på att förädla Elgitarrer och annat som har med Rockmusik att göra. För att göra en göteborgsvits av det, Rock carvings in wood.

Funderade ett tag på att köra hårdporrsmotiv på pärlplatta och korsstygn som en motvikt till traditionellt handarbete samtidigt som man moderniserar gamla Kamasutra tanken, men kunde inte riktig se mig förklara för barnen på ett vettigt sätt. :-) Så dom är lediga om du vill sticka ut lite extra.

adde sa...

Äh, vem f-n är spännande?
Du kanske skulle ta och raka skallen och tatuera in en massa små strykjärn på den. Då kan jag lova att du kommer undan med "Hej, jag heter Mikael och jag är copy".

Tompa sa...

Jag har hört att freestyle-kanot är ett häftigt intresse... ^^

Anonym sa...

Hej jag är Mike och jobbar som copywriter.

På fritiden är jag en mytoman som när författarambitioner men sysslar mest med vardagens tvivialiteter och notiskt bloggande?

Hur fasen skall de kunna veta vad du har för spännande böjelser, ljug bara...

-Luca, Psykopat

Calle sa...

Håller med Anonym 9:57, att ägna sin tid åt att hålla koll på det svenska flurrandet är en helt sjukt konstig och intressant bisyssla. Kör på den.

Tips vid den där typen av presentationer är för övrigt att byta ut specialintresse mot specialkunskap. Min: kan vända pannkakor i luften.

Jäger sa...

Rökning! Helt fel och skitfränt. Rökning i alla dess former. Finns det där cigarrhaket på Järntorget kvar? Det stället lär ju vara grymt! Fatta gubbjävlarna där. Awesome!

Jäger sa...

Rökning! Helt fel och skitfränt. Rökning i alla dess former. Finns det där cigarrhaket på Järntorget kvar? Det stället lär ju vara grymt! Fatta gubbjävlarna där. Awesome!

Storm sa...

Börja med nåt hantverk, typ drejning eller ljusstöpning, och var riktigt jävla dålig på det. Samtidigt som du mer än gärna visar upp dina misslyckade resultat med oblyg stolthet på kontoret.

Att vara ironiker är ett mycket mäktigare hobby om man aldrig avslöjar den.

Mist sa...

Du kan börja med speleologi (alltså grottforskning). Det är det väldigt få som gör och man kan låta sjukt tuff fast man bara går in grottor och kollar på lite alger eller en droppsten. Det finns till och med ett förbund för det, SSF. www.speleo.se

el Guapo sa...

Fan vad du är vek. Jag blir så besviken skall du veta. Intresse? Fågelskådning? Va fan.

Läs nu om Postverket, köp en rejäl tröja, ett gäng starköl och sätt igång med att skriva något mer sammanhängande istället för den här lama bloggen. Snacka med CK, han har ju förlag och allt. Fan, du kan skriva precis vad som helst. Till och med en deckare. Sätt igång. Fågelskådning? Idiot.

Minns en tid i reklamskola och på reklambyrå då man skulle presentera sig och verka intressant. "Jag brinner för design och konst och på fritiden gillar jag att resa, umgås med mina kompisar och laga mat. Gärna indiskt." BAH! FUCK THAT SHIT. Jag är en ganska vanlig kille. Gillar att dricka sprit. Klart.

Fågelskådning? Sätt igång med den där boken nu. Jag kan hjälpa dig med förord så den får en ordentlig start.

Anonym sa...

Odla helskägg och doktorera i matematik alternativt geologi.

/Jani

Molly sa...

Tänkte på den där snubben som alltid får vara i tv, med svart nagellack och hårdrockshår, han är professor i nåt skittrist..? matte? ekonomisk historia? Men han ser ju så speciell ut att det gör hans ämne intressant.

Isabelle sa...

Annars är ju filateli ett beprövat begrepp.

Viktoria sa...

Börja på ridskola! Fräck ju!

Link sa...

Själv älskar jag att skruva med RC-bilar! Inget är så fantastiskt avkopplande som att skruva ner en modell för att göra rent, byta diffoljor och uppgradera vissa delar. Dessutom är det dyrt och bör därför ha viss appeal även hos pryltokiga. Lego Technic-modeller är en annan favorit.

Six sa...

Intressen är överskattade. Fast det låter ju snyggt att dänga till med nåt häftigt som du skriver.
man kan väl dra till med nåt nytt varje gång? Spännande så. :)

Albin sa...

Hej, Jag söker också efter ett mer karaktäristiskt intresse. I sommar ska jag gå en kurs i knuttimmring i Härnösand i en vecka. Häng på Mike!

f.d. Kollegan sa...

Köp en beggad kul bil. Gå med i nån bilkörarklubb och kör bana. Så in i h-vete kul. Och du kan Steve McQueen-accentuera dig på kuppen. 1+1=3.

Joakim sa...

Svampplockning och vintersport är två sunda, ädla intressen. Och med vintersport menar jag självklart att avnjuta vintersport i soffan.

Joakim sa...

Samla vinylskivor, Urban Exploration, chips och bra litteratur är andra intressen att anamma.

Raggoparden sa...

Meh..allt är ju bara alltför beige och vanligt.
Jag röstar för Mounted Cowboy Shooting. Tar massor med tod och kostar alla pegar man har och lite till. Och raggfaktor 5,2. På en femgradig skala.

- sa...

lägg pärlplattor

dano sa...

Håller med el guapo till 100%. Dessutom har du redan en massa intressen. Vårda dom. Kamma dig.