torsdag, augusti 27, 2009

Karlsson på taket

Ikväll kollade jag och Juniorette på Karlsson på taket. Hon var mycket imponerad men framhölll samtidigt att han inte är snäll utan dum. Det var ett mycket pragmatiskt utlåtande tyckte jag.

Själv tycker jag att det lilla feta självgoda aset är otroligt motbjudande – milt uttryckt. Jag minns att jag funderade en hel del i de banorna när jag var liten också. När jag såg filmen efter att morsan hade läst boken för mig så blev jag minst sagt chockad. Och vad var grejen med skabbfrillan egentligen?

I boken var Karlsson en störig men ändå en rätt skön snubbe. Han var en underhållande tjockis med extremt rymligt ego. Ingen man ville bli kompis med men lätt hade velat träffa. I filmen hade allt det som var charmigt ersatts av de mest oattraktiva personlighetsdragen man kan ha. Jag minns att jag började hata Karlsson. Han var ju dum i huvudet på riktigt.

Så för ett par år sedan slog det mig att jag aldrig hört nåt mer om honom och vart han blev av. Ronja, Birk, Pippi, hennes fittpiskade vänner Tommy och Annika och Saltkråkangänget hade ju figurerat upp i sådana där vad-hände-sedan-reportage till och från. Men Karlsson verkade vara helt bortblåst och när jag googlade honom (Mats Wikström) var jag inte ensam. Ingen visste vart han fanns idag. Någon på Flashback hävdade att han tagit fultjack med Karlsson. Att han var på dekis. Någon annan hävdade att Mats Wikström var en alkoholiserad vaktis (som om det skulle finns en enda vaktmästare utan alkoholproblem) på nåt sjukhus. Men allt verkade vara bara rykten.

Men så plötsligt dök en länk upp. Till Fru Kaos i Stockholm. Och banne mig, vem är det jag ser på bilden om inte Karlsson i egen hög person. En man i sina bästa år så att säga. Han ser faktiskt rätt mycket mer sympatisk ut med några decennier i bagaget. Döm själva.

31 kommentarer:

ullis sa...

Jag hatade Karlsson på taket tidigt jag med. Jag förstod aldrig varför han lillkillen skulle umgås med en utnyttjande tjock äldre man.
Att jag känner igen honom, det var så länge sen jag såg honom.

adde sa...

När jag var liten och såg honom tyckte jag nog mest att han var knäpp. Nu när jag sett honom med mina egna barn har jag mer blivit förbannad på den j-la idioten.

Men det skulle vara coolt att sitta på en pub å ta en öl med honom när polarna plötsligt droppar in och tappar hakan. Ha ha ha!

Anonym sa...

Karlsson var ett jävla as som borde bekämpats med luftvärnsmissiler. Detta om Detta!

En sak till som är vidrigt med Karlsson på taket är "soundtracket".

Musiken är en evil combo mellan Isaac Hayes och tysk 70-tals porrfilms muzac.

Det vidriga pumpande-molande-distade "tjackka tjackka" gitarrackordet i Karlsson låten kan lika gärna ligga som en ljudmatta i pereferin medans en "erotiskt kalopps" utspelar sig där varken finniga degiga skinkhalvor saknas och romantiska repliker typ FICK MIR WALTER.

Jag kan sätta en skinande blank femkrona på att rollkaraktären "the gimp" i Pulp Fiction är baserad på en åldrad karlsson på taket med flygförbud.

/Wolfram O´boy

Anonym sa...

Alla lär sig älska Rasmus på luffen, Tommy & Annika, Saltkråkanungarna utom Tjorven och inte Karlsson.

Sedan när man är stor är det egenskaper/personer som Karlsson eller Tjorven vilka premieras. Alltid. Varför skall man vara god i en rutten värld?

-Luca

Jo tjena sa...

Jag tokhatade Karlsson på taket när jag var liten. Jag fattade inte grejen med honom. Alla andra Lindgren-berättelser älskade jag men Karlsson...han var så onödig som jag sa till mina föräldrar vid fyra års ålder.

Daniel sa...

Däremot var han populärast i Finland av alla Lindgrens

Men det är säkert pga lilla ölmagen och flyga i det blå. För att sedan ta sej en ölfylla.

Respect!

Spader Ess sa...

Wolfram, du har helt fel. Soundtracket är det enda som ger Karlsson något som helst existens värde.

The Girls Of Florida sa...

Jävla störd-Karlsson. Kan lova att det var han som uppfann löss, bakfylla och mens.

Jag kontrar tillbaka med att jag firat jul med Televinken. Ja inte dockan utan rösten då. Han var snäll. åt mycket gröt och jag hade lunginflammation.

Tjipp tjipp

mikebike sa...

Ullis: Ja han är sig precis lik.

adde: njae, hur koolt är det egentligen :)

wolfram: haha ja porrigt är det!

Luca: ... sa den bittre. ;)

jo tjena: fan jag diggade honom på bok. men inte på film. det var nog den indubbade mansrösten. i kombo med skabbfrillan och allt det andra.

daniel: det ante mig! :)

florida: haha fy fan vad koolt. televinken. Jag var med i televinkens trafikklubb när jag var liten. tyckte att han ägde. fan vad jag älskar sån här kuriosa :)

el Guapo sa...

Ja, vad är grejen med den snubben. Helt syrad för helvete. Nobelkommittén för litteratur måste sitta och skaka på huvudet, djupt suckandes varje gång nån white trash-morsa skriver en insändare till Aftonbladet och kräver att Astrid Lindgren skall få priset: "Men vafan... Karlsson på taket... Karlsson på taket för helvete..."

Anonym sa...

"Nobelkommittén för litteratur måste sitta och skaka på huvudet, djupt suckandes varje gång nån white trash-morsa skriver en insändare till Aftonbladet och kräver att Astrid Lindgren skall få priset"

Ja,Det vore ju för jävligt om inte nobelkommitén kunde leta upp någon nerknarkad, limsniffande tjeck som suttit i en jordkällare i 30 år och skrivit svart, svår, Noir skit, som inte en jävel har hört talas om, DET vore något. OM det händer, tappar man ju all tro på litteraturen.

Johan I Majorna

Vitriol sa...

Fy faen. Jag stod aldrig ut med Karlsson. Han drog ju fram som en farsot genom den stackars killens liv.

Egentligen säger det inte så mycket med tanke på att jag även hade svårt för Björne från tidig ålder. "Det var ju det jag sade" Nej, det gjorde du inte alls ditt ljugande jäkla björnkräk.

Anonym sa...

televinkens trafikklubb - hahaha då är vi medlemmar i samma klubb:)

DÅ har du några 45 varvare med televinkens tips hur man undviker att integreras i däcksmönstret på en lastbil:)

By the way - gissar att din skivback även innehåller, klas klättermus, x antal tintin skivor samt grodan boll.

Förresten - han som gör rösten till grodan boll låter som han fistas av en potatisstöt.

Wolfram O´boy

30+ sa...

11 kommentarer i inlägget om den geniala fårklippargrejen. Redan 13 här, om den helt värdelösa Karlsson på taket. Men det kanske finns mer känslor och tankar man vill ventilera kring sånt som är dåligt?

mikebike sa...

30: 15 med den här :)

Anonym sa...

Astrid Lindgren är mer överskattad än fylla och förtsagångssex bland 13 åringar.

Mer tjeckiskt limfsniffat noir tack. Vem fan vill ha fyra brödskivor om dagen om man får välja?

-Luca

mama sa...

Jag har alltid hatat honom. Hate at first sight.

piedlourde sa...

För mig var Karlsson mest surrealistisk, obehaglig, någonting stämde inte med den där fryntlige figuren. Det tog mig många år innan det plötsligt gick upp för mig att det var en liten gosse MED EN VUXEN MANS RÖST! Argh!(Sen undrade jag också hur och varför Skorpan hade tagit sig från Nangijala och bosatt sig i en läga i Stockholm.)

Den enda Astrid Lindgren-figur jag helhjärtat avskytt är Annika. Pojkflicka och femårsfeminist som jag var hade jag inget till övers för hennes gnäll och arketypiska våpiga tjejighet. Hur Pippi stod ut med henne kunde jag inte för mitt liv begripa. Annika skulle lamnats kvar i Porto Piluse!

Fru Kaos sa...

Respekt till karlsson som lyckas röra upp så mycket känslor till ytan :-)

Anonym sa...

Äsch,inget fel på honom. Karlsson har ju karaktär(om än en tveksam sådan), till skillnad från resten av Lindgren-figurerna. Det som gör honom så mysko i filmen är att rösten är dubbad av någon annan.

Anonym sa...

Gud vad skönt att du tar upp det här. Jag trodde att jag var den enda med Karlsson-på-taket-nojjor. Hur tänkte de egentligen när de gjorde filmen?!

Birgitta sa...

Usch, jag hatade också aset. Men nu såg han nästan ut som en mysfarbror.

Lola sa...

Var det en vuxens röst alltså... Det fattade inte jag förrän nu, piedlourde. Jag har fram till idag trott att Karlsson på taket var en såndär skum liten barn-man på riktigt. Och varit lite rädd för att kanske stöta på honom i verkligheten. Min farmor har för övrigt snott smeknamnet till mig från honom; Lilla Nussikan.

Artistic sa...

Jag älskar Karlsson. Han är så jävla rolig.

Puttelito sa...

Jag kollar mitt tak dagligen och skulle jag se det narcisistiska aset bakom skorstenen så har jag en båtshake och a big box of pain till honom.

Anonym sa...

Personligen tycker jag att det är något mentalstört över samtliga Lindgrens figurer - de som inte är sociopater och patologiska lögnare(ca 80%) genomgår uppenbarligen psykotiska episoder med mycket tentativt grepp på verkligheten eller lider av genomgående vanföreställningar. Maddickens Abbe verkar vara den enda figur som inte genomgår något slags sammanbrott. (Däremot är han ett oväntat välfångat porträtt av ett missbrukarbarn som fastnat i rollen av "Det Duktiga Barnet")

Angående Nobelpriset: Reglerna för utdelandet av nobelpriset i litteratur är väldigt enkla. Det delas ut i enlighet med Nobels testamente, och hans önskan var att det skulle ges till författare som skriver i "Idealisk" anda. (slå upp det) och att beslutet låg hos Svenska Akademien. M.a.o: Regel ett för Nobelpriset i Litteratur är att det delas ut till vem än Akademien tyckte skulle ha det. Det är helt enkelt upp till de sjutton, och ingen annan. Om de vill ge det till Syd-Smyrgenska heroinpoeter så går det till Syd-Smyrgenska heroinpoeter. Ingen annan har ett skit med det att göra. Tvärtemot vad Blend-morsor och Professionella Drömfångare tror, så är det inte ett popularitetspris, och inte en nationell angelägenhet. Det är ett stipendium som delas ut i enlighet med ett testamente med tydliga regler och riktlinjer. Kejs fakking kloest. Att Lindgrenskan aldrig fick det kan bero på att hon A: inte skriver i idealisk anda och B: Akademin inte gillar hennes böcker.

Att försöka tvinga på akademin Lindgren ändrar inte det faktum att om man aldrig kommit sig för med att läsa något mer avancerat än barnböcker så är man ingen avancerad läsare.

Det är okej - alla måste inte vara avancerade läsare. Läsning existerar för njutning lika mycket som för utveckling: men att försöka upphöja sina egna behov till ideal är däremot brallorna-på-huvet-retarderat. Man blir inte en finare, blankare, mer avancerad läsare bara för att man tvingar sin plebejiska smak på akademin. Däremot lyckas man med konststycket att framstå som både efterbliven och arrogant samtidigt. Ni vet, som Linda Skugge.

mvh
Jessica - ber inte om ursäkt för vad jag läser. Ett jävla någe.

Anonym sa...

Ingen av mina barn gillar heller Karlsson, undrar just om det finns något barn som gör det?
Men nu ser han ju riktigt snäll och trevlig ut. Alla får visst inte ett sämre utseende med åldern.
/Mia

Anonym sa...

Men vad hände med Emil?

Sabina sa...

Hahaha! Jag har nu suttit och matat genom denna blogg från början till detta inlägg och känner mig högst manad att svara.

Jag vet vart han är!
Han bor och jobbar i min lilla hemort som jag flydde från nu till göteborg - Östhammar. EN liten liten minihåla utanför uppsala och det stämmer att han är vaktis på ett sjukhus. Om han är alkoliserad eller ej vet jag inte, men jag råkar veta att han blir väldigt, väldigt upprörd när man nämner Karlsson på taket för honom. Det har jag lärt mig den hårda vägen.
Annars är han väldigt trevlig och tjötade lite extra så när man satt i kassan på den lokala matbutiken.

Slutligen, sluta aldrig blogga. Du är genialisk! Det var ett bra tag sen jag blev så här underhållen! Riktigt jävla awesome! Nu ska ja fortsätta läsa lite här! Adios!

Sara Nilsson sa...

Karlsson på taket är ju helt underbart rolig. Jag älskade honom som barn och gör det fortfarande som vuxen. Det är nog att han inte är så perfekt och är väldigt knasig som gör han rolig. Även min son på 2- år skrattar högt när vi tittar på karlsson.

Anonym sa...

Υоur current repοrt offerѕ confirmeԁ bеnefiсial
to me personаlly. It’s quite informatіve and you really
arе certaіnly verу knοwledgeable іn this rеgiοn.
You hаve popped mу pеrѕonal sight in order to numerous
thoughts аbοut this ѕubјect mаtter using intriquing, notаble and sounԁ artіcles.
Here is my web blog : buy Klonopin