tisdag, april 21, 2009

Partille-Johnny

Alldeles nyligen gick det upp för mig att Partille-Johnny inte är en kille som heter Johnny och bor i Partille. Eller, det kanske det är också, men Partille-Johnny är numer en egen och helt etablerad stil. Lustigt. För alla modebloggare är detta såklart riktiga retronews, men för mig var det helt nytt. Partille-Johnny... jag menar, vad ända in i hetaste helvetet är det frågan om?

Floran av stilar har verkligen exploderat från de urminnes tider då jag själv var en spoling. Då fanns det hårdrockare, synthare, skejtare och raggarsvin. Punkjävlarna hade dött ut men i dess bakvatten uppstod snart grungen som snabbt blev en poppis sunkstil. Det var enkelt att vara grunge. Allt som krävdes var att klä sig fult som fan och säckigt. Kanske var det också där någonstans stil-inflationen uppstod. Plötsligt krävdes egentligen inte ett skit för att skapa en stil (något man dock inte kan beskylla goth- människor för). Bara en muppig idé. Och det var så kusinerna från landet måste tänkt när de kom upp med Partille-Johnny the stajl.För att bli en tvättäkta Partille-Johnny behöver man bara korva ner byxbenen i ett par tubsockar (gärna med Intersport-logga) och vira snoddar kring hela skiten och upp på vaderna. Voila! Så är grunden lagd. Men för att ta det fullt ut bör man även bära pikétröja och vara noga med att spendera resten av månadspengen på hårvax och brunkräm i rent vettlösa mängder. Köp om du kan, stjäl om du måste. Fejkbrännan är nästan nyckeltn till framgång. En riktig Partille-Johnny ska på egen hand kunna få en hel klunga med Gotti boys att se bleka ut.

Varje jag ser en sådan där svärm med innebandyhjon på stan, som ser sådär skadade ut, grips jag instinktivt av en jättestark lust gå fram och mula dem med grus. Men jag hejdar mig alltid. Jag påminns snabbt om lyckan att inte vara tonnis längre. Det skulle verkligen vara ett rent helvete att leva under ett grupptryck som tvingar en till en så formidabel förnedring. Igen.

51 kommentarer:

Patrik sa...

Hahahaha, "innebandyhjon"! Förstår precis vad du menar, ett perfekt uttryck!

TinaLinaTiny sa...

Hahah, jag skrattar nästan ihjäl mig. & kolla på dom!! Haha.

Anonym sa...

Men du Micke, seriöst, vad är skillnaden mellan de där hjärndöda partille-puckona, och DE HÄR HJÄRNDÖDA PUCKONA?

/Gubbsoda, nu som twitter

Grovt Initiativ sa...

maskeradtema 2009.

Caravaggio sa...

Här finns ett charmigt urval: http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?sid=386900dc99d3543fbd256297a36cf155&gid=9823943937&ref=search

Tricke sa...

Är detta verkligen sant??

I så fall föll Gbg ett par pinnar i min "tyckaomkalender"...

Daniel sa...

JISSES vad jag skrattade!!

Var månne det komma ifrån det klassiska alla SVENSKA MÄN ÄR BÖGAR!? ;)

S. sa...

Precis, nog måste de virade brallorna vara ett innebandyfenomen bland killar i lägre tonåren? De slutsatserna har jag dragit sedan jag såg det för första gången i höstas. Gärna träningsoverallsbrallor som är snodda, gärna pikétröja till ja, och så frisyren: ganska långt spret med en slickad snedlugg.

SixesAndSevens sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SixesAndSevens sa...

Hehe han längst fram till höger, en sån man. Be honom ringa mig. ;D

Anonym sa...

Som när jag ser nån pojkvasker med byxan under ja nästan knäna - får sån lust att gå dit och ta tag i hällorna och lyfta....men tänker "Nej TANT Sarah, behärska dig" och får stopp på mig själv..

Madde sa...

Ha ha ha ha!!! "mula dem med grus"!! Bästa!!

Gör't bara! :)

Anonym sa...

Dom har ganska rätt av anammat den
klassiska "Jersey Trash" looken som varit
populär i New Yorks motsvarighet till Hisingen ett bra tag nu. Mike, kanske dags att Partille får sig en släng av sleven nu, som djävulsön fick back in the day som trogna läsare minns.

Vissa likheter?
http://media.photobucket.com/image/jersey%20trash/shadowstar20/Mainstream.jpg

Martin sa...

Är det inte Per Gessle i mitte närmast kameran ? :)

Robbelibobban sa...

Men varför alltid denna tomma blick? Killen med den randiga skjortan ville dock vara lite "gangsta" så han gjorde ett fränt tecken....

egarcia sa...

Jag upptäckte också att det existerade nåt som hette "Partillejohnny" när jag råkade bläddra förbi nåt program på Tv där dom diskuterade olika stilar och var nere i Nordstan för att leta upp en äkta "Partillejohnny". Dom sa även att Partillenissarna inte gillade Emo's. Jag förstår ingenting! Vad är det att gilla eller inte gilla? Det kan väl knappast vara så att Partillefjantarna har nån slags ideologi som dom står för och därför måste ogilla andra grupper. Om dom åtminstone hade haft det hade jag kanske kunnat ge dom lite respekt. De flesta grupper grundar ju sig i musik, politik eller liknande men "Partillejohnnys" Vad vill dom?? Promota dålig smak?

Spader Ess sa...

Du får inte glömma den kvinnliga motsvarigheten "Fjårtis", som helt har ändrat betydelse sedan vi var små.
Även där kan man, som egarcia sade, se ett väl utvecklat hat mot Emos. Jag tror att detta hat baserar sig i en avundsjuka gentemot andras Intelligens och självständighet. Även om man nu inte skall dra några paralleller mellan just Intelligens/självständighet och Emos, men för en brunkrämsskadad grupp som PartilleJohnnys och Fjårtisar, som tycks hylla likformighet och dumhet på ett sätt som skulle få 80-talets discofjollor att bli avundsjuka, ter sig kanske Emos lite skrämmande eftersom det kan verka som om man tagit ett aktivt val att sticka ut från mängden och ha en massa åsikter baserade på någon form av tankeverksamhet.

Anonym sa...

Vilka jävla små pajasar. Jag tappar totalt livslusten. Är detta vad som erbjuds så är det inte konstigt att jag just nu hänger med 40+. Suck.

Klas sa...

Ah ett namn på företeelsen! Jag är innebandyledare och det här med snoddarna och hårvaxet har jag ju observerat sen länge. På östkusten så verkar det dock inte vara så poppis med så MÅNGA snoddar (och snusnäsdukar runt knäna). Men vadå, det är väl ballt med regionala subkulturer, speciellt om det knyts ihop med andra preferenser vad det gäller musik osv. Är det nån som vet vad en Partille-Johnny lyssnar på?

För övrigt så är det ju genialiskt med snoddar och snusnäsdukar och megamycket vax och häng ner till knäna. Det gör det omöjligt för någon över 25 att förstå och man ser dessutom totalt idiotisk ut om man som äldre skulle försöka anamma modet. Ett sånt klockrent ungdomsmode har man väl inte sett sen punken? Jag applåderar och förfasas! :D

Carolina sa...

haha partille-johhnys har vi mycket gott om i borås. kom gärna hit å mula dem med grus!

mikebike sa...

patrik: tack!

tinalinatiny: hahaha ja kolla på de små liven.

gubbsoda: nä det är helt sant. de är ju fan ännu värre. de är ju fasansfulla rent av.

grovt initiativ: hahaha ja.

caravaggio: shit, ur led är vår tid.

tricke: fan det är inte ett gbg-fenomen. har läst på. i sthlm kallas de täbbs och jag misstänker att de i malmö kallas limmisar :)

daniel: oj versalt och allt.

s: klart det är innebandy.

sixandsevens: han ringer dig imorgon efter innebandyträningen!

sarah: haha ja ålderstecken it is:)

madde: hahaha ja jag gört!

anonym: ja är det inte det som är gotti boys?

martin: nä det tror jag inte. kanske hans son.

robbelibobban: tomhet är det nya svarta i innebandykretsar.

egarcia: haha jag misstänker att vi såg samma program:)

spader ess: men fjårtisar har ju sågats av alla redan :)

redbanner: hahah ja detyta är vad som bjuds. rakt av:)

klas: jag är tämligen säker på att de lyssnar på allt som energy erbjuder.

carolina: haha kan inte du göra det då? please.

Anonym sa...

hahahaha Partille-Johnnys vilka stjärtpudrade kronhjon. Deras val av stil är lika omdömmesgillt som att försöka sälja slickepinnar med kuksmak på en K1 tävling.

När man ser dessa ungdomar med en uppsyn som en grundlurad chimpans kan man förlåta sig själv för att man hade midjekort linnekavaj på 80-talet.

/Wolfram O´boy

den där Andreas sa...

Partille-Johnny säger du, här uppe i Stockholm kallar vi dem för täbbs efter Täby de likt en flock gnuer förekommer i höga antal. Men de har funnits ett tag nu och kan ju knappast kallas som en ny företeelse.

Anonym sa...

Pft. Det där ser ut som 100% av Hillebönderna jag växte upp med 1987. Det måste ha varit samma fenomen fast tjugo år tidigare, för de gav mig duktigt med stryk och jag var, om inte emo - för det fanns inte än, åtminstone svartklädd och kunde stava till Ingmar Bergman.

Det slog mig just att dessa små gryn är i precis lagom ålder för att vara barn till de mest tonårsgraviditetsbenägna i min generation: jag kanske borde ringa de släktingar jag har kvar i helv... jag menar Hille och fråga om de har sett en ökad propensitet för lindade byxben på sista tiden.
//Jessica

mariamejl sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kevlargirl sa...

Jag blir rädd. Mycket rädd...

Moto-Mike sa...

Partille-Johnny är ett annat namn för manwhore.

Linnéa sa...

OMG! Jag hade inte hört talat om det ens, hade väl sett ett och annat byxben med gummisnodd, men inte mer. Nu när jag känner till vad detta är (efter lite googling) så retar jag mig som fan på se små kräken. Herregud! Jag är verkligen för gammal. (28)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Maria sa...

Är han till vänster med snäckhalsbandet paxad? Annars tar jag honom, hahhaooohahaha:-D

Nej men allvarligt så tror jag faktiskt att jag tar honom och flyttar honom till en annan klass, han verkar ha hamnat i dåligt sällskap. Och så tror jag att vi inför en livslång ransonering på hårstylingsprodukter. Och väteperoxid.

"Det är för ditt eget bästa", kommer jag att säga. Vänligt men bestämt.

Anonym sa...

Vad är mojo? Sockorna utanför brallorna minns jag från tidigt 80-tal -tubsockor! Killen t.v. ser ut att vara en riktigt stökig typ som skulle kunna bli bli en ärrad sjömansalkis om några år.

annka sa...

omg.
Ja fy fan.
Det är kanske så fruktansvärt fult.
Fast den kvinnliga varianten är inte vacker den heller.
Jag är så glad att jag aldrig brytt mig om att vara som mängden

chantal sa...

haha. har bott 1 år i australien o här har vi inte de stilen, men när jag landade i sverige för att hälsa på familjen ett tag och såg Partille-Johnnys trodde jag att jag hade kommit till en annan planet, men efter tag insåg att detta var den nya tuffa stilen. Jag ville genast tillbaka till australien. När jag sen kom tillbaka och inte har sett några Johnnys mer är det som att andas frisk luft igen... Syran i ögonen är borta... Vet inte om jag någonsin vågar åka tillbaka till sverige igen...

Elin sa...

*dör av skratt*

Åh, en blodsbroder i mitt hat mot hormonmonster! :D

Johansson sa...

deras flickvänner...

http://www.elverketlidingo.se/bildgalleri/bilder/2008-04-04%20SevenDisco/IMG_5648.JPG


fjårtis!

Johan sa...

Hahah, jag kan inget än skratta. För några år sedan befann jag mig själv mitt i vad som då var förstadiet till detta. Sedan började gymnasiet och jag kom ifrån mina dåvarande vänner. Sån tur var tydligen. Här ser man hur det antagligen hade slutat annars...

Det är som att vara brat, fast man är inte rik. Man är enbart ful.

Anonym sa...

haha det är rätt ser ju fan helt efterblivna ut... och med dom jävla tofsarna runt benen... HAHAHA.... vem fan vill se ut så!

Andreas sa...

Haha.. det hade varit intressant med en jämförande studie av Partille-johnnys och Boråsmongon. Känner du dig manad, Mike?

PGW sa...

Men ... men ... sådana där fanns ju på 80-talet, har inte anticimex tagit död på ohyran än?

lina sa...

haha det är ju så rätt! du verkar som en skön en, och skriver bra gör du med!

Ingrid sa...

Helt underbart sant. Det enda jag undrar är vad tjejerna med motsvarande stil kallas för. Var i Göteborg i helgen och uppmärksammade då för första gången dessa gummisnoddsprydda ben och undrade vad som egentligen hade hänt med stilen. Men nu vet jag alltså, TACK!!

lilla S sa...

Motsvarnde tjejer kallas helt logiskt för "Partille-Johnna"! Fy tusan, jag skäms nästan över att tillhöra samma genertion som dem...

amh sa...

Det där är bara sååå fjortis.

Nejmen , discoturkar.

Varför ta ett så fult namn Partille Johny wtf o_O

ÅtHelveteMedGamlingar sa...

Okej johnnys kanske inte är så jävla fina men dom som klagar på dom är alltid töntar som har springskor på fritiden och låter brallorna gå under skorna. Johnnys är iallafall väldigt optimistiska eftersom de orkar fixa frisyren och de bryr sig om hur dem ser ut era jävla WoW äckel. Jag har även ett stort problem mot 35 åriga idioter. "Bort med snusnäsdukarna" BANDANAS heter det förihelvete!
Nu till dissningen av alla hatare : Skulle ni hellre vilja en HEL värld med emos eller johnnys?
Svarar ni emos så är ni mentalt störda , sök hjälp.

Katja sa...

JA! Gotti Boys :) Long time!

Nanna sa...

haha! innan jag visste att det kallades partille-johnny kallade jag det för porr-sport alt. sport-porr.

pjbloggen sa...

häääär aer ewn blogg föööh deehj (aaaaaa' lääääws deewn nuwwww ! :*
http://pjbloggen.blogg.se/

Rebecca sa...

Hej! i sthlm, som nu dom grabbarna på bilden bor i kallas det täbbs. Men iaf jag känner 6 av 7 av grabbarna på bilden, undrar också ifall du fick tillåtelse att ta den bilden? förresten kan du väl söka upp nya bilder typ från 2009 och inte 2007 ?:)

Martiin sa...

Haha ja precis (rebecka) vafan ska man hålla på o käffta emot dom?! haha dom får väl fan se ut som dom vill o det går ju i mode. Mula dom med grus, fyfan ja jo tjeena vilka noobs asso haha =)

Japous sa...

AA men va fan...Jonnys e fan så jävla gay så det kan bli...bra skrivet


Asså jag e fan 15 år bor i Partille o e hårdrockar....det finns inte så många sådan längre..e ensam typ, men alla mina kompisar delar en sak: DÖDA ALLA JONNYS SOM FÖRSTÖR PARTILLES RYKTE!!

Anonym sa...

Asså ni behöver ju inte kolla på våra ben om dä ä så jävla fult? Dä ä inte så att vi vill att tanter och gubbar ska tycka att vi ä fina eller nått sånt och ni ä väll gamla Nog att inte dömma oss efter våra "orangea" ansikten eller toffsar på benen, lol ni har inget liv och ä mobbade ni i min ålder som säger att dä ä fult för ni tjejer skulle göra vad som helst för att få en partille johnny
Kolla min pj blogg www.ahboow.blogg.se :)<3