söndag, december 04, 2011

A brilliant mind

Sitter hemma i långkalsongerna och känner mig på allmänt bra humör. Dels för att jag redan vid 12-snåret gjort alla förberedelser och ställde in ett långkok på högrev i ugnen, vilket innebär sju timmars väntan, där en merpart av tiden förhoppningsvis kan ägnas åt hopp och lek.

Men även för att vi (jag och Josefine) just inmundigat en separat gemensam lunch. Hon åt keso med päron och kanel. Jag åt min senaste uppfinning tunnbrödswrap med stekt falukorv. J tyckte att det såg ut att vara en ledsam ursäkt till lunch medan jag tvärtom uppskattade enkelheten. Så är det ganska ofta. Där hon ser misär ser jag möjligheter. Falukorv är för övrigt en jävligt underskattad del av den svenska matkulturen. Behöver jag påminna er om att det finns kändisar i det här landet som pundat falukorv? Jag började i alla fall fantisera om öppna ett eget lunchställe där falukorv och tunnbröd står på menyn varje dag. Det skulle vara basen och utifrån det skulle jag experimentera med smaken. Falukorv på 1000 nya sätt. Ge folket en falukorvsupplevelse de sent ska glömma. Klassiska röror, kreativa inlindningar eller varför inte umami-falukorv. Dessutom stans billigaste lunch. 29 kr wrappen. Bara en sån sak.

Jag tänker på min målgrupp. Reklambyråsvin och andra petiga mediaas som liknöjt har vant sig vid och accepterat hundratjugokronors-luncher. Vi snackar människor som är så blasé att de inte ens fattar hur sinnessjukt det är att gå och betala 90 spänn för en ful-thai exklusive dryck. I Frankrike hade man stängt av flygplatser och satt eld på en miljon bildäck för bra mycket mindre än så. Här orkar man på sin höjd stå och knorra lite över en dubbel macchiato. Jag har lagt örat mot asfalten och hör hur det pyser av vrede i medelklassleden. Vi är fed up men orkar inte göra ett skit åt det om det inte finns en tydlig bonus att kamma hem. Vilket det råkar göra.

Och det är här jag kommer indundrande som en jävla husvagnskaravan med min falukorvs-lunch-revolution. Hallå där din lilla byråmänniska. Är du för fin för att äta falukorv? well, det ligger typ sex iPads om året i det för dig om du hoppar på min lunchdeal. Eller ett knippe New York-resor. Blev det tydligt nog nu?

Upprop! Vilka är på?

23 kommentarer:

Made Outside In sa...

Make it Polony and I'm in!
http://www.frysvegetarian.co.za/products/frys-vegetarian-polonyslicing-sausage/

Ron Obvious sa...

Var falukorven stekt? Annars vill jag föra fram den kylskåpskalla falukorven som ett underskattat påläggsalternativ.

Saltistjejen sa...

Agree totally!!!
Om det är några saker i matväg jag saknar här borta så är det falukorv! och tyvärr kan man inte få tag på det någonstans. Sill, fiskbullar och saltlakrits, ja till och med julmust har vi lyckats hitta en nätaffär som säljer. Men falukorven lyser med sin frånvaro. Tyvärr.
Du som har små barn: ett hett tips som kan göra deras falukorvsmiddagar lite roligare (om du inte redan kände till det) är att ta ut lite roliga figurer ur falukorvskivorna med pepparkakasmått innan du steker. Ungarna brukar älska att få vara med och göra sina egna gubbar eller grisar eller vad 17 ni nu har för figurer på måtten! :-)
och du om du slår dig på just Falukorvsbusinesse kan du inte börja sälja lite online också till oss längtande utlandssvenskar??! :-)
Heja heja!

Anonym sa...

Jag är på! I min lilla håla i Lappland begär man 80 kronor för dagen pizza (dock med dryck).

skimret sa...

Jag är mycket på, om det finns en vegetarisk rulle. Kan inte ens köpa en liten inplastad mackjävel för mindre än 30 kronor. Det är inte bra för en student utan matlådeskills.

Six sa...

Kan man komma in och få en kall skiva rätt i näven?
Först i kön i så fall. Oerhört gott.

Anna sa...

Jag är på!

Kom på en annan affärsidé häromkvällen när jag såg en taxi som liknade en pizza-delivery bil.

"Nattamatstaxi". Taxin där du kan äta pizza, korv och kebab inne i bilen medan du tar dig hem eller till nästa fest.

Bilen skulle vara en minibuss med välfyllt värmeskåp och endast rulla onsdag, fredag och lördag.

Sambon började gruffa om spyor och att det heter vickning, men hallå, en entreprenör måste se möjligheterna!!!!!

Grejen är att man kan behålla sitt day job som myndighetsbyråkrat.

Anna sa...

Alltså, eftersom servisen Nattamatstaxi bara skulle vara tillgänglig kvällstid.

Ginny sa...

Efter att ha läst din blogg vill jag inte längre ha min man. Innan läsning var han attraktiv, rolig, intelligent och mer än en bara hyfsad skribent. Efter läsning: gårdagens gröt.

Helene sa...

Ledsen men falukorv är bara osmakligt, trist och beige. Inget annat. Däremot håller jag helt med om att lucnhpriserna är löjligt dyra! Höll på att bli ruinerad när jag var i Sthlm på praktik i våras. Hur vanligt är det egentligen med att ta med sig matlåda till jobbet nuförtiden? På universitetet är det snarare regel än undantag (förstås...).

Anonym sa...

Jag jobbar visserligen inte på reklambyrå, men jag är på! Helst skulle jag dock vilja ha stuvade makaroner till, inget tunnbröd.

adde sa...

Jag är 100% med!
Under mina ungkarlsår gick det åt säkert 10m falukorv i månaden. Jag växlade mellan falukorv och köttfärspaj. Nu för tiden är det bara när hustrun har annat för sig som jag och barnen får frossa loss på en köttring eller två.
Ett tips (som inte är jättevågat men ändå) är att krydda korven med lite curry.

Anonym sa...

Utmärkt idé.

Se bara till att ha öppet sent så man kan ta det som nattamat, på väg hem. Lidel slår snart igen på Stigbergs torget skulle jag tro, så där har du en lokal som skulle passa och bör vara asbillig. och du kan ta ut svängarna ordentligt. En hel affär med restaurang till fylld med röda köttringar, Blir det bättre än så? =))

Johan I Majorna

da bomb sa...

Har också stört mig på detta över tid.

Jag är fett på!

Anonym sa...

På!

bollocks sa...

Inte fan skulle jag tveka i valet mellan en utsliten "affärslunch" för 155 kr och en wrap med falukorv, det blir falukorven! Går som sagt att variera in i det oändliga, från råskuren på smörgås till ugnsgrillad i senap och ost. I'm all 4 it!

RuggigHund sa...

Jag är på, smäll upp vagnen bredvid strömmingsluckan på magasinsgatan så ska dom få känna på konkurrens. Korv Stroganoff och ugnsgratinerad falukorv är omtyckta klassiker men jag har även en mer skruvad favorit som innefattar kall falukorv och mariekex, skulle kunna ta sig in som dessert på menyn. Kan berätta mer om projektet blir verklighet.

Anonym sa...

Leberkäse funkar ju i Tyskland. Kör hårt!

/Malin

Anonym sa...

Mors! Se här ett forum för goa falukörvs recept och varför inte nogsamt utvärdera ett antal av dessa: http://www.spisat.se/2011/05/8x-falukorv-i-test-dyr-falukorv-ar.html Count me as a customer när du öppnat!/Mvh Exilväschötten

fröken salt sa...

Keso med päron och kanel? Till lunch? Det är misär för mig. Eller möjligtvis efterrätt.

mikebike sa...

Made outside: det ska finnas plats för alla.

Ron ob: ja den är inte dum du :)

Saltistjejen: ja det är fan underskattat.

mrabroc: nä det är inte ok. har märkt att priserna på sunkmat är skyhöga på små orter. en pizza i simrishamn kostar fan 110 spänn. känns norskt.

skimret: får kolla om det fins nån sojafalu :)

Six: Självklart!

Anna: ingen dum idé alls.

Ginny: hahaha, inget dåligt omdöme du.

helene: då har du haft dåliga faluupplevelser. så kan vi inte ha det.

lisakristin: stuvade makaroner. gött. tunnbröd är ett måste.

adde: kulinariskt :)

johan: haha ja fan de lever inte länge till. jag har tippat årsskiftet.

da bomb: dig kan man räkna med.

bollocks:fan vad pepp jag känner mig nu.

ruggighund: du, det tipset vill jag ha. på riktigt.

Malin: tack.

exil: kanske jag gör. tack.

fröken salt: det är inte så dumt som det låter. men falukorven knäcker det.

Åse sa...

Älskar falukorv i alla former,skulle du starta denna härliga falukorvsrestaurang så har du här en stadig kund från metropolen Mölndal som kommer dyka upp,går affärerna det bra så är jag är på med att starta en filial i Mölndal,denna restaurang med filialer kan bli ett stort hot mot Donken

Anonym sa...

What's up, I read your new stuff on a regular basis.

Your writing style is awesome, keep doing what you're doing!


Visit my blog GHD New Zealand