måndag, oktober 05, 2009

Högsbosnack

För ett litet tag sedan hörde jag hur en Högsbo-drottning (platinablonderad 37-plussare i mc-jacka, jeans med mycket strass och hesare stämma än Bonnie Tyler) beklagade sig för en lite tyngre kopia av sig själv. Hon var så himla trött på nånting. Om det var jobbet, barnen eller sitt senaste palatsragg* vet jag inte. Vad det än var så fick hon "rassja" (med extremt rullande R) på det. Rassja. Vilket ord. Jag har inte hört det sedan jag var liten. En kompis blendmamma från Mölndal brukade slänga sig med det i tid och otid. Hon fick rassja på allt och det var minsann inte nåt bra att få. Rassja. Ett slags nervöst stressyndrom typ. Jag trodde att det var ett dött uttryck, att de sista narkomanerna som använde det hade plockat ner skylten för länge sedan. Men tydligen inte i Högsbo.

Idag delade jag ånyo vagn med en samlig käcka invånare från ovan nämnda stadsdel. De charmade oss medresenärer genom att högljutt deklarera att en kille i gänget satt och luktade "sagge" (gammelsynonym för sperma). Alla blev jätteimponerade. Och killen fortsatte i väl två hållplatser om inte mer, att informera precis alla avstigande och påstigande om sin kamrats omisskännliga saggeodör och att det kom sig av att någon hade "saggat" på honom. Fantastisk nivå.

Jag tror att jag måste ta och börja hänga lite i Högsbo. Det verkar vara lite av en lingvistikarkeologisk biotop.


* Palatsragg är ett ragg som kan berätta självupplevda historier från minst femtiotalet och fram till idag. De är alltid överförfriskade och finns i gross på det klassiska stället Palace i Göteborg. De lever för att få gnida sig lite mot yngre människor.

27 kommentarer:

Anna sa...

au contraire skulle jag nog vilja säga... uttrycket "sagge" används frekvent av mig och mina vänner och vi är varken från högsbo eller lodisar. - vi är månne en smula alkoholiserade dock, men vi är sannerligen inte iförda strassjeans. ;)

Anonym sa...

PÅ Göteborg stads hemsida kan man läsa: "Högsbo är den gröna stadsdelen som inbjuder till promenader i närområdet med goda möjligheter att ständigt upptäcka nya pärlor."

Nu vet jag vad de menar med ordet pärlor. Kan det ev härstamma från ordet parlör.

Flisa sa...

Jag är Högsbo-bo. Det är najs. Gillar att gå omkring och titta på söta pensionärer när jag har tid. Och de brukar inte snacka om sagge så ofta. Inte så att grannarna hör i alla fall.

mikebike sa...

Anna: är det så? alltså inte det där med strass och lodisar, utan att det används. Jag har inte hört det sedan jag gick i typ mellanstadiet... typ

och det är längesedan. :)

Anonym:) haha ja kanske det. Jag vet så lite om högsbo. det är så nära men ändå så långt borta. grane med majorna. som linné. men ändå inte.

Flisa: Är du? Hmmm men brukar de få rassja på grejer då?

Flisa sa...

Det ordet har jag aldrig hört förut! Så jag känner mig mer allmänbildad nu än förut. Mycket bra! Ska genast ut och lyssna om jag hör det. Möjligen har jag tidigare, innan jag visste att ordet fanns, förväxlat det med ett allmänt gurgel från pensionärerna. Osäker.

Gruff sa...

"lingvistikarkeologisk biotop" - underbarast idag. Hetsäter dina ord med hull och hår.

Fortfarande lycklig sa...

Du är rolig, du! 37-plussare var ett nytt uttryck (som väl helst används av de inte tillhör denna skara.) Känner igen stilen. Finns även runt Backaplan, för kännedom. Om du vill fortsätta dina studier...

Vitriol sa...

Palace? Du menar Jurassic Park?

Ida sa...

Haha - det var första gången jag såg ordet "rassja" i text. Själv hade jag nog tänkt det med stavningen "rasha", men det spelar ju ingen roll. Undrar var det kommer från, förresten.

Anonym sa...

haha har inte hört det uttrycket sen jag var liten. Då trodde jag dock att det var "Russia" alltså att någon fick Ryssland.

mikebike sa...

Flisa: haha ja ut med dig och tjuvlyssna och glöm icke att avrapportera :)

Gruff: hehe vad kul. hoppas det smakar :)

Fortfarande lycklig: haha jag sa just till J idag att samma språk även talas i kville :)

Vitriol: Just precis.

Ida: haha var det? Ja så hade jag nog också helst stavat det men jag googlade. Tror det är göteborskt.

Anonym: haha ja nu när du säger det. Jag har sagt det ett antal gånger till Ryssland (min katt). Fan han tror kanske att jag kommer från högsbo. Eller kville. huu!!

Anonym sa...

"rasha" (uttl. "racha") kommer rimligtvis av ordet "rashes" - exem, kliande utslag. förmodligen ett av de många låneord vi fick från sjömännen som gick mycket på england i göteborg. därav säkert också den mer utbredda användningen bland arbetarklassen.

mikebike sa...

anonym: Ahh lite etymologi. Tackar så mycket. :)

jonna sa...

pah! vi har inte ens ett systembolag i högsbo. du lever i förnekelse, dina "högsbo"-alkisar hör säkerligen hemma i hållplatskuren vid ostindiegatan :)

Artistic sa...

Min mamma fick rassja i går och jag antecknade det till lämplig presens i bloggen. Nu hann du före!

Artistic sa...

Rassja uttalas RACHA så alla vet. Som vi svenssons uttalar Ahmed. ACHMED! RACHA, JAG FÅR RACHA!

mikebike sa...

Jonna: haha... ok sorry. marklandsgatan är jättefint. alldrig nåt bus där :)

Jennie: Haha fan vad mäktigt. Vad fick hon det av? berätta. Racha. hmmm är inte det bara i nordoststadsdelarna de uttalar det så som du säger. Bergsjön och kortedala? I frölunda/högsbo är det distinkt rullande r och ascha som i aschberg :)

jonna sa...

marklandsgatan schmarklandsgatan räknas inte.

mikebike sa...

jonna: haha räknas inte? nä ok Karl-Johansgatan i majorna räknas inte heller bara så att du vet :)

adde sa...

"en lingvistikarkeologisk biotop"

Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha!

När ska de där stofilerna i Nobelkommitten uppmärksamma bloggande i allmänhet och dig i synnerhet????

Thérèse sa...

Jag har varit högsbo-bo för många år sen. Bodde cirka ett halvår i högsbohöjd. Skumma grannar, minst sagt.

Artistic sa...

Mike: Jag är ju born and raised i Bergsjön fram till milleniumskiftet då morsan var 37 och inte orkade ha Racha mer. När du börjar skriva väderstreck och långetud och lattitud som nord och ost tappade jag bort mig. Tänkte: "var fan ligger Bergsjön om man skall snacka kompasspråk?"

Kom då på att tidningen Nordost kom varje onsdag och allt föll på plats.

mikebike sa...

adde: hahaha du har verkligen fattat grejen. jag gillar't!

therese: berätta mer...

jennie: haha ja jag sa ju det :)

Lucas sa...

Hahaha! Mitt i prick angående Högsbo-drottningen, letar man efter den högsta koncentrationen är det bara att bege sig upp till Pennygången på Högsbo Höjd. Där finns dom i drivor.

Har för övrigt bott på 48:an under några år, i lägenheten under bodde det tolv asiater som hade kareokefester varje tisdagnatt och ovanför bodde ett gott gäng araber som skrek på sina ungar oavbrutet under dagtid.

En fantastisk period...

Fru R sa...

Underbar blogg, varför har jag inte hittat hit tidigare?

mikebike sa...

Fru R: ja det undrar jag fanimej också :) och varför kommer jag inte in på din blogg?

Björn sa...

Men så fantastiskt - jag har bara hört Rassja (eller racha som jag trodde det stavades) från min far, som får just racha i tid och otid. Som så många andra ord han använder trodde jag även detta var påhittat. Men jag glädjer mig att det används även utanför min familj.